TURNA KAŞIKLARI ndaki teferruatlar...

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. Eskiden yemek kaşığından yapılırmış. Sapı kesilir, iki ucundan delinir, bir ucuna üçlü iğne, diğerine halka takılırmış. Bazı eski balıkçılar halen bunların vazgeçilmez olduğu kanaatinde.

Şimdilerde çeşit çeşit kaşıklar var biliyorsunuz. Dün akşam malzemeciye girdim. Şaşırdım hangisini alacağımı. Bu da güzel derken sekiz tane kaşık oldu kucağımda. "Yavaş" dedim birkaçını bıraktım.

Kaşığın su içinde yalpalayarak, taklalar atarak gelişi sanıyorum kaçmaya çalışan yaralı balık görüntüsü ile eşleşiyor. Bu yüzden turna avının vazgeçilmezi olmuş olsa gerek.

Öyle ise bu kaşıkların üzerine göz yapıştırmak niye? Acaba bir faydası var mı? Kaşık taklalar atarken, turna kaşığa bakıp "yav bunda göz yok ki, beni kandırmaya çalışıyorlar akılları sıra" mı diyor.
    Bence balıktan çok bizi kandırıyorlar.

Bir de kaşığın arkasına takılan kalp şekilli kırmızı plastikler çok kafama takılıyor.
    Acaba bir avantajı varmı? Çoğu zaman o plastik düşünce kaşığı değiştiriyorum. Bu telaş boşuna mı?

Bu günün uzman soruları da bunlar. Hadi bakalım, fikri olan yazsın...

2. sefa4134

sefa4134 sefa

En İyi Avı:
    2,45 Gr Sazan , 56 cm Turna
    usta olamsamda acızane fıkrımı yazmak isterim yaşım 25 yaklaşık 7 -8 senedır turna balıgı avcısıyım , gözlerime ve deneyimlerime göre alıcagınız kaşık avlanıcagınız meradaki yavru balıklara nekadar benzerse okadar çok verım alırsınız , çünkü turna avlagınızdaki o kuçuk balıkları yıyerek yaşamını surdurmektedir . Bu yuzden çok değişıık renkler ancak senatör ve çok aç turnalrın aldırış etmeden saldırdıgı ama buda duşuk bı oran en ıyısı oralarda kıylara ekmek atarak gelen kuçuk balıkların enaz 3-4-5 cmlık olanlarından bahesdıyodurm onların rengıne yakın bır kaşık seçerim ve çogu zamanda bu şekilde yakalarım ,
    Faydası olduysa yazımın ne mutlu bana bol şans , RAST GELE

3. ozkan79

ozkan79 özkan

ABİ MERhaba senelerdir sahte alırım denemeler yaparım genelde denizde ve akarsuların denizle birleştiği yerde..gerek su üstü gerek derine dalar pek çok rapalam oldu yaptığım tecrübeye göre sahtenin en iyi avı insandır !!

yani diyeceğim oki balıktan çok müşteri avlıyor bu sahtelar bir o güzelmiş bir bu güzelmiş hooooppp kucağında 8 tane 8X5tl=40tl :D

bence turnada en iyi sahteler açık renkli olan sahtelerdir kanımca balıklar renkli göremez açık renkli sahteler herzaman favorimdir denemesini çok yaptım ama hala tecrübe ediyorum bu konuda:der:

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Turnaya yeni heves sardim. Sefa kardesimizin ilk yazdigi yolda bolt hizinda ilerliyorum. Tek kalemde 20 tane 3-4-5 no mepps ve düz kasik aldim. Simdi bunlar acaba büyük mü oldu 0-1-2 no dami alsam diyorum

5. icerainbow

icerainbow levend korkut

Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    shakespeare
    En İyi Avı:
    35 kg orfoz
    offf ki of... aynı dertten ben de muzdaribim azizim. Rafların önünde kendimi turna yerine koyup buna atlarmıyım len ben diye mi dolaşmadım.

Bir serinin ne olur ne olmaz diye tüm renklerini alıp Len ya iş yapanı koparsa ne ederim deyip seriyi ikiye mi katlamadım.

kaşıkları kendim imal edeyim diye annemin en nadide yemek takımını mı halletmedim,

Bir sahte var beni benden aldı
    yaralı balık gibi bööle yanyan yüzüyo. Gerçek balık olsa bu kadar olmas. Bir de içine sıvı kanlı bişe koyuyon oluyo sana kanamalı balık.

En sonu bi sahte yapcekler atcen suya çekmicen
    at çek yok o kendi gidicek balığı bulucak artık ne yapacak edecek kandıracak . getirecek sana kadar buyur ahanda balık diycek. budur bu işin sonu yani

sonuç balığa giderken sanırım onca ağırlıktan botla birlikte gölün dibine gideceğim ve sevgili turnalara kendim ziyafet olacağım heheh

ya arkadaşlar bu iş keyif işi tutmak ta var tutmamak ta. Mesele orada olmak...

Balık avı (balığı yakalamak değil) Sadece orada olmak. o işi yapmak ve keyif almak... Son alışverişimde bir jig sahteye 55 TL verdim ya bana da yuh olsun
    ben yaptım siz yapmayın :)banghead

6. köstereç

köstereç Cengiz Yalçın

Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    Shakspire
    En İyi Avı:
    5,5 kg aynalı sazan
    Turnaya gerek yok abicim seni sahteler yakalamış zaten. Senin sahteler turna değil seni yakalamışlar.

7. frozen06

frozen06 Yasin ÖZTÜRK

En İyi Avı:
    yosun:)
    kırmızı işin cafcafı olmasada olur eskiden yoktu zaten şimdi şimdi çıktı piyasaya, aman atmayın kaşıklarınızı, balık kırmızıyı uzaktan ne kadar görebilirki??? Rastgele

8. Yok Yasin, atmıyorum. Kırmızı kalplerden yapıp takıyorum.

9. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Bir arkadaşınızla gittiğinizde sahteyi yada kaşığı kıyıya çok yakın bir şekilde paralel attırın, normal spin hızında çektirin. Önünüzden geçerken de dikkatle bakın. Normal hızda bile o kadar hızlı geliyor ki, sazlık ve otların arasında gizlenmiş bir turnanın, önünden geçen şeyin ne olduğunu algılaması bile(kurbağa mı balıkmı uzaylı mı) oldukça güç. İşe bu taraftan bakınca, ayrıntı sıfır gibi.

Ancak, Bende çok sevdiğim sahtemin tüm renk serisini aldım, mübarek sadece ilk aldığım renk iş yapıyor. Çok benzeyen renkleri bile ilkinin avcılığını göstermedi. İşte işe bu taraftan bakınca da ayrıntılar öne çıkıyor. Sizin de dediğiniz gibi gözler, kırmızı plastik kuyruk benzetmesi, kaşık üstündeki pul imitasyonları gibi..

E birde bu balıklar suda o kadar hızlı hareket ediyorlar ki, sanki zamanı bizden farklı bir boyutta yaşıyorlar gibi. Acaba bana hızlı gelen bu yüzme aksiyonu onlar için oldukça yavaşmı kalıyor..

10. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    ben 2008 yılındaturnaavına başladım,Ankarada 3 liraya satılan beyaz sasiler klasiktir ve genelde tüm avlaklarda boş çevirmez insanı.Kaşıkta ve sahtede detay turnaiçin değil BALIKÇI yakalamakiçin yapılıyor zira turna önünden geçen, hareket eden herşeye saldırıyor. Marka ve model tavsiyesi önemli fakat 30 liralık bir rapala ilede 3 liralık sasiylede turna yakalanıyor. Kaşıkta aynı bence her turna avcısında 3 çeşit kaşık ve 10 cmi lik 3 tane sasi yetecektir.

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yavuz

Kimi zaman etkili birer çeşit olsada,kaşıkların hemen her zaman turna avında illaki en avcı çeşit olduğunu iddia etmek bence tam doğru kanaat değildir.

Göreceksin özellikle sonbahar sezonunda birçok sahte çeşidi,kaşığın pabucunu dama attıracak neticeler verebileceklerdir.

Kaşıkların arasında bana en büyük turnamı yakalattıran kaşık tarif ettiğin,çorba kaşığı misali olanıdır.

Bu kaşık halende bazı kereler avcısına iri balıklara yakalatabilmekte ve hatta bunları kullanan avcılardan kimisinin fav ori oltası olmayı sürdürmektedirler.

Bu tip iiri kromajlı metal kaşıkları,daha ziyade yavaş çekmekte fayda vardır.

En iyi netice verenler arasında Abu Garcia Flamingo kaşığı sayabiliriz.

Ayrıca KastMaster Little Cleo Fire tİger kaşığıda çok önemli kaşıktır.

Sevgiler

12. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    En ucuzu :)
    Favori Makine:
    Honda CBR 600F :)
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG

Evettt yorumlardan dikkatimi çekenlerden alıntı yaptım altını üstünü çizdim cümlenin ;)
    Benim gözlemlerimde Turna aksiyona karşı koyamıyor... Mesela ben avlakta hangisi olursa olsun gözlem yaparım bir kere göle doğru hafif eğilmiş bir ağaca yaslanarak 40 dakika kımıldamadan sazanları izlemiştim doğada hayat sizin her adımınızla durur ama oranın bir parçası gibi olursanız devam etmeye başlar.
    Her neyse benim gözlemim kaşıkların oluşturduğu dönme şekilleri eğer yakınında bir turna varsa alır kaşına gözüne bakmaz. Ama resmen turnanın kafasına attığımızda oldu oan o balığın ağzınada atsan yok alamayız ;)

13. Bir altı çizilesice cümle de ben buldum..:)

14. köstereç

köstereç Cengiz Yalçın

Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    Shakspire
    En İyi Avı:
    5,5 kg aynalı sazan
    4-5 en uygunu. ama kırmızı renkli farklı türden kaşıklar var onları dene. Kesinlikle çelik misina kullanma. Kaşıktan da vazgeçme. Strike pro bilmem hangi markalar yazık verilen paraya. 3 liralık çin malı kaşıklar bile işini görür. Bence bot mutlaka al. Botsuz turna verimi az oluyo.

Hadi rastgelsin

15. Ercann68

Ercann68 ercan

En İyi Avı:
    sazan 5.6 kilo
    kirmizi zipmpirti bence olmazsa olmaz ence kancayi kamufle ediyo tabi sadece benim fikrim

16. Ercann68

Ercann68 ercan

En İyi Avı:
    sazan 5.6 kilo
    gitti yine bu gün 20 euro kasik koleksiyonum oldu valla ama piyasada turna yok :d