TURNAcıların dikkatine

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında goksel64 tarafından paylaşıldı.

1. goksel64

goksel64 ibrahim

Favori Kamış:
    fawori kamışımı değiştirdim artık shimano
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    alabalık sevdası
    Ben turnacı arkadaşlara birşey danışmak istiyorum.Bilgisi olanlar cevap yazarlarsa sevinirim.Geçen hafta sonu balıktaydım ama balık yakalayamadım.Çeşitli kaşık , Mepss , Silikon denememe rağmen tek bir vuruş alamadım.Geçen hafta içi ucuz diye aldığım suspending modeli maket balığı deneyeyim dedim.Rapala kullanmayı pek beceremiyorum.Onun için kaşık meps atıp çekiyordum ama rapala suspending modeli olunca su çok temiz olunca sudaki duruşunu izlerken asılı duran rapalama yaklaşık 70-75cm tahmin ettiğim bir turna yaklaştı ama rapalaya saldırmadı.Ne kadar uğraşsamda aksiyon vermeye çalışsamda bir türlü turnayı kandırmayı başaramadım.İşin ilginç olan kısmı bu rapalayı takip eden en az 10 tane turna gördüm ama bir türlü saldırmadılar.
    Evet en sonunda soruya gelelim.Acaba ben mi rapala kullanmayı beceremiyorum yoksa turnaların karnı tok olduğu için mi rapalaya saldırmadılar?
    Usta turnacılardan özellikle rapala ile avlananlardan cevap bekliyorum.

2. Muhtemelen turnanın takibini görünce rahat yetişsin diye yavaşlamışsındır. Eğer öyle yaptınsa yanlış olmuş, bilakis hızlandırıp turnayı hırslandırmalısın.
    Yahut takipteki turna senin silüetini veya kamışın hareketini görmüş ve dönmüş olabilir. Kamuflaj giy ve kamışın ucunu turnaya doğru tut.
    Bence karnı tok olan turna yerinden oynayıp sahtenin peşinde kendini yormaz.

Bebecik senin herhalde, Allah bağışlasın.

3. aslan_kral

aslan_kral Kubilay

Usta bir turnacı değilde sana yardımcı olmak isteyen herhangi bir vatandaş edasıyla yazıyorum. Öncelikle turna balığı genel spesifik özellikleri bakımından ve beslenme alışkanlıkları bakımından örneğin alabalığa göre farklılık arzeder. Mesela alabalığın en coşkulu zamanı havalar soğuk sular soğuk iken, turna bunun tam tersine daha sıcak havalarda genellikle yer edindiği bölgede, bir kuytuda, gölgelik bir yerde, saz arasında v.s. avını bekleyerek zamanını geçirir. Yaklaşık 700 adet dişe sahip bu predatör balık için açlık tokluk çokta önemli değildir. Örneğin bir avımdan sonra hanım turnayı temizlerken içerisinden bir fare çıkmıştı.( Tabii hanım bir daha balık temizlemez diye su kuşu diye yutturmuştum fareyi). Genel olarak etçil balıkların en büyük özelliklerinden birisi karnı ne kadar tok olursa olsun gözünün aç olmasıdır. Bu sebeple bu seçeneği ortadan kaldıralım.
    Özellikle hava şartları ve suyun rengi balığın o günkü beslenme şekline yön verir.Havanın yağışlı olması, suyun bulanıklık derecesi ve suyun sıcaklığı o günkü avı direkt olarak etkiler. Bunlar iç etmenlerdi.

Birde dış etmenler var. Misina bunların en önemlisidir. Misinanın kalınlığı, inceliği, sahteye takılan yosun vb. maddelerin sürekli temizlenmesi, sahteye verdirilebilen aksiyon v.s. faktörlerde turna yakalamak için direkt etkilidir. Şahsi fikrim turna gibi zeki bir balığı kandıramamışın gibi geliyor. Çünkü turna balığı hareket eden herşeye saldırır.Hatta, bazı büyük boy turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz. Turna balığı ses ve gölgeden kesinlikle hoşlanmaz. Eğer balıklar senin varlığını farkettiyse ki öyle görünüyor yemine atlamalarını bekleme...Turnalar çok iyi görme ve gözlemleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle ortama uygun kamuflaş kıyafet giymenizi özellikle öneririm.Elimden geldiğince dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım umarım faydalı olur...

4. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Demek fareyi su kuşu diye yutturdun ha:) Ne güldüm ya :)

5. kovboy

kovboy MESUT

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    89cm turna 4,350kg
    Kardeş yüzlerce turna yakalamış biri olarak bu durum benimde sık sık karşılaştığım bir olaydır.
    Genelde böyle durumlarda ben aynı yemle devam etmem hemen yemi değiştirip farklı bir sahte,silikon veya kaşık takıp aynı bölgeye atışlar yaparım ve sonuca ulaşırım.

6. carper66

carper66 Yusuf TUFAN

Merhabalar,

son iki bot seferinden eli boş dönmüş biri olarak ben de naçizane sorayım üstadlara..

- Giydiğimiz en fosforlusundan can yelekleri turnayı rahatsız ediyor anlamı çıkabilir mi buradan
    - Devamlı kürek çekerek at çek yapmak yerine çapa atıp ondan sonra mı at-çek yapmalıyız.

Paylaştığınız tecrübeleriniz için teşekkür ediyorum..

Rastgele

7. Aslan kralım, genel olarak etçil balıkların dediğin gibi davrandığını varsaysak da, özelde turnanın, iyi bir avdan sonra 1,5-2 saat istirahate çekildiğini güvendiğim bir kaynaktan okuduğumu hatırlıyorum. Bunu okumadan evvel ben daha uzun süre avlanmayacağını sanıyordum. Akademik bilgine saygı duyuyorum, fakat özelde bu durumu tekrar araştırıp bizi de aydınlatmanı isterim.

8. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    bır gün turna avındayken, yavru bır turna sürekli takip ediyor kaşığı kıyıya kadar ,1 kez oldu 2 kez oldu bir ara 15 dakika kayboldu ortadan sonra bir daha aynı şekilde ayaklarımın dibine kadar geliyor , en son 1 saat sonra yakaladım onu ,aynı kaşık ile (tabii eğer oysa ki o diye düşünüyorum.) sonra geri saldım. ))))

ses olayına gelince ustalar daha iyi bilirler ama bir başkası ses ten turna etkilenmez demişti, hakikatende başka bir avımda 50 metre sol tarafımda gençler suya girip bağırıp çağırırken sağ tarafımda pikniğe gelen ailenin çocukları bağırırken 3 tane ard arda yakalamıştım 20 dakika içinde.

benim görüşüm takip ediyorsa , yiyeceği var o yemi atmaya devam,belkide çok hızlı sardığın için yetişemiyor da olabilir.

9. Turnanın yetişemeyeceği kadar hızlı sarabileceğinizi sanmıyorum. Ben tersini düşünüyorum

10. goksel64

goksel64 ibrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    alabalık sevdası
    Arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için , gösterdiğiniz ilgi için de ayrıca teşekkürler
    Siz değerli avcılardan bazı bilgiler almak benim için çok değerli sağolun
    Konuya dönmem gerekirse bazı arkadaşların söylediği gibi su çok bulanık değildi hatta hiç bulanıklık yoktu 5 metre ileriyi bile görebiliyordum sese gelince avlandığım avlak paralı avlak olduğu için pek fazla kimse gelmiyor.O gün benden başka kimsecikler yoktu.
    Benimde takıldığım konu kamuflaj tipi bir elbise giymemiş olmam olabilir diye düşünüyorum.Rapala çekilirken nasıl bir aksiyon vermeliyim.Ben rapalaya mı aksiyon veremiyorum?
    Arkadaşlar aynı bölgeye iki saat farklı renk kaşık ,mepss , silikon denedim ama hiç vuruş alamadım.Sadece rapalayı takip etmesi beni çok şaşırttı.

11. İlgi gören rapalanın rengi ile ilgili olabilir. Berrak sularda bu mevsimde mavili kandırıcıların iş yaptığını söyleyebilirim.
    Rapalaya aksiyon vermeye gelince, aksiyonla ilgili bir sıkıntı var ise senden çok kandırıcılan kaynaklanıyor olmalı.

12. Tbekler

Tbekler Talha

Favori Kamış:
    Shimano Alivio Carp 360 Shimano Catana CX 2.40
    Favori Makine:
    OKUMA MAX-4 Shimano Exage 4000FC
    En İyi Avı:
    11 Kilogram Aynalı Sazan
    Öncelikle turna balığının karnı hiç bir zaman doymaz öyle aç gözlüdür ki o... Neyse bulunduğun avlakta kaşık kullanmak yerine canlı yeme dönsen ? Canlı balığı takıp suya salsan belki o avlakta kaşığa saldırmıyorlardır?

13. Hep öyle söyleniyor ama ben doymaz olduklarına inanmıyorum Talha...
    Orta dereceli bir yemlenmeden sonra 1-2 saat istirahat ettikleri kanaatindeyim.

14. Tbekler

Tbekler Talha

Favori Kamış:
    Shimano Alivio Carp 360 Shimano Catana CX 2.40
    Favori Makine:
    OKUMA MAX-4 Shimano Exage 4000FC
    En İyi Avı:
    11 Kilogram Aynalı Sazan
    Yavuz abi bildiğim kadarını paylaştım, ama pek inandırıcı gelmiyor çünkü çok hırcın bi balık kolay kolay doyacağını sanmıyorum. Bi internet sitesinde okudum turna kendi boyutunun %70ini yiyebiliyormuş, düşünelim ki 60 cmlik bir turna %70 i 42 cm oluyor. Mantıken doymaz abi bu :D

15. atçekgökhan

atçekgökhan GOKHAN

o bölgede kaşığa saldırmıyorlar diye birşey yok turna turnadır aynı zeka aynı yırtıcılık,dünyanın heryerinde yakalama sistemi aynıdır ona kimsenin şüphesi olmasın.ikinci durumda arkadaşın birtanesi makinanın sarımıyla alakalı olabilir demiş:) sahtenin arkasına kadar gelen görünen balık heleki turnaysa istedikten sonra o sahteyi alır bırakır gölde bir tur atar gelir gene alır:) bak kardeşim kısaca sana o takiplerin yapılıpta balığı kandırıcına neden bindiremediğini kısaca anlatıyorım..1-balık çifleşme döneminde isteksiz ve çok şüpheci olur bu tabiat ananın onlara popilasyonlarına yardımcı olması vaabında bir üçgüdüsel ödüldür diyebiliriz,demekki henüz havyar dökme olayını tam olarak o bölgedeki turnalar bitirememiş.2-sahteyle balık almak için bazı havasal faktörlerin ve avlağın suyuyla alakalı elementlerin birbirini tamamlaması gerekir özellikle turna gibi predatörler havayı çok seçerler çok açık rüzgarsız cam gibi dibi görünen bir suda balık naz yapar çünkü bütün detayları görür.takip eder.tuzak olduğunu hisseder ve geri döner.ÖRNEĞİN;hava kapalı olmuş olsa su bulanık olmasa biraz da rüzgar olsa yakalama şansınız herzaman artar.3-balıkların aynı insanlar gibi öğünleri vardır gün ağırırken av çılgınca başlar2 saat içerisinde biter aynı şekilde akşam üstü genelde turna gün batımına iki saat kala avına başlar hava karardığı zaman karnı doymuş olarak genelde dinlenmeye geçer.fakat önünden geçen avlarıda görmemezlikten gelmez tok olsun bazen saldırır. bazı istisnalar haricinde mevsimsel ısınmalar ani sıcaklık değişimleri nin dışında bu rutin düzen devam eder işde o değişimlerde de öğlen olabilir.akşam olabilir hatta gece yarısıda olabilr balık telaşlanır adeta.aç kalıcam dürtüsüyle avlanmaya başlar.bu sırada avlakda olan balık avcısı bizlerde bayram ederiz:) saat kaç olursa olsun fark etmez.turna av verir rahat yakalanır...fakat bu çok nadir.herzaman olası bir durum değildir...sizin av yaptığınız saat muhtemelen öğlen 12 ile 4 arasıydı yanılmıyorsam.turna avlarınızı özellikle sabahın doğan ilk ışıklarına mütakip ilk iki saat ve akşam üstü gün batımına kalan son iki saat diliminde avlanmayı tercih edin.randıman iyi olacaktır bu anlattığım tüyolar size yardımcı olur umarım.saygılarımlareeling

Son düzenleme: 6 Haziran 2012
  16. köstereç

köstereç Cengiz Yalçın

Favori Kamış:
    DAM
    Favori Makine:
    Shakspire
    En İyi Avı:
    5,5 kg aynalı sazan
    Sana yazdıklarının tamamının aksini ispat ederim.

17. goksel64

goksel64 ibrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    alabalık sevdası
    Gökhan verdiğin bilgiler için çok teşekkürler bunların bazıları bütün turnacılar tarafından zaten ezbere bilinir.Eğer gerçek bir turna avcısıysa bunları çoktan araştırmıştır zaten bende bunları biliyorum.Sabah 8.30 ile 16.00 arası avlandım hava kapalıydı ve yağmur yoktu bende bunu bir avantaj olarak görüp öyle ava gittim.Takip aldığım saatler 9 ile 10 arasıydı ama hiç rüzgar yoktu su çok berraktı.Balığın havyarlı olduğu konusuna gelince bu avımdan 2 hafta önce aynı avlakta kendi trofem olan 55 cm turnamı yakaladım onda havyar yoktu balığın havyarda olduğuna inanmıyorum.Verdiğin bilgiler için tekrar teşekkürler

18. goksel64

goksel64 ibrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shimano
    En İyi Avı:
    alabalık sevdası
    Talha bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Avlandığım avlakta canlı yem bulmak biraz sorun dışarıdan canlı yem getirmekte yasak olduğu için o söylediğiniz yöntemi deneme fırsatım olmuyor.
    Yalnız turna avlakta kaşığa saldırmıyor diye birşey yok Gökhan arkadaşa yazdığım cevapta da söylemiştim 55 cm turnamı gümüş renkli bir mepsle aldım

19. hakan16

hakan16 hakan çalım

sizce turna balığı rapalayamı meppsimi kaşığımı yoksa silikon veya canlı yemi mi tercih eder bide siz büyük turnacı abilerim en çok ne ile turna yakaladınız :)
    reeling