arkadaşlar belki çok saçma bir soru olacak ama bugün ava gittiğim arkadaşımla çelik halat hariç sahtelerimiz misinalarımız falan aynıydı. o iki turna aldı ben ise tahmin ettiğiniz gibi çelik halatın renginin etkisi var mıdır? bendekiler siyahtı. bunun etkisi olabilir mi? yoksa sadece şansızlık mı?
Fatih merhabalar. İstersen rengarenk olsun hiç farketmez, ister halatın genişliği 1 cm olsun oda hiç farketmez ucunda sahte varsa ve attığın yerde turna varsa bir şekilde alır. Bende ilk başlarda bu tarz bahaneler üretiyordum ama hiç tutamayan sadece ben değilim avlak kıtlaşmış yapacak birşey yok Turna avına merak salanlara youtube videolarını izlemelerini öneririm.
Su bulanık, akıntılı vs. ise, pek bir şey farketmez. Ama temiz, berrak suda, genelde en iyi neticeyi kahverengi olanlar verir. En iyi derken, bazı yerlerde, yeşil daha iyi, bazı yerlerde siyah daha iyi olabilir. Velakin, en kötü netice genelde hep renksiz çelik tel ile görülür. Genelde mesele, sizin attığınız yer, balık ve güneş arasındak, açılara bağlıdır. Güneş balığın arkasından yeme doğru ise, kahverengi daha iyi iş yapar mesela. Turna avında çelik telin, misinanın filan ava etkisi, %30 filandır benim kanaatimce. Buda günde 1-2 tane turna tutyorsanız zaten çok bir şey değişmeyecek demektir teknik olarak. Velakin, temiz su, nazlı balık durumlarında çelik telin ince, uygun renkli kalanının FC misina olması cidden fayda sağlayabilir.
Video'da da açıkca görülüyor püf noktası. Sen bir fly takımı (komple, tüyünden, mengenesinden, kamışlarına vs. varana kadar) al, gerisi kolay. Gerçi bu gibi "reklam kokan" avlar, daha ziyade belli bazı özel bölgelerde olabilir sadece. Örneğin, Alaska'da mesela. Kimsenin gitmediği, yağmur ormanlarının içinde bir soğuk cennet. Bu gibiler oralarda mevcut. Ha, toplanın gidelim diyorsanız, ben varım, rehberlik yaparım bildiğim kadarıyla, o da var elbette.
Adamların burun kıvırdığı büyüklükteki turna bizim burada "TROFE" diye geçiyor. Bu işin püf noktası makina kamış vs.vs.vs'den önce, bence bilinçtir Serdar abi. Adamlar ağ germiyorlar, tırıvı zaten hapis cezası. Tuttuğunu geri salıyorlar. Bizim burada "madem yemeyeceksin niye tutuyorsun" diyen bir zihniyet gelişmiş. Bolu'da bir gölde 4 kişi 3 çuval sazan-kasna (haberlerini paylaşmıştım) tutuyor ve jandarmaya yakalanıyor daha sonra arabalarına el konuluyor ve 7 bin'er tl para cezası kesiliyor. Bu haberde jandarmaya söven av bayi sahipleri varken bu iş olmaz...
Eğer "yemek için" balık tutuyorsan, balık tutmanın tüm anlam ve önemi lezzeti ise, bu doğal elbette. Birde şöyle bak, şöyle derken, anasyfadan, raporlar filan istikametine doğru. Tutulmuş bir kaç istavrit (bir kova olsada farketmez), çinekop, levrek vs. herneyse. Ve yorumlar? Ağırlıklı olan "Afiyet olsun, nefis, şahane lezzet, aslan sütüyle nasıl gider...." değil mi genel olarak? Bu hal böyleyken, daha ne bekleyebilirsin ki?
Kim ne derse desin Serdar abiyi okumak zevk veriyor. Alaskaya rehber ha abi madagaskara gidek de jigek