tutulan balıklar hk.

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında alidemır tarafından paylaşıldı.

1. alidemır

alidemır ali demir

Favori Kamış:
    Daiwa-ultra-marine-carbon sx 940 D-A-M Yukon Composite 150
    Favori Makine:
    Daiwa Bg 30
    En İyi Avı:
    sazan 7,5 kg
    arkadaşlar çok merak ettiğim konu hakkında sizden bilgi almak istiyorum, televizyonlarda da gördüğüm kadar ve galata köprüsündede çok gördüm, denizden tutulan balıkları su dolu kova veya teknelerde de su dolu saklama dolabına koyuyorlar balıklar burada su da ölüyor. ve bunları afiyetle yiyiyorlar,
    ben deniz balıkcılığını pek bilmiyorum, acaba tuzlu su diyemi böyle oluyor.
    mesela tatlı suda bir sazan yakalasak biz bunu ya canlı tutuyoruz gölün içinde yada suya komadan soğuk bir yerde tutuyoruz kimi zaman yanımızda köpük kutu ve buz götürüyoruz onun içinde saklıyoruz bozulmasın diye, eğer su içinde ölürse mındar olmuş diye atıyoruz ve yemiyoruz bunu tatlı sularda devamlı görüyorum.konu hakkında yorumrumlarınızı bekliyorum.

ali demir/bursa

2. islex

islex serkan işlek

Favori Kamış:
    Lineaeffe Bıg Fısh 360cm
    Favori Makine:
    OKUMA LONBOW LBII-665
    En İyi Avı:
    Akbalık 1045 gr.
    valla ben genelde tuttuğum balıkları bozumasına mahal kalmadan evde yiyorum suda felan saklamıyorum uzun süre

3. Çim adam

Çim adam Aydın

Su kovasında oksijensizlik nedeniyle ölen balık neden mundar oluyor anlayamadım ?

4. İHTİYAR_BALIKÇI

İHTİYAR_BALIKÇI Süleyman

Sen onu yanlış biliyosun abicim. Suda ölen balık mundar olmaz. suda ölü bulunan balık mundar olur haram olur. onu iyice bi araştır. arada fark var. yani ava gittiğinde suda ölü bi balık buldun o yenmez mundardır haramdır ama yakaladığın balık suda ölünce bişey olmaz neden öldüğü bellidir oksijeni bitince öldü belli.. senin eskiden attıklarına yazık olmuş asıl onlar mundar olmuşcyr

5. Denizde veya gölde su içinde kendiliğinden ölmüş balık (sebebi bilinmiyorsa) yenmemelidir. Yani mundar kabul edilir. Lakin kovadaki suyun içinde ölen balık niye mundar olsun. Bu inanış anlamsız bir kıyas ile verilmiş bid'at bir hükümdür.

6. istavrit_çi

istavrit_çi

Favori Kamış:
    Captain Cast Strong 1525 390 cm
    Favori Makine:
    Mitchell Avocet Big Surf 6500
    Sudan canlı olarak tutulan ve oksijensizlik nedeniyle ölen balık yenir de dağıtılırda.Caizdir.Rahat olabilirsin bu konuda

7. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İster su dolu kovada ölsün, ister susuz ortamda ölsün, günlük yakalanmış balık afiyetle yenebilir. Tıbben de, bildigim kadariyla dinen de bir sakincasi yoktur.

Balıklar suda oksijensizlik nedeniyle ölürlerse rigor mortis yani hücrelerdeki oksijenin bitmesinden kaynaklanan ölüm sertligi hadisesi gerçekleşiyor. Ağızlarını açıp kaskatı kesiliyorlar. Vay be olta balığı dediğimiz kamçı gibi balikar hep bu sekilde suyun icinde oksijen bitmesi yüzünden ölen balıklardır. Kovaya su koymazsanız balıklar ölünce yumuşak kalır, tabi bunun da bir sakıncası yoktur ama suyun içinde ölmüş balık daha diri gözükür. Ancak yazın çok sıcak günlerinde balık avlıyorsanız kovanın suyunu sk sık değiştirmenizi öneririm. Eğer değiştirmiyorsanız kovaya hiç su koymayıp üstünü kapak veya bezle örtmeniz daha iyi olur. Çünkü bu havalarda kolayca ısınan su balığı haşlar, günlük balık bu şekilde de bozulmaz ama solungaçları beyazlaşır, içinde koku olur, kalitesi düşer. Sonbahar veya kışın ise buz gibi deniz suyu balıkları korumak için çok idealdir.

8. fredyss

fredyss FERDİ

Favori Kamış:
    Okuma salina seaspin, lineaeffe s-flex 15 kilos
    Favori Makine:
    daiwa crossfire, okuma travertine
    En İyi Avı:
    Turna 2,5 kg
    Hocam mundar olursa esasen balık tezgahlarından hiç balık yememen lazım.

9. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Gölde balığa gittiğimizde büyük bir livarımız var, suyun içine çakıyoruz böylece balıklar hep canlı kalıyor.. denizde tekne ile istavrite çıkıyoruz ozamanda teknenin livar tapasını ben hep açarım ölmesinler diye..
    Suda ölen balık mundar olayı sanırım herkesin dediği gibi kendi halinde ölüp suda bulunan balıktır..

10. alidemır

alidemır ali demir

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Bg 30
    En İyi Avı:
    sazan 7,5 kg
    yavuz kardeşim sizin gibi bir sürü arkadaşlar yorum yapmış, ben bilgi almak için yorum yapmıştım, mındar deyince haram helal le ilgili değil manasında yani suda ölen balık kısa bir zamanda kaskatı kesiliyor. rengi bile değişiyor farkındasanız onun için suda ölünce mıdarmı oluyor acaba dedim bağzı çevreler den duğduğum bu,
    ben denize de gitsem göle de gitsem büyük bir rivarım var balıkları orada canlı tutuyor ve evime gelirken sudan çıkarıp öyle getiriyorum, veya köpük kutuya buz koyup daha önceden kola şişelerini buzlukta dondurup buz temin ediryoruz yolda bozulmasın diye, bence suda ölen balık hem kaskatı kesiliyor hemde rengi dahi değişiyor,

ali demir/bursa

11. alidemır

alidemır ali demir

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Bg 30
    En İyi Avı:
    sazan 7,5 kg
    yavuz kardeşim benim demek istediğim, şu deniz de tutulan balıkları kova içinde çok gördüm kimi canlı kimisi ölmüş,
    ama tatlı suda bir sazan yakala onu sepete koy canlı ve hemen oksijenlikten ölsün, sabah tut akşam eve giderken bak bakalım balık ne hale gelmiş balık kaskatı oluyor balık bozuluyor suda ve rengi bile değişiyor suda dura dura bu balığı alda eve götür ye, benim bildiğim, tatlı suda ya balığı öldürmeyeçeksin suda yada tuttuğun zaman serin bir yerde muhafaza edeceksin benim merak ettiğim acaba deniz suyu tuzlu olduğu içinmi bozulmuyor dedim. siz bikere tatlı suda balık tutun rivarda ölsün içindede bir
    gün beklesin eve giderken balığın koktuğnu bile göreceksiniz, mesela balığa gittiğimiz zaman gölde bir iki gün kalıyoruz. balık larda rivarda ölmüş oksijenlikten ondan sonra o balıkları ye bakalım yiye bilirsen,Selamlar

Ali demir/bursa

12. balikoltasi

balikoltasi Birol

Tatlısu balıkları tatlısuda durunca daha çabuk bozulabilir.
    Ama deniz balıkları hava soğuk ise sabahtan akşama kadar dursada tuzlusuda bozulmazlar.
    Bu yüzden de soğuk havalarda livar kullanma zorunluluğu yoktur.

13. Ali ağabey, "mındar" deyince ben haram anlamında sandım. Kusura bakma.
    Diğer şekilde arkadaşlardan yanıtlar verilmiş. Benim tecrübe edebildiğim bir husus değil. Lakin ben özellikle sazanı, av bitene kadar öldürmem. Genellikle livarda, zorunluluk halinde ise kovanın suyunu değiştirmek sureti ile canlı tutar, av dönüşü kafalarına vurarak poşetlerim. Bunu eti lezzetli olsun diye değil eziyet çekmeden ölsün diye yaparım. Yaptığım yanlışsa da bilmem açıkçası.

Saygılar...

14. alidemır

alidemır ali demir

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa Bg 30
    En İyi Avı:
    sazan 7,5 kg
    tebrik ederim kardeşim söylediklerin doğru.

Ali demir /bursa

15. balikoltasi

balikoltasi Birol

Söylemeyi unutmuşum. Denizde avladığımız balıkları donduracaksak, tatlısuya temas bile ettirmeden dondurucuya atarız. Tatlısu balıklara pek iyi gelmez.
    Tatlısuda temizledikten ve yıkadıktan sonra hemen hafifçe tuzlar dolaba kaldırırız. Böylece balık dolapta 2 gün sonra bile rahatça tüketilebilir.