Merhabalar Biz 3 Arkadaş Bir iskeleye balığa gidiyoruz her cumartesi sabah 06.00-12.00 arası Tuttuğumuz balıkları genelde bir poşete koyup gölgede bekletiyoruz ama ben biraz korkuyorum balık bozulur mu bayatlar mı birşey olurmu diye Sizce yeni tutulan balıklar nereye koyulmalı nerede saklanmalı
Poşette maksimum taş çatlasa 7 Saat duracak ve güneşe koymayacağız sizce bir sıkıntı olur mu ? Buz işi bizim için biraz zor hani belki tel livar olur ama tel livarda da balıklar birbirini yemesin ?
Bu güne kadar livar da birbirini yiyen balık hiç görmedim ama olmaz diyede bir şey yok Livar fiyatlarına yakın balık kovaları mevcut av marketlerinde. 7 Saat sıkıntılı bir süre bence. Lineaeffe Secchio Canlı Balık Kovası tavsiye ederim. Rastgele
izolasyonlu kutu imkanınız yoksa strafor kutu da kullanabilirsiniz. Evde dondurduğunuz bir kaç pet şişe suyu strafor kutunun altına atın ve tuttuğunuz balıkları buz şişelerinin üzerine yerleştirin. Direk güneş ışığına maruz kalmadığı taktirde 6-7 saat rahat götürür sizi. O da olmazsa 8-10 litrelik bir kovaya su doldurmadan yakaladığınız balıkları içine atın ve üzerlerine deniz suyuyla ıslattığınız bir havlu ya da bez örtün. Kovaya su doldurursanız balıkların solunum artığı olan amonyak bu suyu kimyasal açıdan rezil bir çorbaya döndürür ve balığın et kalitesi ciddi oranda düşer. Her ne kullanırsanız kullanın sudan çıkardığınız balıkları güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edin.
Deniz avına başladığımda 1 sene kadar bu sorunu çözmek için uğraştım, sırt çantama sığabilen katlanabilir lineaefe balık kovası ( uzun iri balıkları dahi alabilecek ebatta 60 tl idi) ve basit akvaryum hava motoru (sonradan evde bozuk bulunan tansiyon ölçme motorunu modifiye ettim tek kalem pil ile saatlerce çalışıyor) , böylece 10-12 saatlik av süresince su değişmeden balıkların tümü canlı kalıyor.(elbette balıklar yara dolayısı/mukus salgısı yoğun olursa suyu tazelemek gerekiyor) Otomobil yıkama için lanse edilen yuvarlak katlanır kova dar ve kullanışsız, mutlaka dik dörtgen katlanır kova olmalı . Naçizane kokuşmasın diye battal boy çöp poşetinide suya daldırmadan içerisine sıvayıp , bu şekilde çözdüm durumu, herkese tavsiye ederim.
Çok basit aslında. Buzluk çantalar var, yumuşak dokulu olanlar içine 1 veya 2 su şişesi buz olarak ve problem çüzülüyor. Ağırlıkda yapmıyor, yer kaplamıyor tabi balık yoksa