Haber şu; http://www.aktueldeniz.com/news_detail.php?id=5563 Harika bir fikir! Hatta metal kısımları biraz parçalayıp sivri yüzeyler olacak şekilde yaparlarsa daha etkili olur. Her yerde yapmak lazım bu uygulamayı.
Abi keşke böyle birşey gerçeğe dönüştürülebilse. Geçtiğimiz yıllarda Gemlik körfezi içinde düşünülmüştü bu uygulama ama araya kimler yada hangi siyasi kişiler girdiyse yapamadılar. İnşallah uygulamaya koyarlar.
Bir otomobil hurdası trolle avcılığı engelleyemez. Bu güne kadar yapılan denemeler göstermiştir ki, otomobil iskeleti 6 saat sonra ortadan yok oluyor. Olacaktır da. Abanaya ve Sivriceye bırakılan otomobil hurdasından şu an haberi olan var mı? Denizdeki akıntı ve fırtına sonrası solurganlara dayanması için o iskeletin komple betonla doldurulması gerekir.
Haklısınız ama Sivrice'de ki deniz durumu ile Tuzla'yı bir tutmak da doğru değil. Tuzla bir iç denizin oldukça sakin bir bölgesinde. Ama yine de hakkınız var.
600 kg ağırlığındaki bir kütleyi 6 saat içinde söküp götürüyor, enteresan yuva özelliğini bozmayacak şekilde beton eklemeler yapılması daha mantıklı tabi.
Ön motor ve arka bağaj kısımları beton blokla doldurulursa, ileriki zamanlarda araç ikiye bölünse bile, beton bloklar onu orada sabitleyecektir görüşündeyim..
Daha önce defalarca söylediğim birşeydi. Yapay resifler balıkların korunmasında çok etkili olacaktır.
Kabataş'ta yıllar önce yarı batık halde bulunan geminin orada bolca karagöz ve izmarit bulunurdu. yazın balık tutarken elimizin boş dönmeyeceği yer olarak bilirdik ve gidenin eli boş dönmezdi. Daha sonra o batık kaldırıldı. ondan sonra doğru düzgün balık çıkmaz oldu. Resif konusunda, Akdeniz ve Egenin besleyiciliği düşük ve durum böyle olmasına rağmen dalış turizmini geliştireceğini düşündükleri için bu bölgede daha fazla yapay resife önem veriyorlar. Ancak Marmara'da müsilajın(lez) yoğun olmadığı bölgelerde ve Karadenizde yapay resif yapılması özellikle dip balıklarının nüfusunu artırabilir. O yüzden Tuzla'da yapılacak resif girişimi güzeldir. Ancak yapılan resiflerin taşınabilmesi riski olabilir. Bu yüzden içinin beton ile doldurulması güzeldir. Ancak bu resiflerin olduğu bölgelere ağlarını kaptıran balıkçıların neden olduğu bir sorun vardır. Pasif avlanma ağların ilişkene takılması ve çıkarılmaması sonucunda bu resifler aynı tırıvırının yaptığı etkinin binlerce katını yapacak. yani bu tarz ilişken yapılar oluşturulacaksa, bu bölgelerin belli periyotlarda gözetiminin de yapılması gerekecektir. Bu konuda belki belediyeler ve gönüllü dalgıçlar ağların ilişkenlerden çıkarılmasında etkili olabilir. Ancak bu konuyu da gözardı etmemek gerek. Bazı zaman konu başlığı açmayı düşündüğüm husus; Haliç'te küçük gırgırlara engel olmak amacıyla acaba bu bölgelerde de bu tarz yapılar konabilir mi düşüncesi uzun zaman önce kafamı hep meşgul etmiştir.
bu sene erdek belediyeside betondan rezevler yapıp belli kıyılara bunları bıraktı inşallah gelecek yıllarda bunların faydalarını görürüz
Biz 2011 mart ayı sonunda bu duyumları alıyorduk. Ancak ben de inanmıyordum. böyle bir şeye. 20.03.11 tarihinde bir abimizle yaptığımız konuşmada mart ayında bile ufak gırgır motorlarının halice gece girdiğini söylüyordu.
tutmayin beni ben daha uygun bi cozum buldum... cok basit... ben gideyim girgirlarin tamamini gomeyim marmaranin dibine... alin size harika balik yuvaciklari... amac balikciklari yuva sahibi yapmak degil miydi... yoksa yanlis mi anladim! cozum mozum... dusununce bulunuyoo!
Beşyüzküsür vekilin bir kısmı kalır, onlar da seneye artık. Başladın mı Utku abim, sayı kaç şimdilik?
bi kisi olmuyooo basladim da ... galiba bu isler bi kisi ile olmuyomus... bana dediler ki... iki kisi gel... artik sana ne derler bilmem!