Merhabalar, Epeydir düşündüğüm fakat bir türlü cesaret edemediğim bir yolculuğa çıkmaya kendimi hazır hissediyorum. Ancak bu işe kalkışmadan sizin de bir fikrinizi almak istedim. Şöyleki; İstanbul Tuzla'dan Yalova Esenköy'deki yazlığıma sandalımla gitmek isteyorum. Sizce bu mümkün mü ve ne kadarlık yakıt harcarım. Teknemin seyir sürati saatte 10km.. 2 rota çizdim kendime; 1. En kısa mesafeden karşı kıyıya geçip kıyı şeridi boyunca seyir etmek ki bu uzun yok ve yaklaşık 55km tutuyor. 2.Direk olarak Çınarcık'a gitmek ve oradan burnu dolaşmak, bu en kısa yol 37km tutuyor ancak biraz daha derin sularda seyir etmek gerekiyor. Ekipmanlarım; 4.80 Özkaya Tekne 2011 model 9.9 Honda Motor 2009 model Tüm evraklarım ve techizatım tam.
Olası her türlü olumsuzlukları da hesaba katmanı isterim. Aşırı sıcaklar, yarı yolda motorun stop etmesi v.s. Çekeceğin eziyetle öyle bir soğursun ki bir daha tekneye falan binmezsin. İyi düşün.
eğerki tekneniz ahşap olsaydı hiç tereddüt etmeyin derdim.fiber olması biraz rüzgara ve dalgaya dayanma gücünü azaltır.motorunuzun 4 zamanlı olduğunu kabul ederek 2. seçeneğiniz için tahminen 8-10 lt civarı yakar.buna teknendeki ağırlık hava şartları ve bastığın gaza göre değişir.maximum 3/4 gazı geçme.esenköye vardığında karagözlere selam söyle)
Teknem fiber olmasına karşın 350kg gibi boş ağırlığı var.. Yani kolay kolay sallamıyor Karagözlere selamı ileticem sevgiler
Abicim gidersin hiç sorun olmaz. Biz iki kişi benzer bir yolculuk yaptık. ama bizimki içten takma dizel motordu. dizeller uzun süreli çalısalarda sorun çıkarmaz bilirim ama benzinli motorlarin uzun süreli gitmeyeceği söyleniyor. yani tam gazda uzun süre çalişmazmiş. gazı yarı gaz verirsen bir sorun olmayabilir. ama motor iki zamanli dört zamanli da farkeder tabe. iki zamanliysa şişer dört zamanliysa tam gazda gidebilir. Ama benzinle baya bi pahali olur. Benzer bir yolda dizelde 20 liralık yakıtla gittiydik de senin benzinle tam gazla gidersen 100 lira falan tutar belkide geçer. sakin kıyı kıyı gitme eziyete dönüşür. gpsi sağlam bi telefon ve pusula olsun yanında kullanmayi da öğren o kadar kolay bir yolculuk olurki anlatamam. ama yolculuk bittiğinde yattiğin yeri beğenirsin)
Tam yol da gitmeyeceğim zaten tam yol ile yarım yol arası hız konusunda çok fark etmiyor o yüzden yarım yol gideceğim. Motorum 4 zamanlı. Yanıma 2 depo yaklaşık yani 30lt benzin almayı hesaplıyordum sanırım yeterli gelir..
Ha bide meterorolojiyi iyi izle bak bu site windfinder.com en iyisidir. gogula windfinder tuzla yada windfinder esenköy yaz çikan linkleri incele bilgi sahibi olursun. kıyıda dalga azsa açıkda en az iki katidir aklinda olsun. bide mutlaka sabah çok erken çik ezan falan okunurken çık Eğer sabah o saatte rüzgar varsa o gün firtina bekleriz unutma. bu mevsimde o saatte deniz cam gibi olmalidir. cam gibi suda yolculuk yapmanin tadnai da doyulmaz. Bide sıyırtı takımlarini mutlaka al. biri ağır kurşunlu biri hafif kurşunlu iki takımla git. günün süprizi çikabilir.
Aynı tip tekne ile 1 saat 45 dakikada Büyükada'ya gittik. Ben anlamadım neden bu kadar korkutucu geldi arkadaşlara.
Teşekkürler, ben şimdi windfinder ı telefonuma kurdum ancak anlayamadığım bir konu var..Bunun 0HR,3 HR, 6 HR gibi saatleri bildiriyor ama anlayamadım 0 HR saat kaça denk geliyor?
Rüzgarın saatte kaç mille estiğini gösteriyor. 0hr rüzgarın olmadığını 3 hr saatte 3 deniz mili estiğini gösteriyor. Ama kardeş bu temel bilgileri bilmiyorsan bu yolculuğu gzden geçirmelisin. yani demek istediğim şey tecrübeli bir kaptanla biraz gezip bişeyler öğrenmeye bak derim. deniz işi araba işine benzemez. tecrüben kadar yaşama şansın vardır denizde. yinede sen bilirsin.
umut bey yapmayı düşündüğünüzz yolculukta dikkat etmeniz gereken temel faktör kesinlikle hava koşulu.sahip olduğnuz tekne ile açık deniz şartlarına tabi olarak(en azından o tekne için) seyir yapacaksınız.tavsiye edilen windfinder sitesi profesyonel hava tahmin sitesidir.sorduğunuz 00H 03H 06H hava tahmin periyodudur.yani size üç saat arayla hava tahmini verilmiştir.burada eğer rüzgar hızı 2 bofor kuvvet üstü varsa kesinlikle teknenizle planladığınız yolculuğu yapmayın.eğer bofor'un ne olduğunu bilmiyorsanız internette kısa bir araştırmayla öğrenebilirsiniz.ancak mevcut hiçbir siteden aldığınız hava tahmin raporu yüzde yüz geçerlilikte olmadığını unutmayın.hava tahmin raporundaki çok küçük olan yanılma payı gerçekleşirse güç durumlarda kalabilirsiniz.özetlersek bir profesyonel(uzakyol birinci zabit) olarak bu yolculuğu tavsiye etmem.