arkadaşlar şöyle bir duyum aldım bir oltada 2 adet üçlü iğne olmazmış yasakmış bu doğrumu, doğruysa rapalalarda 2 veya 3 adet üçlü iğne var bilgilendirirseniz sevinirim,arkadaşlarla bu konuyu tartışıyoruz, sonuç yok. ali demir
2/2 nolu tebliğe göre, denizlerde bir oltada ancak en fazla 6 iğne bulunabilir. Başka bir deyişle 6 köstek olmalı (çapari hariç tutulmuştur). İç sularda ise en fazla 3 iğne bulunabilir. Ancak 3'lü iğnelerle ilgili herhangi bir açıklama getirilmemiş ne yazık ki. Yani, bir oltada 2 adet üçlü iğne olmaz şeklinde bir kural yok. Bir sahte üzerinde, 2 adet üçlü iğne vardır ama bunlar tek iğne olarak değerlendirilir. Çünkü bir sahte ile zaten iki balık alamazsınız. Alırsanız, bu münferit bir durumdur, genel geçer değildir. Bu nedenle 3'lü iğnelere tebliğde yer verilmemiştir. Ancak, üçlü iğnelerle hazırlanmış, çarpma diye tabir ettiğimiz takımlar (ki bunun zargana için hazırlananlarında, alt alta bağlanmış 12-15 üçlü iğne olur), amatör avcılıkla alakası olmayan bir yöntemdir ve amatörler bunu etik olarak kabul etmezler. ilgili kurallar için 2/2 nolu tebliğe göz atın arkadaşlar. http://www.balikavi.net/dokuman/teblig.php .
sennur bey yorumlarınız için teşekkür ederim. bu sirküleri devamlı okuyoruz yanlız arkadaş 2011 yılında bir tebliğ yayınlandı 2 adet üçlü iğne bir oltada diye olmaz diye ama yalan söyledi ama doğru.bilemiyorum, fakat zargana için böyle bir takım hazırlandığını ve bunun da etik olmadığını söylüyorsunuz turna nasıl tutulur diye sitelere girdiğiniz zaman iğnenin hem ağızdan hem sırtından, veya sırt ve kuyruktan takıldığını göreçeksiniz ve resimlerle belirtilmiş, birde yabancı balık sitelerinde internettede çok gördüm.iki adet iğnenin nasıl bağlandığını nasıl monte edildiğini, nasıl yapıldığını bol bol görürsünüz video olarak hazırlamışlar. ve bu kişiler bizlerden çok çok üstün ve kurallara uyan kişiler, acaba bunlarda mı yanlış var yoksa bizdemi bu konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum ali demir
Ali bey, Tebliğ de üçlü iğneler, köstekte kullanılacak iğne sayısı ile eşdeğerdir. Treble hook diye adlandırılan ve bunlardan 3 adet bulunduran maket balıklar da vardır. Ancak bunların her biri, tek bir balık avlayacağı kabul gördüğü için, tatlı su veya denizde, tebliğe aykırı bir durumu yoktur. Çarpma takımın etik olmayan yönü, sürü halindeki balıkların, atıp çekme suretiyle bu çarpma iğnelerden birinin balıkların hayati organlarına (gözünden, kafasından, karnından vs.) saplanarak ve çoğu zamanda yakalanmadan, bu organları parçaladığı için, bir balık avlanacak diye sualtındaki pek çok balığa zarar vermekte olduğundan, etik ahlaka uygun kabul edilmiyor. Bu davranış dışında (canlı veya canlı yemsiz beklemeli avlarda) dediğiniz gibi, iç sularda 3, denizde ise 6 adete kadar üçlü iğne kullanabilirsiniz. Herhangi bir yasak yoktur. Ancak her ne şekilde olursa olsun, böyle bir takımda, yasak olmasa bile 3 iğnenin dışına çıkmak etik sayılmayacaktır.
Ali bey tekrar merhaba, Öncelikle şunu belirteyim; 2011 yılında münferit olarak çıkarılmış bir tebliğ bulunmamaktadır. 2/2 nolu amatör balıkçılık tebliği 2008 yılında çıkarılmıştır. 10 Temmuz 2010 tarihinde 1. değişiklik, 26 Ağustos 2011 tarihinde 2. değişiklik yapılmış, ancak tebliğin tamamında değişiklik yapılmamıştır. Bu değişiklikler kısmidir. Yapılan değişikliklerde ise kullanılan iğnelerle ilgili olarak herhangi bir bildirim bulunmamaktadır. Size ilk yazdığım mesajda verdiğim linke bakabilirsiniz, o link değişikliklerle birlikte tüm tebliği içermektedir. Bakınız, zargana ile turnanın tutulduğu oltalar zaten farklıdır. Benim bahsettiğim yöntem, zaten işin cılk noktasıdır. Sizler oturup tebliği tartışan insanlarsanız, zaten bu yöntemle ilginiz olmaz. Benimkisi, size anlatabilmek adına, üçlü iğnenin kullanımına dair uç bir örnekti. Turna avında kullanılan sahtelerle, zargana için bahsettiğim yöntem arasında herhangi bir benzerlik yoktur. Turnanın yakalandığı sahteler, Murat arkadaşımızın da belirttiği gibi tek bir iğne olarak kabul edilir. Bakacak olursak, sadece üçlü iğne değil, tek iğne ile avlandığımızda dahi bazen iğnenin balığın sırtından, kuyruğundan v.s. oltaya takıldığına şahit oluruz. Bunun için illa ki üçlü iğne kullanılmış olması gerekmez. Kural bellidir; bir amatör balıkçı 4 olta ile avlanabilir; denizler için her oltada en fazla 6 iğne (başka bir deyişle tek iğneli 6 köstek) bulundurulabilir. İç sularda ise, bir oltada en fazla 3 iğne bulundurulabilir. Bu kurallar genel kurallar olup, sadece alabalık avcılığı ayrı tutularak; alabalık avcılığında her amatör balıkçının en fazla 2 olta bulundurabileceği ve bu oltalarda en fazla 2 iğne bulunabileceği belirtilmiştir. Tebliğde belirtilen bu kurallar dışında, üçlü iğnelerle çarpma usulü avcılık yapılması ise yasak olmayıp, daha önce de belirttiğim gibi, amatör balıkçılarca etik bulunmadığı için uygulanmamaktadır. Zira hiçbir av zevki yoktur ve balıkların telef olmasına neden olur. Kısacası üçlü iğnelerin bu amaçla kullanılması sizin vicdanınıza kalmıştır. Yurtdışında kullanılan yöntemlerle ilgili bahsettiğiniz videolardan örnek koyarsanız daha iyi olur, zira bugüne dek milyon tane video izledim. Tam olarak neden bahsediyorsunuz bu şekilde anlamam zor. Ancak şunu söyleyeyim, farklı bir yöntem kullanılması, bizlerin kullandığı yöntemlerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Her ikisi de verim sağlayabilir. Ve elbette, nasıl ki bizim kurallarımız varsa, onların da kuralları var, ki bizden daha iyi denetleniyorlar. Kurallara uydukları sürece, ikili ya da üçlü olarak bağlayarak kullanabilirler. Bizim ülkemizdeki kurallar, yukarıda yazdığım gibidir.
3 lü iğne hk sennur bey resim koymasını bilemediğim için, size şöyle yardımcı olayım bu sitede Karayel rumuzlu Yakup erdem kardeşim benim ne demek istediğimi resimli olarak siteye koymuş. oradan görebilirsiniz turna takımını ve 2 adet üçlü iğnenin montajını. zaten bu resimdede canlı veya ölü yem takılıp tek balık yakalandığını anlayaçaksınız. ben bunu demek istiyorum. zaten tatlı suda avlanıyoruz daha turna avına gitmedim. göle gittiğimde oradaki bir arkadaş turna avında bir adet üçlü iğne olaçakmış dedi belkide kuralları bilmiyor. çünkü rapalada da 2 hatta 3 adet üçlü iğne olan var onunlada avda bir atışta turna gelirse bir adet balık yakalaçak benim dediğim sistemlede bir tane canlı balık takıyorsun. onada balık vurursa bir tane balık yakalanacak anlatmak istetiğim bu. selamlar ali demir
Yakup hocamız zaten yasak olan bir yöntemi tavsiye etmez, dolayısı ile gönül rahatlığı ile avlanabilirsiniz. Hangi siteye koymuş onu da anlamadım bu arada, zira Yakup hocamız hemen her sitede bilgi verir. Acaba siz Drachkovitch (Drakoviç) sisteminden bahsediyor olabilir misiniz? Kabaca bahsedecek olursak, balığın ağız, karın ve kuyruk kısmından tel tutturulur, ondan mı bahsediyorsunuz? Aşağıdaki gibi yani. Drachkovitch sistemi .