Uluslararasi Olta Avciliği Kurallari

Konu, 'Genel Konular' kısmında trefli tarafından paylaşıldı.

  1. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    I.G.F.A.(International Game Fish Association )
    (Uluslararası Sportif Balıkçılık Derneği)
    I.G.F.A.ANGLING RULES


    IGFA Uluslararası Olta Avcılığı Kuralları Nedir?
    IGFA olta balıkçılığı avcılık kuralları ahlaki ve spor amaçlı olta balık avcılığı pratiklerini düzenlemek, dünyadaki sportif balıkçılık rekorlarını tesçil etmek, olta balıkçıları için standart kurallar koymak, balıkçılık turnuvalarında gibi olta balıkçılığı faaliyetleri için balıkçılığın temel prensiplerini kullanıma sunmak üzere formüle edilmiştir.

    Olta balıkçılığı kelimesi, balığın uluslararası olta balıkçılık kurallarına uygun standardlarda bir kamış, makara (makina, çıkrık), misina ve kanca (olta iğnesi) ile yakalanması yada yakalama teşebbüsünü ifa etmesi olarak tanımlanmıştır. Bütün bunlara rağmen olta balıkçılığının kural koyucu tarafından kontrol edemediği hususlar da mevcuttur. Olta balıkçılığı kuralları balıkların performanslarını tahmin edemez, dünya rekorları, bir balığı yakalamak için harcanan gücün derecesini saptayamaz. Balığın balıkçı ile boğuşmadığı yada boğuşmaya şansı olmadığı durumlar balıkçıya kredi vermez ama balıkçının rekor kırarken başarısının derecesini saptar.

    Dünyada sadece IGFA kurallarına uygun ve bu kurallarının kapsamı içindeki yakalamalar, dünya rekoru olarak tesçil edilip, değerlendirilir.

    Aşağıdaki kurallar tatlısu, tuzlusu ve sinek (flyfishing) olta avcılığı için ayrı ayrı düzenlenmiştir.

    Tatlısu ve Tuzlusu Uluslararası Olta Avcılığı Malzeme Kuralları
    Misinalar ile ilgili kurallar
    Tekli misina, çoklu misina ve kurşun oyuklu çoklu misnalar kullanılabilir.
    Tel misinalar yasaklanmıştır.
    Misina yedeklemeleri ile ilgili kurallar
    Misinaya bağlanmamış yedekleme ebat ve malzeme açısından herhangi bir kısıtlama olmaksızın müsade edilmiştir.
    2. Eğer misina yedeklemeye bağlanmışsa, yakalama ağır olan misinanaya göre değerlendirilecektir. Yedekleme 59 kg. misina sınıfını geçmeyen olta balıkçılık kuralları tarafından onaylanmış misina tiplerine uygun olmalıdır.

    Çift Misina kullanımı ile ilgili kurallar
    Çift misinanın kullanımı gerekli değildir. Eğer kullanılırsa, aşağıdaki özelliklere uygun olmalıdır.

    Çift misina, balığı yakalamak için kullanılan misinayı ihtiva etmelidir.
    Çift misinalar düğümden, şeritten, rulodan veya düğümün en son ucundaki ekten, kopçadan, fırdöndüden veya kılavuzdan, yemden yada olta iğnesini cift misinaya bağlayan diğer bir aletin başlangıcından itibaren ölçülür
    Tuzlu su balık türleri : 9.07 kg. dahil olmak üzere tüm misina sınıflarında, çift misina için 4.57 mt. sınırı vardır. Çift misinanın ve bedenin toplam uzunluğu 6.1 mt.’yi geçemez.
    10kg.nin üzerindeki takımlarda çift misina uzunluğunun sınırı 9.14 mt.’dir. Çift misina ve kılavuzun toplam uzunluğu 12.19 mt.’yi geçmemelidir.
    Tatlı su balık türleri : Çift misina tüm takım sınıflarında 1.82 mt.’yi geçmemelidir. Çift misina ve kılavuzun uzunluğu toplam 3.04 mt.’yi geçmemelidir.

    Ana Beden ile ilgili kurallar
    Bedenin kullanımı gerekli değildir. Eğer kullanılırsa, aşağıdaki özelliklere uygun olmalıdır.

    Bedenin uzunluğu sahte yem, olta iğnesi veya diğer düzenekler dahil olmak üzere toplam uzunluklardır. Beden misinaya kopça, düğüm, ek, fırdöndü veya başka bir aletle bağlanmalıdır. Tutma aletleri yasaklanmıştır. Bedenin malzeme cinsi yada dayanıklığına dair herhangi bir kural yoktur.

    Tuzlu su balık türleri : 9.07 kg. dahil olmak üzere tüm misina sınıflarında, bedenin uzunluğu 4.57 mt ile sınırlıdır. Çift misina ve bedenin toplam uzunluğu 6.1 mt’yi geçmemelidir. 9.07 kg. nin üzerindeki tüm takımlarda beden uzunluğu 9.14 mt. ile sınırlıdır. Çift misina ve bedenin toplam uzunluğu 12.9 mt.’yi geçmemelidir.

    Tatlı su balık türleri : Tüm takımlarda beden uzunluğu 1.82 mt ile sınırlıdır. Çift misina ve bedenin toplam uzunluğu 3.04 mt.’yi geçmemelidir.

    E. Kamışlar ile ilgili kurallar

    Kamışlar spor ahlakı ve geleneklerine uygun olmalıdır. Kamış seçiminde oldukça fazla serbestlik verilmiştir ancak kamış olta balıkçısına adil olmayan bir avantaj sağlıyorsa olta balıkçısının diskalifiye edilmesine yol açar. Bu kural geleneksel olmayan kamışların kullanılmasına engel olmak için konmuştur.
    Kamışın tepesinin uzunluğu minumum 101,6cm. olmalıdır. Kamışın sapının uzunluğu 68,58 cm.den fazla olmamalıdır. Bu uzunlukların ölçümü direk olarak makara takımının merkezinin altından yapılmalıdır. Kavisli saplara sahip olan kamışlar ise direk (doğrusal) hatları üzerinden ölçülürler. Eğer kamışın sapı yalpa çember yuvasına (oynak yuva) oturtulmuşsa, makara yatağından yalpa çemberinin pivot noktasına kadar olan mesafe 68,58 cm.den fazla olamaz. (Yukarıdaki ölçüler yüzey sallama/fırlatma (surfcasting) kamışları için geçerli değildir.)
    F. Makinalar (Çıkrıklar) ile ilgili kurallar

    Makinalar spor ahlak ve geleneklerine uygun olmalıdır.
    Her türlü elektrikli v.s. güçle çalışan makinalar yasaklanmıştır. Bu kural: Motor, hidrolik veya elektrikle çalışan makinalar ve olta avcısına adil olmayan bir avantaj sağlayan her türlü diğer techizatı kapsamaktadır.
    Mandal kollu makinalar yasaklanmıştır.
    İki elle aynı anda kavranabilmek üzere tasarlanmış makinalar yasaklanmıştır.
    Canlı Yem ile kullanılmak üzere tasarlanmış İğneler ile ilgili kurallar
    Canlı ve ölü yem ile balık avlanırken iki olta iğnesinden fazlası kullanılamaz. Her iki olta iğnesi de yem balığının içine sıkıca oturtulmalı veya emniyetli bir şekilde ilave edilmelidir. Olta iğnelerinin göz aralıkları olta iğnesinin uzunluğundan daha az (kullanılan en büyük iğnenin uzunluğundan daha az) ve 45.72 cm.’den de daha fazla olmamalıdır. Bir olta iğnesinin ucu diğer bir olta iğnesinin gözü içinden geçirilebilmesi bu kuralın bir istisnasıdır.
    Sarkık ve sallanan olta iğnelerinin kullanımı yasaklanmıştır. Çifli veya üçlü olta iğneleri yasaklanmıştır.
    Eğer ayrı bedenlerde veya droplarda iki tek olta iğnesi kullanılmışsa iki olta iğneli takımlar dip avcılığı için kabul edilebilirler. Her iki olta iğneside kendilerine ait yem balığının içine oturtulmalı ve balık bir oltaya takıldığında diğer oltaya takılamayacak kadar aralarında mesafe olmalıdır.
    İki kancalı takımlarda yakalanan balıklar için tüm rekor formlarında olta iğnelerinin bağlantı fotoğrafı veya çizimleride bulunmalıdır.
    İğneler ve Suni Yemler ile ilgili kurallar
    Etekli(Skirt) veya arkasında takip eden bir malzeme bulunan suni bir yem kullanırken, misinaya, bedene veya takıma ikiden fazla tekli olta iğnesi takılamaz. Olta iğnelerinin birbirinden ayrı olarak takılması şart değildir. Olta iğnelerinin göz aralıkları olta iğnesinin toplam uzunluğundan daha az (Kullanılan olta iğnelerinin büyük olanın toplam uzunluğundan) ve birbirlerinden 30.48 cm.’den daha fazla ayrı olmamalıdır. Tek istisna bir olta iğnesinin ucu diğer bir olta iğnesinin gözü içinden geçirilebilir. Takip eden iğne suni yemin eteğinin ötesine bir olta iğnesi uzunluğundan fazla geçmemelidir. Bir rekor formlarında olta iğnelerinin bağlantı fotoğrafı veya çizimleride bulunmalıdır.
    Grup olta iğnelerin, bu amaçla tasarlanmış tıpa (silindir) tipi veya diğer yapay yemlere takılmalarına müsade edilir. Grup oltaları serbest sallanmalı ve 3 olta iğnesi ile sınırlandırılmalıdırlar (tekli, çiftli veya üçlü yada herhangi bir üçlünün kombinasyonu). Grup olta iğneleri kullanıldığında balık yem kullanılmamalıdır. Rekor formları ile birlikte tıpa veya suni yemin bağlantı fotoğrafı veya çizimleride sunulmalıdır.
    Diğer Malzemeler ile ilgili kurallar
    Mücadele koltukları (balık avlanırken kullanılan tekneye monteli koltuklar) olta avcısı balıkla mücadele ederken balıkçıya yardım edecek şekilde herhangi bir mekanik idare sitemine sahip olmamalıdır.
    Yalpa çember yuvaları, sadece dikey düzlemde salınım yapan yalpa çemberlerini de içerecek şekilde, serbest salınımlı olmalıdır.
    Balığı tekneye çekmek için kullanılan kakıç ve ağların toplam uzunluğu 2.44 mt’yi geçmemelidir. Uçan (kurtulabilen) yada bağlanabilen kakıç kullanıldığında ipin uzunluğu 9.14 mt’yi geçmemelidir. Kakıç ipinin uzunluğu sökülebilir bağlantı kafasına bağlama noktasından kakıcın sonuna kadar olan mesafeye kadar olan ölçüdür. Sadece etkili uzunluk göz önüne alınır. Eğer sabit kafalı kakıç kullanılırsa, aynı sınırlar uygulanır ve kakıç ipi aynı noktadan kakıç kancasına kadar ölçülür. Herhangi bir kakıçın üstünde sadece bir adet kanca bulunmasına müsade edilir. Zıpkın ve mızrak bağlanmasına müsade edilmez. Kuyruk ipleri 9.14 cm ile sınırlandırılmıştır. (Bir köprüden, iskeleden, veya diğer yüksek platform veya yapıdan avlanırlırken, bu ip sınırlamaları uygulanmaz).
    Dolandırıcı aletler, olta iğnesi ile beraber yada ayrı olarak yasaklanmıştır ve yemleme, kancalama, balıkla mücadele ve balığı tekneye almak için kullanılamazlar.
    Outriggerlar, downriggerlar, yayıcılar (uzatıcılar) ve uçurtma sistemli oltalar gerçek misinanın (balığı yakalayan misina) kopçaya yada başka bir bırakma aletine direk olarak yada başka bir malzeme ile bağlanması kaydı ile kullanılabilirler. Beden yada çift misina boşaltma mekanizmasına direk olarak veya başka bir bağlantı aleti ile bağlanamaz. Uzatma çubukları direk olarak kandırıcıya (teaser) bağlandığı sürece kabul edilebilirler.
    Papatya zincirleri (daisy chains), tahrikçi kuşlar (exciter birds), şamandıralar ve benzer aletler eğer adil olmayan bir şekilde balığın mücadele gücünü veya yüzmesine engellemek suretiyle olta balık avcısına yada mürettebata balıkla mücadele, veya tekneye alınmasında adil olmayan bir avantaj sağlamıyorlarsa kullanılabilirler.
    Bir Güvenlik ipi kamışa, olta balık avcısına balıkla mücadele esnasında herhangi bir şekilde yarar sağlamaması kaydıyla bağlanabilir.
     
  2. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    Devam

    Olta Balık Avcılığı Kuralları

    Balığın vurduğu veya yem balığını yada sahte yemi aldığı andan itibaren, olta balık avcısı balığı tasmalamalı, balıkla mücadele etmeli ve balığı tekneye (bu kurallarının müsade ettiği durumlar hariç) herhangi bir kişinin yardımı olmadan çekmelidir.
    Eğer kamış taşıyıcı/yuvası veya tutucu kullanılırken balık vurursa veya yem balığını yada sahte yemi alırsa, olta balıkçısı en kısa zamanda kamışı derhal taşıyıcıdan/yuvadan çıkarması gerekir. Bu kuralın amacı olta balık avcısının kamış elindeyken balığa vuruşu yapması ve kancalamasıdır.
    Birden fazla balığın avlanan balıkçının ayrı ayrı misinalarına vurması halinde sadece mücadele edilen ilk balık dünya rekoru için göz önüne alınır.
    Eğer çiftli misina kullanılırsa, kuralların istediği, balığı tekneye alma zamanının çoğunda tek misina kullanımıdır.
    Bir koşum veya kemer takımı, kamışa veya makinaya (çıkrığa) bağlanabilir, ancak mücadele sandelyesine bağlanamaz. Kemer veya koşum takımı olta avcısı dışında biri tarafından ayarlanabilir veya değiştirilebilir.
    Kamış kemeri veya bel yalpa çember yuvası kullanımına müsade edilir.
    Tekneden olta avcılığı yapıldığında, beden yardımcının elle yakalama sınırları içine getirildiğinde veya bedenin sonu kamış tepesine dolanğı andan, birden fazla kişinin bedeni tutmasına müsade edilir.
    Bedeni tutanlara ilaveten bir veya daha fazla kakıçcıya müsade edilir. Balık kakıçlandığı anda kakıç kolu elde olmalıdır.
    Balık tartılana kadar olta balık avcılığı ve malzeme kuralları geçerlidir.
    Aşağıdaki hareketler avın diskalifiye edilmesine yol açar:

    Malzeme ve/veya olta avcılık kurallarına uyulmaması,
    Olta balık avcısı dışındaki kişilerin kamış, makara veya misinanın herhangi bir yerine (çiftli misina dahil) balığın vurduğu andan veya suni yemi veya yemi aldığı andan tekneye alındığı veya bırakıldığı ana kadar vucutları veya herhangi bir aletle dokunmları veya kurallar ve uygulamalar dışında olta balık avcısına yardım etme eylemleri. Eğer misinanın kamış kılavuz yüksüklerinden geçmesine engel olan nesneler misinadan ayıklanması gerekiyorsa, engel (yem olarak kullanılan balık parçaları, yüzer misinalar, lastik şeritler, veya diğer nesneler) tutulmalı ve kesilerek serbest bırakılmalıdır. Hiç bir koşul altında misina olta balık avcısı dışında kimse tarafından tutulmamalı ve dokunulmamalıdır.
    Balıkla mücadele edilirken kamışın kamış taşıyıcısında veya teknenin kupeştesinde tutulması,
    Olta balık avcısının misinasına veya bedene elle misinalama veya el misinası veya ipin bağlanarak balığının tutulması veya kaldırılması amacıyla kullanılması ,
    Hangi balık olursa olsun (köpek balıkları ve kalkana benze balıklar dahil) balığın yakalanması esnasında, silahla ateş etme, zıpkınlama veya mızraklama,
    Sırtı ve sallama/fırlatma için tasarlanmış suni yemlerde kullanılan domuz derisi ve kılı dışında et, kan, deri veya memeli hayvanların herhangi bir parçası kullanılarak parça yemleme veya yem olarak kullanma,
    Bir tekne veya alet kullanarak balığı normal yüzme kabiliyetinden yoksun bırakmak amacıyla balığı sığ sulara sürme,
    Balıkla mücadele esnasında makina yada kamış değiştirme,
    Balıkla mücadele esnasında misinaya ek yapma, çıkarma, veya birleştirme,
    Bilerek balığı faullü tasmalama veya kancalama,
    Balığı, çiftli misina kamış tepesinden hiç ayrılmadan yakalama,
    Sahip bulunulması yasal olmayan boy ve türde (ör. elektrik ve/veya manyetik alan yaratan) yem balığı kullanma,
    Olta balık avcısının misinasını veya bedeni teknenin herhangi bir parçasına veya başka bir nesneye balığı tutma ve kaldırma amacıyla bağlama,
    Eğer balık kakıçlanmadan veya ağla yakalanmadan önce kaçar ve olta balık avcılığı kuralları dışında bir metotla yeniden yakalanırsa,
    Aşağıdaki durumlar da yakalamayı diskalifiye eder:

    Kamış, kamış tepesinin uzunluğunu minumum ebatların altında azaltacak şekilde veya olta avcılık özelliklerini bozacak şekilde kırılırsa,
    Balığın tekneye alınmasından veya teknenin yanında çekilmek üzere yedeklenmesinden önce köpek balıkları, diğer balıklar, memeliler, veya deriyi kaldıran veya içine giren pervaneler vasıtasıyla balığın sakatlanması halinde (beden veya misina tarafından oluşan yara ve sıyrıklar, eski iyileşmiş yaralar veya yeniden oluşma bozukluklar, diskalifiye nedeni sayılmazlar). Balıktaki herhangi bir sakatlanma fotoğrafla gösterilmeli ve rekor başvurusuna ek olarak ayrı bir raporda açıklanmalıdır.
    Eğer balık birden fazla misinaya kancalanmışsa veya dolanmışsa,
    Fly fishing Uluslararası Olta Avcılığı Malzeme Kuralları
    Malzeme Kuralları

    MİSİNA
    Herhangi bir tip sinek misinası veya yedeklemesi kullanılabilir. Sinek misinasının kırılma gücü ve yedeklemesinde kısıtlama yoktur.

    BEDEN
    Bedenler genel kabul görmüş sinek balık avlama kurallarına uygun olmalıdır.
    Beden, bir sınıf atkısı, ve opsiyonal olarak şok atkısı içerir. Sinek misinası ve sınıf atkısı arasındaki sap veya taper bedenin bir parçası olarak kabul edilir ve uzunluğunda, kullanılan malzemede ve gücünde bir kısıtlama yoktur.
    Sınıf atkısı metal olmayan malzemeden yapılmış olmalı ve direk olarak sineğe veya eğer kullanılmışsa şok atkısına bağlı olmalıdır. Sınıf atkısı an az 15 inç (38.10cm) uzunluğunda olmalıdır (bağlantı düğümleri iç mesafesinden ölçülür). Düğümsüz, taperli misinalara göre 15 inçlik (38.10cm) terminal (son) atkı sınıfını da belirler. Maksimum uzunlukta bir sınırlama yoktur.
    Şok atkısı, 12 inç (30.38cm) geçmemek kaydıyla, sınıf atkısına eklenebilir ve sahte yeme bağlanabilir. Herhangi bir malzemeden yapılabilir ve kırılma mukavemetinde bir sınır yoktur. Şok atkısı olta iğnesinin gözünden sınıf atkısının tek bükümüne kadar ölçülür ve şok atkısını sınıf atkısına birleştirilmesinde kullanılan düğümüde içerir.
    Tandem veya ard arda dizili, sinek olta iğneleri kullanılma durumunda, şok atkısı en öndeki olta iğnesinin gözünden itibaren ölçülür.

    KAMIŞ
    Kullanılan malzemeye veya bölüm sayısına bakılmaksızın, kamışlar genel olarak kabul görmüş sinek olta avcılığı kurallarına ve uygulamalarına uygun olmalıdır. Kamış toplam uzunluk olarak 6 feet (1.82cm) den az olamaz. Olta balıkçısına spor dışı bir avantaj sağlayan herhangi bir kamış diskalifiye edilir. Uzatma sapları 6inç (15.24cm) ile sınırlandırılmıştır.

    MAKARA
    Makara, özellikle sinek olta avcılığı için tasarlanmış olmalıdır. Olta avcısına adil olmayan bir avantaj sağlaması dışında dişli oranında veya uygulanan fren tipinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Elektrik ve elektronik olarak çalışan makaralar yasaklanmıştır.
     
  3. trefli

    trefli semih sözer

    Mesajlar:
    272
    Şehir:
    bandırma
    Favori Kamış:
    seac-sub xfire 85 zıpkın posedion ultımade olta
    En İyi Avı:
    hala denizde duruyor
    Devam

    OLTA İĞNELERİ
    Tek veya çift veya iki ardışık tek olta iğneleri üzerine geleneksel sinek giydirilebilir. Herhangi bir ardışık sinek oltasında ikinci olta iğnesi kanat malzemesinin dışına taşmamalıdır. Olta iğnesinin gözü 6 inç (15.24cm) den büyük olmamalıdır. Üçlü olta iğneleri yasaklanmıştır.

    ,SUNİ YEMLER
    Suni yem streamer (şeritli), bucktail (ceylan kuyruğu), tüp sinek, canlı sinek, ölü sinek, nimfa, popper, ve böceği içeren genel kabul görmüş suni yem olmalıdır. Bunların dışından herhangi bir tip suni yem veya tabii ve korunmuş yemlerin ayrı yada sinek oltaya bağlı olarak kullanımı özellikle yasaklanmıştır. Sadece tek bir sineğe müsade edilir. Dropper sinekleri yasaklanmıştır. Bir suni yemin bir sinek oltasıyla fırlatılabilmesi olayı sinek tanımına uygunluğunu göstermez. Balığı dolaştıran veya faul kancalayacak şekilde tasarlanmış suni yemlerin kullanımı yasaklanmıştır. Sineklerin üzerinde suni veya tabii koku kullanımı yasaklanmıştır. Sinek içinde kokulu malzemenin kullanımı yasaklanmıştır.

    KAKIÇ VE AĞLAR
    Balığı tekneye almak için kullanılan kakıç ve ağların toplam uzunluğu 8 feet (2.44mt) yi geçemez. (Bir köprüden, iskele veya başka bir yüksek konumlu yapılardan balık avcılığı yapılırken bu sınırlama uyarlanmaz). Uçan kakıç kullanımı yasaklanmıştır. Her hangi bir kakıçda sadece bir kancaya müsade edilir. Zıpkın veya mızrak bağlanması yasaklanmıştır. Bir ip veya başka bir uzatma kakıça bağlanamaz.

    Olta Balık Avcılığı Kuralları

    Olta balık avcısı, balığı hiçbir kimseden yardım almadan, fırlatmalı, kancalamalı, mücadele etmeli ve kakıç mesafesine getirerek kakıçlamalıdır. Balıkla oynama sırasında başka hiç bir kimse takımın herhangi bir parçasına dokunmamalı ve bedeni kakıçlama ve ağla alma amacıyla tutmak dışında yardım etmemelidir.
    Fırlatma ve çekme normal gelenekler ve genel kabul görmüş uygulamalara uygun olarak yapılamalıdır. Fırlatmada normal ölçüt, sinek ağırlığının misinayı taşıması değil misina ağırlığının sineği taşımasıdır. Hareket eden bir su taşıtı ile sinekle sırtı çekmek yasaklanmıştır. Taşıt, sinek balığa sunulduğu zaman ve çekme esnasında tamamen boşta olmalıdır. Makaradan boşaltılabilecek maksimum misina miktarı sinekten itibaren 120 feet (36.57mt) dir.
    Balık olta iğnesine takıldığında takım, ilave sap eklenmesi haricinde, hiçbir şekilde alçaltılmamalıdır. Sinek takımına kemer veya koşum takımı bağlanamaz.
    Kullanılan sineğe balık kancalanmalıdır. Eğer küçük bir balık iğneyi alır ve daha büyük bir balık küçük balığı yutarsa, yakalama geçersiz sayılır.
    Balığın kakıçlanması yada ağla alınması esnasında bir veya daha fazla kişi yardım edebilir.
    Olta balıkçılık ve malzeme kuralları balık tartılana kadar uygulanır.
    Aşağıdaki hareketler avın diskalifiye edilmesine yol açar:

    Malzeme ve/veya olta avcılık kurallarına uyulmaması.
    Olta balık avcısı dışındaki kişilerin kamış, makara veya misinanın herhangi bir yerine balıkla oynama anında vucutları veya herhangi bir aletle dokunmları veya kurallar ve uygulamalar dışında olta balık avcısına yardım etme eylemleri. Eğer misinanın kamış kılavuz yüksüklerinden geçmesine engel olan nesneler misinadan ayıklanması gerekiyorsa, engel tutulmalı ve kesilerek serbest bırakılmalıdır. Hiç bir koşul altında misina olta balık avsısı dışında kimse tarafından tutulmamalı ve dokunulmamalıdır.
    Balıkla oynarken kamışın kamış taşıyıcısında veya teknenin kupeştesinde tutulması
    Olta balık avcısının misinasına veya bedene elle misinalama veya el misinası veya ipin bağlanarak balığının tutulması veya kaldırılması amacıyla kullanılması
    Bilerek balığı faullü kancalama
    Hangi balık olursa olsun (köpek balıkları ve kalkana benze balıklar dahil) balığın yakalanması esnasında, silahla ateş etme, zıpkınlama veya mızraklama,
    Et, kan, deri veya memeli hayvanların herhangi bir parçası kullanarak parça yemleme.
    Bir tekne veya alet kullanarak balığı normal yüzme kabiliyetinden yoksun bırakmak amacıyla balığı sığ sulara sürme
    Olta balık avcısının misinasını veya bedeni teknenin bir parçasına veya başka bir nesneye balığı tutma ve kaldırma amacıyla bağlama
    Eğer balık kakıçlanmadan veya ağla yakalanmadan önce kaçar ve olta balık avcılığı kuralları dışında bir metotla yeniden yakalanırsa
    Kamış, kamış tepesinin uzunluğunu minumum ebatların altında azaltacak şekilde veya olta avcılık özelliklerini bozacak şekilde kırılırsa
    Eğer balık birden fazla misinaya kancalanmışsa veya dolanmışsa
    Balığın tekneye alınmasından veya teknelenmesinden (teknenin yanında çekilmek üzere yedeklenmesinden) önce köpek balıkları, diğer balıklar, memeliler, veya deriyi kaldıran veya içine giren pervaneler vasıtasıyla balığın sakatlanması halinde. (beden veya misnina tarafından oluşan yara ve sıyrıkları, eski iyileşmiş yaralar veya yeniden oluşma bozuklukları diskalifiye nedeni sayılmazlar). Balıkta ki her hangi bir sakatlanma fotografla gösterilmeli ve rekor başvurusuna ek olaralar ayrı bir raporda açıklanmalıdır.
    Tippet : atkı,

    Taper : uca doğru incelen nesne, koniklik,

    Strand: büküm, çoklu misinanın tek lifleri,

    Drag : çekme, çıkrıktaki fren tertibatı veya seviye
     
  4. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    valla bu yazılanların çoğuna uyuluyormu diye bir soru işareti kaldı kafamda inşallah böyle oluyordur zokalar çarpmalar ne olacak daha sayamadığımız bir çok malzeme kurallara uyma dileğimle yazın içinde teşekkürler
     
  5. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Ne çok kural varmış yahu.Hangimiz bu standartlarda avlanıyoruz bilmiyorum.
     
  6. tr16hunter

    tr16hunter H.Cahit ÇİÇEK

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    705
    Şehir:
    B U R S A
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm takımlar.
    En İyi Avı:
    sazan 5.300gr
    Eline emeğine sağlık, acaba bu kurallarla avlanan varmıdır:confused: veya bu kuralları denetleyen???