Urla -Özbek sahili,

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında mufi tarafından paylaşıldı.

1. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Bu gün ani bir karar ile sevgili arkadaşım Hüsnü Yardımcının özbek köyündeki yazlığına günü birlik ziyerete gittik. giderken yanıma kefal takımımı aldım (balık var demişti) arada oyalanırım dedim ve 1 adet ekmek ile yem ve yemleme dahil deniz ananın bana sundukları ....teşekkürler deniz ana..takım tek iğleni çift şamandırlalı sistem ana beden 0.16-14 makine 020-25 makine sıradan bir marka 20 numara kamış 4 metre remixson bolognez (tatlı su içindir ama çok ince ve esnektir. balıgın kafa atışlarını absorbe ederek misinaya olan yükü azaltır.ben bu işte kullanıyorum ..)darısı başınıza

2. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Remixon wınner 360mm 80-120 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio RC-55-Ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    Hep bir trança avlamak istemişimdir :)
    Tebrikler Muvaffak abi..Senin meşhur pazar araban yine fonda bize göz kırpıyor :)
    Kaldırım taşlarından tanıdım mekanı abi,sanırım solunuza limanı sağınıza plajı almışsınız,plaja 50 çok olsa 70 metre uzaklıktasınız? Tamda bulunduğunuz konumdan o kadar olta attım 15-20 gün evvel,balık çıktı çıkmadı değil ama kefalin k' si yokken siz her seferinde bu kefalleri nereden bulup çıkarıyorsunuz anlamıyorum :confused: :) Bu hafta doğanbeyi yokluycaz kafamıza bomba falan düşmez inşallah hihi

Hıı birde limandaki kayalıklardan dışarı doğru atarsanız güzel balık var,rastgele...

3. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Tebrikler Muvaffak abi. Eskiden ne kefal avlardım :) Hatıralarım canlandı

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Altınbaşlar içtimada. Kefalin piri-üstadı Mufi. Abim sana maşallah.:)

İş çıkacak sana ama, yazmasaydın sormazdım.:eek: Çift şamandıralı sistem nasıldır güzel abim? Belki biz de deneriz tatlısudaki kardeşlerine. Resimli, çizimli isterük.;)

5. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tebrik ederim Muvaffak agabey... kefaller guzelmis. Daha da buyukleri rastgelsin... :)

6. cemadisen

cemadisen Cem Adışen

Favori Kamış:
    Lineaeffe S-Curve Boy:2,10 10-30 atar 167 gr Lineaeffe Oyster Cast Boy:4,20 250 gr atar 540 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40S, Remixon Magnum 6000
    En İyi Avı:
    Sinarit 2,6 Kg
    bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    teşekkürler arkadaşlar, bu arada bir lidaki-bir sarpa-bir ısparoz da suya iade..idi..

sevgili Faruk, faceden benimle irtibata geç haberleşelim sende yöntemi fiili olarak gör.. :)

sevgili Nuri, Kefal balıgı için hazırladıgım araştırma dukumanından son bölümü av kısmını aktarıyorum

Tek iğne çift şamandra sistemi

Kefal balıgı yeme niyetli aktif oldugu anlarda kendisini su yüzeyinde ve veya yüzeye yakın gezinerek belli eder.bu arada atlama hareketleride yapar suyun üzerindeki dalgalanmalar halka lar kefalin faal oldugunu gösterir bu durumu göz önüne almak gerekir eger balık ortamı çok sakin hareketsiz ise kefal diptedir..

Makine misinası 0,20 veya 0,16 en saglamından en az 100 metre
    2, nolu şamandra (aşagıda fotosu var) hazır oval mantar veya sünger içinden tel geçiyor ve dibine kendini %50 taşıyacak kadar kurşun..(delikli) takılıyor..(Büy.şamandra fırlatmayı saglamak ve kendisini de su üstünde tutmak gayesi ile yapıliyor.
    4, numara ise e fındık kadar sunger yada mantar şamandra(aşagıda fotosu)
    bu şamandra beden üzerinde seyar /gezer durumda iğneden itibaren yukarıya doğru takribi 1,5 ye getirip bırakıyorum.
    no…6 *sık. İgne…8/9 numara 1523 D veya 1522 8/9 numaraları mustad marka
    yada CROWN marka 15507-9/10 nolar
    2 nolu şamandradan igneye olan mesafe 3 metre 0,14 en saglamından mümkünse duman rengi..ya da şeffaf..
    yalnız en önemlisi bu sitem rüzgara karşı kesinlikle kullanılmaz zira atarken karışma /dolaşma yapar..atış şekli biraz özellik ister ..alabalık takımını fırlatır gibi dairesel bir hareketle bir defada atıp ..sistem suya deyemeden havada iken suya 1 /2 m.kala
    makineden çıkan misinaya sol el ile fren yapmak gerekir kii.sis tem denize düşerken karışık düşmesin yani b.şamandra beride kalsın(frenlemede) küçük şamanda daka öne çıksın ve ekemk/ iğne ise en önde olarak suya düşsün.
    Aşağıda benim yaptığım şamandıralar..( numaralar ve altında küçükler..(4)..
    Büyükler en üstte izahhte belirtilen 2 nolu şamandralar..küçükler ise 4 nolu şamandralar dır…
    Avucumun içinde aldığım görüntüler şamandraların büyüklüğü konusunda karşılaştırma yapmak içindir.
    Sistem fırlatılırken :…
    ***-sag el oltasapını ve baş parmak misina çemberi açılmış makinedaki misina
    yı tutar sopa öne dogru ancak yere ortlama 45derece ile tutulur aynı anda sol el igneye takılmış ve sıkılmamış/çok az dügümden sıkılmış ekmeğin (İÇİ)bir az üstünden tutar
    ***-sag el saatin ters yönünde dairesel hareket yaparak geriye dogru kamış yaylandırılır ve zaten o anda sol eldeki misina bırakılmıştır…(Alabalık misali) makine hafif arkadadan dolaştırılıp dik açı yapacak şekilde fırlatılır ama fırlatmayı müteakiben olta kamışı mümkün mertebe yere paralel yada uç aşagıya dönük tutulur(Takım ileride suya düşene kadar sistem gözle takip edilir suya düşmesine ,1/2 metre kala havada iken…..makara frenlemesi yapılır bu bekleme esnasında ise sol el ile makaradan boşalan misinaya fren yapma zamanı gelilince el ile makaranın üstü kapanır yada. çember kapatılır
    ekmegin igneye takma şekli de aşagıdadır..mümkün mertebe makine fırın ekmeği yani içi pamuk gibi hafifi ekmek kullanılır..
    bu tür bir fırlatma öncelikle zor gibi gelir ama alışınca çok zevklidir..
    ZİRA CEBİNE 2/3 YEDEK TAKIM +ELİNDE SADECE KAMIŞ+2/3 EKMEKLE AKŞAMA KADAR UCUZ YOLLU SEYYAR AVLANMA İMKANI DOGAR. tabii
    su üstü ekmeğe rağbet eden kefal bulursanız…avuç içinde takılacak ekmeğin boyutu..
    iki parmak ile sıkmadan ekmek içini tut.. sol elde igne sapından tut…ignegi ezmeden ekmek içine göm..yok et…sadece iğne sapından ekmegı sık..kii atarken havada düşmesin..igne ekmek içinde güzükmeyecek… yem suda mutlaka yüzecek.. kefal yemi alıp hareket edince ön taraftaki ufak şamandra ye batar ye su üstünde hareket eder o anda cok sert olmamak kaydı ile asılacaksın..unutma balık büyükse kaloma dügmesini aç yoksa balık 016*014 yı kopartır.mutlaka kepçe taşı bazen alttan 2/3 kg lık kefal bir anda yükselip ekmegi oldugu gibi alıp dibe çekiyor..

iğneye takılan ekmek içinin takıldıktan sonraki görüntüsü …fazla sıkmamak lazım ki batmasın…makine ekmeginin içi hafif ve pamuk gibi oldugundan daha iyi yüzüyor..kara fırın/ odun ekmeginin içi ise çabuk batıyor..avcılık çok zor oluyor..

yukarıda derlediğim fotomontaj ile izah etmeye çalışayım..
    1 nolu ..şamandra büyük olanı sabit…(ana bedene)
    2 nolu ise küçük olanı hareketli (iğne bedeninde)
    3 te ise suyun üstünde yüzen ekmek içi(özellikler makineli fırın ekmeği)
    kefal ler önce ekmegin etrafına var ise bir/ iki tıklar sonra yemege başlar en son kısmetin varsa bir tanesi tamamını azgına alarak hereket eder ve o anda 2 nolu ufak şamandra hareketlenir..saga/sola /ileri geri vs yada aniden batar
    işte o anda sert olmamak kaydı ile kamışa asılırsınız.
    Av esnasında gün boyu gözünüzü 2 nolu şamandradan ayırmamak lazım.
    işte bu sitemde olta denize değdikten sonra çok yavaş (ekmeği düşürmeden) sarmaya başlarsak hem kefaller kıskanıp peşine düşer hemde onları kıskanan varsa levrek te saldırır bir çok kez bu sisteme levrek atlamış ve yakalamışımdır..
    unutmayalım levrek bazen kefaller ile yan yana gezebiliyor…her zaman düşman değiller..
    hareket halindeki ekmegi bir şey sanıp levrek saldırıyor.hele bu sisteme birde kırmızı kurt takılırsa levrek avcılıgında çok verimli olur
    Diger bir olta sistemi ise yine aynı benzer şekilde çift şamandra / büyük olan sistemi ileriye fırlatmak için küçük olanda balık yakandı ğı an işaretini almak için
    3 nolu iğne sistemi inde dört adet saçak şeklinde iğne var bu sistemi ben balığın daha çok nazlı olduğu durumlarda kullanıyorum . 1 yerine 4 adet yem illaki oralarda dolaşan bir kefal in dikkatini çekiyor..her 4 iğne yede aynı şekilde ekmeği sıkmadan (batmaması için)takabiliriz.. ancak bazı ortamlarda ekmek suya az da olsa batıyor ve kefal yine bu yeme gelebiliyor .. bu zaman içinde kazanılacak deneyime bağlıdır..

Kefal kıskanma özelliği olan bir balıktır meraklıdır.. bazen attığınız yemi hareketsiz beklettiğiniz sürece hiç dokunmaz ama çok yavaş ça makine yı sarasınız ve yemi kendiniz doğru hareketlendirirseniz bir de bakarsınız ki kefal . peşinden gelip yeme kafa atıyor..ve o anda durdurup bekledinizdi bu sefer ekmeği yemeye başlar..

8. Mehmet G

Mehmet G Mehmet

Kefallerin Kralı olmuşssun abi :))

9. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Öncelikle tebrik ederim Mufavvak abi. Kefal avlamayı bende denedim fakat beceremedim di yakın zamanda. (1 sene önce 1 kilodan biraz küçük bir kefali göl kamışı kırmız kurtla yakalamıştım hepsi o. Tek şamandıralı sistemle) Çok güzel bilgiler, görsellerle anlatmışsın. Yalnız yıkarıdaki ifadeni tam anlayamadım abi. Açıklaman mümkünkü? :eek:

Şamandıraları sen mi yapıyorsun, yoksa hazır o şekil satılıyormu? Şamandıraların altında kurşun var, ben hiç görmedim öyle şamandıra. :)

Tek şamandıralı sisteme göre avantajları nelerdir bu sistemin?

Teşekkür ederim, rastgelsin...

10. zait41

zait41 zait adar

Favori Kamış:
    4 m alman balzer kamış
    Favori Makine:
    ekosima riyobi 6000 banax 3000 4000 makara
    En İyi Avı:
    1.5 kgeşkina 1980 gr çaylama
    tebrik ederim abi harbiden bu işin piri olmuşsun afiyet olsun

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili Volkan bunlar malzemecilerde satılan içinde pipet olan süngerden mamul ucuz şamandıralar.. içindeki plastik çubugu çıkartıyorum alttan sivri olan kısmından 2-3 mm kesip düzleştiriyorum ve deneyerek onu suda yarısına kadar batıracak bir delikli kurşunu tel ile süngere sabitliyorum tel sert olursa iyi olur . kargaburnu ile halkaları sıkarken aynı zaman dada kurşunu süngere dogru sıkmış oluyorsun... yazıda dediğim gibi öndeki (ufak) şamandıra balıgın yemi alması ile hareketlenir saga-sola yada dibe batar ama kefal %99 bu ufak şamandırayı saga sola çeker.. ama dipten bir lidaki vs gelirse ufaklık dibe dogru iner..:) işte o zaman çok sert olmadan tasmalamak gerekir.. yani büyük olan atışı mesafeyi saglıyor ufak ulan vuruşu ve alışı gösteriyor..:) sünger tercih etmemin sebebi. malzemenin suya değdiği anda en az ses-titreşim-çırpıntı yapmasından dolayıdır malum kefal ürkek bir balıktır

12. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Şimdi daha iyi anladım abi, çok teşekkür ederim.

Maalesef daha kurtulamadın :p :eek: Bu aralar G.Hisar çayında kefal tutuyorlar abi. Senin bu sistem sanki denizde uzun atışlar için daha bir kullanışlı gibi geldi bana. (Yanlışsam düzelt abi)

Bende G.Hisar çayında kefal denemeyi düşünüyorum yakın zamanda. Sen bilirsin bu avlaktaki şartları. Sen olsan göl kamışı tek şamandıralı kırmızı kurtlu bir sistem mi denersin bu avlakta. Yoksa anlatmış olduğun sistem daha mı iyi olur. Cevabına göre hazırlık yapacağım, inşallah. Teşekkür ederim...:)

13. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    yakalamasını en çok sevdiğim balıklardan biriside kefal abi,güzel av tebrik ederim:)

14. ugur.dsi

ugur.dsi uğur gökbay

Favori Kamış:
    Okuma v system
    Favori Makine:
    Okuma trio 40 s
    tebrik ederim detaylı anlatımınızdan dolayı ,,,yanlız mantar aralıklarını tam anlayamadım küçük mantar ve kancalar arası kaç santim ve büyük mantar ve küçük mantar arası mesafe ne kadar onu söylerseniz

15. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    abicim gene kefallerin güzellerini kandırmişsın afiyet olsun:) inan denizde ne zaman kefal sürüsünü gezerken görsem muavfak abinin kefalleri geziyor derim seni kefallerle özleştirdim sanki:) detaylı anlatımında harika olmuş;)

16. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    sevgili Ugur benim kullandıgım kamış 4 metre,

bu aslında tatlısu bolognese modeli şamandırayı uzaga atabilmesi için tasarlanmış kamışlardandır.. çok esnek olup , balık asıldıgında süspansiyon vazifesi görür ve misinaya olan yük ü azaltır.. bedende kullanılan 016 ise bende 3 metredir, orta yerde de veya iğneden beriye 1 m. de de ufak şamandıra durur(seyyardır -misinada gezer) balık iğneyi alıp hareket ettimi ufak şamandırda hareketlenir..
    kolay gelsin :)

17. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Muaffak kardeşim bu güzel kefal avını ve pırıl, pırıl kefallerini tebrik ederim, bizim burada daha kefaller başlamadı bu yapmış olduğun takımı ben de denemek istiyorum, sana daha güzel avlar dilerim selamlar, sevgiler hoşça kal.:) :) :)

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Olmaz kabul etmiyorum, kopya çekmişsin.:eek:

Yüğerine sağlık, ne diyeyim güzel abicim. Bir sürü zaman ve emek harcamışsın. Teşekkür ederim.

Tatlısuda bu sistem nasıl bir randıman verir acaba? Bu sistem tamamen suüstü çalışıyor. Gözlemlerime göre bizim kefaller daha çok tabana yakın yemlenmeyi tercih ediyor. Yüzeyi kolaçan edenler de genelde yavru kefaller. Tabi yine de deneyip test etmek lazım. da kim yapacak, tak ciğeri veya sipinnırı salla oltayı.:p