Abilerim boğaz avında pek tecrübem yok fakat bir sabah Üsküdar tarafında istavrit ve rapala(boğazdaki sistemi nasıl bilmiyorum ama oradaki insanlardan öğrenicem) denemek istiyorum.En büyük korkum oltaları karıştırmak çünkü olta atıp akıntı yönüne doğru yürümek gerekiyor sanırım.Bana verebileceğiniz ne tavsiyeler var?Çok kalabalık olmayan yerler tercihimdir yardımlarınızı bekliyorum
Selam Melih, Üsküdar akıntının en şiddetli olduğu yer, Tavsiyem biraz ileri git Kuleli tarafına doğru, hatta erken git kimse yokken alışırsın, daha rahat olur. Önce diğerlerini seyret ne yapıyorlar, nasıl atıp ne kadar bekleyip ne zaman sarmaya başlıyorlar, yürüyorlar diye. akıntı durumuna göre değişmekle birlikte:Öncelikle senden hemen önce atan varsa 5-10 saniye bekle. Sonra dik karşıya at ama atarken de herkezin attığı yerden at, yürüme yolunun ortasından atma yani senin sağından 1-2dakika önce atıpta sara sara gelen olmasın. Attıktan sonra biraz bekle, kurşun dibe doğru gitsin. Sonra sarmaya ve adım adım yürümeye başla. Bu sarmadan önceki bekleme süresi o günkü akıntı hızı ve kurşunun ağırlığına göre değişir. Takacağın kurşunun ağırlığı için çevredekiler sor, akıntıya göre değişir 125-150-170... Rast gele...
Mustafa abi cevabını dikkatle okudum.çok teşekkür ederim.Abi şu kafama takıldı:"senin sağından 1-2dakika önce atıpta sara sara gelen olmasın" demişsin.Sağ dediğine göre akıntı soldan sağa gidiyor öyle değil mi bu örneğinde?
Ben anladığım kadarıyla anlatiyim atarken en sağda sen olucaksın sol tarafındakiler aşağı indikçe sende iniceksin .
Akıntı eğer sağdan sola doğru akıyorsa atış en sağdan yapılarak kurşunun sola doğru gidiş hızına göre kurşunla birlikte yürümeye başlanır.. kurşun dibi bulunca da sarmaya başlanır.. sararken de yürümek gerekebilir tabi.. yürüyüş hızı kurşunun sağa ya sola gidiş hızı ile orantılı olmalı.. aslında kurşunu takip etmek yeterli, ona göre ne zaman ne kadar yürümek gerektiği anlaşılır.. Kullanılan kurşunun ağırlığı meradaki akıntının şiddetine uygun olmalıdır.. Kurşunlar sırayla aynı yerden atılır ve sırayla aynı yöne doğru ilerlenir, böylece takımlar karışma riski azaltılmış olur.. Kurşunun ağırlı gibi uzağa/yakına atma faktörü de önemlidir.. kıyıya yakın mesafede akıntının şiddeti azdır, uzakta akıntı daha şiddetlidir genellikle.. sağdan atış yaparken çok uzağa atan bir kişi ondan daha önce yakına atan bir kişiyi sola doğru yürürken geçmek zorunda kalabilir.. uzak atan diğer kişinin üstünden sola doğru geçmek suretiyle durumu kurtarabilir (altından geçmeye kalkarsa takımlar karışabilir).. Kalabalık mekanlarda ard arda yapılan sıralı atışlar arasında bir miktar beklemek faydalıdır.. mesela 5 saniye arayla apar topar yapılan sıralı atışlarda, kıyıya birlikte gelme olasılığı yükselir.. Umarım yardımcı olabilmişimdir..
Merhaba Melih, bu kadar kasmana gerek yok, herkesle birlikte hareket et, takılsanda sorun olmaz.Artık millet alıştığından pek sıkıntı olmuyor, rahat ol, keyfine bak:thumb: