üstadlardan Yardim

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında saruhantaha tarafından paylaşıldı.

1. saruhantaha

saruhantaha vedat

Favori Kamış:
    shimano nexave bx te surf 4.20
    Favori Makine:
    shimano alivio 10000xta
    öncelikle Herkeze Merhaba Ben Kiyi Balikcisiyim Ve Istanbul Bölgesinde Olan Her Baligi Yakaladim Sanirim Kiyidan Tecrübem Sanirim Yeterli Esas Konuya Geleyim Ben Yazlarida Sandalla Cikmaya Basladim Sizden Ricam Sandalda Sirti Yapmayi Biliyorum Benim Ricam Acaba Sandalda Lüfer Ve Ya Cinekop Baligi Rapala Veya Kaşik Ile At Cek Yapabilirmiyim Sonuc Alabilirmiyim Birde Zoka Ile Yakalaniyor Sanirim Zoka Ile Olan Kisim Sabit Durarakmi Oluyodu Size Zahmet Bilgi Verecek üstadlara şimdiden Teşekkür Ediyorum

2. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ozellikle arama motoruna uzun olta diye yazarsaniz bu konuda oldukca fazla bilgi alabilirsiniz. Luferin sirti teknigiyle tutulmasi uzun oltacilik olarak adlandirilir. Zokayla ilgili olarak Lufer yemlisi veya zokaciligi uzerine arayiniz. Zokacilik genis bir konudur. Dediginiz gibi belirli bir su derinliginde beklenerek zokacilik yapilabilir ama bu oltacilik sadece bununla sinirli degildir.Oldukca ayrintili bilgi gerektiren basli basli bir sanattir lufer zokaciligi.Umarim faydali olur.Saglicakla kaliniz.

3. Ben kısaca kendi tecrübemi ve fikrimi yazayım..Sahte ile at-çek yaparak balık yakalamak için sahtenin balığın dolaştığı yerde olması gerekir..Yani sandalla boğazda açıldınız ve at-çek yapıyorsunuz Lüfer yakalama şansınız çok çok azdır..Çünkü balık sizden çok aşağılarda yemlenmektedir..Ama illa denemek isterim derseniz bu durumda kıyıya yakın sığ yerlerde avlanmak çokdaha verimli olacaktır..Diğer bir konuda avcı balık yem balığa hamle yaptığında yada yem balıklar civarda lüfer gibi avcı balığın varlığını alıgılarsa bu durumda korunmak için sığlıklara yönelirler..Kendi tecrübelerim sabit bir tekneden kıyıdan açığa doğru at-çek yapmanın verimli olmadığı yönündedir..;)

Zoka ile avda ise sandal sabit olarak zokaya takılan yem aşağı sarkıtılarak yapılır ve oldukça verimli bir yöntemdir..Ancak İstanbul boğazı gibi akıntılı yerlerde zokayı kendi ağırlığı ile aşağıya indirmek çok güç olacağından en verimli yöntem uzun olta ile avlanmaktır:)

4. simendifer

simendifer Sennur

Engin sunar, tekneden avcılıkta kullanılmak üzere aşağıdaki bilgileri yazmış. Kendi tecrübem olmadığı için size aktarmam da söz konusu değil. Ancak burada bahsedilenlerin dışında, arama fonksiyonunu kullanırsanız, pek çok konuya ve bilgiye ulaşabilirsiniz. Keyifli paylaşımlar.

Uzun Olta

Tel üzerine leğimlenen iğnelerle, yada kaşık ve fırdöndüler aracılığıyla hazırlanan çok iğneli düzenekler ''Uzun Olta'' adını alır ve başta Lüfer avcılığı olmak üzere, denizlerde ve tatlı sularda önemli bir kullanım alanı bulurlar.

Lüfer yemlisi

Güneşin batışıyla birlikte lüks lambası ışığının yardımıyla Lüferin verimli avcılığı yapılır. Bu avcılık sırasında, genellikle tekne demirlenmektedir, ama boğazlarda ve geçit yerlerinde demirleme mümkün olmadığından kürek üzerinde durulmaktadır. Lüferin yemli olta takımında, kullanılacak misina kalınlıkları; çinekop için olta 0.30-35 beden 0.25, Lüfer için olta 0,35-40 beden 0,25-35, Kofana için olta 0,40-50 beden 0.35-50 şeklindedir. Doğallıkla bu takımlar için değişik boy ve biçimdeki zokalar, hırsızlı iğneyle kullanılmaktadır. Hırsız iğne, 4-5cm uzunluğunda çift kat misinaya bağlı (çinekop için 1-2 numara, lüfer ve kofana için 2/0-3/0 numara) iğnenin zokanın iğnesinin köküne çift ilmikle eklenmesiyle oluşturulur ve yeme vuran balığın yakalanma olasılığını arttırır. Normal bir lüfer oltası, sırasıyla 100mt misina olta ipi orta boy bir fırdöndüye bağlı 1mt lik ek beden, orta boy bir fırdöndüye bağlı 1-1.5 kulaç uzunluğunda beden ve hırsızlı zoka dan oluşur. Olta ipine bağlı birinci fırdöndünün üzerine, denizin akıntısına göre 10 ila 25 gr ağırlığında bir kurşun kıstırma koymak, deniz dibinin çabuk bulunmasına ve oltanın dik durmasna yardımcı olur. Cam çubula maskallanmış ve civayla parlatılmış zokaya, hamsi, istavrit, izmarit vb yemler takılır. Yemlerin küçük boyları iğneye bütün olarak takılır, ama büyük olanların livarda canlı olarak saklanması ve av sırasında kesilmesi avcılığın verimini son derece arttırır. Zokanın iğnesi yaprak yemin kuyruk taarafından takılarak döndürürülür, yeniden yeme batırılır. Yemin sülük gibi uzayan diğer ucuna da hırsız iğne iliştirilir. Olta denize atılıp, dip bulunduktan sonra, misina bir miktar çekilip yemli zoka dipten bir metre kadar yukarıya çıkarılmalıdır.Dipte balık vurmadığı takdirde, çeşitli derinlikler denenmeli ve balığın bulunduğu suyun derinliği misina kulaçlanarak işaretlenmelidir. Lüfer, yemi önce dişleri ile parçalayıp, sonra yutmak üzere saldırma alışkanlığındadır; Bu nedenle, oltaya vurduğu zaman hemen çekilmemelidir. Balığın bir iki kere daha vurmasına izin verdikten sonra, ısırışlarını kontrol ederek oltayı derhal çekmek gereklidir. bu bir el alışkanlığı sorunu olup, olta tam vaktinde çekilmezse balığın zokayı yutması ve keskin dişleri ile misinayı koparabilme ihtimali ortaya çıkar. Lüfer çok hareketli bir balık olduğundan, tekneye alındığında hoplayıp zıplayarak misinayı dolaştırabilir ve sürekli açıp kapadığı ağzı yla misinayı zedeleyebilir. Bu nedenle, tutulan balığı iki bacağın arasında kıstırıp, iğneyi ağzından dikkatle çıkarmak yerinde olur.

5. saruhantaha

saruhantaha vedat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shimano alivio 10000xta
    Tesekkür

Sagol Kardeş Istanbulda Tutmucam Zaten Oldugum Yer Akintili Degil Sanirim Zoka Halledecek Bizim Işi Tekrar Teşekkür Ederim

6. saruhantaha

saruhantaha vedat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    shimano alivio 10000xta
    teşekkürler

Teşekkür Ederim Sennur Hanim Ben Nasil Bir Yol Izleyecegimi Buldum Yardimlariniz Için Cok Tesekkür Ederim
    Hepinize