Herkese iyi günler iyi forumlar.Sizlerin bir kaç tavsiyesine bilgisine ihtiyacım var. Öncelikle hikaye ye en başından başlayım.3 gündür tatil için geldiğim Anamurda'yım. İlk gün nerdeyse tüm günümü uyumadan avlakları aramak balıkların hangi saatlerde alındıgını öğrenmek için heryeri gezdim.Malasef herkesin derdi aynı balık yok, biz eskiden ne balıklar alırdık buralardan ama artık yok gibi cümlelerle başlıyor. 2 gün gece at çek için gittigim avlagımda bir turna çıkarmayı başardım 2.cisi ise vurdu ama ben tasmalama konusunda sıkıntı yaşadıgım için alamadım. aynı sıkıntı 3.gün gecesinde de başıma geldi aldığım turna ise Gece avları için sıkıntım yok.Genel bir sorunum bu tasmlama işini pratik olarak anlatabilirmisiniz ?Gelelim koonumuze akşam üstleri ve sabah levrek avı için aramadıgım yer bırakmadım alabildigim sadece bir 20 cm lık levrekcikti onuda güzel bir şekilde iade ettim. Çay agzındaki avlagımda sabah öglen ikindi ve akşam atışlarımda farkettimki sadece 4 ve 7 arası takip alıyorum. Takip aldıgım balıklar oldukça büyük ve levrek oldugunu düşünuyordum taki bugune kadar çünkü takip aldıgım bu balıklar ne yaparsam yapayım bir türlü rapalama vurmuyor kıyıya kadar takip edip beni görüp hemen bir S hareketi çizip ters dönüp gidiyolar ne yalan söleyim o hareketi izlemek bile ayrı bir keyif. 2 gündür düşünuyorum bu balıkları neden kandıramıyorum. Balılar 60 cm 70 cm üstü baya büyük balıklar.Sonunda aklıma gelen bir fikir çay agzında oldugum için bu balıkların kefal olma ihtimali var mı ? ben çünkü balıkları o kadar iyi tanımıyorum. Bir levrek bu kadar kayıtsız kalırmı ? Ben mi bir yerde yanlış yapıoyorum cidden anlamıyorum birde bu balıkların daha çok popper takip ettigini gözlemledim. Ustalardan tavsiyeler bilgiler bekliyorum. Bu arada dün sabaha karşı başımdan geçen bi olayı anlatmak istiyorum anamurda iskelede oltamı çıkardım ilk atışım hemen bi kıpırtı oltamı güçlü bir balık tuttu . Neyse balıgı bir şekilde çıkardım birde ne göreyim avcumdan biraz daha büyük . Neyse dedim ben bu balıgı iade ediyim denize sarıkanat galiba dedim. Ordaki balıkcılar napıosun usta o tral denilen bir balık boyuda gayet iyi dediler bende salmadım öle diyince sonra bir tane daha aldım ama ufacık balık nerdeyse kocaman turna gibi çekıyor çok şaşırdım sorularıma vercegini yanıtlar için şimdiden teşşekürr ederim.
Arif bey levrekler bazen sahteye saldırmazlar daha öncede forumda bazı arkadaşların bu tür soruları ve yakınmaları olmuştu. Balıkların sadece anlattığınız kadarına bakarak levrek olduğunu düşünüyorum. Merada ufak sıçramalar kaçışmalar vs olup olmadığını gözlemleyiniz bunlar merada levreğin olduğunun işaretleridir. Bu bahsettiğiniz balıklar (kaçışma ile karıştırmayınız) sudan çıkıp zıplıyorlar ise ki bu kefalin tipik yaptığı bir harekettir o balık ise kefaldir. Gelelim balığın sahteye atlamaması olayına bunun bir çok sebebi olabilir. Levrek gerçekten hem yakalaması çok zevkli bir balıktır hemde bir okadar zordur. En ufak şeyden huylanabilir. Meranın sessiz olması çok önemlidir. Bunun yanında atışlarınızı çömemelerek yada ufak bir taburede oturarak mümkün olduğunca balıkların sizi göremeyeceği şekilde yapmanızı tavsiye ederim mera müsaitse. Dalan rapalalar yerine su üstü sahtelerle daha çok verim almanız bu şartlar altında daha münkün. Yine 4-9 cm arası silikon yemler kullanmanızı ayrıca tavsiye ederim şamandıra ile bunları uzağa atabilirsiniz. Av saati olarak ise ben size gece ve sabah ezanı vaktini öneriyorum. Rastgelsin.
öncelikle verdiginiz bilgiler için teşşekür ederim sabah gün dogmadan 1 saat öncesinden gittigim avlagımda hiç takip alamadım. Akşam üzeri 5 den sonra ise aynı avlakta çok sık takip aldım saat konusunda bir sıkıntım yok. Benim avlandıgım yer biraz çabuk derinleşen bir yer kafamdaki soru acaba derin oldugu için sahte yukarda kalıyor ve levregin ilgisini sadece kıyıya geldiginde mi çekiyor. Çünkü genelde kıyıya geldiginde birden beliriyor balık. Bugün kafamda ragot denemek var ama nasıl kullanacagımı bilmıyorum.At çek avını çok seviyorum Beklemeli av biraz beni sıkıyor ama yinede düşüncemde canlı yem kullanmakta var. Canlı yemde sonuç almak daha yüksekmiş edindigim araştırmarlara göre. Sahtelerimi derin sular için dibe mi yaklaştırmam gereikyor ?
Arif bey sabahta orada balık vardır mutlaka ama farketmiyor olabilirsiniz neyse mühim değil. Derin derken nekadar derin attığınız yer 5-10 mt mi derinlik. Su üstü sahte kullanıyor iseniz bunun bir önemi yok levrek yüzeydeki hareketi algılar ve saldırı için sahteye yönelir. Levrek genel olarak avını takibe yandan ve birazda avın altından başlar bunun nedeni ise gölgesini avının farketmemesi içindir. İyice tanımladığında avını genellikle yandan saldırır geriden takip edip saldırdığıda olur. Kıyıda bu takipleri almanızın sebebi levreğin bir kıyı balığı olmasından kaynaklanıyor genellikle çok sığ sularda avlanır. Akarsu agızlarında çok kıyılara yaklaşır bazen akarsu içlerine kadar giderler (yatak levrekleri) bu yüzden takipleriniz kıyıda oluyor. Raglo için şeffaf şamandıra kullanabiliriniz bir çok çeşidi var içine su doldurulan kendi ağırlığı olan vs yada zargana topu.Klipsin olduğu yere şamandıra da takılır kamışın boyuna göre 60-100 cm beden ve sonunda raglo. Bu sistemde çok yavaş sarmalısınız silikonunuz 1 karış suyun altından gelecektir. Ben genelde atçek ile avlanırım fakat yemlide deniyecekseniz tavsiye edcedeğim sistem yine şamandıra altına 1-1.5 mt beden en altta tek iğne ve iri teke dolaşmaları ve tekenin biraz dipte olması için bedenin ortasına bir kaç gr lık kıstırma kurşun takabilirsiniz. Rastgelsin.
verdigin bilgiler için gerçekten çok teşekür ederim bugun burdaki balıkçılardan izlenimim dogrsunda bu popper hareketi yapan şamandıralardan aldım belli bi uzunluktan sonra 4 tane ragot bagladım. İlk atışımda 2 tane levrek takip etti yine kıyıya kadar 2. denememde ise ragotlar birbrine dolandı öyle bir rüzgar vardı ki gözlerim kum doldu bende çok dayanamadım. Ragotlara karşı daha fazla bi ilgileri oldugunu tek atışda anladım.ragotları kullanırken mi yanlış mı yaptım bilmıyorum ama çok çabuk dolaşıyorlar daha zaten meraya gitmeden de dolaşmıştı.
galiba herkes bildigi işi yapmalı bu levrek işi beni baya zora soktu. 2 gündür denize bıraktıgım 4 üncü rapala 2 gün önce başladı rapala ile atış yaparken çat diye bir ses ve bi baktım misina koptu neyse dedim devam aynı gün 2 kez yine başıma aynı olay geldi dün sabahtan hemen malzemeciye koştum misina degiştiriyim dedim latex misina iyi dedi aldım. Tekrar 2 kez daha aynı şey başıma geldi baya bi moral bozucu.Gördügüm herkes neden mırmır tutmuyorsun diyor ama levregin o takip ederken bende bıraktıgı kalp atışı hazzı cidden çok güzel birşey ama levrek yakalamak beni biraz aştı galiba. Ragot yapayım dedim daha 2 atışta onlarda birbirine dolaştı ne yapsam bir türlü işin içinden çıkamıyorum. Sürekli av peşinde koşturmaktan baya yoruldum sonuc sıfır .
Herkes bildiği işi birkaç günde öğrenmiyor. Bizde ne sahteler, ne kamışlar heder ettik bu uğurda. Hemen pes etmişsiniz. Bulunduğunuz yer sanırım levrek için çok dövülen bir yer değil gibi. Yazılarınızdan öyle bir anlam çıkardım. Eğer öyleyse, çok şanslısınız. Avlaktaki levrek, ispendek popülasyonu yüksek olabilir. Selçuk hocanın da dediği gibi avlakta nerede takip alıyorsanız oraya küçük bir oturak götürün. Suyun 1 metre gerisine açıp oturup, suyun dibine girmeyin. 4'lü ragot yerine tekli ragot bağlayın. Dikkat çekmesi belki 4'lü gibi olmayacaktır ama en azından az sorun çıkartarak zaman kaybetmenizi, daha da önemlisi onu düzeltirken ayağa kalkarak çok hareket edeceğinizden avlağı bozmanızı engelleyecektir. Biraz dikkat ettikten sonra yakalamamanız için bir sebep yok, rastgelsin. Dikkatimden kaçmış Atış yaparken çat diye kopma normal değil. Klepe telini açış açın doğru olmayabilir ve atışta kendiliğinden klepe teli kapandığından kopma oluyor olabilir. Makinen ne bilmiyorum ama atarken kopma olmaması lazım. Kamışın yüzüklerinde falan sorun da olabilir. İlk aklıma gelenler bunlar. Sorun ne bilmiyorum ama yaşadığın normal değil.
Son birkaç gündür ben de levrekler ile kafayı yemiş durumdayım. Merada levrek olduğundan adım gibi eminim ayrıca küçük gruplar halinde ispendekler de dolaşmakta. Peki neden yakalayamıyorum ben bu balıkları? Bir kaç neden ile açıklayayım: 1-Merada çok fazla kefal ve kefal yavrusu olduğu için levrek benim sahtelerime değil, kefale odaklanıyor. Kefale çok benzeyen sahteler denemiş olsam da levrek peşine düşüyor bir bakıp vazgeçiyor. İçlerinde aksiyonları çok iyi olan sahteler de var (Duo tide minnow, Daiwa shore line shiner, Daiwa morethan xroll, Rover 98, Usami puppy walker bunlardan bazıları). Ortamda bukadar çok canlı yem var ise levrek sert sahteye itibar etmez, silikona belki.. 2-Levrekler aç olmayabilir yemlenme zamanlarını tutturamıyor olabilirim, ya da avlanmalarını tetikleyen hormonlar henüz salgılanmamıştır. 3-Selçuk'un ve Volkan abinin de dediği gibi levrek beni görüyor olabilir, kendimi yeterince gizleyemiyor olabilirim. 4-Levrek biraz da meraklı balıktır. Daha çok meradaki yemlik balıkların taklitlerini kullanırız; fakat bazen de değişiklik yapıp farklı yapıda, farklı renklerde sahtelere yönelmemiz gerekebilir. Bu sahteleri kullandığımızda levreğin merakı sayesinde güzel bir av yapabiliriz. Sonuç olarak madem yakalayamıyorum neden neredeyse her gün balığa çıkıyorum?? Nedeni levreğin sahteyi takip edişini görebilmek, kefal sürüsünün neredeyse hepsini suyun üzerine aynı anda sıçratabilmesini izlemek bana büyük keyif veriyor Sahtemi suya göndermesem bile o aksiyonları izleyebilmek, levreğin davranışını bire bir görerek anlayabilmek için her gün aynı yere gidebilirim Ben o levrekleri merada kefal azaldığı zaman göreceğimhihi
Doğru nedenlerle kendin açıklamışsın zaten Gürkan, emin ol tutamasan da sana iyi bir tecrübe getirecektir bu deneyimlerin. Yazın işler biraz daha değişiyor bizim buralarda. Benim yaz mevsimindeki deneyimlerim şöyle; Yazın sular daha berrak olmakta, bu avın verimini ciddi düşürmekte. Yemlik balık popülasyonu çok artmakta ve levrekler sanırım tok olduklarından sahtelerin çıkardığı sesleri yalnızca meraktan takip etmekteler. Bu mevsim yaralı balık izlenimi verecek aksiyonlar sanırım balığı tahrik ederek tok olsa bile saldırtabilir. Yaz mevsiminde genelde sert sahte kullanılmaz buralarda, sanırım başarılı olunamıyor. Ben yazın avlanmadığımdan kendim test etmedim ama gördüğüm bu. Yazın jighead takılı etli silikonları da kullanan çok çok azdır. Bu silikonların başarı oranı da az olmakta bizim buralarda. Yaz ayında benim gördüğüm en başarılı sahte bildiğin, basit, jighead takılmamış, suyun üzerinden gelen ragot. Bu sistem yazın en başarılı sistem benim gördüğüm. Gene üstten gelen tüy çaparisi kullanılsa başarılı olunacaktır muhtemelen ama bu mevsim çok küçük balıkların da canını yakacağından tavsiye etmiyorum. Yazın en başarılı olunan zaman dilimiyse, kışa nazaran daha sınırlı. Özellikle 04:00 - 07:00 arası diyebilirim.
abi sabah ezan vakitlerinde bir merade turna çıkıyor gitsem 2 günde 1 alma ihtimalim var ama bu levrek yüzünden oraya hiç gidesim gelmıyor. Bu levrek yakalama hissi beni çileden çıkardı parmagım atarken misinayı tutmaktan yara olmuş. Ben atarken çat diye bi sesle misina kopmasını tam olarak çözemedim sizin dediginiz gibi fincanlara baktım sonra makineye baktım acaba kum felan mı girdi diye ama bu soruna şimdilik sert atış yerine hafifce bırakarak çözüm buldum. Dügüm tarzımı degiştirdim şimdilik bir sorun yok bakalim bu levrek bana balıgı bıraktırcak heralde Merada sadece bi kaç kişi geliyor dedigim gibi kimse at çek ile ugraşmıyor ki sadece tavuk eti ile kıyıdan balık alıyolar. Birde kıbrıs sarması mı nedir o çok meşur onunla kefal sabahlarıda menalor dedikleri bi balık alıyolar. Levrek için ugraşan yok. Belkide bu mevsimde ugraşan yoktur. Ragotları ilk atışımda 3 levrek takibi görmek çok güzel bişey ama 2. atışta da o ragotların birbirine girmesi bir o kadar sinir bozucu
Bulanıklık dışında benzer buralarda aslında Volkan abi. Bu yaz yoğun yağmur yağışı ve dalga nedeniyle sular bulanık buralarda. Zaten ağustosa girdikmi rüzgarlar başlar, dalga bol olur. Sert sahtelerde yapsa yapsa ancak su üstü (popper olmayan) sahteler iş yapabilir hatta ince ve ya küçük boyutlu su üstü sahteler (ima salt skimmer), yaralı balık taklidini en iyi onlar yapıyor. Bu arada oturup kefalleri de izlediğim oldu nasıl kaçıyorlar, yaralı kefal nasıl davranıyor, hepsini gözlemledim bir ara video da çekeceğim. Silikon olayına gelirsek eğer, pek tecrübem yok. Deniyorum aslında ama hep jig head ile 3,5cm den 15cm'e kadar, balık formunda ve kurt formunda. Elimde raglouda var ama renk tek çeşit, bugün eve giderken bi av bayiine uğrayıp farklı renklere de bakacağım. Merada dediğim gibi 3-5 balıklık birkaç ispendek grubu var, ama ciddi büyük paşalar da dolaşıyor. Öyle su üstü saldırıları oluyor ki suya ben atlasam ancak okadar su sıçratabilrim:thumb: Yakalasam zaten benim limitim belli 40cm altını almam, zarar vermeden iade ederim:thumb: Beklemeli av sevmiyorum, vakitte geçmiyor, ee mecburen bende kendimi deniz kenarında spin çalışırken buluveriyorum Öyle güzel vakit geçiyorki:thumb:
Bu yüzden seviyoruz zaten levreği. Levrek cins balık sağı solu belli değil, biz yalnızca deneyimlerimizi paylaşıp, en ideal ortamı sağlayıp, yakalama şansını arttırmaya çalışıyoruz. Ne güzel, levrek için uğraşan olmaması daha iyi, sende takip gördüysen denemeye devam et. Mutlaka yakalayacağına inanıyorum. Son raporumda avı bıraktık, kıyılarda gezindik demiştim. Levrek avlağına da gittik, bu mevsim bile 4 kişi atçek yapıyordu. Hepsi zargana topu arkası raglou. Hepsi diz üstlerine kadar suya girmişlerdi. Şimdi aklın karışacak, oysaki ben sana 1 metre geride taburaya otur demiştim. Onu yazarken avlağını bilmediğimden ve tehlikeli olabileceğinden di. Avlağını derinliğini biliyorsan, sığ bir meraysa diz üstüne kadar suya girmekte bir sakınca yoktur. Levrek su içinde dikilen bir nesneyi pek tehlike gibi algılamıyor ama suyun hemen yanındaysan ve seni farkederse topukluyor. Avlağını bilmediğimden pek te yardımcı olamıyorum. Derinlik kıyı yapısı, bulanıklık nedir bilmek lazım esasen. Şu an tahminen yazıyorum, kendi yaşadığım bölgeye göre. Suya girersen şortla, çıplak tenle girme. Tulumla gir, tulumun yoksa, 2 pantolan götürüp, pantolonla girmek iyidir. Otluksa, yeşile çalan koyu renk olursa tehlike olarak algılamayacağını düşünüyorum. Yani zeminin rengine uygun olmalıdır giyimin. Girelecek gibi değilse en az 1 metre uzak dur. Bunları yapınca mutlak yakalarsın diyemem ama şansın yükselir. Umarım emeğinin karşılığını alırsın. Senin de benim gibi levrek ve atçek tecrüben var Gürkan. Avlağını en iyi sen bilirsin. Yukarıdaki yazdıklarımın bir çoğu senin için de geçerli. Avlağın girilebilecek sığlıktaysa mutlaka suya diz üstüne kadar gir. Zargana topu (beyaz yumurta top veya şeffaf şamandıra değil, kırmızı renkli zargana topu) arkası 5,5 - 6,5 cm'lik raglou kullan. Jighead takma. Dediğin gibi biraz da bulanıklık varsa mutlaka levrek alacağına inanıyorum. Bizim burada az da olsa, küçük te olsa tutuyorlar. Raglouyu çeşitli renklerden alma, yalnızca kemik rengi. (en performanslı renk o, üstü mavi de iyi ama kemik kadar değil)
Birkaç tane raglou aldım Volkan abi, mesajı eve gelince gördüm ama kemik rengi de aldım:thumb: Yarın sabah suyu bana uygun, bi yüzdürelim bakalım raglouları
usta bende raglou aldım ama baglarken bir şeyi yanlış mı yapıyorum 2-3 atışta ragotlar birbirne giriyor. altına kurşun veya ufak bir rapala baglamayı düşündüm yapan var mı ? yada şamandıranın altına fırdöndü mü baglasam ?
Bende çok bildiğimden veya çok kullandığımdan değil, yazın ne kullandıklarını gördüğümden yazmak istedim. Umarım güzel sonuçlar alırsın. Usta değilim öncelikle. Ragloular birbirine karışıyor derken sanırım çoklu raglou bağlıyorsun. Bende denemiştim zamanında ve en iyi 2'li de randıman almıştım, yüzüş ve karışma bakımından. Bence tek raglou bağla. En fazla 2'liyi geçirme. O zaman dolaşma minimuma inecektir diye düşünüyorum.