Değerli forum dostlarım merhaba, Son gittiğim balık avında kıyıdan yemli av denemelerim netice vermeyince bir dere ağzında atçek yapmaya karar verdim. (yerli balıkçılar bu dere ağzında nadirde olsa lüfer alabiliyorlarmış.) Akşamdan oltalarımı güzelce temizleyip sabah erkenden dere ağzında yerimi aldım ve atçek denemelerine başladım. 20-25 atış sonrasında oltam sanki köklere takılmış gibi çakıldı kaldı kamışımın ucu u şeklinde fakat ne kalamadan boşalan var nede kamışın ucunda balığın çekmesine dair bir titreme. Sonra bir anda olta boşaldı ve sahtem (Gelibolu Sahtesi) suyun üstüne fırladı. Makinadan misina boşalmamasının sebebini çözdüm. (Akşam Makinayı temizlerken kaloma ayarını çok sıkı bırakmışım. ) Benim merak ettiğim konu şu. Bu bir balıkmıydı yani balık olsa 5-7 saniye olta çakılı bir vaziyette balık çekiştirmeden kalabilirmi... Atçek denemelerinde acemi olduğum ve siftağım olmadığı için bu konu kafama takıldı. Yanımda olta atan yerli bir balıkçı durumu gördü ve akya olabileceğini söyledi. Bu konuda deneyimi ve fikri olupta yorum yazacak tüm üstadlara şimdiden çok teşekkürler.
balık olsa sabit kalmaz muhakkak kafa atar. sağa sola sürükler büyük ihtimalle bir dala takılmıştır gergin tutuncada dal fazla dayanmamış kırılmıştır yada iğne kenarından kayıp kurtulmuştur vs.
sahten her ne kadar ağır olsada,bildiğimiz ges aksiyonunu verdirdiysen,balık binmiş olabilir,su üstüne binen balıklar ilk bir kaç saniye kasılma yapar kafa atmaz, tabbi bu her zaman böyle olmaz, sahtenin dışarı fırlaması,balığın ağzından kurtuldu isede,kayaya taktırmış olsanda,gerilip kurtulma sonucunda dışarı fırlar, bunu siz bilebilirsiniz şu soruyu sorarsam sahtenin takıldığı nokta da kaya varmıydı yoksa üzülerek söylüyeceğimki büyük bir balık kaçırmışsın
Valla arkadaşlar dal yada kaya olsun sanmıyorum. Çünkü oralarda dalarlı sahtelerle at çek yapanlarda bile hiç takılma olmuyor. Zaten kullandığım sahtede su üstünden gelen model. Ben balık olsa 5-6 saniye kafa atmadan durabilirmi diye merak ediyorum.
Büyük balıksa, kafa atmaz. Sahteyi tümden yutmuşsa, alıp gitme pozisyonuna girer, olduğu yerde yutmaya çalışır vs. Her zaman böyle olacak değil ama, sık sık böyle olur. Bu durumda çoğu zaman, bir miktar bırakıp, alıp gitmesine imkan vermek iyi olur. Ama örneğin lüferse vuran, koparmak için güzel kafa atacak, silkeleyecektir.
Ben de Kadirin ilk tespitine ve Serdar beye katılıyorum. Bu güne kadar aldığım tüm iri balıkları, dibe taktırdığımı sanarak aldım. Her seferinde takılıyor, duruyor, bir metre kadar sarıyorum, aniden balık hareket etmeye başlıyor ve bende jeton düşüyor.
Cevaplar için çok teşekkürler. Şimdi balık olabileceği ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünüyor ve daha fazla üzülüyorum. Ama bu bana ders oldu. Atçeke başlamadan önce artık mutlaka kaloma ayarını yaparım.
Efes Pilsen'in kurmayı planladığı kömürlü termik santrali durdurmak için son iki hafta içindeyiz. Yapılan eylemler, yayınlanan videolar medyada sansürleniyor. İmza atmalı, attıysak paylaşmalıyız! greenpeace buradaki alttaki linkten girdinizde sağ tarafta kalan yeri doldurmak 1 dakka lütfen duyarlı olalım ve çevremizede gönderelim http://bukapaginaltinda.org/
Sevgili Yakup hocam bende de bazen senin dediğin gibi oluyor son Orfoz avinda da da böyle olmuştu, sevgiler hoşçakal.
Slm dostum. Benimde bir kaç büyük balık yakalamışlığım var büyük derken gerçekten büüüüüüüüyük. Genelde avcı balıklar yeme atladıklarında öne doğru hamle yaparlar avcya doğru yüzer bu oltanın boşalmasına ve ucunda birşey yokmuş hissine neden olur. Ayrıca büyük balık sahteyi altığında iken hemen tepki vermeyebilir bir süre ağzında taşıyarak onu tam yutmaz ve bu arada su yüzeyien çıkarsa ki buda olasılıktır sahte ağızdan kurtulabilir. Dere ağızları kayalık olması pek görüldük birşey değildir genelde kumluk çakıllık veya deretarafından taşınmış diğer maldemelerle dolu olur. Eğer elinizdeki dalan bir sahte ise derien dalıyorsa bunlara takılmış olmas ve sonra kurtulumuş olmasıda muhtelem tabii. Tüm bu lakırdının sonunda kaçan balık büyük olur ve biz hep buna inanmak isteriz bir sonraki avımızı daha heyecanla yaşamak için. Herkeze keyifli centilmce bir av dilerim. Bohçacı olmayalım. Saygılar