Önce turna sezonu, bir süre sonra yayın yasağının kalkacak olması bu yıl daha bir heyecanlandırıyor beni. Çoğu zaman av ile ilgili plan ve proje yaparken buluyorum kendimi. Sorular, sorunlar dönüyor kafamda. Kimini çözüyor, kimini erteliyorum. Sanırım acemilik döneminde her amatör avcı aynı heyecanı yaşıyordur. Sazan ve yayın için olduğu gibi turna için de beklemeli av hesapları içindeyim. Sazan bir yana diğerleri için canlı balık uygun bir yem alternatifi. Lakin uzak atımdan sonra canlı balığımız, canlımı ölümü şoktamı bilemiyoruz. Belki yayın aldırış etmez ama hedefte turna varsa yemin canlı kalması mühim. Bu sorunla ilgili çözüm önerisi olanların yanında aşağıda düşünmüş olduğum sistemle ilgili eleştiri de bekliyorum. Bu sistemde ana bedene sadece kurşun bağlayıp fırlatıyoruz, sonra yemli kösteği klipsli fırdöndü ile bedene iliştirip yemi yavaşca suya bırakıyoruz. Kösteğin fırdöndüye yakın bir yerine az miktar kurşun da iliştirirsek yem balığın ileri gitmesi kolay geri gelmesi zor olacaktır.
buna asansör sistemi deniliyorben bir sefer denemiştim 2 yıl önce.canlı yem korkudan kıyılamış benim haberim yok : )ben zannediyordumki balık dipte
Eğimin yeterli olması halinde kösteğe ilave edilecek ağırlıkla yemin kıyılamasını önleyebiliriz diye düşündüm. Aslında serbest değil tek yönlü hareketi sağlayabilecek daha sağlıklı bir sisteme gerek var ama aklıma gelen bütün diğer çözümler misinaya zarar veriyor.
Uzak atis sozkonusu olunca, golde kursunun dustugu yer ile sizin aranizda hicbir ilisken olmayacak ki asansordeki yem baligi kursuna dogru sorunsuzca ilerlesin. Malum, memlekette ag serilmemis veya eskiden kalma kesilip atilmis aglarin olmadigi gol neredeyse yok gibi. Tiriviri kalintilarini hic soylemiyorum. Takilacak olduktan sonra kursun da cekerken bunlara takilir ama biraz cekistirip zorlayinca agirligi sayesinde kurtulma ihtimali fazla. Canli yem baligi ise hem hafif hem de panik halinde saga sola hareket ettikce takilma, dolanma ihtimalini iyice arttirir tahminimce. Asansor sistemi denizde daha iyi calisir bana kalirsa. Suyun altinin temiz ve acik olduguna emin olmadikca golde denemek cok akillica gelmedi.
Kadir ve İbrahim bu sistemin adını verince sitede arattırdım. Daha önce konu irdelenmiş meğer. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=33360&highlight=asans%F6r
Eğim yeterli olursa, konfor açısından, çapalı kurşunla desteklenmiş gövdeye bağlantılı kamışıda olabildiğinde dik tutarak ve gerginleştirerek, klipsli bir köstekle suya bırakabiliriz. Çapalı kurşunun nedeni, bedeni kurşun dipte hareket etmeyecek şekilde gerginleştirmek ve hem yemlik balığın gövdede daha rahat hareket edebilmesi, hem de kösteğin arkasına balığın fazla kıyılamaması adına eklenecek kurşunun ağırlığıyla gövdenin dibe yaklaşmasını engellemek. En konforlu ve en az zararlı sistem bu şekilde olur. Gövdeye ilişik yemlik balığın kıyılamaması için, klipsli bir kurşunu gövdeye takarak, kurşunun ağırlığına göre yemlik balığın fazla kıyılamamasını sağlayabiliriz. Ancak tüm bunlara rağmen tuz, suyun yoğunluğunu arttırdığından, ne kadar ağırlık eklensede en dibi bulmamız zor. Tatlı suda şans, biraz daha fazla. Bunun dışında farklı canlı yem takma yöntemleride mevcut. Ancak söz konusu uzak atış olunca malum sorunlar yaşanabiliyor.
Cok guzel bir fikir iki tepe arasinda kurulan kucuk teleferikler gibi Bence klipse ilistirilecek 10-20 gr lik bir kursun ile gayet guzel olur En azindan denemek lazim. Rastgelereeling hooked
kasımda üsküdara bi uğra oradakiler sana sistemin püfnoktalarını gösterirler. şimdi ben sana bi kaç tavsiye yapayım. bunu çok eskilerde yaparlardı. ama sonra unutludu falan. kurşunun çok ağır olcak. 200 gıram falan en az. onu atacak kamışın yoksa kol gücünle savur derim. ama kamışın en ucundaki ince yeri çıkartırsan her kamışla atarsın . ama bak çok abanma kamışı kırarsın. kurşun ağır olcak çünkü misinanın çok gergin durması lazım yoksa balık aşağı inmez kıyılar durur. sonra fırdöndünün dibine 20 gram falan bi kurşun tak. böylece misinadan aşağı kolay kayar. her balıkta bu sistemde olmaz he. göldeki balıkları bilmemde dipte yaşayan türleri denemen iyi olur. denizde en iyisi zargana ve izmarit. çünkü hemen dibe yüzüyolar.
Eyvallah Süleyman ağabey. Kıymetli ve aydınlatıcı tavsiyelerini hemen aklımın bir köşesine yazdım.:thumb: