Uzuluyorum Cunku Yanlis Kok Saliyor

Konu, 'Makaleler' kısmında Huseyin Alp Arslan tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Son gunlerde artik isler cigrindan cikmaya basladi ve yillar yili samimiyetle mucadelesi verilen Amator Balikciligimizin gelisimine ve surdurulebilir balikcilik algilayisinin anlasilmasina yonelik cabalara gittikce artan ivmeyle , sinsi baltalar vuruluyor.

Bu cirkinlige soyunanlarin derdi sadece kendileri...Kendi kirli showlarinin yildizi olmak o kadar gozlerini kamastirmis ki yilar yili verilen bunca namuslu cabanin meyvasini sinsice, gayet bireyselce ve buyuk bir ard niyetle gormezlikten gelip,bu yuksek amaclari var etmeyi amaclamis yola hayatlarini adamis, yaptiklarini, katkilarini , samimiyetlerini sadece dusunce ve sozle degil bilfiil eylemlerle ortaya koymus guruplara ve kisilere aba altindan sopa gostermeyi kendilerine is edinmisler.

Bu ard niyet sahiplerini tanimak aslinda cok kolay. Onlari illegal balikciliga musamali bir sitede acikca maskelenmis kanunsuz avlarla gorup, surdurulebilir balikcilik algilayisina katki vermeyi amaclamis bir baska sitede kendisi gibi minareyi calip kilifini hazirlayamamis olanlara, kisaca yaptigi yanlisin farkinda olmayanlara cevreci zilgit cekerken bulabilirsiniz.Veya ticari balikcilarin hepimizin bildigi umarsiz yanlislarina parmak sallarken, aslinda kendi yanlislarini, talanlarini maskelediklerini de cok rahatlikla teshis edebilirsiniz. Onlarin dilinde deniz, cevre, balik ve bu tutku kendilerini boyadiklari bir makyajdan ote hic bir sey degildir.

Cevreci kahramanliga guya soyunmuslardir ama bunun lafini etmek icin platform birakmazlar da, soyle avlarinda bir iki ornek sunmayi bir turlu akillarina getirmezler.Surdurulebilir amator balikciligin somut orneklerini kendi avlarinda sergilemezler de bunu bir gun bir zaman yapacaklari , sergileyecekleri bir soz verise donustururler.Sonra karsiniza ihtiyac fazlasi oldugu alenen acik, gece gunduz yapilan balikciliklar, "kedimi doyuruyorum, komsuma goturuyorum, asker besliyorum, ya zaten bu tebligler sacma sapan veya omrumu hayatimi envayi cesit balik kiyimi yapan girgirlara, trolculere , baligi amuduyla goturenlere savasarak harcadim, harciyorum, siz kim oluyorsunuz" lakirdilariyla ort bas edilir. Dilinde cevrecilik elinde limit alti, limit ustu, yasakli balikla konusmak cok ucuz artik, bikmiyorlar.

Onlarin cevrecilikleri ve bu konuda liderlikleri aslinda cok genis bir kitleye " butun bunlar lakirdi, bildiginizi okuyun, bu idealistlere , konulan kanunlara bu cabaya kulak asmayin.Bunlar bu isi bilmeyen zuppeler, hadi buyrun minareyi calalim, kilifini da boyle hazirliyalim" demekten oteye hic bir sey degil.Ne bilimden, ne de surdurulebilir balikcilik konusunda oldukca basarili olmus, amator balikciligi kitlelere , yuksek bir algilayis ve dogaya saygiyla adapte etmis Ulkelerdeki cizgiden ve algilayistan haberdar olan bu cehaletin sadece kendi egosantrik bakis acilarindan ve sadece kendi tecrubelerinden cikmis mutlak dogrulari vardir. O dogrular genel kabul gormus , yerinde ve bilgiyle yapilmis mesela " yakala sal balikciligi" gibi surdurulebilir balikciligi amator platformda destekleyen yaklasimlari sulandirmak uzere kullanilir... Mesala "yakala sal" i sanki her baligi yakalayin ve hemen salin analamini cikaracak bir algilayisa cevirirler.

Yeri gelmisken bu konuda kucuk bir aciklama yapmaya calisayim."Yakaladigin her baligi sal" diyen Amator balikciliga ihanet eder, bu isi anlamsiz sadist bir duzleme tasir. Bu mesgale baligin agzina igne takip onunla harala gurele ugrasmak,sadist hazlar alip, sonrada vicdanini salarak tatmin etmek degildir.Yakala salcilarin amaci seciciliktir.Ihtiyac fazlasina el surmemeye calisirken sanatini uygulayip gelistirebilecegi bir duzlemi de sorumlulukla yaratabilmektir.Bu duzlem herkes icin kanun ve nizamla mumkun olur.Buna uymak ve desteklemekte bu sorumlulugun parcasidir.Ister amator olsun ister ticari elbette balik avciliginda baligi yakalamak ve onu layikiyla sofrasinda kullanmak, paylasmak temeldir.Ancak sadece Ulkemizin degil Dunyanin dogal kaynaklar acisindan eristigi olumsuz sartlar bizleri artik bu konuda daha sorumlu ve akilli hareket etme gerekliligine mecbur birakmistir.Artik bu algilayis bir secim veya keyfi bir cizgi degil mecburiyettir ve bu yuzden ayni surdurulebilir balikcilik konusunda basari gostermis medeniyetlerde oldugu gibi Ulkemizde de kanun ve nizamlara ve bunlarin acilen yururluluge, tam kapasiteyle ve saglikla sokulabilmesi geregi dogmustur.Akli basinda aydin amator balikcilar bu agaci kendi egolarina ve sovenizmine bir malzeme olarak gorup iki yuzlulukle, sinsice baltaliyacaklarina, yuksek enerjilerini bunlarin daha iyi anlasilip, uygulanmasina on ayak olmak icin harcamalidirlar.

Bugun artik dunyada kabul goren bir terim vardir."Pouchers"Bu terimin Turkce karsiligi "Bohcaci" dir.Bu isme asinasi olmayanlara kisaca acikliyayim.Ister ticari balikci kisvesi altinda olsun, ister amator balikci kisvesi altinda, illegal balikcilik yapan, bir toplumun sucul kaynaklarina veya av hayvanlarina kanunsuz takim, techizat, amac ve eylem surdurene bohcaci denir.Boylesi bir adam ne amator balikcidir, ne de ticari... Kisaca avcilikta, balikcilikta hirsizin adi bohcacidir...

Amator balikcilik yaptigini sanip da bu cesit ikilemlere dusup, kendi egosunu kurtarmaya calisan bohcacilarin anlamadigi veya manalari sulandirarak daha gozu acilmamislarin iyi niyetlerini istismar ettikleri yaklasim su..."Bir yerde bir sekilde benden daha adisi var, onunkini gormuyorsunuz da benimkinimi goreceksiniz?"Ancak bu adamlarin anlamadigi da bu...Iki yanlis bir dogru etmez.Boylesi insanlar her defasinda kendilerini savunmak icin karsiya parmak salladiklarinda aslinda daha fazla rezili rusva olduklarini gormuyorlar mi? Cunku gercekte soyledikleri "Onlar hirsizsa, benim hirsiz olmaya hakkim var" demekten baska ne...buna karsilik "Eger sende hirsizsan sana da hirsiz muamelesi yapilir ." demekten baska bize de bir soz kalmaz.Gercegi soylemenin adi da hakaret olmaz.

Derdimiz cok buyuk.Hem yuksek yurekli insanimiza yillarimizi verdigimiz bu guzide mesgalede yeni ve yuksek, ancak oldukca ayrintili, ama kesinlikle basariyla calistigi kanitlanmis farkli bir bakis ve algilayisi anlatmaya calisiyoruz, hem de bu teskilatli cehaletin ard niyetli yuzuyle ugrasiyoruz. Oysa ki bu mucadelenin en basta tek bir arzusu var. Bizler aydin amator balikcilar istiyoruz ve hatta daha ileri gidip "aydin Amator Olta balikcilari" istiyoruz.Batinin Angler dedigi tipi, Avrasya Olta Balikcisi kulturuyle sentezliyecek bir arayistir bu. Boylesi bir Amator Olta Balikcisi elbetteki cok yetkindir. Cunku o batili korumaci algilayisi ve modern takimlari kulanip, uygulayabildigi gibi, Memleketinin tarzini ve kulturunude ona adepte edebilmistir.

Yillar yili amatorlugu kucuk ticari olta balikcisini taklit edip, ona ait olan gudulerle ve tekniklerle , onun kadar usta balik yakalamak olarak sanan ve boyle davranipta, baligini satmazsa veya satsada baliktan elde ettigi geliri hic bir zaman hayat idame ettirecek bir is duzeyine ulasmadigi icin gormezden gelmeyi tercih eden ve boylece kendini amator kalibinda adleden ve bundan baska hic bir Amator Olta Balikciligi alt yapisi olmayan insanimiza bahsettigimiz algilayisi anlatabilmek cok zor.

Ancak akli selim sahibi insanlarimiz kendilerine sunu soylemeliler. "Bugune kadar yapilanla gelinen nokta bellidir. Koktenci bakis acilariyla bundan sonra da bu cizgide devam edersek, bugune kadar elde ettigimiz elde etmeye devam edecegiz. Bu, oltaciligimizda umarsiz kiyimi ustalik adleden, sovenist, sapkin durtulu, guya amator balikcilik kulturunde israr edip,yagmalanmis, sahipsiz kalmis, kavruk su kaynaklari ve denizlerle, gun gectikce yok olan turler ve canli hayatla yetinmekten baska hic bir sey degildir." Bir amator balikcinin etik balikciligiyla elbetteki hic bir sey kurtarilamaz, ancak tek bir amator balikcinin aydin algilayisiyla cok buyuk bir liderlik, hem ticari camiaya, hem de amator camiaya ornek olabilir ve o zaman cok seylerin degismesi ve yepyeni bir kalkinmaya ilerlenmesi mumkun olabilir.

Bu yolda dedigimiz sudur. Amator olta balikcisi, hem amator olta balikciligi kulturumuzun, hem de surdurulebilir balikcilik algilayisinin, liderligine , onculugune soyunabilmelidir. Bunu en azindan kendi amator balikciliginda eksiksiz uygulamaya calisarak birimde cevresine ornek ve ogretmen bir kaynaga donusturebilmelidir. Bunu kendisi basarabilirse yarin kitlelerin Ticari Balikciliktaki yanlislara karsi ses cikarmasi , orgutlenmesi ve dediklerinin daha yuksek otoriteler ve Devlet erkani tarafindan kaale alina bilmesi cok daha mumkun olacaktir. Cunku bu algilayisi ve onun pesinde oldugu yuksekligi daha fazla kisi bilecektir.Turk Amator Balikcisi denize, suya askini, onu bu ise amator yapan merakini, balikciligini bir anlam deryasina donusturerek yasayabilmelidir. Amator Balikciligin, heleki Amator Olta balikciliginin bir et sovenizmi olmadigi bilinmelidir.Turk Amator Balikcisi kendini adadigi bu guzide ugrasin,asil bir durus ve kaynagini doga askiyla bicmis bir yasayis bicimi, cok askin bir kendini ifade etme bicimi oldugunu anlamalidir.

Bu yazi isimler uzerinde durmaz. O isimler er yada gec yarattigi karanlikta silinip gidecek. Bunlarin yaptiklari sadece cok acil olarak olmasi gereken cok onemli gelismeleri sulandirarak, bunlari kisisel showlarina malzeme yaparak, geciktirmek ve zarar vermekten baska bir sey degildir.Bunlar tecrubelerini, yetilerini, ortak paydadaki toplumsal faydaya hizmete degil, kendi makyajlarina adamistir.

Amator olta balikciligina gonul vermis kamu oyunun bilgisine, dikkatine ve elbette yuksek yargisina , anlayisina sunulur.

Daha iyisini yapabilenler, daha iyisini bilenler lutfen bu cabalarini ilgili derneklere uye olarak, yada boylesi dernekler kurarak veya ilgili cevrelere goruslerini yazarak samimice iletsinler.Zaman geciyor. Yangin buyuyor. Hele hele bu yanginin bu edepsizler tarafindan bu mucadeleye yillarini vermis samimiyete bulastirilmaya calisilmasi hic birimizin kabul etmemesi gereken bir durumdur.Artik Amator Balikciligimizin, kaynaklarimizin gercek dostlari ve sinsi dusmanlarini taniyabilecek yeti de olmaliyiz.Bu cocukca hizip adamligina soyunmuslara hadlerini bildirebilmeliyiz.

Bu topragin , bu guzide kulturun artik boylesi cahalete bir dakka katlanacak sabri olmamalidir.Amator Balikci, Ticari Balikci ve bohcaci kesin olarak bir birinden ayrilmasi gereken kavramlardir.

Anlayisiniza , algilayisiniza sunulur.

2. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Sevgili Alp,

Bir solukta okudum.
    Dış dünyayı, bizde olanları ve olması gerekenleri harika bir şekilde ilişkilendirerek yazına aktarmışsın. :thumb:
    Ellerine sağlık kardeş.

RASTGELSİN.

3. 4443

4443

Bütünü ile olması gerekenler , yüreğine sağlık Hüseyin abim sevgiler ..

4. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    Çok doğru tespitlerde bulunmuş ve çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız.
    size tamamiyle katılıyorum. umarım bu yazı bu sitenin anasayfasında yer alır.
    herkesin okuması ve ders çıkarması gereken bir yazı.
    teşekkürler

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Bu şekilde sürdürdüğünüz sürece daha çoook üzüleceksin Hüseyin abi. :(

Yazayım mı,yazmayayım mı diye çooook düşündüm inan.
    Eşim bile ne düşüyon arpacık kumrusu gibi dedi. :D
    Tam iki arada kalınacak bir durum.

Yazının hedef tahtasına oturtulan kişisi malum. :eek:
    Onun çevresinde, Türkiye'de ki sorunların ve bakış açısının yanlışlığının altı çizilmiş, anladığım.

Gayet kaliteli bir dil, yalın net. Amatör balıkçılık, yakala sal disiplini üzerine yazdıklarında katılamayacağım en küçük bir kelime dahi yok. Herşey mantık çerçevesinde güçlü bir zekayla kaleme alınmış, eline sağlık.

Şimdi ne olacak biraz akıl yürütelim. Sen bu makaleyi yazdın, birkaç gün sonra bırakıp çıkacaksın. Artık nerelere gidiyorsan, yok olacaksın. Yazını ve fikirlerini beğendiğini ifade edenler de hedef tahtasına oturttuğun kişiyle başbaşa kalacaklar. :(
    Çok zor durumlar içinde kalacaklar ve canları sıkılacak. Şu an bende yazdığıma göre belki bende dahil.

O sebeple imalarla çevrili bir makale yazmak yerine daha net ve daha kararlı bir yazı bekliyorum.
    Çünkü bu tip yazılar faydadan çok zarar veriyor. İmalarda bulunduğun kişi birkaç gün sonra belki az sonra konuya dahil olacak ve sert şekilde katılanları eleştirecek, benzer kanıtsız suçlamalar havalarda uçuşacak.

Sonuç mu : Tabanı, yani genelde benim gibi yeni başlayanları tepkisizleştirmek. Tepki vermeye korkar olacağız. Acaba yanılıyor muyum, acaba doğru mu, kıskançlık mı? Ne olduğu belli olmayan bir süreç ve geriye kalan sadece can sıkıntısı ve üzüntü.
    Facebook ta fotograf gördüğünü yazmıştın bir zaman. Farklı kaydetmek mümkün değil mi? Yahut ekrandan belli alanı almak. Ben Face çok kullanmıyorum ama bazı şeyleri kolayca yapabilirim. Gördüğüm bir resmi de kolayca indirebilirim Pc'me. O fotografı ve yapılan avı foruma yüklemeni beklerdim mesela. Sen suçladın, karşısı yalan dedi.
    Eeeeee ne anladım ben bu işten??? Ne seni tanırım, ne karşıyı. Birçok kişi de böyledir. O yüzden şu an yazdığın makaleye de öylece bakıp, karışmadan çıkacak birçok kesim. Yorum bile yapmayacak çoğunluk. Herkes biliyor çünkü yorum yapınca, heleki övünce neyi karşısına alacağını.
    İşin kötüsü kim haklı onu da kestiremiyor.
    Bu duruma sebep sizlersiniz maalesef, hepiniz, topunuz, ileri gelen kim varsa. Tepkisiz kalmakla insanları suçlamayın o yüzden.

Geçenlerde de bu tip makaleler vardı. Kişileri tanımam ama yazılardan anladığım dernek gibi topluluklarla ilgili kişiler, bu işin ileri gelenleri sanırım. Sözde hepsi amatör avcılık, balıkçılık için savaşıyorlar. Daha kendi içlerinde bile tek yürek olamamışlar.

O zaman benim aklıma şu geliyor:
    Bu dernek işlerinde rant mı var?

Bi yerde zaten dernek adı geçiyorsa hep iğreti bakmışımdır. Dernek kuruluş amacı harici ne varsa ilgilenir olmuştur. Ne derneği olduğu önemli değil. Arkasına aldığı topluluğu kendi çıkarları ve egosu nedeniyle kullanır olmuştur gücü elinde bulunduran tebaa. Tüm dernekler şimdi isyan edecek ama genelden, güçten bahsediyorum.

Ondan bu forumun kendini gizleyen yönetimi her daim bana çok şirin gelmiştir. :)

Biraz farazi yazıyorum ama rantın olmadığı yerde kavgalarda bitecektir diye tahmin ediyorum.

Sonuçta oltalarımı bi kenara bırakıp, dağ yürüyüşüne falan merak sarayım diyorum ama o da çok durağan. Yürü yürü nereye kadar. Heyecan yok. :D

Son söz olarak; varsa bir ikiyüzlülük, kanıtlarını da görüyorsan bizleri de bilgilendirmen. Arada görülüp, aklımıza karpuz kabuğu düşürüp yok olmamandır dileğim. Elimizde kalan yalnızca sıkıntı ve pişmanlıklarımız oluyor. Kendimizi çekmeye başlıyoruz yavaştan. Acaba bendemi bir sorun var diye çok düşündüğüm olmuştur.

Başka platformlarda olan konular ya tam manasıyla ve çıplaklığıyla kanıtlarıyla ortaya konmalı, ya da niyet bu yöndeyse yeterli metaryal toplanmadan ortalık bulandırılmamalı diye düşünüyorum. :)

Tartışmalar faydadan çok zarar verecek bir konuma oturtulmamalı bence. :)
    Neyse, son söz çok uzadı :D Felsefe olarak mükemmel bir makale. :)

Gönlünce rastgelsin abi, kendini özletme :)

6. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Ellerine, yuregine saglik Alp agabey. Net mesajlarinizi tum amatorler olarak aldigimizi umuyorum. Bazilari almamakta israr edebilirler, sasirmayiz zira...

Tadina doyulmaz av raporlarini ve diger paylasimlarini ozledik agabey. Unutma ki dostlarin olarak bizler buradayiz ve her vesileyle yanindayiz...

7. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster cx 2,40 14-40 gr-V Systeam 2.4 10-40 gr- silstar 1.8 6-25 lb
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENIUM CI4 30 - AVENGER AV 55B
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Volkancım dernek deyince akla rant geldiği dorudur.Türk insanı rant'ı sever.yapılan tüm birliktelikler rant içindir bu ülkede..Selamlar..

8. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    derneklerin rantı olup olmadığını bilmem de bildiğim birşey dernekler çok yanlız.

9. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kast edilen,ima edilen kişi kim,daha açık yazılamazmı bu kişi?ben tanımıyorum mesela böyle birini,yada tanıyorumda farkında değilim..

Hüseyin bey kimi kast ettiğnizi daha açık belirtirseniz,yazınızı daha değişik gözle okuyabiliriz,yazınız şu anki durumu ile geneli kapsamıyordur umarım...

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Eğer yakaladığın salan, amatör balıkçı ihanet edip sadistlik yapıyorsa, o zaman yakaladığı balıkları yiyen herkeste bohçacının tekidir.

Bu yaklaşımı anlamak mümkün değil. Balığı öldürüp ölü balık yemekle sadist olmuyor snız, katil, cani hatta vahşi oluyorsunuz, farkında mısınız?

Doğrusu şudur, Balık yakalanabilir, bırakılabilir. Yada hiç bırakılmayabilir. Bu kişilerin tercihine kalmıştır. Kimseyi yakalayıp bırakıyor veya öldürüp yiyor diye yargılamak doğru olmaz. İnsan avcıdır. İşin aslıda, hepimiz içimizdeki avcıyı tatmin ediyoruz aslında sadece.

11. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr

Aslında konu dernekler değil tabi, konunun içinde geçtiğinden düşüncemi belirttim yalnızca. Hepsi böyledir demek te haksızlık olur. Bende çağrıştırdığı anlam bu yalnızca.

Ben algıladığımı yazdım abi, belki birini kastedmemiş te olabilir. Süregelen süreç içinde yaşanılanlara ve yazılanlara bakınca aklıma ilk gelen o oldu. :(
    Benim yazdığımdan çok konunun özüne bakmak daha doğru sanırım. :)

12. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sag olasin degerli Abim...

Allah (CC) yuksek yolunda sana ve omuzdaslarina kolaylik gostersin, sabir ve guc versin. Sana ve dostlarima Amator Balikciligimiz cok sey borcludur.Yillardir bu guzide ugrasimiza verdiginiz emek takdire sayandir. Herkes sizler kadar olamasa da hic olmazsa tasidiginiz yukun altina bir omuz koysa, keske yaktiginiz mesalenin isigina bari bir kivilcim caksa.Hem sanalda hem de Amator balikciligin oldugu her yerde ki fiiliyata donuk mucadelenizi cok azimiz gercekten takip edebiliyor. Butun bunlara ragmen yilmayan vazgecmeyen yurekleriniz hedefinden bir damla sasmiyor. Ben kendi adima bu yuksek cabaniz icin tesekkuru bir borc bilirim.Allah(cc) seni basimizdan eksik etmesin.

Saglicakla kaliniz...Gonlunuzdekine rast gelsin.Her zaman...:)

13. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Tesekkurler sevgili kardesim, keske daha guzel seyler konusabilsek...:)

Saglicakla kal...Rast gelsin.

14. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili kardesim Mert,

Yuksek anlayisin icin cok tesekkur ederim... Buyuk incelik gostermissin.

Saglicakla kal.Gonlundekine rast gelsin.

15. MehmetKordan

MehmetKordan MEHMET KORDAN

''Yeri gelmisken bu konuda kucuk bir aciklama yapmaya calisayim."Yakaladigin her baligi sal" diyen Amator balikciliga ihanet eder, bu isi anlamsiz sadist bir duzleme tasir. Bu mesgale baligin agzina igne takip onunla harala gurele ugrasmak,sadist hazlar alip, sonrada vicdanini salarak tatmin etmek degildir.Yakala salcilarin amaci seciciliktir.Ihtiyac fazlasina el surmemeye calisirken sanatini uygulayip gelistirebilecegi bir duzlemi de sorumlulukla yaratabilmektir.Bu duzlem herkes icin kanun ve nizamla mumkun olur.Buna uymak ve desteklemekte bu sorumlulugun parcasidir.Ister amator olsun ister ticari elbette balik avciliginda baligi yakalamak ve onu layikiyla sofrasinda kullanmak, paylasmak temeldir.Ancak sadece Ulkemizin degil Dunyanin dogal kaynaklar acisindan eristigi olumsuz sartlar bizleri artik bu konuda daha sorumlu ve akilli hareket etme gerekliligine mecbur birakmistir.Artik bu algilayis bir secim veya keyfi bir cizgi degil mecburiyettir ve bu yuzden ayni surdurulebilir balikcilik konusunda basari gostermis medeniyetlerde oldugu gibi Ulkemizde de kanun ve nizamlara ve bunlarin acilen yururluluge, tam kapasiteyle ve saglikla sokulabilmesi geregi dogmustur.Akli basinda aydin amator balikcilar bu agaci kendi egolarina ve sovenizmine bir malzeme olarak gorup iki yuzlulukle, sinsice baltaliyacaklarina, yuksek enerjilerini bunlarin daha iyi anlasilip, uygulanmasina on ayak olmak icin harcamalidirlar. ''

Yani balığı yakalarken ettiğimiz mücadele sadistçe, Yakala-Bırak felsefesine daha fazla balta vurulamazdı herhalde.

Mesela burada ki seçiciliği anlayamadım ben , özellikle tatlı su avcılığında nasıl bir seçicilik.20 KG -30 KG- 40 KG.????

Ne biliyim yazıda genel olarak bazı şeylerden iyi bahsediliyor ama özellikle şu kısım hoşuma gitmedi. Bir av biçimi nasıl sadistçe nitelendirilebilir aklım almıyor .Hem de balığa zarar gelmemesi için o kadar uğraşırken...Birilerinin çıkıp bu uğraşı sadistçe diye yaftalaması ama aynı zaman da yakaladığımız balığı yemeyi de normal görmesi benim mantığıma ters... Yemeyin kardeşim artık yemeyin...

Siz daha iyi bilirsin yurt dışın da tatlısuların durumunu, acaba neden bu kadar bol miktarda balık ve çok sayıda trofe var?

Kimse çünkü seçicilik yapıp trofe sayılan balığı sudan çıkartıp evine götürmüyor.

Neyse fazla da bir şeyler anlatmaya gerek yok camianın önde gelenleri bile maalesef bu düşüncedeler.

Türkiye de benim ile aynı fikirde olan sadece bir dernek var geri kalanın görüşleri beni hakikaten ilgilendirmiyor şu yazıyı gördükten ve de okuduktan sonra bir kez daha emin oldum.

Yakala -Bırak nasıl sadistçe nitelendirilebilir. Aklım hala almıyor.

16. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

Sevgili Alp,

Teveccühün için çok teşekkür ediyorum.
    Hiç bir menfaat beklentim olmaksızın, yılmadan yola devam ettiğim doğrudur da, abartmaya da gerek yok kardeş. Amatörce bir şeyler yapma gayretindeyim.

O yazdıkların senin gönlünün güzelliğinden, birbirimize değil, aynı yöne bakmamızdan kaynaklanıyor.
    Çok şükür ki söylemlerim de yaptığım ve yaşamım da aynı yöne bakar.

Ayrıca bazı arkadaşların senin yazdıklarından bu kadar farklı anlamları nasıl çıkartabildiklerine de hayret ediyorum. Sanırım yazında yer alıp, anlaşılmaz bulunan ya da farklı anlaşılan konulara sen birer açıklama getireceksin. Benim tek diyeceğim Amatör Balıkçılık Dernekleri üzerine yapılan yoruma karşı olacak.
    En başta belirteyim ki şu anda 4 ayrı Amatör Balıkçı Derneğine üyeyim, ancak hiç birinin yönetiminde görevli değilim.

Arkadaşlar,

Günümüzde takip edebildiğim kadar 30 civarında faal durumda olan amatör balıkçı derneği mevcuttur. Ne yazık ki toplumumuzun en başlıca özellikleri gereği bu derneklerimizin bazıları dost, bazıları birbirine uzaktır. Var olan bu derneklerimiz gün geçtikçe artmakta ve STK gücünü kullanarak tüzüklerinde yer alan amaçları yönünde ilerlemekteler. Genelleme yaparak tümüne kuşku ile bakmaya neden olacak söylemlerden ne olur kaçının.

Madem netleşilsin, net ifadeler olsun deniyor.
    Derneklere kuşku ile bakmanıza sebep olan hangi dernektir, ne yapmıştır da kuşku duyulur olmuştur? Lütfen yazın. Bazıları eleştirilebilir faaliyetler yapmış olabilir. Biliyor ve cevap verecek durumdaysam ben cevap vereyim. Olmadı o derneğin yetkililerini davet edip, kendilerine soralım.
    Ama ne olur gelin genelleme yaparak, büyük özverilerle var olan STK'larımızı zedelemeyin.

Saygı ve sevgilerimle.

RASTGELSİN.

17. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sevgili Hüseyin abi ellerin dert görmesin.Binlerce kilometre öteden ülkemizin içinde bulunduğu durumu bir çırpıda böyle özetlemişsin.Bazı arkadaşların tek bir kişiyi hedef alıyor diyen tespitlerine katılmıyorum.Algıda birazcık seçici olmak gerekiyor ve bazı şeyleri iyi etüd etmek gerekiyor.Kişiye indirgersek her zamanki gibi en büyük hatayı yapmış olacağız.
    Son günlerde ülkemiz amatör olta balıkçılığının altına konulmuş dinamitin her geçen gün fitili yana yana sona doğru ilerlemektedir.Bu bomba bu gün yada yarın mutlaka patlayacaktır.Her konuda olduğu gibi bu konuda da malisef sınıfta kalmamız an meselesi.
    Dün akşam f...book ta okudum son yılların gözde klavye balıkçılarından kopyala yapıştırcılarından birisi , tefi almış eline çalıp çalıp duruyor.Kıskançlığı çekememezliği yazdıklarının her kelimesinde öyle hissediliyorki saygı değer bir amatör olta balıkçısını soruyor önüne gelene.Arkadaş çok akıllı ve zeki kendine göre; sorarken de başkalarınıda işin içine sokuyor "şu kişi buna böyle hitap" etti diyor.O kişi ise nezaketini kaybetmeden onu nazik bir dille uyarmasa iş büyüyüp gidecek neyseki oyuna gelmiyor :thumb:
    Madem tarzını yada yaklaşımını beğenmiyorsun daha iyisini sen yap kardeşim öyle hasetle ,kıskançlıkla çekemezlikle bir yere varılmazki.
    Yanan fitili söndürmek için uğraşanlarda her zamanki gibi bölünmüş durumda birbirleri ile uğraşmaktan bir şeyler yapamıyorlar.İşin içinde iş arıyorlar rant varmı onu sorguluyorlar.Yani anlayacağınız baltalamaya devam.
    Biraz erken yaşta bu mücadeleyi bazı özel durumlardan dolayı bırakan bir kişi olarak olup bitenleri malisef izlemekle yetiniyorum.Geçen süreçte kuzular kurt olmuş kurtlarında hızı düşmüş.Yeni kurtlar türemiş türeyenlerinde genetiği bozuk.
    Dernekler konusunda görüşünüze eski bir dernekçi olarak katılıyorum.Adı amatör balıkçılık olan kumar ve oyun onatılan derneklerde var ülkemizde malisef.Arkadaşlar göreceli bir durum olsada ülkemizde gözü kapalı kefil olacağım derneklerin başında Rastgeleder ve Oltacılarder gelmektedir.Bu derneklerde rant yoktur mücadele vardır hizmet vardır.Kişilerin egomanyasında olmadıkları sürece bu derneklerin bir gün ülkemizde hak edecekleri yere geleceğine inancım sonsuzdur.

18. Yazıyı okurken aklıma gelen çok sorunun yanıtlarını yazı devamında buldum.

Yapılan tespit ve tanımlamaların da yerli yerince olduğunu düşünüyorum.

Güçlü bir kalem, sağlam bir kafa, doğru kontsantrasyon ile yazılmış. Fakat böylesine güçlü bir motivasyona sebep nedir merak ettim. Bir birikim mi, münferit bir olay mı? Bunun cevabı yazıda yok. Belki de isimler gibi bu sorunun cevabı da satır aralarında gizlidir. Keşke açık seçik yazılsa...

19. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kısaca yazıp, konudan ayrılmak istiyorum. Sonuçta güzel bir makale var ve konuyu kendime çekmek istemiyorum. Hüseyin abimin yazacaklarını bekleyeceğim.

Tarık abi, ben amatör balıkçı dernekleri üzerine yorum yapmadım.
    Dernek kelimesini duyunca iğreti olduğumdan bahsettim. Dernek kelimesinin kendimdeki ve genelde toplumdaki olumsuz çağrışımını yazdım.
    Bunlarla ilgili zaten basın yayında dernekler birçok defa gündeme geldi.
    (Horoz dövüşü yaptırılan dernekler, kumar oynananlar vs.vs.vs.....)
    Burada bazen sizlerin de çok hararetli tartışmalarına şahit oluyoruz.

Aynı amaç etrafında olduğunu düşündüğümüz kişilerin bu şekilde tartışmaya girmelerini yadırgıyorum açıkçası.

Demek ki birilerinin farklı amaçları var diyorum içimden veya rant meselesi diyorum. Ben açıkça ifade ederken başkaları susuyor, okuyup geçiyor.
    Ben aslında sizler için de bir fırsat sayılırım. Kendinizi açıklama, anlatma, şeffaflaşma fırsatı. :)

Benim yazdıklarım suçlama değildir kesinlikle. Çok iyi çalışan ve iyi işler yapan dernekler de mutlaka vardır ama yeterince tanınmıyor ve gündeme gelmiyorlar sanıyorum. En azından ben bilmiyorum ne gibi faaliyetler yapıldığını.

Neyse sanırım ne demek istediğim anlaşılmıştır.

Mustafa abi, sanırım bana yazdın. Rant varmı acaba diye sorgulayan benim bu konuda. Baltalamaya devam eden ben miyim bu durumda?
    Sormayın denmek isteniyorsa, sormayalım. Benim için problem değil.
    Ben herhangi bir şeyi baltalama çabasında değilim.
    Böyle yazarak, birçok insanı fikrini yazmaktan alıkoyacaksın hepsi o. :)

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Adam karalama diye bir olay var ki, burnumuza kadar batmışız buna.

Burada açık seçik bunu görüyoruz. Karşıdakileri, baltalamaya çaılşmakla, rantçı olmakla vs. suçlayarak, onların görüşlerini yok saymaya çalışıyoruz.

Bu tartışma bu eksende, tu kaka ötekiler mantalitesi ile gittiği sürece, hiç bir işe yaramayacağından eminim.

Kimdir, ne demektedir? Sizin teziniz nedir? Tezinizin doğruluğuna somut veriler nelerdir? Karşı teze dair itirazlarınız nelerdir?

Bakacağınız şeyler bunlar. Bırakın şu tu kaka öteki beriki adamlar, dernekler vs. muhabbetinide, bunlara bakarak, herkes kimin ne mal olduğunu, kimin neyi baltaladığını, kendi sağduyu ve aklıyla değerlendirsin.