Uzun atımda şok uygulaması

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Candy_Man tarafından paylaşıldı.

1. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Merhaba arkadaşlar,

Forumda araştırdım ama bi açıklama göremedim belki konu aralarında lafı geçmiştir. Ama net bi bilgi bulamadım.125gr üzeri Uzun atımlarda kullanılan 0,30 civarı misinaların kompmaması için şok diye bi yöntem (bir düğüm anladığım kadarıyla) uygulanıyormuş sanırım. Nasıl oluyor bilgisi olan üstadlardan ricam bu konuda aydınlatabilirmisiniz?

2. fisher33

fisher33 Levent

Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    Ratın boyunda uzun ve kullandığın misinadan kalın bir misina ekliyorsun.İlk atıştaki basınc ince misinanın patlamasını önlemek için.
    Örnekl:ratın 4 mt.125 gr kursun takıyorsun.Misina 030 luk. uzak atmaya kalktınmı patlar.Araya 035-040 lık 5 -6 mt ek koyarsan ilk cıkışta yük bunlara biner sende rahatca hedefine atarsın.Rast gele.

3. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

normal misinaya 5-6 mt kalınca 0.50 gibi örneğin bir misinabağlıyoruz fırdöndüyüde ucuna . bukadar mı :D
    Ek yaparken ki düğüm için bir öneriniz varmı peki abi?Halkalardan kolay geçebilmesi ve açılmaması açısından düğümün.

Son düzenleme: 27 Kasım 2010
  4. 29519

29519

Şöyle oluyor misal ben 0.28 beyaz renkli misinamın ucuna 0.38 yeşil renkli misinayı kamış boyunun iki katı olacak şekilde sarıyorum. Şok düğüm olara ise şemsipaşa şok düğümünü kullanıyorum. Video da vedat abi gayet güzel açıklamış. Bir ara 0.23 ve 0.25 ana misinaları üzerine şok uygulayarak kullanıyordum ama düğüm tutturmak zor olduğu için 0.28 kullanmaya karar verdim.

5. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Valla siz varya süper insanlarsınız ya :D
    Hakaten ''birşeye gönülveren'' kişiler olarak dünyada bi Çarşı Grubunu Baz alırdım . Buda 2 oldu :D Gerçekten mükemmel bir camiasınız. Tebrik ediyorum.

6. murat takvim

murat takvim murat takvim

Favori Kamış:
    lineaeffe superba 4.20
    Favori Makine:
    penn ssm 750
    En İyi Avı:
    aramaktayım
  7. vtecc

vtecc fatih

Favori Kamış:
    LINEAEFFE CEBOASTUR NEAH BAU KAMIŞ 4.20 LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M Okuma Salina SeaSpin10-40
    Favori Makine:
    OKUMA SALINA SAII 10000 DAM STELL POWER 360 SHIMANO SAHARA 3000 FD
    En İyi Avı:
    45 cm balon :)
    çok faydalı bir paylaşım tşkler..

8. 29519

29519

Belkide iki misinayı birbirine bağlamanın en sağlam yolu gerçekten ama özellikle çap olarak kalın bir düğüm olmasından dolayı olta atımında misina kılavuzlarına çarpması şok düğüm olarak eksi bir puan almasını sağlıyor.

9. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    daha önce de sormuştum ama çözüm bulamadım. kamış boyunun 2 katı kadar uzunlukta şok misina bağladığım zaman düğüm kısmı makarada kalıyor ve atış sırasında makaradaki alt sıra misinanın bu düğüme takılması nedeniyle misina rahat boşalmıyor. düğümü makara dışında bırakacak şekilde daha kısa tutarsam da bu sefer sanki yüzüklere fazla takılarak mesafeyi düşürüyor. ben de iyi bir misina ile 0.30 veya 0.28 şoksuz kullanıyorum daha koparmadım.

10. cakometti

cakometti ersan

Favori Kamış:
    century TTR 14 ft - daiwa prime caster surf 450
    Favori Makine:
    abu chrome rocket 6500 CT - Abu Ambassadeur 7000I C3 CT Mag
    Selam, :)

Atışta şok düğümün takılması bir çok amatörün başını ağrıtan kronik bir sorundur. Takımınızın kopmasından, kamışın kırılmasına kadar her türlü sorunu beraberinde getirir .. Çok kalın şok kullanmayarak bu tehlikeyi nispeten bertaraf edebilirsiniz...Kesin iki türlü çözümü vardır..

Birincisi tapered şok misinası kullanmak...
    İkinci şık ise, şok olarak ip misina kullanmak... En pratik çözüm de budur...

Ancak bu şekilde düğümün atışta yarattığı sıkıntılardan kurtulursunuz...

Rasgelsin...:)

11. murat takvim

Favori Kamış:
    lineaeffe superba 4.20
    Favori Makine:
    penn ssm 750
    En İyi Avı:
    aramaktayım
    birşey eklemek istiyorum makinemde 0,24misina sarılı şok u ise ince ip misinadan yapıyorum,uzunluğunu hesaplamadım ama şok misinasını kamışın iki katı değil, makinaya sadece 3 yada 4 tur saracak kadar yapıyorum şu ana kadar bir sorun yaşamadım.zannedersem takılma sorunu şok misinasının uzun tutulmasından kaynaklanıyor olabilir.düğüm üstüne sarılan fazlalık misina sorun yaşatabilir benim düşüncem bu yönde.

12. 29519

29519

Ben de hep makinada kamış ucuna sonra tekrar makinaya kadar uzunlukta şok kullanıyorum ve şimdiye kadar şok misinanın bu boyu ile hiç sorun yaşamadım.

13. murat takvim

Favori Kamış:
    lineaeffe superba 4.20
    Favori Makine:
    penn ssm 750
    En İyi Avı:
    aramaktayım
    balık tutmaya gittiğim zaman genelde aynı giderim, saygıdeğer bir abim var onunda bazen şok misinasını kamışın 2 degil belkide 4-5 kat fazlasını sardığını görmüşlüğüm var genelde dikkat ederim ondada bir sorun yaşadığını görmedim.

14. Candy_Man

Candy_Man Necip TEPE

Bu takılma problemleri gerçekten gözardı edilebilir bi durum bana kalırsa. çünkü yanımda adam kamışı öttürüyo resmen bi sıkıntı yok ; ben az bişe abansam kurşun cok uzağa gidiyor ama aramızda bir bağ kalmadan :D Şok olayını öğrendiğim iyi oldu gerçekten. Denicez bakalım.

15. barbunya

barbunya Faruk

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 10 kilos surf
    Favori Makine:
    okuma epixpro epb
    En İyi Avı:
    Palamut 39cm
    haha, çok güzel mesaj bu pazar benimde başıma geldi aynısı hemde iki defa, 150 atar kamışla 150 atarken 2 defa(0,30misina) sahtelerimle birlikte suya gitti, 4 saatte 2 çinekop yakaladım, sahtelerden biri maria biri strike pro idi, kurşunlarla birlikte tek balığın ortalama maliyeti 20tl'ye geldi, şimdi şok arayışındayım :)

16. cogito74

cogito74 ibrahim

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    9 tane istavrit
    bazı atışlarda istemedende olsa kurşunu geriye yatırdıgımızda ileri savurmadan önce biraz yerde sürüklüyoruz ya. işte o sürüklenirken ve sonrasında yapılan savurma anında bir akıcılık olmuyorsa yani ; kamış kurşunu yerden havalandırmadan önce misinada boşluk kalmışsa ve biz bu boşluğu yedirmeden hızla savurmuşsak kopmalar oluyor. geçen gün iki kez geldi başıma şok bunuda önler mi acaba?? birde ip misina ile şokladığımızda ip misina esnek olmadığı için kamışı kırma ihtimalimizi arttırmaz mı??

17. lemodella

lemodella Ümit TALU

Favori Kamış:
    okuma salina--Okuma v-system 3.00 20-80 gr
    Favori Makine:
    shimano nexave 6000---shimano sienna 4000
    şok kullanan üstadlarımız bize 0.28 beden tavsiye edebilirmi ?

18. yeknet

yeknet Yekta

Favori Kamış:
    lineaeffe unicast420
    Favori Makine:
    mitchell avosurf700
    Kamışa ne kadar abanıldığı ve kamışın performansı ile alakalı olabilir ama kırılacağını sanmam. yine de kamışın atar değerini zorlamamak gerek. 100-250 gr atarlı bir kamışla 200gr üzeri atmak risktir. uzak atış konusunda çok iddialı olmadığımdan şok kullanmıyorum. bence iyi bir 0.28 0.30 luk misina ile patlatmadan aynı performans alınabilir. şok düğümü ne kadar iyi olursa olsun klavuzlardan geçerken atış mesafesini olumsuz etkiler. Şokta ip misina kullanmak yerine tersi bana daha mantıklı geliyor. makina da ince ip misina kullanıp şoku sağlam bir 0.35 le yapmak gibi. Çünkü ilk atış anında misinanın da bir miktar esnemesi lazım. Şokta ip kullanacak olursak kurşunun tüm ağırlığı direkt kamışa binecektir.

19. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
  20. 29519

29519

Valla ben elime ne geçersen o nu kullanıyorum 0.38 - 0.40, pek takmıyorum şok misinayı.