Uzun oltada zarganaya alternatif yemler

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında Gargadar tarafından paylaşıldı.

1. Gargadar

Gargadar Burak

merhaba,
    acemi bir tekne avcisi olarak zargana bulmakta yasadigim zorluklar sonucunda komsu tekneler 5-10 luferleri toplarken ben tek tuk yakaladigim zargana kadar av yapabiliyorum. balikcidan buldugum balik ise genellikle bayat oldugundan lufer bu yeme hicbir sekilde ragbet etmiyor. yani canli uzun olta haricinde tekneden lufer almayi hicbir sekilde basaramadim. kendi yaptigim asagidaki duzenekleri kullaniyorum. kasik arkasi tek igneli duzenek ile taze istavriti fileto, saksak, tekgoz her sekilde takip denedim. ancak sonuc sifir. merada balik olduguna eminim. zira elimdeki kadar canli yem ile atiyorum iki tane lufer alip fileto yeme geciyorum. sorularim

1- takimlarda bir sorun var mi? rapala elimdekilerin en kalitelisi oldugunu dusundugum yo-zuri crystal minnow. bunun disinda farkli (kucuk buyuk) rapalalar da denedim.
    2- bayat zargana hicbir sekilde is yapmaz bosuna mi ugrasiyorum? isler hale getirmenin bir yolu var mi?
    3- istavriti kullanmanin daha verimli bir yontemi var midir?

sezon bitiyor skor yerlerde. canli zargana ile yakaladigim birkac baligin da fotosunu ekledim bu arada. yardim eden cok hayir duasi alir.

2. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Burak bey takımlarınızda hiç bir sorun yok. Uzunoltada en iyi yem zarganadır ve bayat bile olsa kaşık ve rapala arkasına taktığınızda alacağı aksiyonla iş yapması gerekir. Sizin takımlarda başka bir sorun olmalı. Kol boyunu ne kadar bırakıyorsunuz? Hangi hızda ne şekilde geziyorsunuz? Muhtemelen bir hatadan dolayı takımınız balığın suyunda gezmiyor.

3. istavrit

istavrit Boğaç

kullandığınız her zargana o kadar büyükse işiniz zor ...kalem zargana tabir edilen büyüklük en idealidir ...zargana bayat olsada Aret'in dediği gibi salınım önemli ...ilk ağız denen dolapta haftalarca kalmış yem bile çok iş yapmıştır...

4. Gargadar

Gargadar Burak

aret bey selam, kol boyu 4-5 kulac, koldaki misina 0.35.
    rolantide ve %20-25'e kadar farkli hizlarda deneme yaptim. zaten merada oldukca tekne oluyor. genelde suru gibi ayni hizlarda dolasiliyor mecburen :) filetoyu guzelce kesip takmayi beceremiyor olma ihtimalim de olabilir tabi. takimda sorun olmadigini dusunursek geriye beceriksizlik kaliyor :) :)

5. Gargadar

Gargadar Burak

yok bu zargana eve geldi benimle beraber ebadindan dolayi. bu sebeple kadrajda zaten :)

6. neukill

neukill Volkan Erciyas

Burak abi kova MINIK'tan mı ? :)

7. Gargadar

Gargadar Burak

:) kova cok eski. sanirim albadan almistim istoctan.
    minikten cok alisverisim oluyor ama

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    akıntılı sular için bir mantar tarifi olacak benim. onu yapabilir misiniz?

cepten bulmak zor :( balıktayım şu an.

9. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Canlı izmarit ve canli iri istavritte aynı işi görür.Yanlız çelik telli gagalıklı iki yada 3 gezer iğneli takımla nerdeyse kürekle gidecek hızla deneyin.Affetmez lüfer ama sizin sorununuz ana bedeni kısa tutmanızdan kaynaklı.Olta en az 15 kulaç arkadan gelecek böylece balık motor sesinden ürktüğünden ses azaldıkça balık yeme saldıracak.

10. Gargadar

Gargadar Burak

olta kursundan sonra 4-5 kulac. toplamda aciyorumdur 13-15 kulac. ayrica hava sogutmali kayiklar cirit atiyor merada uzun oltayla. benim motor 4 zamanli, daha sessiz olmak icin akintiyla suruklenmek lazim zaten. bir de canli zargana ile ayni duzenegi kullaniyorum yeme kadar. yani yeme kadar olan kisimda bir sorun olacagini dusunmuyorum. canli zarganayla vurus 2-3 dk surmuyor bile. 3 zargana 10 dk'da 3 vurus oluyor. yani sorunumun takimin en ucunda yemi taktigim duzenekte oldugunu saniyorum. yarin baliga gidecegim. migrostan kokusuk zargana bulursam nasil taktigimi fotograflarim insallah.

11. FuRkAn *

FuRkAn * FURKAN

Favori Kamış:
    Shimano Spin Power 425 bx
    Favori Makine:
    スーパーエアロ フリーゲン /
    En İyi Avı:
    Torikler, Kofanalar - Levrekler Vs. Vs.
    Marmarada zargana yoksa canlı istavritle geziyoruz biraz iri olacak, zargana için lüfer bayağı kıyılarda zaten. Hız rölanti.

12. Gargadar

Gargadar Burak

bugun yine baliga gittim. 2 tane canli zargana ile iki lufer almayi basardim. ancak dunden kalma zargana filetosuna yine gelen giden yok. asagida yemi takis seklimi resimledim. yem bu hali ile en az 45 dk sularda dolasti. yine formunu korudu. gercekten cok enteresan. artik iyice sinirim bozulmaya basladi :)
    zargana tutmaya luferden cok benzin harciyorum :)

canli istavritin omru 5 dk suruyor. zargana gibi omurlu olmuyor nedense.

13. orkfey

orkfey Orkun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    sanki yem yan geliyor gibi durmuş iğne rapaladan sonra bir küçük halka ona da bu takımı koyun o sorun hallolur.
    parlak kısım altta olsun ayrıca bence iğne sayısı fazla 1 çiftli iğne 3 te tekli iğne yüzüşü bozabilir.
    3lü iğne sonra 2 tane tekli kullanın iğneleri ve fırdöndüleri küçültün

3lü çelik tel + fırdöndü+iğne+fırdöndü+iğne

14. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Burak takımdaki 2 li iğne çok büyük.
    en fazla 11 numara olmalı oda epey bi küçükolacak. bu şekilde o kadar büyük gagalık iğnesi yemi salmaz o yemde odun gibi durur. bence tüm düzeneklerinde böyle bir hata var gibi. ve arkasından oradaki fırdondu oda çok büyük takımın çalışmaması için herşey var üstünde. ve iğneler en fazla 2 iğne o iğnelerde hafif alaşımlı olmalı,
    yem muhtemelen hiç salınmadan sopa gibi geliyor sıkıntı burada

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bunlar tamamda üstad, yemin kesilişine ne dersin? Benim kanaatim, öyle kesilmiş yeme lüfer pek yüz vermeyeceği yönünde, hele kıt, nazlı olduğu vakitlerde.

Yemin kesilişinin esprisini, pek çoğu pek anlamaz. Yemin görünüşünün düzgün olması tamam ama, asıl önemli olan, o çapakların yemin hidrodinamiğini bozup, dönmeye, kazık gibi durmaya vs. zorlayacak olması.

Elinize iki tane kalın cam alır, birbirine uzun müddet rasgele sürterseniz, mükemmel birer içbükey ve dışbükey yüzey elde edersiniz. Yani, rasgele bir sürü hareketiniz toplamı güzel bir düzgün eğri verir. Bu çapakların ve bunların yem kesim yüzeyindeki kalınlık farklarının yemi farklı yönlerde hareket etmeye zorlayıp, aksiyonu bozarak kazık gibi kalmasını sağlaması beklenir. Buna birde bayat zargananın daha yumuşak ve elastik olmasını eklersek, sonuç, lğferin pek yüzvermediği bir yem olacaktır bence.

16. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Daha yem olayına gelmedik
    Daha takımdayız Serdar Biliyorsun Lüfercilik Yem sanatıdır Dİyeceğim hemen ekleyeceksin.

Akşam şu sanatı göster bakalım bize bekliyorum

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Makas aldım kendime üstad, o yüzden hiç kaygım yok :thumb:

18. Gargadar

Gargadar Burak

anlaşılmıştır, üçlü igne ve arkasındaki fırdöndü küçülecek. 3.iğne yerine araya incesinden celik tel konulacak. yem düzgün kesilecek, kuyruk haric yuzgecler kesilip atilacak.

kullandigim igneler mustad uzun palali. tam ezberimde yok ama 53.. gibi bir kodu vardi. lufer ignesidir diye verdiydiler.

bu hafta luferler duruyorsa denemelere devam edecegim. ilginize cok tesekkurler.

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Benım avatardakı yem modellerıne bakıver.
    Mustadı geç WMC 2/0 Kullan bence

20. achills

achills Murat Tunalı

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kofana,kalkan,kırlangıçlar
    Hiç bir takım bence canlının yerini tutmaz.Ama maalesef yem bulma sıkıntısı olduğu için balıkçıdan bayat zargana almak zorunda kalıyoruz.
    Ben kaşıklı ve rapalalı sistemden fena olmayan neticeler alıyorum.Her bölgenin kendisine has bir yapısı vardır muhakkak,mesela bizim ambarlıda 1-2 haftadır canlı istavrite de geliyor,bazı bölgelerde ise aldığım haberlere göre yemiyor.
    Ama yinede Canlı istavrit veya izmarit ile de deneme yapmanızı tavsiye ederim.
    İlk sayfadaki kaşıklı takımınız rapalaya uygulanabilir.Ali üstadın dediği gibi gagalık ve fırdöndü iğnesi ufaltılmalı ve araya çelik tel konup 2 iğneli takım daha iyi netice verecektir.Size rastgele diyorum.Şansınız bol olsun.