Merhabalar Bugün internetten owner marka çember iğnelerin siparişini verdim. Ama sonra düşündüm de biraz uğraşsam kendim yapabilir miyim? Bir de uzun saplı hiç üretimini göremedim! Belki de iğnenin amacına terstir diye yapılmamıştır bilemiyorum. Neticede oturup kendim Mustad 1251 uzun pala 1 no iğneden kendim yaptım. Her iğneden kolaylıkla olabilir biraz el becerisi ile. Bakalım beğenecekmisiniz? Tabii önemli olan balıkların beğenmesi öncelikle
fotoğraflar çok avcı gözüküyorlar, sormak istediğim,iğnelerin ucunu ölçülü mü ölçüsüz mü kıvırdığınız, bildiğim kadarı ile bu tarz iğnelerin iç eğimlerinde belirli bir standart açı söz konusu,
Sevgili Özgür Elimde iğnenin orjinali olmadığı için internetteki resimleri esas aldım. Valla o kadar açıyı ölçecek aletim yok zaten. göz kararı . Denemek nasip olursa en uygun açıyı o zaman bulacağım inşallah. Bir de ben deliksiz iğneden yaptım . orijinali delikli iğne. Farklı iğnelerden yapılabilir. Sağlıcakla Kal.
daha evvel ki bir topic de rainbow 'sertan' bu iğnelerin ebatlarına göre ölçü tablosunu yayınlamıştı, belki gelecekteki çalışmalarınıza yardımcı olur, http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=28594
Rica ederim. Ben 1251 Mustad uzun pala 1 no düz iğneden yaptım. Lüfere kullandığım iğnelerden. Ama her türlü iğneden yapılabileceği kanaatindeyim. Piyasada bu özellikte her boy iğne bulunmuyor malumunuz. Ucuna gelince : işin sırrı iğnenin ucunu kızarana kadar ısıtmakta, yoksa çıt diye kırılıyor. Isıttıktan sonra ince uçlu bir kargaburun pense ile sap kısmına 90 derece açı yapacak şekilde kıvırıp hemen soğuk suya soktum( Bu arada ucunu kıvırmadan önce sap kısmını da pense yardımı ile yeterli açıyı verecek şekilde biraz içe doğru eğdim). Malkoçoğlu da kılıçlarını ateşte döverken ısıtıp istediği şekli verir ve sağlam olması için de soğuk suya sokardı. Eeee Biz kimlerin torunlarıyız değil mi Sağlıcakla kal.
Genel olarak uzun pala iğneler çember iğnede tercih edilmez. Sebebi, balığın iğneyi tümüyle yutmasını sağlamaktır. Sadece, bazı fly türlerinde uzun pala iğne makul olur. Böyle tek modelde, Mustad C71 ve C51 serisidir. Diğer yandan delikli iğneden yaparsan daha iyi netice alırsın. Açısı meselesi, iğneye nasıl yem takılacağına dairdir. Eğer, iğnenin tümü yemin dışında kalacaksa, bütün balığa vs. takılacaksa, ön kol köşe yaparak geriye yatar. Bu tür bir iğne yeme şöyle takılır: İlla tam böyle olacak değil elbette. Önemli olan iğnenin yemin dığınd akalmasıdır. Çok kullanılan bir diğer yöntem, balığın kafasının üstüne iğneyi dikmektir. bilhassa canlı yemde bu daha iyi netice verir Eğer yem iğnenin üzerinde, içinde taşınacaksa yukardaki mutular yerine, octopus tipi iğneler kullanılır. bunlara yem şu şekilde takılır: Bu şekilde, yemi taşırken iğnenin ağzı kapanmamış olur. Bu açı meselesinin esprisi burada gizlidir. Bunların çeşitli varyantları var elbette, ama temel prensip aynıdır. Uzun pala yapmak istersen, şu sana kalıp vazifesi görür. Yaptığınız iğneler, bilhassa karagöz neslinde son derece verimli olacaktır sanıyorum. Ama, olabildiğince ince ve yumuşak misina kullanmanızı tavsiye ederim. FC misinadan uzak durun, balıklarda takımdan uzak dursun FC misina sert gelir, iğne balık dönerken ağzından kaçar. Bu yüzden FC misina için, delikli iğne kullanıp iğneyi rapala düğümü ile serbest kalacak şekilde bağlamak tavsiye edilir.
Anyı şekilde, 8 - 10 numara 1521'leri yamultarak izmarit için kullanmış, son derece iyi netice almıştım. Piyasada ince FC kalmayınca o dönem boşverdim. Sonrada küçük hazır C71'lerden buldum dışarıdan.. 5-8 numara 1521'den yapılacak çember iğne, mezgit için gayet verimli oluyor. Meraklısına not olarak düşeyim bunu.
Sevgili Serdar Çok güzel bilgiler vermişsin. Emin ol ki bu söylediklerinin hepsini hafızama aldım. mutlaka deneyeceğim. Hep merak etmişimdir. Acaba gelecekte daha ne gibi yeni teknikler, yeni malzemelerle karşılaşacağız ? Teşekkür ediyorum tekrar verdiğin bilgiler için . Sağlıcakla kal.