Arkadaşlar keşke böyle bir olay olmasaydı da buraya yazmak zorunda olmasaydım... Van'da jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda kaçak olarak avlanmış 9 ton 150 kilogram inci kefali balığı ele geçirilirken, olayla ilgili 7 kişiye toplam 6 bin 856 lira idari para cezası kesildi. İl Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma Timi ekipleri, yumurtlama döneminde olduğu için avlanması yasak olan ve Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefaline yönelik denetim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında avlanması yasak olan 9 ton 150 kilogram balık ele geçirilirken, olayla ilgili 8 kişiye 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun 25. maddesine muhalefet suçunda toplam 6 bin 856 lira idari para cezası kesildi. Ele geçirilen balıklar, imha edilmek üzere İl Tarım ve Belediye Zabıta Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
Bu kafayla bizden adam olmaz. Adamlar tonlarca balığı ziyan etsin, bizde olta ile tutacağız diye canımızı dişimize takalım ne fayda......
Dokuz ton mu??? Bu kadar nadide bir deger, bu kadar hassas bir tur... ve dokuz tonluk kacak av! banghead Bir yandan da boyleleri de yok degil memlekette: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=40304&highlight=inci+kefali
Bu kanunlar ve cezalarin bu kadar hafif oldugu yerde bu adamlarin sonu gelmez,bu konuda bir yasal duzenleme olacak mi bilgisi olan var mi?
Bu sefer çıtayı yükseltmişler 14 TON İNCİ KEFALİ http://www.haber01.com/van-da-kacak-avlanmis-14-bin-220-kilo-balik-ele-gecirildi-h246912.html
Çinde panda öldürmenin cezası idam Ve nesilleri tükenmekten kurtuldu Herkese anladığı dilde ..... Adam başı 1000 lira ceza kesilmemiş , bu adamlar bir daha yapmaz mı ????
Yaziklar olsun Allah bildigi gibi yapsin cezayi soylemiyorum bile saka gibi adam basi 1000 TL bile deil!!!Ben daha ne diyim...
Ya su idami da araya sokmazsak olmuyor yani.))))))) Benim ailem aslen Van/Ercislidir.O yuzden inci kefalini cok iyi bilirim.Bu balik aslinda cok hizli uruyor.Ancak ozellikle caylara ve derelere girisi ve cikisinda bunu yakalamak cok kolay.Zaten bazi yerlerde fotograflarda goruldugu gibi sudan cok balik oluyor.Yani birakin agi bir kepceyle bile tonla balik cikarabilirsiniz.Butun yapacaginiz guzargahinda baligin sikistigi bir kanal bulmak. Son zamanlarda getirilen onlemlerle yumurtlama doneminde bu cay ve derelerin Van Goluyle birlestigi noktalara jandarma dikildi.Kontroller cok siki yapilmaya basladi.Aslinda bu kotu haberlerin bir de guzel tarafi var.Devlet in isin pesinde oldugunu gosteriyor bu haberler.Yabi devlet bir uyusturucu kacakcisini yakalar gibi iz suruyor ve bohcacilari yakaliyor.Bunlara sadece para cezasi kesmiyor, bunlarin balik yakalamk icin elinde bulundurdugu malzemeye de el koyuyor.Bunlar degerli onlemlerdir.1990larin basinda tukenmekte olan inci kefali bugun ciddi koruma onlemleriyle, Vanlinin yuzunu guldurur bir endusturiye donusmustur.Ard niyetli insanlar yakalaniyor cunku halk bilinclendi , endusturisine zarar gelsin istemiyor, yanlis oldumu ihbar ediyor, Devlette korumaciliga donuk bu yuksek talebe cevap vermek durumunda kaliyor, kolluk kuvvetini seferber ediyor. Boylesi bir basari butun yurt geneline ornek olacak , ibret ve ilhamlari icinde barindirir.20 Seneye varmadan inci kefali yok olma tehditinden bir ilin kalkinmasina donusecek endusturiyi sirtlayacak yogunluga tekrar ulastirilmistir. Kisaca dogaya bir adim at o sana 10 adimla kosuyor. Aklin yolu bir.Bu kadar konusup , bu kadar "teblig surku, aman kanun, aman korumacilik" diye yakarmamizin sebebi romantik bir idealizimle guya balik kurtarmak degildir.Elimizden geldigi kadar baliklar kadar, insanlarimizin geleceklerini kurtarmaya, onlarin islerini acmaya, dolayisiyla Memleketimize sahip cikmaya calisiyoruz.Amator balikci, baliklarin ve balikciligin entellektuelidir. Butun dunya da korumacilikta ilerleme ve basarilar degerli egitmenler kadar, samimi , aydin ve idealist amator balikci kisi ve kitlelerin cabasiyla olmustur.
Evet Hüseyin Abi , haklısın . Resimde gözüme çarpan ilk şey balık katkiamı oldu ve çok kızdım . Ama sayende resmin arka planında başka şeyler olduğunu da gördüm . Dediğin gibi , aslında bu sevindirici bir olay . Balık katliamı değil tabiki Ama bunu yapan şahısların takip ediliyor , yakalanıp cezalandırılıyor ve halka teşhir edilip rencide ediliyor olması da çok sevindirici bir olay . Van ve inci kefalinin zaman içerisinde büyük yol katederek iyi bir ilişki kurduğunu da senden duymuş oldum . Umarım bu bilinç , sahiplenme ve koruma duygusu başka kentlere de sıçrar da inci kefali gibi daha nice türler kurtulur ...
Geçenlerde Trt'de inci kefali belgeseli izledim. Bir öğretim üyesi bu balığın geleceği hakkında canla başla çalışıyordu. Tek başına elini taşın altına sokmuş mücadele veriyordu. Helal olsun dedim. Yanlış aklımda kalmadıysa Van çevresinde inci kefali avı yapan 9 köy halkı varmış. Eskiden tonlarca avlamışlar, bi ara çok gerilemiş balık popülasyonu bilinçsizlik sebebiyle. Sonra öğretim üyesinin şahsi gayretiyle 6 köy balıkçıları yazın dere ağızlarına ağ atmamayı kabul etmiş. Kabul etmeyen 3 köy varmış. Sanırım bu avı yapan o 3 köyden birinin balıkçısıdır. İnci kefali Van gölünde büyüse de yumurtlamak için bol oksijenli tatlısuya gereksinim duyuyormuş ve yaz aylarında derelere giriş yapıyormuş. Görüntü de derenin kenarında bir genç elini suya sokup, kepçe gibi 3-5 balığı yakalayıp, gülerek salıyordu. Yani dere ağızlarında çok kolay av verebiliyor. O yazın avlanmamayı kabul eden altı köyün balıkçıları yazın tarım ve turizm amaçlı tekne gezisi organizasyonu işi yapıyorlarmış. Şu anda inci kefali popülasyonu gayet iyi seviyelere gelmiş. Ekonomik bir değer olmuş bölge halkı için. Tabi böyle aç gözlüler de arada çıkıyor. Cezalar çokta caydırıcı değil bence. Kiloso 2-3 tl'den alıcı buluyormuş bu balık. Düşününce 2-3 kere yakalanmadan kaçak avlanınca. 1 defa yakalansa da pek etkilemeyecek gibi. Daha caydırıcı cezalar olmalı bence. Teknenin 6 ay boyunca bağlanması gibi.