Haber sitesinde yazanlara göre Altınapada balık avı yasaklanmış.iyi mi oldu kötü mü oldu bilemedim?Yorumlar sizden. http://www.konhaber.com/new/haber/5/53331/Yasam/Altinapada-balik-avi-ve-piknik-yasak.html
Gercek bir amatör balıkçı suyu kirletmez göle ve denize saygılı olan balıkçı balıkçıdır. Gerisi bohçacıdır.
Arkadaşlar bunda tuhaf bi şey yok. İçme suyu sahalarında av yasağı olduğu için kimse yeni bir yasak uygulamış değil. Tebliğ gereği içme suyu olarak kullanılan bir yerde av yapılamayacağı gerekçesiyle yasak olduğunu belirtmişler.
Bugün Altınapadaydım. çok az kişi vardı. Altınapayı böyle tenha görmediğim için şaşırmıştım. Saat 10:00 gibi Güvenlikçiler geldi. Herkesi yasak olduğu konusunda uyararak çıkardı. Yapılacak tek şey koskiye mail atarak amatör balıkçılara yasağın kalkmasını istemek.
Ama Yakupcum, Altınapa'da dönem yasağı hariç genel yasak yok. Bunu yanında içme suyu rezervuarları ile ilgili tebliğ maddesi: (10) İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır.
Koski'den ziyade KKGM ye sormak lazım Musti abicim. Hem yeni bir yasak varsa da Resmi Gazetede yayınlanmış olmalı.idk
Altınapanın kenarları telle çevriliydi ve çok uzun süredir oraya giriş çıkış yasaktı ama uygulanmıyordu. Bana kalırsa bu yasak belli bir süre uygulanır ve her şey yine aynı tas aynı hamam olur.
Belki bir 20 yıldır "Baraj'da avlanmak ve piknik yapmak yasaktır" uyarı levhaları asılıyor ama buna rağmen piknik ve balık avı yapılıyordu. Ağ ile avlanmanın yasak olduğu barajda koski elemanlarının ağ ile balık avladığı şikayeti çok sık duyuluyordu. Belki ağ ile avlana avlana balık kalmayınca koskiye böyle bir uygulama konusunda akıl vermiş olabilirler. Böylece hem balık çoğalmış olur, hem de daha rahat avlanırlar.
Nuri abi Altınapa barajı küçük bir baraj iki kilometre karelik bir alanı var. DSİ bu barajın tamamını içme suyu havzası olarak tanımlamış olabilir. Bürokraside ayrıntılı hesaplar yapılır. Eminim bu yasağıda kılıfına uydurmuşlardır. Yasak getirmelerinin sebebini bilmiyorum ama aşağıdaki madde bile yasak getirmeleri için yeterli yetkiyi veriyor: (12) Baraj göllerinde yapılan avcılıkta DSİ tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır.
hafta sonu oradydım 1 gece kaldım 1 tane sudak dışında tık bile yoktu geçen yıl gani olan balıklar bu yıl kuş oldu uçtu sanırım.Karar güzel uygulanırsa amatör balıkçılar adına yararlı olabilir diye düşünüyorum.
Türkiye olta balıkçıları federasyonu başkanı İsmail ATALAY konuyla ilgili olarak bir yazı gönderdi ve konun takipcisi olacağını bildirdi. Daha önce de foruma yazdığım gibi artık sivil toplum örgütlerinin daha yönlendirici ve faydalı olacağı bir gerçektir. Bu tür yaptırımların daha etkili olmasını istiyorsak derneklere üye olup gerekirse dernekler kurup aktif bir şekilde faliyet göstermektir. Bu da federasyonun söz söyleme konusunda daha güçlü kılacaktır. Dün bölük pörçuk bir şekilde tepkimizi dile getirip en fazla tartışıyorduk. Bugün daha etkili olacağımıza yarın ise geleceğimiz kurtaracağımızı gönülden inanıyorum.Sayın İsmail ATALAY'ın yazdığı yazı aşağıdaki gibidir; Sayın İsmail Selim UZBAŞ KOSKİ Genel Müdürü KONYA Konu: Altınapa Baraj Gölündeki Yasaklamalar hk. 29.07.2011 Sayı : 2011/113 Sayın Genel Müdürüm; Konya Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığını geçtiğimiz günlerde aldığı bir karar ile Konya’nın içme suyu ihtiyacının bir kısmını karşılayan Altınapa Barajı’nda doğal dengeyi korumak ve baraj suyunun kirlenmesini önlemek amacıyla barajda balık avlanılması, suya girilmesi ve piknik yapılması gibi aktivasyonlara müsaade edilmeyeceği belirtilmektedir. Sucul yaşamın korunması ve su kalitesinin arttırılması ile ilgili olarak suya girilmesi ve piknik yapılması (bu konuda da doğa saygılı insanların doğa ile başbaşa olma özgürlüğünün kısıtlandığı görüşü ile birlikte) gibi konularda alınan kararlara saygı ile karşıladığımızı bilmenizi istiyoruz. Ancak amatör olta balıkçılığı ile ilgili alınan kararın son derece hem kanunlara hemde bilimsel olarak alınan kararın özüne uymadığını size aktarmak istiyoruz. Nedenlerine gelince; Hukuksal açıdan: Tarım ve Gıda Bakanlığı tarafından düzenlenen Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığını içeren 2/2 Tebliğ’in Yasakları düzenleyen 20.Maddesinde aynen şöyle denilmektedir. MADDE 20 – (1) Bu Tebliğde belirtilen yasak, sınırlama ve yükümlülükleri belirlemeye ve ilân etmeye Bakanlık yetkilidir. Mülki idareler, diğer bakanlıklar ve ilgili kamu kuruluşları, özel ve tüzel kişiler bu tebliğde belirtilen yasakları, doğal afetler (kuraklık, sel, yangın, sağlık vb.) haricinde kaldıramazlar, bu yasaklara aykırı veya yeni yasaklama kararı alamazlar, ilan edemezler. Alınan karar yukarıda belirttiğimiz ilgili Tebliğ maddesine kesinlikle aykırıdır. Eğer Başkanlığınızca söz konusu baraj gölünde bir yasaklama talep ediliyor ise gerekçeleri ile birlikte 4 yılda bir yapılan Tebliğ Revizyonu Çalışmasına sunulabilir. İlk revizyon çalışması ise 2014 yılında gerçekleştirilecektir. Bilimsel açıdan: Altınapa Baraj Gölündeki balık popülasyonuna bakıldığında Sazangiller sınıfı balıkların yoğunlukta olduğu görülmektedir. Sazangiller sınıfı balıklar omvivor(bitkisel-otcul) beslenme yaptıkları göz önüne alındığında su kalitesinin kirlenmesinde balık yoğunluğuna paralel olarak önemli bir etken olduğu bilimsel olarak birçok defa açıklanmıştır. Amatör ve sportif balıkçılık ise kontrollü olarak yapıldığında balık stoklarının kontrolünde etken bir metotdur. Yukarıda belirttiğimiz hususlar göz önüne alınarak alınan yasaklama kararlarının tekrar değerlendirilmesi hususunda; Gereğini arz ederiz. Saygılarımızla. İsmail ATALAY OLTA BALIKÇILIĞI FEDERASYONU Yönetim Kurulu
2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ Avlanmanın tamamen yasaklandığı içsular KONYA Altınapa, May, Sille barajları. Akşehir gölü. Karagöl (krater). Zannedersem bu yasak söylentisi ticari amaçlı avlar için geçerli.