Uzun arastırmalarım sonucu dayanıklı ve saglam olarak kıyıdan uzak erişimi olsun arkadasların da önerilerini okuyup shimano vengeance [http://www.spotbalik.com.tr/VENGEANCE-AX-SURF-420-MT-200-GR,PR-24781.html] ve Lineaffe Spider surf http://www.spotbalik.com.tr/Spider-Surfer-Kamis-420cm-220gr,PR-24813.html arasında kaldım hangisi daha dayanıklı,yarı yolda bırakmaz ? Tesekkurler
Spider surf... Bugüne kadarda pek bir şikayet görmedik ortada bu kamıştan. Sorun, şu anda ortada bu kamışı da pek göremiyor olmamız sadece.
Serdar,biri 345 gr (lineaef) biri 550 gr.Doğal olarak ibre spider a kayıyor.200 gr ı atar kırılmaz,ip misine de yüzükler kesilmez dersen ,benimde ilgimi çekti almayı düşündüm(kırılırsa sana su yapmam merak etme ) PİYASADA DA YOK GİBİ ...
200gr atan var mı bilmiyorum, ama ip misina olunca, 220 x 0.70 = 154 gr olur bunun atarı. Bu formülü tüm kamışlar için düşünmek lazım. Yani, 170gr ve ip misina ile tüm 220gr atarı olan kamışların limitini aşmış olursunuz. Genede, bu kamışla 175 gr'ı iple atıp hala gayet mutlu mesut kullanan arkadaşlar var. Lineaffee'nin kılavuzları ip misinaya dayanıyor, kesilmiyor ama, kırılmaya pek dayanıklı değil. Genel olarak böyle bir sorun söz konusu. Gerekirse FUJI Alconite kılavuzlar ayrıca satılıyor, alınıp takılabilir. Tabi ne uğraşayım sorusuna cevap müspet olursa içimizden gelen. Zira, orjinal kılavuzları da cengiz balıkçılıkta (toptancısı) bulunuyor genelde her zaman.
Ben bu formülden hiçbirşey anlamadım; maksimum 180 gr. atarlı Spitfire ve maksimun 200 gram atarlı Antares ve 0,10-0,16-0,19 ip ile 170 ve bazan 185 gram kullandım... Kamışlarda herhangibir sorun veya olumsuzluk görmedim; atış performanslarında da bir düşüş olmadı... 200 gram hatta 250 gram ağırlık kullanan mevcut; (sahte v.s. ağırlıklar hariçi) at-çekde... Asansörde 350 grama kadar çıkıyorlar...
O kurşunu arkaya atıp yallaaaah diye yapılan atış pek atıştan sayılmaz zaten abi. O atışı kullanıyorsan, 150gr atacak kamış, 250gr rahat atar. Aslına bakılırsa, atar denen kavram biraz tahmini, hayali vs. bir şeydir. Sen kamışını getir, ben hiç ağırlık takmadan havada 3 parça edeyim sana. Ha, benim kamışımda olur belki. Fakat, ip misina, teknik olarak esnemez olduğu için, atış hatalarını vs. affetmez. Bu yüzden, kamışın kaldıracağı değerin %70'i düşünülür. Bu hem atış hemde çekerken böyle bakılır. Yani, kamış 20lb ise, 20lb misina değilde 14lb misina kullanılır.
Maşallah... Formundasın gene; bak nerelerden girdin... Bahsettiğimiz atış tarzının ne olduğunu gayet iyi biliyorsun; eğer varsa daracık alanda; kurşun ayağının arkasında 4 metre bedenle pendülüm atabilen; atsın o zaman... Zaten bu atış tekniğini hakkıyla yapacak adama bu kamışların hiçbiri dayanmaz 150 gramda bile... Merak etme hata da yaptık; şok patladı gitti... Kamışa birşey olmadı; hata yapmanın da bir usulü kaidesi var... Ayrıca bizim kamışlarda libre olarak kaldıracağı değer yok; sazan kamışlarında oluyor o genellikle... Havada ağırlıksız ben de parçalarım kamışı; o faul oluyor düpedüz... Enerjiyi kurşuna aktaramazsan da patlama ihtimali var kamışın; bunu gayet iyi biliyorsun sen de...
Buradaki mesele kimin nasıl atıp atamadığı değil. Sarkaç atışında olay, kamışı sınırına kadar esnetip, son raddesine getirmektir. Böylece vereceğiniz enerji kamışa değil, kurşuna depolanır. Kafa üstü atışlarda, o hareket kamışa gider, kamışın esnekliğini zorlar ve mesafe uzak olmaz. Ama bu yüzdende, kafa üstünden yapılan o atışlarda, yani sarkaç atış olmayan atışlarda, kamışa yüklenebildiğin kadar yüklenmiş olmazsın. Eğer kamış, bu kamış her koşulda 150gr atar diyorsa, bundan sarkaç atışta da 150gr kurşunu atabileceği sonucunu düşünmek gerekecektir. O halde başüstü atışla o kamışın 200 gr atmasını bekleyebiliriz haliyle.
Bekleyemezsin Serdar... Shimano ve Daiwa kamışların Japonya ve Avrupa (dolayısıyla Avrupa ürünleri Türkiye'ye de geliyor) etiket değerleri şu şekilde... Her özelliği ile aynı marka ve model ürün için Japonya 135 gr.; Avrupa 200 gr. Yine aynı ürünün Japonya için olanı 145 gram; Avrupa 225 gram atarlı olarak etiketleniyor... Demek adamların atış şekli farklı; yoksa nasıl oluyor da Japonya'da 135 gr. atarı olan bir ürün Avrupa için 200 gram etiketleniyor... İstersen oralardan yola çıkma; bu bahsettiğim ürünler burada yani güzide ülkemizde üzerinde yazan değerleri; hatta bazen biraz daha fazlasını yıllara problemsiz atabiliyorlar... Yine aynı güzide ülkemde 200 gr. diye etiketlenip te 30.kez atarken 150 gramda kırılan ürünler de mevcut... Hatta öyle ürünler var ki 400 gram diye etiketleniyor ama 200 gram bile atamıyor 180 gramlarda falan kırılıyor... Şimdi bir kamışın kalitesini; v.s. sini bilmeden doğrudan üzerindeki etikete bakar ve kendi mentalitemize göre birtakım hesaplar yapmaya kalkarsak yanılırız... Hem de feci yanılırız...
Tekniğini düzeltmiş bir atıcı kafaüstü atışlarda da bütün yükü kurşunun üzerine yükleyebilir; tabii kamışın ek yerlerinde v.s. kaybolanlar hariç ki bu kayıplar sarkaç sisteminde de mevcuttur... Sarkaç tekniğinde kurşunun ileri gitmesinin sebebi senin göstermiş olduğundan tamamen farklıdır... Öncelikle ağırlık atıştan evvel kurulur ve kurulum düzgünce tamamlanabilir ise kaç derece olduğunu hatırlamıyorum ama bayağı bir derece çevrilir; bu esnada aldığı yol kafaüstü atışlardakinden katbekat fazladır; yol aldıkça enerji yüklenir ve hızlanır; nihayetinde doğru noktada ağırlığı serbest bıraktığınızda atış yapılmış olur... Ayrıca bu tip atışlarda genellikle çıkrık diye tabir ettiğimiz makinalar modifiye edilerek kullanılır; bunlarda sürtünme yok denecek kadar az olduğundan bu makinaların çıkışı kullandığımız klasik sabit makaralılardan çok daha fazladır; ancak kontrol etmesini bilmezseniz kuş gözü v.s. yapar... Ayrıca bu tip atışlarda tercih edilen kamışlar ister müsabaka; ister surfcasting olsun 2; taşınabilme imkanı var ise tek parça olup ortalama 1 kg.ağırlığındadır... Ağırlık boydan veya malzeme farklılığından değil kamışın yükü taşıyabilmesi için çeperlerinin kullandıklarımızdan çok daha fazla olmasından ileri gelmektedir...
Valla abi, bende bir tane St.Croix var. 360 gr ağırlıkta, iki parça, 240gr kurşunu al, çevir çevir, nasıl canın istersen at, tık demez, takriben 200m mesafeye de atarsın. Ve bu kamış, müsabakalarda sık sık tercih edilir. Bunun dışında ise, özel yapımlar kullanılır ki, kendi adıma hiç 1 kg olanını görmedim. Ha, 800 - 900 gr filan olur onlar genelde. Ama biz surf casting şampiyonasına değil, balık tutmaya gidiyoruz. Bizim işimiz bu kamışlar değil ki.
Ortalama 1 kg. demişim zaten; daha önce de 800-900 gram demiştim dikkat edersen... 360 gr. kamışla 200 gr. pek ikna etmedi beni...