TFT ekibi emeğinize sağlık... Ben de bir-iki şey karalayayım konu ile ilgili... Sağolsun Onnik abi satın almış olduğu üst serinin (Spyra) gene en üst serisi olan ALBA modelini Fliegen ile eşleştirip bizlere deneme imkanı tanıdı... Ürün ince ve sert bir yapıya sahip; hemen "fast" aksiyon olduğu farkediliyor; 8 adet Fuji SIC Low-rider klavuz ile gene Fuji lüks tip makina yatağı barındırıyor; oldukça da dengeli; hele böyle güzel bir makina ile mükemmel bir ikili oldular...475 gr. ağırlığa sahip ve denge ağırlıkları yok; gerek de yok zaten... İşçiliği de sedef beyazı rengi de mükemmel... Atışlara gelince oldukça sert olduğunu düşündüğüm ve kullanamayacağımı tahmin ettiğim bu ürünü düşündüğümün tam aksine çok rahat bir şekilde kullanabildim; hatta öyle bir keyif aldım ki arka arkaya defalarca atış yaptım; gerçi Tarabya ekibinin hepsi beni hayli geçtiler; özellikle Onnik abi yaşına rağmen epey bir fark attı bana; bize de "Maşallah" demek düşer... Diğer ürünleri kullanma fırsatımız olmadı ama Spyra serisinin tüm üyeleri karakteristik olarak birbirine çok yakın; yalnız sarı renkli olanın çapı az daha büyük; tabii klavuzlar ve makina yatakları gene Fuji; klavuzlar da low-rider ama ürüne göre daha düşük serilerden... Elbet teleskobik olanlar ve içlerinde sıkı ürünler de mevcut; ancak gözüm 3 parçalılarda kaldığından teleskobiklere pek bakma fırsatım olmadı; yalnız teleskobik olanların en önemli özelliği kapalı boylarının kısa olması; sanırım 1,20 m.yi geçen teleskobik yok; 200 ve 250 gr. atarlıları mevcut; yalnız uçtaki klavuzlar gezer ve en alt klavuz katlanır tipten; tabii gene Fuji...
Evet bende dün kamışları yerinde gördüm. işçilikler harika..kamışların duruşu da öyle. Akşam üstü ise spyra serisine ait azzurra yı deneme fırsatım oldu. 185 gr ile ince yapısına rağmen insana fazlasıyla güven veriyor. sert poyraza karşı erimli atışlar yapabildik. potenzaya göre belki %10 daha sert bir kamış ama kesinlikle daha fazla değil ve insanı gerçekten yormuyor. makine yatağı ile arka uç kısım arasındaki mesafe bana biraz fazla geldi. ama boyumun 1,67 olduğunu da belirteyim. Sahilde fiziği yerinde bir abimiz için bu durum çok idealdi örneğin, belki dışındaki boyama veya vernikleme işlemi(neyse artık) daha kaliteli yapılabilirdi, tabi bu sadece görsellikle ilgili bir durum, Atışlarımızı belirttiğim gibi sert poyrazda 10 lb ip ve şok olarak yine 25lb ip kullanarak yaptık, yüzüklerden ipin geçişi harika herhangi bir sıkıntı çıkartmıyor. Böyle kaliteli ürünler geldikçe daha bilinçli tüketmeye başlıyoruz sanırım, seçenekler çoğalıyor, tabi hepsinin de yabana atılmayacak cinsten maliyetleri söz konusu lakin hakkını fazlasıyla iade ediyor, 185 gr ile bir görüntü,
İlk görüşte Aşk Madem konu açılmış sahibi olarak bir kaç yorum eklemek isterim. Ergin Balıkçılığa geleceğini duyduğumda koşarak yanlarına gittim baştan şunu söyleyeyim esnaflık olarak gerek eşi olsun gerek Cevat bey gerçekten çok iyi insanlar sanki kırk yıllık dostları gibi her gittiğimde çok iyi ağırlıyorlar tekrar teşekkürler. Baştan beri Vercelli kamışlarının methilerini duymuş ama nasıl bir ürün olduklarını hep merak ederidim, hatta bir ara almaya niyetenmiş fakat Gürmrük,nakliye,ardiye vb.çıkabilecek diğer sorunlardan dolayı maliyetinden dolayı alamadığım üründü, sonra Türkiye'ye getireciğini duyduğum Ergin balıkçılıkın kapıını aşındırır oldum ve en sonunda yeni oyuncağıma kavuştum. Vercelli Azzura'yı gördüğümde bakar bakmaz aşık oldum gerçekten ince yapısı ve işçiliği ve görünümü ile çok hoşuma gitti açıkçası, gerçekten Spyra modelleri çok güzeller ve Enigyma serilerinide incelemek lazım, hepsini geldiğimde teke tek alıp baktım tok ve hafif sert'e kaçan kamış arayanların gidip en azından bir görmesini isterim. Kalite her geçen artıyor inanın yenigelecek MAVER ürünlerinide merak etmiyor değilim. Neyse kamış ile ilgili deneme için bir kaç arkadaşımı çağırıp denemelerde bulunduk ufak bir video paylaşacağım en azından atış esnasında fikir sahibi olunacaktır. Herkesin sevgi ve saygılar. http://www.youtube.com/watch?v=_Ubfefc8ZyU&feature=youtu.be
öncelikle hayırlı olsun murat abi.acaba bu arada spyra amarella modelini inceleyebildinizmi veya inceleyen arkadaşlar varmı.
Teşekkür ederim Serkan; Geldiğinde hepsini bir bir elime alıp tek tek inceledim hepsi birbirinden güzeller incelikleri olsun işçilikleri olsun, ben şöyle söyleyeyim alba modeli ile azzura modeli aynı gibi geldi sırf rengi hoşuma gittiği için azzurayı aldım bence yerinde görüp incelemen daha doğru olur tabi imkan ve vaktin varsa. Spyra modelleri hepsi birbirinden güzeller bana göre. Enigyma modellerinden birkaçı daha bana hitap etti ama modellerini hatırlamıyorum inclemende fayda var. Kolay gelsin.
Yok; aynı gibi duruyorlar ama farklılar aslında ben de sonradan farkına vardım; halka dizilimleri farklı ürünlerin; hatta kırmızı olan modelde 7 halka var; diğerlerinde 8... Bu da farklılıklar getiriyor haliyle...
yo ben spyra amarella modelini merak ettim.hafif ve ne kadar bütçeyi zorlasada diğerlerine göre bi nebze daha uygun gibi görünüyor.artık bende uzaklara uçmak istiyorum
-Amarella modeli aralarındaki en yumuşak olanı ama yine de fast action sayılabilir. Açık söyleyeyim bu kamış daha çok Avrupa yakasında kullanacaksanız (daha az ağırlıkla atış yapabileceğiniz için) uygun olur. -Alba en kafa model ve başarılı. -Fiamma ise aralarında hybrid olmayan tek model olarak bence en sert olanı. Bence Anadolu yakasına en çok bu uyar... -Azzurra'yı satın alındığı için inceleyemedim Ama feci aklım kaldı... Uzaklara uçma konusunda hepsi işinizi görecektir tabii ki ama bence Ergin Balıkçılığa gidin, inceleyin derim. Tabi kamışlar halen satılmamışsa... Bir de Spyra serisinin bir alt serisi olan Enygma'larda ise Gradiante (gri renkli olan) bence uzağa erimler için oldukça uygun; fiyatı da Spyra serisine göre %30 civarı daha düşük.
Amarella aralarındaki en yumuşak kamış gerçekten. Elimdeki Awa Shima Stage IV'e, 250 gr lık ucunu taktığımda elime nefis oturuyordu uzak atışlarda, tam istediğim sertlikteydi, çok sert kamış kullanmayı sevmediğimden dolayı onu çok büyük zevkle kullanıyordum. Kamış benden daha çok efor sarfetsin istiyordum ki bunu da sonuna kadar yapabiliyordu. Ancak Amarella tam da bunun biraz üstünden aksiyon alıyor, kolumun gücünü kullanmak istediğimde ne alıştığımın ötesinde sertlikte ne de mesafe istediğimde abanmamı umursamayacak yumuşaklıkta. Açıkcası bayıldım. Fiamma da harika görünüyor ve müthiş inceliğiyle ve alev kırmızısı rengiyle insanın kanına giriyor ama yorumlarınıza katılıyorum bir Avrupa yakası balıkçısı olarak. Avrupa için Amarella tam nokta atışı. Potenza sipariş etmemiş olsaydım Amarella'ya hallenebilirdim ama yapacak bir şey yok. Shimanoları aldık, kullandık, test ettik, sonra Vega çıktı, ardından Vercelli, bir hobici olarak Maver Elite Surf Titanium'u da es kaza bir şekilde test edebilirsem satın alacak bir arkadaştan, kafamda tamamen şekillenecek surf kamışlarının gidebileceği yer bugün için. Hevesle bekliyorum...
Vercelli kamışlarını bu sitedede test etmişler,site almanca... http://www.meeresangler.org/meeresangler-post-41/
Selim Abi, bunlar eski modeller sanırım. Belki de gamın başka seçenekleridir, o da olabilir, bilmiyorum. Kamış renk ve isimlerini geçtim, çapları ve atarları bile farklı. Olsun ama...
Sanıyorum daha önceki yıllara ait modeller; yalnız dikkatimi çeken en önemli nokta SPYRA serisinde 65 tons karbon kullanıldığından bahsedilmesi oldu... Şimdiye kadar duyabildiğimiz ve görebildiğimiz en yüksek kalite ve oran karbon bu...
Abi bu tons nedir? Bildiğimiz ton değil herhalde. Hani metrekübünde 65 ton çeken malzeme diyeceğim ama tabi ki mümkün değil, civa bile 13 tonu biraz geçer. İnç küp desek o bile abartı Kısaltma falan mı, biliyor musun?
Ton olayını tam olarak bilemiyorum ama atmasyon yaparak malzemenin belki de metrekaresine uygulanan baskı olabilir; dolayısıyla malzeme daha yoğun ve daha sağlıklı olabilir; ama dediğim gibi tam olarak bilemiyorum bunu... Yine de bildiğim en yüksek karbon oranı bu 65 Tons... Shimano'da bu durum tamamen farklı; o da 40-60-200-250-300-400 gibi birimlerle lanse ediyor ürünlerini; ama bu rakamların tonsu ifade etmesi mümkün değil 65'i referans alır isek... Kimi de IM 7, IM8, IM9 gibi adlandırıyor...Bunun açıklaması da bir muamma... Belli bir standart yok ve her üretice ya da ticari firma farklı isimlendirme yapabiliyor... Ancak Shimano ya da Daiwa'nın Japon üretimi kamışlarına bakar isek burada % ile ifade edilmiş kamışlarda kullanılan karbon oranları; %98, %96, %99 v.s... Bence en anlaşılır olan yüzde ile ifade edilen durum; tabii bu oranda karbon kullanmak mümkün değil diyenler çıkabilir; kamış derken klavuzları, makina yatağını, üzerine sürülen boya ve verniği, sarılan ibrişimi, kullanılan epoksiyi çıkardıktan sonra kalan ham kısımdan bahsediliyor; yoksa tabii kamışın tüm malzemelerinin %99 karbon olması beklenemez... Belki Selim Bey biliyordur bunun açıklamasını...
Güzel bir kaynak buldum ingilizce, onu yarın bir okuyayım da kafamda netleşir karbon-fiber olayı... Firmaların kabak gibi formül vermesi zaten abes olur, çeşitli kriterlere göre isimlendirmeleri normal abi. Çok da "malzemeye giriş 1" tadında tekniğine girmek istemiyorum dağarcık olarak ama biraz öğrenmek tabi ki mühendis damarımı kabartıyor, az bakayım ben Sonuçta meslektaşlarım çıkarıyor bu grafiti yer altından. Biz hep kurşun-çinko-bakır çıkardık, cahiliz karbonda, kömürde... Hehheh...