Sevgili abilerim, kardeşlerim hepinize sormak istediğim bir konu var. Bu aralar at çek levrek avı baya bi verimsiz geçiyor sebebi nedir acaba? Kasım ayının başında çok güzel balıklar aldım! ama yaklaşık bir aydır hep boş dönüyoruz! Bunun sebebi nedir acaba merak ediyorum? İnternetten biraz araştırmalar yaptım ama net bir sonuç elde edemedim. Edinebildiğim tek bilgi yumurtlama dönemine girdikleri için ilgisiz oldukları! Siz değerli forum üyelerinin bilgileri benim gibi düşünen diğer üyelerimizi ve beni aydınlatacaktır! Şimdiden hepinize teşekkürler! Rasgele!
halil bende forumdaki izmir raporlarına bakınca tam tersini düşünmüştüm açıkçası sürekli levrek raporu geliyor izmirden.
levrek yumurtasını dökmek için gidecek ama daha vakti var, bu şu demek deyilki levrek henüz yumurta üretmemiştir,bazı levrekler çokdan havyarlanmıya başlamıştır bile...böyle olunca isteksizmi olur şuan için deyil az daha vakti var.. bölge bölge de değişir durum, 2 levrek den biri hayvarlı çıktı !!!! akdeniz bölgesi!!! o tarafın suyu buralara göre çokdan soğuduğundan,yumurtlama dönemi için sığınaklara dönüşler başlamıştır demek henüz erken... geçen yıl harıl harıl raporlar geliyordu izmir den,ama bu sene izmir tarafından rapor az gelir oldu,gözüme ilişen bu
Cok aşırı esen poyrazlar suların çekilmesi neden oldugu için bu dönemde sürü halinde olması gereken hayvan dağınık geziniyor. Levreğin toplu avlanmasını gereken hava henüz oluşmadı ama az kaldı bunun için istikrarlı yağmur ve dalga ile bulanık su gerekli.Bu hafta boyunca hava durumlarına baktıgımızda ideal sartlar oluşmakta dediğim gibi az kaldı
Ayrıca, hatay özelinde mayıs ayından beri bir tane levrek alan görmedim. Ta ki kasım ortalarına kadar. Yani berrak suda görünür bizim dörtyol barınağında balıklar. Harbi diyom bak, aldığın takipleri filan net görüyorsun akvaryum gibi. 6 kasımda atçek yaptım turna aldım. lüfer takibi aldım. ama bir tane levro göremedim. Bu altı ay sürede levrekler nerede idiler acaba ? Açık denizde mi ? Kadir, sen sığınak deyince Sığınak derken ? Gerçekten çok merak ediyorum.
ben yaz ayında hiç levrek görmedim,4 5 ay levrek yüzüne hasret gittim,turna,çatal kuyruk akya,tral,grida,zargana bunlar vardı, hatırladığım kadarı ile ilk levreği eylül sonlarında tutmuştum,ve levreğin rengi biraz açık renk idi sırt kısmı,karnından ufak yengeçler çıktı, levrek nerde bilemiyorum bu süreçde,ya açıklarda yada derin ırmaklara çekiliyorlar,
Şimdi sadece levrek değilde bütün balıklar havadan rüzgardan falan etkileniyor. Şimdi bu şöyle bişey. bugün pazar ama havalar kapalı yapmur soğuk falan esnaf pek iş yapamaz. bu insanlar aç geziyo yiyecek almıyo demek değil yani değilmi? ama havalar güzel olsa esnaf iyi iş yapar. millet yolda gezer gezdikçe para harcar yanlışmıyım. yada bozkurt puslu havayı sever güneşli havada yatar. onun gibi işte. Şimdi abicim levrekde öbür balıklarda öyle işte. hepsinin sevdiği bi hava var. kimisi diyoki levrek rüzgarlı havayı sever kimisi diyoki levrek sakin havayı sever yok o yok bu. öyle havayı severde avlanırda öbür havada sevmezde açmı gezer? şimdi bi avlakta levrek varsa yani evveliyatından orada levrek alınmışsa rüzgar mevsim sahtesi aynıysa yine kesin levrek alırsınız. Şimdi buna dejavu diyorlar birde levreğin üreme dönemi var tabi. kış döneminde bu hayvan havyarlanır. o dönemde biz eski kafadaki balıkçılar pek atçekle uğraşmayız. hayvan zaten ne yem taksan atlar çünkü yemlenmeyle uğraşacak fazla vakti yoktur. ne yem atsan alır. biz o dönemde sardalyayla liman civarlarında akşamları levrek alırız. soğukta atçekle kim uğraşacak deriz. cigarsı mezesi çerezi ortada ziller misinalara takılı sohbetli avlarımız olur. sazan avları gibi yani. bu hayvanın bazısı devasa sürüler halinde toplanır. yumurta döker bazısıda sokak kedileri gibi en önde bi dişi arkada 3-5 erkek bi bölgede yumurtlarmış. nezaman yumurtlar belli olmaz onu biliyorum. kasımdan nisana dek havaya göre soğukluğa göre birkaç kere yumurtlayabilirmiş. ama kesin olan bişey var levrek hava çok soğuyunca mesela böyle yolda sular donar hale gelince kesinlikle yeme avlanmaz. sazanlar gibi kovukların içine üçbeş tanesi girer ölü gibi yatar. sular azıcık ısınmaya başladımı çıkar deli gibi yemlenir. işte öyle soğuk olan yerlerde üremeside kısa sürer. öyle soğuk yoksa üremesi kediler gibi keyif yapar gibi eğlene eğlene uzar gider. Şimdi üleyman abi bisürü şey yazıyosun ben bişey anlamadım diyende olacak. ben şöyle diyim. öyle rüzgarmış geceymiş gündüzmüş falan çok takılmayın. bu iş sabırla avlanma işidir. şimdi atçek yapanlar bilirki mesela akşam saat 9 dan sabah 3e kadar üşenmeden atçek yaparsın bişey çıkmaz tam gidiceksindir son atayım bi dersin ahanda 3 kilo kocaman bi paşa biniverir. hatta çoğunlukla yorgunluktan kaçırırsın ezcümlesi bu iş sabırla avlanmak işidir. öyle avlağa gelirsin bi saat atarsın yok balık falan yok der gidersen senden atçekçi olmaz. bana bakma bendende olmaz. zaten ben yaşlandım. bana zor geliyor artık yılda en çok 2-bilemedin 3 gece eski dostlarla sabahlıyoruz. onun dışında yok. ama eskiden öylemiydi. hergece sabahlardık. hey gidi günler hey. bide hep diyorum bu işte iki tür av yapılır .hava sakinse böle fazla rüzgar yoksa silikonla su üstünden yok dalgalıysa kurşunlu silikonla dibin bir metre kadar üstünden avlanmak lazım. şimdilerde bir sürü maket balık var. bunlardan banada verdilerde bikaç denedim ne kadar yosun çöp varsa toplayıp geliyor. benden gençlere tavsiye. levrek birkere gördümü bunun yosunlatı otları toplayıp geldiğini daha ömürbillah o gece oltaya atlamaz. cin gibidir. yani biz böyle gördük. herkesin bilgisine saygım sonsuz. yağmurlu havalarda süper atçek olur havada rüzgarazsa yağmur varsa giyin yağmurlukları doğru ava hayden rasgele
Süleyman abicim uzun uzun anlatmışsın çok teşekkür ederim! İnan ki verdiğin bilgiler bir yol haritası niteliğinde! Rasgelsin!