Herkese selamlar... 24 Kasımda 15-35 mt aralıkta tekneden avlandım... Çeşit çeşit balık avladık ama küçük balıkları saldığımda bir kısmının vurgun yemiş olduğunu farkettim. vurgun yemiş balıkta belirtiler nedir? vurgun yediğini nasıl anlayabiliriz?
Dişli balıklarda vurgun yediğini anlamak pek mümkün değildir. Yutucu tip dişsiz balıklarda şişen hava kesesi ağzına dayanır. Yaşama ihtimali vardır. Dişli balıklarda ise hava keseleri genellikle ufak olduğundan vurgunun belirtileri görünmese de ölümcüldür. Genellikle hava kesesi civarında kılcal damarlar patlayarak iç kanamaya neden olur. Balık sağlam görünür hareketlidir ancak 5dk içinde çoğu zaman ölür. İşte bu yüzdendir ki dipten yakaladığımız dişli balıklar belli bir derinliğe kadar direnç göstermezken örneğin 80 metreden 60 metreye kadar, sınır derinliğe geldiklerinde tüm güçleriyle geri dönmeye çalışırlar ,çünkü o derinlikten sonra iç kanama geçirirler. Yani onlar da olacakların farkına varıyorlar diyebilirim.
Otalama 25m civarı mesafenin üstüne çıkıldığında hassas balıkların daha çok vurgun yediğini gözlemledim. Mesafe 25 m lerin altındayken pek vurgun olmuyor. Ben hava keselerini delerek patlatıp salıyorum. Öbür türlü hiç şansları yok zaten.
Serkan merhabalar, iyi akşamlar. Bir fikrin var mı abici? Hava kesesi delinen balık tekrar salındığında durum ne olur, hava kesesi işlevini kaybetmez mi? Yeniden onarılma ihtimali var mı yada delik hava kesesiyle balık hayatını nasıl devam ettirir? Selamlar.
Akvaryumlarda gördüğüm kadarıyla hava kesesi bir şekilde patlayan balığın kesesi düzelmiyor ama yaşamını devam ettiriyor. Örneğe göre denizdede hava kesesinin sonradan iyileşerek düzeldiğini sanmıyorum. Vurgundan dolayı ölmezse bu nedenle ölmez diye düşünülebilir. Çünkü bu tür balıklar zaten dip balıklarıdır. Kaya kovuklarında, yosunların arasında yaşarlar. Yüzücü balıklar gibi hava kesesinden birinci derecede etkilenmezler. Yücel Ustanın belirttiği gibi vurgun yiyen balığın hava kesesi ağzına dayanıyor. Bu şekilde suya salındığında zaten dibe inemiyorlar. Suyun üstünde çırpınırken ilk martı tarafından yakalanıyor. Bu balıklar çoğunlukla kum hanosları güneş balıkları, eşşek ısparozları türü her türlü yeme iğne boyu farketmeksizin deli gibi atlayan balıklar oluyor. Keşke yakalanmasalar ama bunu engelleyici bir yöntem var mı bilmiyorum. Tabi senin başka daha mantıklı bir fikrin varsa yada bizimle paylaşacağın tecrüben varsa seve seve uygularım.
Çok teşekkür ederim üstadım. Soru amacım sadece merak dolayısıylaydı. Siz deniz avı yapan kardeşlerimin bu yöndeki tecrübe ve gözlemleri işin içinde olanlar olarak benim için daha bir dikkate değer olacağından sorma gereği hissettim. Maalesef bu yönde her hangi bir öneride bulunamayacağım. Belki konu dolayısıyla diğer üye arkadaşlarımızın bir takım açıklamaları olabilirse, istifade etmek isterim.
Dün akşam yaban tv de yabancı bir programda gördüm. Bu şekilde derinden gelip vurgun yiyen balığı kurtarmak için hava kesesi şişen balığı çektikleri gibi aynı şekilde ağzına iğne takıp ağır kurşunla dibe indiriyorlardı. Dibe indirdikleri takımın iğnesi kancasız ve daha az yamuk olduğu için balık bir süre sonra kolayca iğneden kurtuluyor ve yaşamaya devam ediyordu..