Sevgili Amatör Balıkçı arkadaşlar; Bu forumun en güzel yanı bilmediklerinizi açıkça sorabilmeniz ve sizden önce bu sorunları çözen arkadaşlardan samimi yardımlar alabilmeniz diye düşünüyorum. Gelelim sorunuma, ne zamandır yeni bir levrek yakalayamadığım şu günlerde ( ki levrek de kısmet işi) yeni bir spin disiplinine merak sardım. Cihan arkadaşımızla Ayvalık'ta yaptığımız yoklamalar da bunda etkili oldu. Taşıma açısından başta olmak üzere iki yıldan beri kullandığım Shimano Catana Bx 2.70 MH telespin kamıştan çok memnum. İki yıl içinde 3 kilo civarı onlarca levrek ve bırakılanlarla birlikte toplam 70 a yakın levrek yakaladığım bu kamışla. Ama gördüm ki WTD yaparken oldukça yoruyor insanı. 3-5 wtd sonrası kolumda ağrılar ve yorgunluk belirtileri başlıyor. wtd yapılmıyor mu yapılıyor- gayet de güzel olduğunu düşünüyorum. Ancak kamışın aşırı esnemesinden sanırım kısa zamanda "köpeği dolaştırmaktan çok köpek beni dolaştırmış" gibi oluyorum Birkaç marka-model kamış hakkında ön olumlu düşüncem var. İp misina da ilk klavuzda sorun yaşadığım Catananın yerine klavuzu Fuji olduğunu öğrendiğim Okumanın birkaç modeli ilk aklıma gelenler. Önerebileceğiniz diğer marka-model kamışlar için yardımlarınızı bekliyorum.
okuma alimunaymıydı neydi 2.40 o kamısı aldı arkadaslar cok güzel WTD yapıyorlar, 240 üzeri esnek kamıslarla olmuyor zaten bendedede 270 kamıs var kesinlikle olmuyor birde devri yüksek olacak makinanın yoksa olmuyor.
Ayıracağınız bir bütçe varsa yada kafanızda belirlediğiniz bir rakam belirtirseniz daha sağlıklı öneriler yapılabilir sevgiler ..
Bu konuda naçizane fikrim , elinizdeki su sütülerin ağırlığına göre bence 10-30 ve 10-40 daha rahat wtd yapıyor. Mesela bende daha önce 10-30 vardı daha kaliteli olan bir kamış aldım 15-40 atarlı inanın çok fark edyor.Ve kesinlikle kamışsı elinize alın öyle bakın ve satın alın.Sapı kısa uzun vs. hepsini bu şekilde çözersiniz..
ron thomson tyran 2.70 cm 7-25 gr atarlı...kesinlikle tavsiye ederim....inan elinden düşürmeyeceksin..
ben marka tavsiyesinden ziyade kullandığım kamışların özellikleri ile ilgili bir iki tecrübemden bahsedeyim: öncelikle kamışınızın atarı yüksek olsun. 10 - 30, 10 - 40, 15 - 40 gibi. yumuşak kamışlarla ritmi tutturmakta zorlanırsınız. ben teleskobik ya da parçalı, 1,80, den 3 m. kamışlara kadar pek çok kamışla aksiyonu denedim. hepsi ile de bir şekilde aksiyonu verebilsem de en güzel aksiyonu 10-30 atarlı 2,10 kamışla veriyorum, ama atış mesafesini biraz daha artırmak açısından 2,40 kullanıyorum. WTD'yi hangi ekipmanla verirseniz verin, eğer aksiyonu bileğiniz ve işaret parmağınızla değil de omzunuz ve kol kaslarınızla vermeye çalışıyorsanız hem çabucak yorulur, hem de av sonrası epeyce bir süre ağrı - sızı çekersiniz. benim 2,10 kamışın ağırlığı 127 gr., makinanın ağırlığı da 312 gr. buna rağmen aksiyonu bilekten vermeyi öğrenene kadar bu takımla bile çok kol ağrısı, omuz ağrısı çektim. şimdi ise bir taşın üzerinde oturup arkadaşlarla sohbet ederken bir taraftan da WTD yapıyorum. takımın rahat çalışmasında önemli bir etken de kamışın ağırlık merkezinin sap kısmına daha yakın olması. okuma kalite olarak çok daha üstün olsa da, lineaeffe kamışı elime aldığımda sanki elimde yok gibi, ama okuma kamışları aldığımda kamışın ağırlık merkezinin uca daha yakın olduğunu hissedebiliyorum. Not: lineaeffenin de yüzük ayakları tuslu suya dayanıksız, sanırım bakır alaşımlı, yeşeriyor ayrıca kullanacağınız makinanın bir turda topladığı misina miktarı fazla olsun. en azından 85 - 90 cm olsun ki aksiyonu rahat veresiniz. devir sayısına aldanmayın, 6,2 / 1 devirli makina var 78 cm sarar, 5/1 devirli makina var 90 cm sarar.
Kullandığım kamışı onerebilirim Zeki Savagear Buschwacker 2.58 Yüzükler fuji onu da belirteyim bu arada. Bilge'nin de; özellikle makina önerilerini dikkate almak lazım derim ve ben kacarim
abi öncelikle bilgilendirme için teşekkürler fakat şunuda belirtmek isterim ki sizin gibi at-çek konusunda bir çok kamış ve makinayı kullananlar olarak direk marka model tavsiyesinde bulunmalılar bence çünkü makinanın devir sayısı sarım uzunluğu makinanın kendi ağırlığı yapıldığı maddenin ve kullanılan malzemenin kalitesi ip misinaya uygun olup olmadığı vsss gibi durumları göz önünde bulundurarak tecrübeleri dahilinde şu marka şu model makina şu şu özelliklerden dolayı tercihimdir gibi yazılsa ben ve benim gibilere daha ışık tutucu olur çünkü hep şunu gözlemlemişimdir bir işi sözlü yada yazılı olarak bilmek ile uygulamalı olarak bilmek arasında dağlar kadar fark var okuyan duyan ne kadar biliyor gibi görünsede işi en iyi bilen hem araştırıp hem uygulamış olandır.
doğrudan marka yada model söylemekten kaçınıyorum. çeşitli konularda marka ve model adı geçtiğinde kısa süre sonra konu rayından çıkıp marka tartışmasına gidiyor. ayrıca sadece kullandığım, bildiğim yada yakın çevremde olan malzemelerle ilgili yorum yaparım, faraziye girmek istemem. belki benim elimdekilerden çok daha iyi malzemeler vardır da ben kullanmamışımdır idk değil mi ? bu yüzden WTD için kamış ve makina ile ilgili aranması gereken özelliklerden bahsedip, çeşitli markalara çokca girmek istemedim. ayrıca yeni bir malzeme almak istediğimde ben de uzun süre, hatta bazen aylarca araştırıp, forumları, kullanıcı yorumlarını, tavsiyeleri, makina yada kamışların teknik özelliklerini inceleyip ihtiyacıma göre karar vermeye çalışıyorum.
Abi selamlar, ben usta değilim bu konuda ama elimdeki kamışlarla wtd yapmaya çalıştığım zaman 2.40 kamışlarım 2.70e göre daha iyi wtd yapıyor. 2 adet 2.40 kamışım var bir tanesi okuma alumina 10-40 diğeri shimano forcemaster 10-40 ikisi ile de aynı sahteler aynı makina ve aynı iple wtd denedim, forcemaster hem daha iyi aksiyon alıyor hem de daha az yoruyor beni. (Sadece gözlemim bu yönde, usta olmadığımı tekrar belirtmek isterim )
Forcemaster şuana kadar atış yaptığım en esnek kamış Yasin sizin oralarda mesafe ne kadar önemli bilmiyorum anca burada uzun mesafeli atışlar daha avantajlı oluyor, bilhassa Ağustos-Kasım arasında. Esnekliğin dezavantajı, ağır sahteler ile çalışırken, atış esnasında kamışın çok fazla esnemesi ile atış gücünün absorbe edilmesi sonucu yem istenilen noktaya ulaşamıyor. WTD yaparken bileklerde ağrı, bilek üstü kaslarda ağrı bende de oluyordu, zaman ile alıştı. Bana kalırsa kasların o yönde daha önce çalışmamasından kaynaklı.
Evet bayağı esnek bi kamış, şimdi bizim buralarda uzak atışın önemini bilmiyorum çünkü henüz at-çekle sübye harici herhangi bir canlı yakalama şerefine nail olamadım Benim kullandığım sahteler 10-20 gr. civarı silikonlara da en fazla 10 gr.lık jighead takıyorum kendi ağırlığıyla birlikte an fazla 16-17 gr. oluyordur. Atış mesafesi olarak da wtd için de forcemaster daha iyi gibi geliyor bana. (tabi şimdi şöyle bi durum da var, elimde 90 tlye aldığım alumina varken, bir arkadaşın gazına gelip tamamen aynı boy ve atar değerlerinde forcemastere 120 tl daha bayılınca psikolojik olarak bana sanki daha iyiymiş gibi geliyor da olabilir )
Bugün elime ulaştı.Gerçekten çok kaliteli bi malzemeden üretildiği belli,insan eline alınca kalitesini hissediyor. Kullanacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum