Film değil, kurgu değil; ava çıkan bir grup görüşlerini engellediği gerekçesiyle ormanı yakıyor ve bunu kameralara marifet gibi anlatıyor. Bu marifet de Yaban TV'de yayınlanıyor. Leoparı dişi diye vurmadığı için kendiyle övünen avcı bir önceki gün söylediği ‘görüşü düşürdüğü için ormanı yaktık’ lafını ne yapar acaba. İlk yazımız Yaban TV’de yayınlanan bir yabanın safari günlüğünden bir kesit. Uydudan yayın yapan bir kanal var: Yaban TV… Bilenler bilir av tutkunlarının amatör kameralarla çektikleri av görüntülerlini yayınlıyor sabahtan akşama. Araya bazen bir iki belgesel giriyor, bol bol da avcılara satılacak ürünlerin reklamı yayınlanıyor. Geçen muhabbeti açılınca izleyici sayısının hiç de azımsanacak kadar olmadığını fark ettim. Oturduğum masada bulunan 6 erkek de ‘denk gelirse’ izliyormuş. Açıkçası ben de denk gelirse izleyenlerdenim. Hemen şunu baştan belirteyim avcılığa da karşı değilim. Kurallara uygun, doğayı tahrip etmeden yapıldığı takdirde bırakın isteyen yapsın. Avcılar yaşadıkları maceraları kendi çabalarıyla kayda alıp bu kanala gönderiyor Yaban TV de bunları yayınlıyor. Çeken kişilerin isimleriyle vs. geliyor bu çekimler ekrana. Şimdi size anlatacağım bölümü izlerken adeta kanım dondu, kulaklarıma inanamadım. Dünyadan ve Türkiye’den av maceralarının yayınlandığı programda Cumartesi öğle saatlerinde bir bölüm vardı; ‘Toni Hoca ile Tanzanya’da Safari’ adıyla yayınlanan. Bir Türk iki yabancı avcı, kameraman Türk… Onlara Tanzanya’daki yerliler eşlik ediyor. Gün gün av maceraları ve acıların düşünceleri ekrana gelmeye başladı. Türk avcı konuyu anlatırken ‘Burada otlar çok yüksek görüşümüzü engelliyor, ağaçlık alan da çok sıkı görüşü düşürüyor. Leoparın peşindeyiz ormanın yarısını yaktık ama bulamadık. Bir de katil fil var. Bu kadar yer yaktık hala göremedik. Katil fili mutlaka bulacağız. Neredeyse Tanzanya’nın yüzde onunu yaktık’ gibi ifadelerle av macerasını anlatıyor. Ekip ava çıktığında araçlarıyla giderken önce bir fil sürüsü görüyoruz, fil sürüsü yanmış ağaçların arasında gidiyor. Avcıları görünce fillerden biri üzerlerine doğru koşuyor. Avcılar dişi ve küçük olduğu için ateş etmiyor. Yasakmış! Sonra gün boyu ne görürlerse vuruyorlar. Domuz, bufalo, geyik… Vurdukları hayvanların etleriyle de aradıkları leopara tuzak kuruyorlar. Leopar tuzağa düştüğünde ise önce dişi diye sonra da küçük diye gelen iki leoparı vurmuyorlar. Bu durumu da övünerek anlatıyorlar ‘Gerçek avcı küçük hayvanı vurmaz!’… Yakarak tahrip ettikleri ormandan ise bahseden yok. Bu nasıl bir anlayıştır ki, görüşü düşürüyor diye orman yakılıyor. Anlamakta zorlanıyorum, hatta nasıl anlatılırsa anlatılsın asla anlayamayacağım. Çıkmış bir de ‘Gerçek avcı’ diye reklam yapıyorlar. Yazık bile diyemiyorum! Yaban TV’nin web sitesinde yayınlanan haberden öğreniyoruz ki; Toni Hoca’nın adı Antonio Trupia’ymış. Fil avına çıktıkları sırasında Afrikalı avcı rehberi av sırasında bir fil tarafından öldürüldüğü için de ‘katil fil’ oluyormuş. Toni Hoca, şunları demiş; “Bu olay trofe avcılığının hiç kolay olmadığının ispatıdır. Ben başka bir profesyonel avcıyla o filin peşine düşeceğim” Kaynak : Haber7 ============================- Yaban tvnin aldığı videoları yayınlarken dikkatsiz ve özensiz davranışının ispatı malesef. Kimi zaman da avlarda küçük boy balıklar vs. avlanılıyor ve malesef YABAN tvde yayınlanıyor. Birşeyler öğretmesi,bir şeyleri tabu haline getirmesi gereken Yaban TV malesef çarpıklıklara imza atıyor ara ara.
birde kendilerini haklı gösterme çabasına girmeleri yokmu....romantik müzikler eşliğinde.....sevimli ,hayırlı bir iş yapıyoarlar bohçaçılarla mücadele......
Okan başka ülkelerde yapılan avcılık yöntemleri bizi ilgilendirmiyor bizde yasak olan yöntemler onlarda serbest olabiliyor bizde serbest olanlarda başka ülkelerde yasak olabiliyor Misal bir örnek vereyim bizdeki turna balığı av limiti (boy) 40cm bu rakam yanlış hatırlamıyorsam Almanyada 60cm, USA'da 100cm birde bu olaya onlar açısından baksana aynı şeyleri bizler için diyorlardır yavru balıkları yakalıyorlar
Daha fazla hayvan avlamak için orman yakmanın, doğaya zarar vermenin evrensel boyutta yanlış olsa gerek ama. Amacım zaten YABAN TV'yi kötü göstermek,rayting kaybı yaratmak falan değil. Ancak dediğim gibi kurulduğundan beri birçok çarpıklıklar sergileniyor tüm izleyiciler çapında. Halbuki çok iyi organize olup hepimize ders vermeleri lazım.
Okan tabiki görüşlerinde ve düşüncelerinde haklısın lakin bahsi konu olan ülke zaten sömürülmeye alışmış insan ve hayvan haklarından bi haber afrika ülkelerinden birisi Yaban tv'nin yayınlarından duyduğumuz rahatsızlığıda düzeltilebilmesi için zaten başta adminemiz Sennur'la birlikte ekip olarak sabahın köründen akşam saatlerine kadar bir günümüzü biz orada dil dökerek zaten harcadık sözlerimizi direkman Melih bey,dr Ali ve Kamil Üçbaş'ın yüzüne söyledik yayınlarının düzelmesini inanın en fazla isteyenlerden birisiyim ama ilk baştada dediğim gibi başka ülkelerde olanlar malesef bizi bağlamıyor ve bunu yayınladılar diye kimseye kızamayız
Neyse düşüncelerine saygı duyuyorum ama bana göre kendi misyonlarına, vizyonlarına dolaylı da olsa aykırı . İnşallah daha derli toplu daha özenli yayınlar yapılır. Yapılır da göğsümüzü gere gere bizim TÜRKLER de bu işi yapıyo diyebiliriz.
memlekette haber yapılcak konu bitti afrikanın bilmem neresinde çayır yaktı diye adamı kınıyor gazetecimiz. bende buna takılıyorum istisnalar, hatalar olucaktır yayınlarında, yabantv güzel çizgi yakaladı bence. yayınlanan programları sık sık tekrar etmeseler dahada güzel olucaktır.
Aytekin alamanyada yasal olan turna boy limiti 45cm,dernekler bunu asagiya cekemez ama yukari dogru cikarabilir,mesela bizim dernekte limit 60cm,ayni sehirin baska derneginde limit 50cm,ama görüsünde haklisin her ülkenin kendine uygun bir sirküleri var...
Birde yaban tv forumunda kendilerine ait konulari isleseler,yada alinti yaptiklari yerin adresini verseler daha iyi olacaktir...
ana haber'den sokak röportajına, yemek tarifinden surf takım anlatmaya, tüm bunları sadece aynı 2 kişi ile yapan minimum bütçe ile maksimum yayın ilkesi benimseyen, tebliğ filan dinlememek kaydı ile sizden gelenler programı dışında güncellik içermeyen yabancı örneklerinin en ama en gerisinde,bu gidişte çok yakında sadece alışveriş kanalı olma yolunda ilerleyen bahsi geçen tv kanalını artık izlemiyorum, izleyenelerinde ciddi sabırlı insanlar olduğunu düşünüyorum,
ben yazmaktan usandım onlar yayınlamaktan usanmadılar bence izlemeyin olsun bıtsın mesala ben erman toroglunun konusma tarzını begen medıgım için 2 kere dijimi iptal ettim eee sonunda adamı yolladılar bende helal olsun dedim ve yenıden başvurdum izlemezsek belki akılları başlarına gelir.
Zaman zaman açar izlerdim artık izlenecek gibi değil malesef. Satış reklamlarından programı izleyemiyoruz.Tamam birşeyler yapmaya çalışıyorlar eyvallah ama bence kalitesi geri kalmış bir kanal. Bu tür kanalları sanırım tutturmak için daha çok zamanımız var.Detaylara gelince evet çok önemsenmiyor ne yazık ki.
Kesinlikle katılıyorum. Kitle iletişim aracı yada bu konuda bir kuruluş (mesela dernek, vakıf) olmanın ilk şartı, uzman danışman yada personel bulundurmak. Kendin pişir kendin ye nereye kadar. En sık gördüğüm vakalardan biri; profesyonel kadro oluşturmadan devleşen şirketlerin batışıdır...
merhaba yorumlarınızı okudum..herkes aslında dogru seyler yazmıs fakat oncelıkle bızler Türk insanı olarak (genel anlamda)kendısne saygı duymayı alıskanlık halıne getırmeyen bıreylerız.kaldıkı dogaya saygımız olsun her bırımız bu tur forumlarda yorumlar yazıyoruz ama kendımız ne kadar dıkkat edıyoruz bunu bılmek lazım.tabıı kı hıc bırımız ormak yakma taraftarız deılız bunu yapmayız ama benzer konularda farkında olmadan dogaya hergun zarar verıyoruz.Çünkü yaşam tarzımız bunu gerektırıyor.o adamlar agac yakıyor ama bızlerde daha yakılmamıs taze agacların hammedesınden elde edılen bırcok seyı evımızde kullanıyoruz.buna benzer bırcok madde var herkesın hayal gucune bıakıyorum say say bıtmez.yaban tv ye gelınce cok daha ıyı olabılırler.gıderewk daha fazla ıleyıcıye hıtap etmeye basladı fakat reklam ve benzerı olayları bıraz abartılı buluyorum.cok sık ızlemesemde ozellıkle balıkcılıkla ılgılı ogretıcı programlara denk gelmedım.yanı sonucta bu ulkede amator balıkcılıkla ılgılenen cok ınsan var ve emınım neredeyse hepsı yaban tv ızlıyordur ama onlara ne ogrendınız ya da ava cıkarken yanınızda hangı evraklar olmalı hangı malzemelerı kullanmalısınız nerelerde ne sekılde av yapılır hangı turler avlanmalı ya da avlanmamalıdır vs.vs.vs gıbı sorular sorsanız emınım %90 dan fazlası sıze cevap veremeyecek.bu durumda bılıncsızce dogaya zarar vermıs olacaklar.kısacası yaban tv den sunu ıstıyorum avcılıkla ılgılenen ınsanları gaza getırıp bırseyler satmak ıcın ugrasacaklarına halkı bılınclendırıp daha fazla sey satsınlar.hemde dogaya saygı unsurunu ınsanların beynıne yerlestırsınler bu onların elınde tesekkurler...
slm bende ne zaman açşam ya şizme ya şapka ya yelek reklamdan başka birşey kalmadı o yüzden artık açmıyorum
Merhaba arkadaşlar yaban tvinin reklam vermesi gayet normal bence ayakta kalabilmesi için ama bugüne kadar öğretici pek bişi izleyemedim orda bir tek necmi abi avlanırken yaptığı takımı anlatıyo yemini anlatıyo nasıl yapılır nerde yapılır bir tek onun amatörce çektii videolardan bilgi edine biliyorum onun haricinde nefsimi köreltebiliyorum o kanalla program yapmak için bi sponsor bulamıyo iki tane cici bayan röportaj yapıyo sorması gereken soruları bile soramıyo çünkü balıkçılıkla alakaları yok bu kızların ...
Arkadaşlar tamam reklamlara kızıyorsunuzda bir tv kanalının giderleri acaba ne kadardır hiç düşündünüzmü bu kanal reklam yayınlamaz ise acaba nasıl ayakta durur
Bu konuda haklısın abi zaten reklamsız televizyon kanalı mı kaldı ? Maçlarda bile zart zurt reklam çıkıyo pozisyonları rahat takip edemiyoruz. Yani bu reklam zaten tüm kanallarda beni rahatsız ediyor. Ama mesela ana konuya gelelim çarpıklıklar, yanlışlar dolu demiştim, diyoruz. Az önce izledim adam tekneyle ağ atmaya gidiyor tamam güzel yayınla tekneciliği de sun ama programın adı kıyı balıkçılığı idi. En basitinden bile yanlışlar göze çarpıyo malesef. Malesef diyorum çünkü önceki mesajlarımda da yazmıştım Yaban tvnin bizlere ders verir konumda olmasını istiyorum.