Herkese merhaba malum havalar soğuyor yağışlar artıyor merak ettiğim bir kaç hususta değerli üyelerimizin görüşlerini merak ettim... yağmur öncesi...yağmur anı...yağmur sonrası denizde avlanmada bir farklılık var mıdır? yani yağmur yağarken balık tutulur mu? hemen yağmurdan sonra daha iyi mi verim alınır? ayrıca bu durumlarda (yağmur öncesi...yağmur anı...yağmur sonrası) gece gündüz avcılığı fark eder mi? yani gündüz verim alınabilir mi? yine bu durumda (yağmur öncesi...yağmur anı...yağmur sonrası) diğer 2 durumda da hangi balıklar bu durumdan nasıl etkilenir? yani, yağmur öncesi, anı ve sonrası hangi balıklardan daha çok verim alınır... marmarada avlanılacaktır herkese teşekkürler
Hasan Soru güzel ve enteresan... 1-Havanın soğuması demek paralelinde deniz suyununda soğuması anlamına geliyor. o yüzden soğudukça balık akışa geçecek ve bu süreçte bolca av verecektir. 2- Yağmur öncesinde sadece sağnak yağıp geçecekse havanın nerden estiği önemlidir. Gndoğusu ve keşişleme esen havalarda yağmur ve rüzgar bu yönlerden yaslarsa Balıkçılık adına sıfır çekmek demektir. Meşhur Atasözü ne kulak verirsek "Gündoğusu keşişleme Otur yerıne" hata hatta yorganı birazdaha çek zaten balık olmayacaktır. 3- karayel havalar lodostan döner ve lodo arkasından yükleyeceği için açık meralarda çalışmak lodos soluganlarından yani kalan dalgalardan zordur. havada kuvvetli ise yağmur ile beraber karıştırdıysa zaten su iyice bulanmıştır. yağmur suları denize inmiştir ve balık yemi değil kendisinin bile hangi kerterizde olduğunu bilmekte zorlanır 4- Poyraz havalarda yağmur yağmasının kuvvetli esmesinin fazlaca önemi yoktur hava kuzey doğudan basacağından sadece bolca ıslanırız ama balık açısından bereket her zaman olur 5-yıldız havalarda poyraz gibidir. yağmuru farketmez balık açısından verim elde edilir. 6-kıble estimi hava kuvvetli ise zaten çok kuvvetli basar hava dönene kadar balıkçılık değill durmak lazımdır kuytularda 7-o yüzden denizi takip etmek hava ile çok uğraşmak gerekli durumlarda biz tek siteden bakarız hava durumuna ve hep işimiz sadece rüzgarladır. rüzgarın esiş yönü deniz kaldırırmı kaldırmazmı meselesi bizim için bağlayıcıdır. Hiçbir zaman yağmura bakmayız. yağmurun olması olmaması fazla önem arzetmemekte. nerde marmarada 8-Lodosun gözü her zaman yaşlıdır derler yine atalarımız. Muhakak arkasından yağmur gelir. ve Lodos arkasından genelde karayel yollu başlamak üzere ya yağmura verir ya fırtınaya. 9-Yağmur öncesi avcılık genelde bol olur. hatta hatta fırtına öncesınde takımlar yetişmez çok çok balık tutulur havayı görürsen koklarsan kurtulursun yoksa tehlikeli durumlarla karşılaşmak kolaydır. 10-yağmurda eğer dayanıyorsak sorun yoktur av devam edebilir. 11-Yağmur sonrası 2 durum vardır. Mazgal ve kanal suları bolca geliyorsa sular renk değiştirir. ve genelde çamur akar bu durumda av beklemek zorlaşır. 12-Yağmur sonrasında eğer havada şimşek bolca çaktı ise av beklemek hayal olur. balık açar kendini ve yemlenmez, 13-yağmur öncesinde şimşek yıldırım gibi doğa olayları varsa yin balık belememek gerekir. 14-yağmur sonrası kendimizi çamur bir otamda değilde sadece güzel bir havanın sonunda bulursak balık her zaman bollaşır. bu durumdada çok balık tutulabilir 15-Bence denizle ilgili fazlaca tecrübe yoksa havayı önceden almak kaydıyla yağmur ve sert esen rüzgarlarda ava gitmek geeksiz olur ıslanmak yıldırımdüşmesi vs gibi nedenler karşımıza çıkabilir. Benim bildiklerim bunlar Sevgiler.
Eğer kıyıdan avlanacaksan ve kamışında karbon kamışsa yağmur taşıyan havalarda avlanma . Allah muhafaza . Şimşekleri üzerinize çekersiniz sonra .