Yakıt Otlakçılığı

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Ailemden gördüğüm terbiye icabı, arabama aldığım herhangi bir kişiden yakıt ücreti istemek gibi bir adetim yoktur. Hatta İstanbul'a okumaya geldiğimde "yakıt masrafını bölüşmek" tabirini duyduğumda "ne ayıp şey!" diye geçirmiştim içimden.

Ama zamanla gördüm ki İstanbul'da mesafeler oldukça uzaktı ve bir öğrencinin altından kalkamayacağı bir şeydi. Arabam olduğunda görmüştüm ki en ufak bir gezintiye çıkmak bile 20-30 liraya mal oluyordu ve bu sıkca tekrarlandığında can yakıcı oluyordu.

Hele yüzlerce kilometre kat edilen av seyahatleri ayrı bir mevzuydu. En yakın baraja gitmek için bile onlarca lira yakıt masrafı ediliyor, üstüne bir de lastiklerimi sürekli patlatıp arabamı eskitiyordum. Trafik cezaları ise olayın ayrı bir acı yanıydı. Ama bütün bunlar "yakıt otlakçısı" diye tabir ettiğim hırsızlar için pek bir anlam ifade etmiyordu. Bu forumda çok değerli insanlar var. Onları tenzih ederim. Ama maalesef her 3 insandan 2 sinin "yakıt otlakçısı" olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu otlakçılardan çok çektim ben. Bunların öyle çok türlüsünü gördüm ki bunları kategorileştirecek bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum.

1- Yakıt masrafını bölüşmeyi teklif dahi etmeyenler : Bunlar hem hırsız hem yüzsüzlerdir. Arabanın su yaktığını düşünüyor gibi yaparlar. Balıklarını tutar ve evlerine dönerler. Mutludurlar...

2- 2 şişe su ve 1 paket cips ısmarlayarak ödeşeceğini düşünenler : Benzinlikte siz 100 liralık benzin alırken bu adamlar 10 liralık abur cubur alırlar. Sonra da sanki çok önemli bir iş yapmış gibi bir bakış atarlar. Siz de teşekkür etmek zorunda kalırsınız.

3- Matematiği katledenler: Bu insanlar zannediyorum ki benzinin litresini 1 liradan hesaplıyorlar. Paylarına düşenin 3'de birini verip kenara çekilirler.

4- Yol uzayınca görmezden gelenler: 100 KM yol kat edeceğiz diye yola çıkıp yakıtı bölüşürsünüz. Sonra yolları kaybedersiniz, ya da etrafta gezinip 200-300 KM yaparsınız. Ama bu adamların umrunda değildir. Araba 100 KM'den sonra su yakmaktadır herhalde.

5- "Cezayı araç sahibi öder" : Hem gözünüz gibi baktığınız arabanın altını 20 kere vurursunuz. Baraja ulaşacağım diye otlar arabanızın her yerini çizer. Suspansiyonlarınız mahvolur. Üstüne üstlük ceza yediğinizde bunu ödemek boynunuzun borcudur. Bu adamlar ellerini cebine atmazlar. Polislerin arkasından küfrederek size destek olduklarını düşünürler.

Bu konudan muzdarip pek çok insan olduğunu düşünüyorum burda. Bununla ilgili bir başlık olmaması dikkatimi çekti. Ben açayım bir başlık dedim.

Kategori eklemek isteyenler varsa memnun olurum.

Saygılar.

2. rastgele43

rastgele43 Kütahyalı

Bence siz iyi avdaş seçememişsiniz tek yanlışınız bu :) Bi grup kurun kendinize sadece o grupla gidin balığa yada mademki ilk avda gruptan para çıkmadı 2. avda araba yok arkadaşlar balıkta yok deyin :)

Yazdıklarınız doğru fakat elden gelcek pek fazla birşey yok :)

3. ozkan79

ozkan79 özkan

Fatih merhaba,

yazdıklarına katılıyorum,

bende arkadaşlarımla (okuyorlarsa saolsun varolsunlar) sık sık beraber balığa giderim herzaman teraziyi dengede tutmaya çalışmışımdır,

senin dile getirdiğin bu konu çok hassas bir terazidir,

yazacak çok fazla şey var,

birlikde zaman geçirdiklerini iki şekilde ayır,

arkdaşların ve dostların !

kısaca şunu diyebilirim sana;

madalyonun herzaman öbür yönü vardır,insanları iyi seç ince eleyip sık doku.

4. asenol

asenol ahmet şenol

Favori Kamış:
    fly
    Favori Makine:
    fly
    Av arkadaşı önemlidir kardeşim. Bizim ekipte sıkıntı olmaz mesela..

Tüm masrafı ava kaç kişi gittiysek pay ederiz. yiyecek ve yakıt ortak ödenir..
    Diğer türlü olmaz bir kişiye yüklenmek bana göre ayıptır..

5. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Dostum anladığım kadarıyla birileri seni epey kızdırmış. :)

Şu anda avlandığımız ekip olarak tek tek bu forumda tanıştık, bu zamana kadar sıkıntı yaşadığımızı hatırlamıyorum.

Tabi bu cümlem kesinlikle muhalefetlik değil ve bahsettiğin çoğunluğun gerçeğini değiştirmez. Her anlamda ekip ruhunun çok önemli olduğunu düşünüyorum...

İnşallah en kısa zamanda düşünce yapına uygun güzel bir ekip bulursun... :) :)

6. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Misal bir avlak 100 km ve araç yol bilgisayarı 5.0 lt ortalama sarfiyat gösteriyor. 5x4,50=22,5 tl. İki kişi gidilen bir avda yolcu arkadaşa düşen pay bence en az 15 tl olmalı. Amortisman giderlerini, şöförlük hakkını saymıyorum bile. Gakguk edene sen arabaın sür ben 20 tl veririm diyorum. Dönüş yolunda fosfos uyunabiliyor hiç olmazsa:D

7. exape

exape alirıza

Favori Kamış:
    Vega Potenza , Italcanna Futura ,FF Fury Caster,Okuma V-System 2,40 10-30
    Favori Makine:
    Shimono Bullseye 9050 XT ,Daiwa Tournament z45 , Shimano Engetsu C3000HGMS
    En İyi Avı:
    Lüfer,palamut 1,8 kg.
    Fatih diğer arkadaşlarımında dediğine göre arkadaş seçiminde problemler olsa gerek. Bizde forumdan tanışan yaklaşık 25 kişilik balık avı dostuyuz.(Balık Avı Dostları) Bu dediğin şey hiçbir zaman aramızda problem olmadı. Gerek ben verdim gerek diğer arkadaşlarım , gerek evlerinden çay börek v.s. getirdiler gerek hep beraber sabahın seherinde börekçiye gittik. Kimi zaman onlar verdi kimi zaman ben. Ben zaten balığa gideceğim ve o yolu kullanacağım arkadaşlarımda gelecekse benim için sorun olmaz. Ben bilirimki beni evimin çok ters olduğu halde ısrarla gelip beni evden alıp onca av yaptıktan sonra tekrar eve bıraktıklarını.(Para teklif ettiğimde ise neredeyse kavga edecek düzeye geldiğimizi) Bence böyle şeyler sorun olmamalı. Eğer sorun olacağını düşünüyorsan tanıştığın arkadaşlarına ilk başta bu düşüncelerini söylemen ve dosluğuna öyle başlaman.(Nekadar doğrudur tartışılır.) Veya herzaman kendin git. Ha gidemiyorsun paran yetmiyor gitme. O sana kalmış.

8. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    Allah Balık avı dostları grubundan o grubun değerli insanlarından razı olsun böyle bir konunun bizde lafı bile olmaz..

Fatih kardeşim sana yanlış insanlar denk gelmiş sanırım biz çok şanslıyız bu konuda.

Seni bir gün aramıza katılmayı bekliyorum ondan sonra bu konu hakkında fikrin değişecektir emin ol :)

9. Ali KANTARCI

Ali KANTARCI Ali KANTARCI

Favori Kamış:
    REMIXON 24O DOLGU KAMIŞ
    Favori Makine:
    DAİWA REGAL 4000-5İA
    En İyi Avı:
    isli demlikte bir bardak çay
    fulle fulle

Biz yola çıkmadan önce araç sahibi depoyu doldurur, dönüşte de araç sahibi haricindekiler masrafı bölüşür, iş biter. Takımdaki herkesin aracı vardır ve araçlar dönüşümlü kullanılır ki kimsenin hakkı kimsede kalmasın. Tarif ettiğin tipler, gerçek hayatta karşılaştığımız tipler olmakla beraber, kendilerinden uzak durmakta fayda vardır:)

10. Ufuk26

Ufuk26 ufuk kötan

Favori Kamış:
    4.50 ceftain surf
    Favori Makine:
    Silverstar LEOPAR 60
    En İyi Avı:
    2 kücük gümüşcük
    Uzun zamandır paylaşım vs yapmıyordum sırf şu yazı için gireyim dedim.Bizdede birisi var .Adam emekli parası var durmadan bol keseden sallıyor .bunun dandik bir arabası var bizim altımızda araba olmadığından bu getiriyor.2 senedir her zaman benzinliğe girince gazı atıyoruz.Üstüne yiyeceğinden içeceğine kadar alıyoruz.

Ya be arkadaş 1 kere sadece 1 kerede gaz var atmayın de yada bu hafta yemekleri ben getirdim de dişinmi kırılır be allahın pintisi ya.Bu sene basında takılmıyorduk.Yine geldi buldu hadi dedik araba var en azından götürür getirir.

Ne var yahu 1 kere gaz var gidelim desin ,banghead

11. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Yazdıklarınızı okurken adeta yüzüm kızardı ve birazda yadırgadım.Ali kardeşiminde dediği gibi bizim grupta böyle bir durum hiçbir zaman sözkonusu olmadı.Aracı olanlar diğer gelecek arkadaşları güzergahlarına göre toplarlar ki bazen bunun için yolunu bile değiştirmeyi göze alırlar ve tek tek evlerine bırakırlar.

Bugüne kadar sayısız kahvaltılı, mangallı ve çaylı kahveli organizasyonlarımız oldu.Herkes gücünün yettiğince getirebileceklerini fazlasıyla getirdiler. Kim neyi getirecekse bunu beyan ediyor ve aynı şeylerin mükerrer alınmasını önlüyordu ve aramızda masraflar için hiçbir zaman para toplanmadı, yani paranın aramıza girmesine müsaade etmedik.

Dolayısıyla sizin anlattığınız tarzda insanlarla biz hiç karşılaşmadık, keşke sizde bizim grubumuzla tanışıp av yapma şansı bulabilseydiniz.(Umarım en kısa zamanda birlikte av yapmak nasip olur.)

Yadırgadığım şey; yapılan bir iyiliğin (hayrın) başa kakılmasıdır. (ki Allah katında da büyük günahlardandır.)
    Şayet dediğiniz gibi bir durumla karşılaştığınız zaman, o insanlarla bir daha ava gitmezsiniz ama belki o insan gerçekten balık avına gönül vermiş ve ekonomik durumuda buna müsait olmadığından ve ona yaptığınız iyilikten dolayı size karşı mahcubiyet ve eziklik içinde de olabilir.Yanlış anlaşılmasın bunları şahsınız adına değil, genel bir uyarı olması için belirtmek istedim, sakın üzerinize alınmayın:)

Sözün özü; "İyilik yap at denize, balık bilmezse halik bilir."

12. seras

seras MURAT

problem sizde galiba şahsen ben ve 2 arkadaşım bunlar sadece av arkadaşı değil onlar canlar dostlar yıllardır balığa beraber gideriz bugüne kadar ne para ne araba mevzusu geçmedi aramızda tanımadığım bilmediğim kişilerle asla ve asla balığa gitmem gittiğim dostlarımda av alanında başıma bir iş gelse kendi canlarını tehlikeye atacak bende aynı onlar gibi tehlikeye kendimi atacağım dostlarımdır.

13. Emre

Emre Emre

Favori Kamış:
    Lineaeffe Spider Surfer 420cm, Okuma V-System 2,40
    Favori Makine:
    Shimano EXAGE 6000 FC, Daiwa Windcast S 5500, Okuma Safina 40
    En İyi Avı:
    Levrek 8kilo
    Burdan son gittiğin avda yanindaki arkadaş gördüklerinin ellerinin cebine gitmediğini ve yediğin cezaya karşin bir girişimde bulunmadiklarini anliyorum.
    Ne diyim..
    Bize ne senin arkadaşlarinla arandaki problemden yada bu konulardaki maduriyetinden dicem olmicak :p

Neyse bizde ayni şekilde birşey olursa kaç kişi gitmişsek yakiti v.s bölüşürüz sen bence sessiz kalmakla yanliş yapiyorsun.!

De kardeşim bu araba kmde şunu yakar yada depoyu fulledim aktivite sonu tekrar fulleriz böleriz, gün sonunda bölüşürüz haberiniz ola olsun bitsin.

Bunu buraya taşiyarak zati gittiğin kimsecikleri kafandan sildiğini onlari kendi çapinda rezil ettiğini v.s düşünüyorsun sanirim

İntikammi aldin yani şimdi onlardan e yüzlerine söleseydin o vakit daha etkili olurdu belki ellerini ceplerine atarlardi dicem yine olmicak :p

Neyse ben bişi demiyim :)

Ama bence böle herkesle bu tip aktivitelere girmemelisin
    Örnek: forumdan tanidiğim bazi insanlar var ve bu insanlarla aşiri samimi olduk ama çok kişiyle taniştik ve sadece toplasan 4 yada 5 kişi ile baliği birak tatile bile çiktik
    Öle mesajlaşipta hade gidelim diye bir dünya yok. kavun deil poposuna bakip koklamayla anlayamazsin insanlari.

Allah gönlüne göre versin

14. Querorz

Querorz Fatih

Burda kimseye özel cevap yazmayacağım. Çünkü herkesin fikrini söylediği bir tartışma ortamı olsun diye açtım bu başlığı. Benim kişisel problemimin konuşulduğu bir başlık olsun diye değil. Zaten olayın sadece bana ait bir problem olduğunu düşünseydim, buraya yazmazdım.

Öncelikle söylemeliyim ki "Senin canın yanmış da ondan yazıyorsun bunları" tarzı yaklaşımları doğru bulmuyorum. Ben son 1 senede bile 30-40 farklı insanla ava gittim. Nerdeyse hepsinde yaşadım bu sorunları.

Bu başlığı bir anlık öfkeyle açmış da değilim. Uzun süredir düşünüyordum bu başlığı açmayı. Toplumda gördüğüm bir çarpıklıktı bu benim içim. Dile getirmek istedim.

Kimseye burdan gönderme yapıyor da değilim. Av arkadaşlarım bu foruma üye değiller.

Cengiz Abi, İsa Abi nazik davetiniz için teşekkürler. İnşallah bir gün olur :) .

15. zucchero

zucchero Bora

Favori Kamış:
    Cormoran Bull Fighter 2,10mt 10-40gr, Shimano Alivio CX 2,10 7-21gr
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SFC, Daiwa Sweepfire 2500
    İlginç... Acaba benim için de birileri böyle düşünüyor mu diye düşünmekten kendimi alamadım. Forumdan tanıştığım arkadaşlarımın tamamı çok nezih ve kibar insanlar. İnşallah onlar da benim hakkımda öyle düşünüyorlardır.Ancak cezaların şahsiliği prensibi gereği şöförün kendi hatasından kaynaklanan bir durumu paylaşmak ne kadar uygun olur onu bilemiyorum.

16. blackpearl

blackpearl gökalp

Favori Kamış:
    okuma salina sea spin 2.40
    Favori Makine:
    okuma avenger av45
    En İyi Avı:
    kefal yarım kilo
    Ekonomik durumumuzun insanları getirdiği hale bakın.

Sizi bilmem ama bana ters geliyor beraber balığa çıkacak kadar samimi olduğum arkadaşımdan benzin parası vs istemek. Ha diyelim ki aracım var ama mali durumum kötü. O zaman da kiminle gideceksek onlara önceden söylemek lazım vaziyeti, çok zor bir şey olmamalı bu.

Şu günlerde benzin 5 küsür lira, mazot oldu 4.6tl. Zaten ortalama bir vatandaşın 5-6lt den fazla yakan bir araca binmesi mantıklı değil bence. Benzinli araçlar tarih oldu, Dizel lüks oldu, Lpg king.

Neyse diyeceğim şu ki önceden haber vererek çözümü gayet basit aslında ama genel durumumuz hiç iyi değil.

17. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    Valla aracım olmadığından kendimi direkt olarak kategorilerinize koydum ve benim hakkımda da böyle mi düşünüyorlar acaba diye dün akşamdan beri ciddi ciddi kafama taktım, moralim bozuldu, üzüldüm.. sonra da gereksiz bir konu neden takıldım diye kendime kızdım..

yazdıklarınıza kısmen de olsa katılıyorum (art niyetli insanlar her zaman içimizde varlar) ama burada hatanın siz de olduğu kanaatine vardım.

birgün Allah nasip ederde arabam olursa, dostlarım için kullanmayacağım da ne yapacağım.. Ben dost dediğimi sırtım da da taşırım o da ayrı konu..

Tamam güzel forum paylaşım yeridir filan ama keşke bu konuyu açmadan önce, teklif edin av masrafları şöyle böyle vermem diyen çıkacağını da sanmıyorum.. vermem diyen de gitmesin zaten ava..

18. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    Sen rahat ol

19. Emrahs

Emrahs Ezergeçerus

Favori Kamış:
    Lineaffe Ac-Casting 4.20
    Favori Makine:
    Shimano Sienna 4000
    En İyi Avı:
    24 cm Çinekop
    Cengizim vallahi bende konuyu okuyunca gerildim ama sonra İsa abinin mesajını okuyunca kendime geldim. Arabamın olmayışı sebebi ile çok defalar dostlarımın araçları ile balığa gittim. Çok defa da benzin parası teklif ettim kimse almadı hihi hihi Allah'a çok şükür bizim grubun içinden kimse bu kafada arkadaşlar değiller. Balığa sadece keyif için çıkan insanlarız ve hiç bir para bunun önüne geçemez. Eğer katılınması veya yardımcı olunması gereken bir masraf olursa da herkes gücü yettiğince katkıda bulunur iş çözülür. Bunun muhabbeti dahi olmaz. Olmaması da lazım. Bence birlikte ava gittiğimizde paylaştığımız keyfin para karşılığını ölçecek bir banknot henüz basılmadı :cool:

20. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Hani derler ya, '' Aşağı t..........sakal, yukarı t............. bıyık '' O misal gibi olmuş.:confused::p:(

Burada, şunu bir güzel irdelemek gerek.:confused::confused:

Balık av arkadaşı mı ? Dost mu ?

Dostluklar arasında bence maddiyat hesabı kesinlikle olmaz ve olmamalı. Olmaya başlamışsa, o dostlukta problem var demektir ve zaten fazla da sürmez. Kurulan dostluklarda kurallar, gayri ihtiyari kendiliğinden oluşur ve sistem haline gelir. Tabii bu, yaşamımızın her evresi için geçerlidir.

Demek ki sizin ilişkileriniz dostluk aşamasında değil de, sadece av partnerliği statüsünde kalmış. '' Sizde yiyelim içelim, bizde gülüp oynayalım '' misali:confused::p

Neyse, çok da fazla derinlere girmemek gerek. :confused::p

Deneyimlerle ve zamanla, herşey çok daha sağlıklı olacaktır.