Yalova İlinde yapılmış bir çalışma Görkem DALKIRAN, Birol BAKİ (Bölüm 1)

Konu, 'Makaleler' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

  1. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Yalova İlinde Sportif (Amatör) Balıkçılık Yapan Kişilerin Yaş Grupları, Meslek Grupları ve Belgelerini Yenileme (Vize) Oranları Üzerine Bir Araştırma
    Görkem DALKIRAN1, Birol BAKİ1

    1 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğü Su Ürünleri Birimi 77000 Yalova Türkiye
    e-posta: gorkemdalkiran@gmail.com, birolbaki@hotmail.com

    Özet: Çalışmada Yalova ilinde sportif (amatör) balıkçılık yapmak amacıyla müracaat eden kişilerin yaş ve meslek grupları ile almış oldukları belgelerini yenileme (vize) oranları araştırılmıştır.
    Çalışmada 2005–2008 yılları arasında amatör olarak balıkçılık yapmak amacıyla müracaat eden 1147 kişinin, Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarındaki bulunan bilgileri kullanılmıştır. Belge almak için müracaat edenlerin büyük bir çoğunluğu Yalova ve ilçelerinde ikamet ederken (%92.33), il dışında ikamet edenlerin oranı da %7.67’dir. Amatör balıkçı belgesine sahip olanların büyük bir çoğunluğu 51 yaş üstü (%41.06) kimselerden oluşmaktadır. 41–50 yaş grubunda bulunan kimselerin oranı %24.67 iken 31–40 yaş grubunda bulunan kimselerin oranı da %24.94’tür. Yalova ilinde amatör balıkçılık yapan kimselerin %26.24’ü emeklidir. Bu çalışmanın sonucuna göre; amatör balıkçılığın orta yaş ve üzerindeki daha çok emekli kesimin rağbet ettiği bir sportif faaliyet olduğu söylenebilir.

    Anahtar Kelimeler: Sportif Balıkçılık, Amatör Balıkçılık, Yalova, Yaş Grupları, Meslek Grupları

    Abstract: This study was conducted to rate of occupation groups, age groups and restore license of sportive (amateur) fisherman in Yalova. In this study the database in the records of Ministry of Agriculture and Rural Affairs, Yalova Provincial Directorate that 1147 person who took sportive fishing license between 2005–2008 years for amateur fishing are used. The majority of people who invoke sportive (amateur) fishing license live in Yalova and Yalova’s borough (92.33%), in addition to this; the rate of living out of Yalova is 7.67%. The majority of people who took sportive (amateur) fishing license are situated in 51 + age group (41.06%). While the rate of 41–50 age group is 24.67%, rate of 31–40 age group is 24.94%. 26.33% sportive fishermen in Yalova are retired. According to result of this study should say to sportive (amateur) fishing is done as a sportive activity by retired people in middle age and over middle age groups.

    Key Words: Sportive Fishing, Recreational Fishing, Yalova, Age Groups, Occupation Groups


    Giriş
    Yalova, Marmara Denizinde yaklaşık 120 km’lik sahil şeridine sahip olup, şehirleşmesi kıyısal alanda yoğunlaşmıştır. Bölge, sanayi, turizm, tarım (çiçekçilik, seracılık, sebze-meyve ve süs bitkileri üretimi ile balıkçılık) faaliyetlerinin bir arada yapıldığı bir alandır. Yalova sahili, İzmit körfezinin güney kısmında ve pelajik balıkların göç yollarında olan bir bölge özelliği taşımaktadır. Bölgede balıkçılık bir geçim kaynağı olmakla birlikte, özellikle yaz aylarında turizm kaynaklı nüfus artışına paralel olarak hava ve deniz şartlarının uygun olduğu zamanlarda sportif amaçlı avcılık faaliyetleri yapılmaktadır.

    Şekil 1. Araştırma Bölgesi

    Yalova ilinin iklimi Makro-klima tipi olarak Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşımakla birlikte, bazı dönemlerde karasal iklim özelliklerini de yansıtmaktadır. İklimsel olarak yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova’da yıllık ortalama sıcaklık 14.6°C’dir. En soğuk ay (Şubat) ortalama sıcaklığı 6.5°C, en sıcak ay (Ağustos) ortalama sıcaklığı 23.7°C, yıllık ortalama yağış miktarı da 727.5 mm’dir. Kar yağışlı günlerin ortalama sayısı 10.6 karla örtülü günlerin ortalama sayısı da 5.2’dir. Yıllara göre en yüksek deniz suyu sıcaklığı Ağustos ayında ortalama 22.9°C, en düşük sıcaklık değeri Şubat ayında ortalama 7.4°C’dir (Anonim, 2008a).

    1999 yılında gerçekleşen depremden olumsuz yönde etkilenen şehirlerden birisi de Yalova’dır. Bunun sonucunda hem şehir nüfusunda, hem de tatil amacıyla gelenlerin sayısında bir azalma görülmüştür. Ancak son 5–6 yıldır, deprem izlerinin yavaş yavaş silinmeye başlanması, güvenli ve dayanıklı konutların inşa edilmesi ile birlikte kent ve ilçeleri yeniden rağbet görmeye başlamıştır. Son yıllardaki bu değişimi 2000 ve 2007 yıllarında yapılan nüfus sayım sonuçlarından da görmek mümkündür (Şekil 2).

    Şekil 2. Yalova ili 2000 ve 2007 yılı Nüfus Sayım Sonuçları (Anonim, 2008a)

    Şekil 2’den de görüleceği üzere, 2000 yılında 168.593 olan Yalova ili nüfusu, 2007 yılı nüfus sayımına göre 102.871’i il merkezinde olmak üzere 181.758’e ulaşmıştır. Yalova ili, yaşam kalitesinin yüksek oluşu, yetişkin okur-yazarlık oranının %97,4 gibi ülke ortalamasının da (%88,3) üstünde olması ve kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın (2007 yılı) 14.873 dolar oluşu ile ülkemiz illeri arasındaki sosyo-ekonomiklik sıralamasında 9. sırada yer almaktadır (Anonim, 2008a).

    “Amatör Balıkçılık” sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi güdülmeyen ve avlanılan ürünün satılmadığı avcılık tipi olarak açıklanmaktadır. Yayınlanan kurallara uygun, spor amacıyla, maddi ve ticari kazanç gayesi güdülmeyen, sportif balıkçılık federasyonu bulunduğu ülkelerde bu federasyonlarca konulan belli kurallara dayalı, yakalanan balığa zarar vermeme, sağlıklı ve canlı olarak suya iade edilmesi gibi temel prensipler içeren bireysel balık avcılığı etkinliğine de “Sportif Balıkçılık” denilmektedir. Türkiye’de amatör ve sportif balıkçılık düzenlemeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2 yılda bir hazırlanarak yayımlanan Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile yapılmaktadır. Bu tebliğe göre, amatör olarak balıkçılık yapan kişiler, Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerince başvurmaları halinde yayımlanan tebliğ süresince yıl geçerli olan “Amatör Balıkçı Belgesi” almaktadırlar. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu olmamakla birlikte, tebliğde belirtilen yasak ve sınırlandırmalara uyulması halinde belge ülkemiz karasuları içerisinde her yerde geçerlidir (Anonim, 2009a).

    Denizlerde ve iç sularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapabilmek için gerekli belge ise Gerçek Kişi Su Ürünleri Avlanma Ruhsat Tezkeresidir. Bu belge de gerçek kişilerin, bağlı bulunduğu su ürünleri kooperatifinden alacakları “balıkçılık yaptıklarına dair belge” ile Tarım İl Müdürlüklerine başvuruları halinde 5 (beş) yıl geçerli olmak üzere verilir. 5. yıl sonunda süresi dolan belgeler, 3 yıl daha kayıtlarda bekletilerek bu sürenin dolmasına rağmen yenileme başvurusu olmaması halinde belge kayıtlardan silinir (Anonim, 2009b).

    Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak için belge alan kişilerin kayıtları bir kayıt sistemine girilerek 8 yıl kayıtlarda tutulurken, amatör balıkçılık yapan kişilerin kayıtları ile ilgili bir sistem bulunmamakta ve kayıtlar Tarım İl Müdürlüklerinde çalışan personellerin çalışma prensiplerine bağlı olarak tutulmaktadır.

    Pazarlamaya yönelik olmayan, bireysel tüketim ve eğlence amaçlı avlanma olarak adlandırılan amatör balıkçılık, refah seviyeleri iyi olan kişilerce çeşitli av malzemelerinin kullanılması ile yapılan bir faaliyettir. Henüz zorunlu bir lisans sistemi olmadığı için isteyen herkes amatör avcılığa katılabilmektedir. Türkiye’de de Avrupa’da olduğu gibi amatör balıkçılık faaliyetleri sonucu elde edilen su ürünleri yasa gereği pazara sunulamamaktadır. Türkiye’de her ne kadar amatör balıkçılığın yasal çerçevesi “Su Ürünleri Tebliği” ile belirlenmiş olsa da, bu avcılığı yapanların büyük bir kısmının bu kuralları bilmemekte bu da bilinçsiz avcılığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ülkemizde özellikle deniz kıyısı olan bölgelerimizde ve iç sularımızda çok yaygın olarak amatör balıkçılık yapılmaktadır. Fakat amatör balıkçılık yapmak için Amatör Balıkçı Belgesi almak zorunlu olmadığı ve düzenli bir kayıt sistemi de olmadığı için bu faaliyette bulunan kişiler ile ilgili bilgiler ve bu faaliyetlerin ekosistem üzerine etkileri henüz bilinememektedir (Anonim, 2008b).

    Türkiye’de amatör olarak balıkçılık yapan kişilerin bilgileri düzenli bir kayıt sistemine girilmediği için; bu kişilerin yaş-meslek grupları, hangi türleri ne miktarda avladıkları, belgelerini düzenli olarak uzatıp uzatmadıkları, yayınlanan tebliğler hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları vb. konular hakkında bilgi sahibi olunamamaktadır.

    Bu çalışmada; amatör balıkçı belgesi almak için müracaat eden ve faal olarak deniz ve iç sularda su ürünleri avcılığı yapan kişilerin meslek-yaş grupları dağılımları ile belgelerini vize yaptırma (yenileme) oranlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Yalova ilindeki amatör balıkçılığın hangi yaş ve meslek gurubuna ait kişiler tarafından yapıldığı, bu belgelerinin yenilenme oranının ne olduğu gibi temel bilgiler ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve bu konu ile ilgili olarak bundan sonra yapılacak çalışmalara bir kaynak oluşturması düşünülmüştür.

    Materyal ve Metod
    2005–2008 yılları arasındaki dönemde Yalova Tarım İl Müdürlüğüne amatör balıkçı belgesi almak üzere müracaat eden 1147 kişinin bilgilerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu dönem içerisinde belge almak için müracaat eden kişilerin yaş, meslek ve ikamet ettiği yerler tespit edilerek değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.


    .
     
  2. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Yalova İlinde yapılmış bir çalışma_Görkem DALKIRAN,Birol BAKİ (Bölüm 2)

    Bulgular
    Çalışmada, 2005–2008 yıları arasındaki dönemde amatör balıkçı belgesi almak üzere toplam 1187 adet müracaat olmuştur. Bu kişilere ait yaş grupları ve ikamet edilen yerlerin yıllara göre dağılımı Tablo 1, Şekil 3 ve Şekil 4’te meslek gruplarının yıllara göre dağılımı Tablo 2’de, yıllar ait belge düzenlenmesi ile ilgili verilen dağılımları ise Tablo 3’de belirtilmektedir.

    Şekil 3. Yalova’da 2005–2008 Yılları Arasında Amatör Balıkçı Belgesi Alan Kişilerin İkamet Yerleri Dağılımı

    Tablo 1. Yalova’da Amatör Balıkçı Belgesi Alanların Yaş Grupları ve İkamet Yerlerinin Yıllara Göre Dağılımı
    Yıllar
    2005 2006 2007 2008 2005–2008
    Yaş Grupları (%) 18–30 8.47 12.57 7.38 10.00 9.33
    31–40 24.92 20.96 25.41 33.33 24.94
    41–50 26.22 22.16 23.36 22.22 24.67
    51 + 40.39 44.31 43.85 34.45 41.06
    İkamet Edilen Yer (%) Merkez 52.60 56.29 53.69 57.78 53.79
    Çınarcık 9.45 13.77 11.48 20.00 11.16
    Termal 1.47 1.80 1.64 1.11 1.66
    Altınova 11.24 6.59 5.74 0.00 8.46
    Çiftlikköy 18.40 13.77 18.85 8.89 16.74
    Armutlu 0.16 1.20 0.82 1.11 0.52
    İl Dışı 6.68 6.58 7.78 11.11 7.67


    Şekil 4. Yalova’da 2005–2008 Yılları Arasında Amatör Balıkçı Belgesi Alan Kişilerin Yaş Grupları Dağılımları

    Tablo 2’de 18–30 yaş grubunun yıllara göre %7.38–12.57 oranları arasında değişim gösterdiği ve toplanda oranının %9.33 olduğu, 31–40 yaş grubunun %20.96–33.33 oranları arasında olduğu ve toplanda oranının %24.94 olduğu, 41–50 yaş grubunun %22.16–23.36 oranları arasında olduğu ve toplamda oranının %24.67 olduğu ve 51+ yaş grubunun %34.45–44.31 oranları arasında olduğu ve toplamda %41.06’lik oranla en yüksek oranı oluşturduğu görülmektedir. İkamet bilgilerinden, Yalova merkez ilçede ikamet edenlerin oranının %53.79 ile en yüksek oran olduğu, bunu %16.74 ile Çiftlikköy, %11.16 ile Çınarcık, %8.46 ile Armutlu ve %1.66 ile Termal ilçeleri takip ettiği tespit edilmiştir. Yalova ili dışında ikamet edenlerin oranı ise %7.67 olarak bulunmuştur.

    Tablo 2. Yalova’da Amatör Balıkçı Belgesi Alanlara Ait Meslek Gruplarının Yıllara Göre Dağılımı
    Yıllar
    2005 2006 2007 2008 2005–2008
    Meslek Grupları (%) Emekli 23.94 32.93 30.74 19.67 26.24
    Serbest 23.29 18.56 23.36 21.31 22.40
    İşçi 11.73 4.19 8.61 4.92 9.24
    Grup 1* 5.70 5.99 10.65 11.48 7.59
    Grup 2* 5.70 4.79 6.56 4.92 5.49
    Memur 4.07 3.59 2.87 4.92 3.84
    Öğrenci 1.47 1.20 0.00 0.00 0.96
    Ev Hanımı 0.16 1.20 0.00 0.82 0.35
    Belirtilmemiş 23.94 27.55 17.21 31.96 23.89

    * Grup 1 : Mimar, Mühendis, Teknisyen, Doktor, Veteriner, Eczacı, Tıbbi Mümessil, Astsubay, Polis, Bankacı, Muhasebeci, Mali Müşavir, Avukat, Hakim, Savcı, Öğretim Görevlisi, Öğretmen, Kaptan, Gemici
    * Grup 2 : Çiftçi, Kuaför, Berber, Güvenlik Görevlisi, Bekçi, Mobilyacı, Marangoz, Şoför, Balıkçı, Nakliyeci, İmam

    Tablo 2’de belirtildiği gibi, amatör balıkçı belgesi alanların %26.24’ünün emekli; %22.40’ının serbest meslek sahibi, %9.24’ünün işçi, %3.84’ünün memur, %0.96’sının öğrenci ve %0.35’inin de ev hanımı olduğu tespit edilmiştir. Bu meslekleri edinmek için bir eğitim almış olunması gereken mesleklere ait grubun oranı %7.59 iken, bir eğitim almış olunması gerekmeyen mesleklere ait grubun oranı da %5.49 olarak tespit edilmiştir. Mesleğini belirtmeyen kişilerin oranı ise %23.89 olarak tespit edilmiştir.

    Tablo 3. Yalova’da Düzenlenen Amatör Balıkçı Belgelerinin Yıllara Göre Dağılımı

    Yıl Düzenlenen
    (Adet) Vizelenen
    (Adet) Vize Oranı
    (%)
    2005 617 55 8.91
    2006 167 19 11.38
    2007 244 - -
    2008 159 - -
    TOPLAM 1187 74 9.44

    Tablo 3’de 2005–2008 yılları arasında 1187 adet yeni amatör belgesi düzenlendiği görülmektedir. 2005 ve 2006 yıllarında kaydedilmiş olan belgelerden toplam 74 belgeye vize işlemi (yenileme) 2007 ve 2008 yıllarında yapılmış ve geçerlilikleri devam ettirilmiştir. 2007 ve 2008 yıllarında düzenlenen belgelerin bu çalışmanın esas alındığı 2008 yılı sonu itibariyle geçerliliklerini yitirmemesi nedeniyle bu belgelere yenileme işlemi yapılmamış ve bu nedenle de hesaplamaya dahil edilmemiştir. 2005–2008 yılları arasında düzenlenen amatör balıkçı belgelerinden vizesi biten belgelerin vizelenme oranı %9.44 olarak hesaplanmıştır. 2008 yılına kadar düzenlenen amatör balıkçı belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıl olduğundan, bu oran hesaplanırken bu süre dikkate alınmıştır.

    .
     
  3. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Yalova İlinde yapılmış bir çalışma Görkem DALKIRAN, Birol BAKİ (Bölüm3)

    Tartışma ve Sonuç
    Amatör balıkçılık, ticari kazanç gayesi güdülmeden, stres giderme amaçlı ya da hobi olarak yapılan bir avcılık faaliyetidir. Amatör balıkçılıkla ilgili olarak ülkemizde zorunlu bir lisans sistemi bulunmamaktadır. Böyle bir sistem bulunmadığı için amatör balıkçılığa ve balıkçılık yapan kimselere ait kayıtlar da düzenli olarak tutulmamaktadır. Bu nedenle; kimler tarafından yapıldığı, hangi yaş gruplarındaki insanların amatör balıkçılıkla ilgilendiği, amatör balıkçılıkla uğraşan kişilerin gelir düzeyleri, hangi meslek grubunda bulundukları, avlanılan av miktarı, amatör balıkçılığın ekosisteme nasıl bir etkisinin olduğu gibi konular bilinmemektedir. Ayrıca amatör balıkçılık için gerekli olan ekipmanların satışı da bir sektör oluşturduğu halde, amatör balıkçılığın ulusal ekonomiye dolaylı yoldan sağladığı bu katkının da ne olduğu bilinmemektedir.

    Özellikle bahar-yaz aylarında denize kıyısı bulunan bölgelerde, tekneden ya da karadan birçok kişinin olta ile su ürünleri avcılığı yaptığı görülebilir. Bu şekilde ılıman ve sıcak iklim özelliği gösteren bölgeler, bu elverişli iklim şartlarından dolayı genellikle tatil amaçlı rağbet gören yerlerdir. İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi büyük şehirlere yakınlığı ve Çınarcık, Çiftlikköy, Termal, Armutlu gibi turizm faaliyetleri olan ilçelere sahip olması ve iklim avantajı birlikte değerlendirildiğinde, Yalova’nın hem göçe açık bir bölge hem de bir tatil yöresi olduğu görülmektedir. Yalova’da özellikle denizde amatör amaçlarla yapılan su ürünleri avcılığı faaliyeti oldukça yaygındır.

    Bu çalışmada, amatör olarak su ürünleri avcılığı yapan ve aynı zamanda amatör balıkçı belgesine sahip kişilerin yaş ve meslek gruplarının ortaya çıkarılması amaçlanmış, ayrıca alınan belgelerin vize edilme durumlarına bakılmıştır.

    Çalışmadan elde edilen bulgular irdelendiğinde; Yalova’da amatör olarak su ürünleri avcılığı yapmak amacıyla müracaat eden kişilerin %53.79’unun il merkezinde, %38.54’ünün ilçelerde ikamet ettiği, %7.67’sinin ise il dışında oturduğu ve günü birlik ya da tatil amacıyla Yalova’ya geldikleri tespit edilmiştir. Buna göre; Yalova’da ikamet edenlerin sadece mevsimsel olarak değil, yıl boyunca amatör su ürünleri avcılığı faaliyetini sürdürdüğü, il dışından tatil amacıyla gelenlerin ise tatil süresince faaliyetlerini sürdürdüğü ifade edilebilir. Yalova’daki sportif avcılığın daha çok Çiftlikköy-Merkez İlçe-Çınarcık hattı üzerinde yoğunlaştığı söylenebilir. Bunun neden, Yalova’nın, Çiftlikköy Taşköprü Beldesi’nden başlayarak İzmit’e doğru olan bölgesinin sanayi bölgesi olarak ilan edilmiş olması ve bu bölgenin kıyısal alanlarında büyük ölçekli fabrikaların faaliyetlerinin devam etmesi ile avcılığa uygun sahaların kalmaması şeklinde açıklanabilir. Ayrıca, Altınova Hersek Bölgesi’nde 2003 yılında projesi başlatılan ve tüm kıyısal bölgede yapımı halen devam eden tersanelerde amatör su ürünleri faaliyetlerine (karadan ve denizden) müsaade etmemesi buna etken olarak sayılmalıdır. Ayrıca çalışmada Armutlu ilçesinde ikamet eden amatör avcıların oranının %0.52 olduğu tespit edilmiştir. Anonim 2009c’ye göre; Armutlu-Kapaklı Köyü-Fıstıklı Köyü bölgesi, Yalova su ürünleri avcılığı filosunun hem sayıca hem teknik donanımca (tekne boyu, motor gücü, ağ donanımları) en büyük bölgesidir. Buradan; Armutlu Merkez, Kapaklı Köyü ve Fıstıklı Köyünün geçim kaynağının profesyonel balıkçılık olması neticesinde, insanların bu bölgede amatör avcılıkla pek ilgilenmediği sonucuna varılabilir.

    Çalışmada amatör su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunanların büyük bir kısmı (%41.06) 51 yaş ve üzeri kimselerden oluşmaktadır. Ayrıca 41–50 yaş grubundaki kişilerin oranı da %24.67’dir.

    Çalışmada belge sahiplerine ait meslek gruplarına bakıldığında; emeklilerin oranının %26.24 olduğu görülmektedir. Grup 1 olarak nitelendirilen ve bu mesleklere sahip olmak için bir eğitim alınması gereken (Mimar, Mühendis, Doktor, Avukat vb.) grubun oranı %7.59, küçüklükten yetişilerek öğrenilen ya da herhangi bir eğitim alınmasa da sahip olunabilecek mesleklerin (Çiftçi, Kuaför, Berber vb.) bulunduğu Grup 2’nin oranı da %5.49 olarak belirlenmiştir. Mesleklerini belirtmeyenlerin oranı ise %23.89’dur. Bunun nedeninin, kişilerin muhtarlıktan aldıkları ikametgah belgelerinde mesleklerinin belirtilmemesi ve Yalova Tarım İl Müdürlüğüne ne iş yaptıklarını ibraz etmemeleri olduğu söylenebilir.

    Bu sonuca göre, bölgemizdeki amatör su ürünleri avcılığının genellikle orta yaş ve üzerindeki emekli kişiler tarafından zaman geçirmek ve ürünlerin bireysel tüketimi amacıyla yaptığı söylenebilir.

    Bu çalışmada, kayıtlı amatör balıkçı belgelerinin vize edilme durumlarına bakıldığında oranın %9.44 olduğu görülmüştür. Tüm belgelerin vizelenmesi gerektiği göz önüne alındığına bu oran oldukça düşüktür. Bunun sebebinin genel olarak, bu belgelerin vize edilmesi gerektiğinin bilinmemesi, konunun önemsenmemesi veya unutulması gibi sebeplerle ortaya çıktığı düşünülebilir. Amatör balıkçı belgesi alan kişilerin başlangıçta belge alımında gösterdikleri önemin ilerleyen dönemlerde azaldığı hatta tamamen yitirdiğinin bir göstergesi olmaktadır. Ticari amaçlı su ürünleri avcılığında bulunan kimselerin kayıtları 5+3 yıllık bir süre kayıtlarda tutulup avcılık yaptığı düşünülürken, amatör olarak avcılık yapan kimselere 2008 yılına kadar 2 yıl gibi kısa bir süre verilmesi ilginç bir ayrıntıdır. 2008 yılında yayımlanan 2/2 Numaralı Tebliğ ile bu süre 4 yıla çıkarılmıştır.

    Sonuç olarak, amatör su ürünleri avcılığının bir sektör olduğunu göz önüne alınması ve ilgili kurumların bu yönde düzenlemeler yapmaları (kayıt sistemi, avlanılan ürün bilgileri vb) faydalı olacaktır. Böylelikle, hem amatör su ürünleri avcılığının kimler tarafından yapıldığı, hangi ürünlerin ne kadar avlandığı gibi bilgiler kayıt altında tutulmuş olacaktır. Ayrıca amatör avcılığın ekosistem üzerine ne gibi etkilerinin olduğunun da yapılacak bilimsel çalışmalarla belirlenmesi, getirilecek yasal sorumluluklar ve kısıtlamalar için bir kaynak niteliği taşıyacaktır.

    Kaynaklar
    Anonim, 2008-a. www.yalova.gov.tr 10.06.2008.
    Anonim, 2008-b. AB Ortak Balıkçılık Politikası ve Türkiye Semineri. 22–23 Ekim 2007, Bandırma Ticaret Odası. AB Balıkçılık Bülteni Sayı 8. Ekim 2007.
    Anonim, 2009-a. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ. (İlk yayımlanma: 21.08.2008 tarih ve 26974 sayılı Resmi Gazete, Değişiklik: 05.11.2008 tarih ve 27045 sayılı Resmi Gazete)
    Anonim, 2009-b Su Ürünleri Yönetmeliği (http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/su_urunleri.html) 11.03.2009
    Anonim, 2009-c Yalova Tarım İl Müdürlüğü Ruhsat ve Balıkçılık Kayıtları 10.04.2009


    .