Merhabalar, Öncelikle herkeze mutlu bir hafta dilerim. 20 Ocak Pazar sabahı 0700 gibi lüfer avı niyeti ile boğazın anadolu kıylarında idim. Lodos nedeni ile akıntı yoktu. 11.00 sularına kadar at çek sal şeklinde geçen bir av oldu. At çek sal diyorum çünkü sahteye gelen balıkların en büyüğü yaklaşık 17-18 cm civarı idi. Hem amatör balıkçılık ruhu hem de vicdani olarak o bebeleri alı koymam zaten mümkün değildi. Benim gibi bir kaç kişi haricinde sahilde yaklaşık 40 civarı balıkçı mevcuttu ve malesef içlerinde tecrubeli abilerimizin de olduğu bu topluluk küçük demeden tüm balıkları alıkoydular.Dönüşte neredeyse tüm kovaları tek tek kontrol ettim, bırakın sarıkanadı gerçek anlamda çinekop diyebileciğimiz balık sayısı 10 'u geçmez. Bugün kovalarına yavruları tereddütsüz atanlar çok değil 1 ay öncesinde kovalarını taşarcasına sarıkanat ile doldurmuşlardı. Bu çoğumuzun rastladığı ama malesef engel olamadığımız bir durum. Ama hemen herkesin kovalarını güzel balıklarla doldurduğu bu kadar bereketli bir sezonun devamında bu hırs nedir anlam veremiyorum. Öyleki ellerinde olsa suya atlayıp benim saldığım balıkarı da tutacaklar.. Artık yam yam derken bile , yamyamlara hakıslık ediyormuşum gibime geliyor. Allah sonumuzu hayır etsin..
Gerçektende çok acı verici bir durum,ben sahilde balık avlarken bakıyorum 100gr altı bir çok balık kovalara veya poşetler giriyor,adam yakalamış karagöz'ü veya mırmırı,sal diyorum bunları,büyüdüklerinde kilo üstü olurlar ama sen şimdi 100 gr'ları alıp ne eyliyeceksin,yok biz hamsi niyetine bunlar yiyoruz diyorlar.....insanın içinde vicdan olmazsa ne yaparsan yap,ne söylersen söyle hepsi boş,,,bazen bilerek limit üstü balık yakalayıp geri salıyorum,yanımda küçük balıkları kovaların içine koyanlar görüpte utansın veya görüpte neden suya geri iade ettiğimi sorsunlar...bazen keşke devlet tarafından görevlendirilmiş bir müfettiş olsaydım,limit altı balık yakalıyanları gördüğümda uyarıp yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyebilseydim.Buna devletin mutlaka bir şekilde el atması gerektiğini düşünüyorum,bir birey olarak kaç kişiye bunun yanlış olduğunu söyliyebiliriz ki? Bana kalırsa çinekop yakalıyana veya satana büyük ceza uygulardım,bırakın büyüsün bu balık,kofana olmazsa bile lüfer standartlarına gelsin.....
Tebrikler Erdem. Güzel hareketler yapmışsın. Ne kadar zor olduğunu tahmin ediyorum. Sen dikkat ederken 10'larca kişinin, hatta senden çok daha ustaların denizden ne çıkarsa alıkoymaları insanı üzüyor, sıkıyor. Karışık duygular yaşatıyor. Umarım birgün oradaki çoğunluk, senin gibilerden oluşur. Rastgelsin.