Arkadaşlar bizim burdaki göl akıntılı ve bol balıklı fakat burda sizin tabirinizle tırıvırısız tutmak imkansız gibi.Foruma girdikten sonra attım tırıvırıyı aldım kancamı ava başladım.Solucan ile. Akıntı olduğundan balığın yemesi imkansız gibi görünüyor.Durgun suda işe yarıyor heralde kanca?Ne yapabilirim?Tırıvırının zararlarını biliyorum.Yardımlarınızla bu tırıvırıyı bırakıp kancalı ava başlayacağım ama balık yakalayamıyor?Yardım.
Sevgili Emre, sakın tırıvırı kullanma. Kullandığın bir tek tırıvırının kopması binlerce canlının (sadece balıkların değil) telef olmasına neden oluyor. Koptuğu zaman 200 yıl yok olmuyor. Yani onca zaman telef edeceği canlı sayısını bir düşün lütfen. Lütfen bu linki incele; http://www.balikavi.net/dokuman/tiriviri.shtml Kanca ile tutmak konusunda forumda bir dünya konu var, onları incele. Tutmak istediğin balıkların neler olduğunu da yazarsan, arkadaşlarımız da ayrıca bu konu içerisinde sana yardımcı olacaklardır.
Nasıl desem,burdakilerin pek ismi yok sanırım.Orta boylarda, bazıları alabalık gibi büyük.Dediğim gibi akıntılı sularda nasıl tutabilirim kancayla?Yardımlarınızı bekliyorum ve söylediğim gibi tırıvırı kullanma yanlısı değilim.
Tamam, bu balık tatlı su kefali. Arama motoruna tatlı su kefali ya da kasna yazarsan, bu balıklar ilgili bilgilere ulaşabilirsin. (arama motoru sitenin sağ üst tarafında. ) Yalnız, şu anda bu balığın göllerde av yasağı var. Yalnızca akarsularda tutabilirsin bilgin olsun.
Yaa balık tutamazsan nolcak ki Asıl tırıvırıyla tutarsan sorun var Yasak,tehlikeli bir iş yapmış olacaksın. Belki tırıvırıyı koparmadan avlanacaksın ancak ya koptuğunu düşün (kopmasa da zaten kullanılması yasak) Bu tırıvırının yok olması çok uzun sürüyor ve ve balık,kuş,ördek vs. bir çok canlı telef oluyor. Yani riskli,yasak bir iş yapacağına balık tutmayıver ne olacak ki.Zaten doğanın dengesi bozulacaksa,sürdürülebilir bir avcılık yapılmayacaksa ben avcılığa karşıyım.Yani sırf kendimizi düşünmememiz lazım bizden başka canlılar da var.
Bir sorum daha var;Mantar akar sularda suya kapılıp gidiyor.Balık yakalandığında ruhumuz bile duymuyor.Birde jelatin ile sahte yem yapmak mümkünmüdür sarı jelatin ile.Çünkü akarsu olduğu için başolmuyor yemle?
Abi her türlü akıntı suda yakalayabilirsin balık bence,hepsinin ayrı teknikleri var araştırmak sana kalıyor sadece.Mesela mantarlı olta ile değilde atçekle şansın çok daha artar.Ya da dip oltası kullanabilirsin.Balığın yemi bulması inan zor olmaz,onun işi o zaten
tırı vırı kullanmaktansa ömrümün sonuna kadar balık tutmamaya razıyım... tırıvırı da avcılık adına hiçbirşey yok. amaç balık yemekse zaten balıkçılarda balık satılıyor. önemli olan yemi takmak, oltanın başında sabırla beklemek, balığın vurduğu andaki heyecanı yaşamak, balık yakalandığında nasıl heyecanlıysa sende oltanın başında öyle heyecanlı oluyorsun. hatanı anlayıp tırıvırı dan vazgeçtiğin için tebrik ediyorum seni...
sevgili EMRE arkadaşım; ben denizleri haritadan başka bi yerde görmediğim dönemler köyde dediğin balıklardan tutuyorduk. serpme ile avlanılır o balık. gece cıkarsın alırsın löküsünü de bereketli bi av geçirirsin. ama olta ile tutacağım dersen; bu derenın heryeri akıntılı değildir herhalde. suyun durgunlaştığı yerlerde solucan, tavuk eti, tavuk ciğeri ve özellikle sinek ile bu balığı çok şahane yakalarsın. olta ile avlarkende acayip zevk alırsın. Büyük üstatlarımın da kaytılacağını düşündüğüm; o balığın oltaya asılmaya basladığı ve senınde balığı olta ile çektiğin an balıkçının en sevdiği aksama kadar kışın soğuğunda donmayı veya yazın sıcağında yanmayı göze aldığı andır. sana rasgele... merakla ilk av roporunu beklioruz. lapinavcısı_bursa A Rh (+) 1982
ŞİMENDİFER KARDEŞ BU BALIKTAN BİZİM KÖYDEKİ AKARSUDA ESKİDEN BAYA BOLDU. GEÇEN YILLARDAKİ KURAKLIK NEDENİYLE AKARSU KURUMAYA YÜZ TUTUNCA KAYBOLUP GİTTİLER BİZ BU BALIKLARI ÜSTTE MANTAR ALTTA İĞNE ARASINA SUYUN DERİNLİĞİ İLE ORANTILI MESAFE KOYARAK TEK İĞNELİ OLTA İLE UCUNA SOLUCAN TAKARAK ÇOK YAKALARDIK. BU BALIK ALABALIK CİNSİ OLMAKLA BEABER BİZ BUNA AKBALIK DERİZ BİLMİORUM SİZDE İSMİ NEDİR? ETİ ÇOK LEZZETLİDİR. ÜZERİ PULLUDUR. BİLMİORUM SİZDE AYNI BALIKTANMI BAHSEDİYORSUNUZ?
Bir düzeltme yapayım. Bu balık alabalık türü değildir, sazan familyasındandır. Tatlı su kefali (Kasna) bilinen ismidir.
Merhaba Emre, Eğer akıntıda bu balığı avlayacaksan mantardan sonra suyun derinliğine göre misina bırakıp ucuna da 7-8 no. kancayla solucan takarak gezer takım yapabilirsin. Mantarın altına, anteni dışarıda kalacak şekilde kıstırma takmalısın ki balık vurunca manterı hissetmesin. Su derinse (1-1,5 m'den fazla) kıstırmalardan birini mantarla kanca arasına yani daha aşağıya takabilirsin, kancanın akıntıyla iyice su üzerine cıkmasına engel olur. Misinanı mümkün mertebe ince seç, 0,20-0,25 gibi. Bir de akarsuyun dönemeçlerinde, dönemecin dış kenarına yakın derin suda şansını denemeni tavsiye ederim. Solucan dışında tavuk ciğeri de iyi bir yemdir, ama ben denemedim. Takımı akıntı yukarı atacaksın, makina açık, bırakacaksın akıntıyla gitsin. Balık solucanı diğer tüm yemler gibi akıntıyla giderken kapacaktır. Mantarın oynadığını görünce hazır ol, dalınca makinanın telini kapatıp tasmayı vur. gözün sürekli mantarda olsun. Rasgele