Sevgili arkadaşlar.Herkese tekrar selamlar.Bu yaz başı sıfır 3.50 zodiac botla,sıfır 8 hp.yamaha motor aldım.İlk kez bu bayramda 5 gün Bodrum'da denize indirdim.Eşimle birlikte Bitez'den Karaincir'e ,Kargı koyundan Ada Boğazı açıklarına kadar uzun menzilli sayılabilecek seyirler gerçekleştirdim.Seyir esnasında yükümüze rağmen tatminkar süratlere ulaştım.Ancak memnun olmadığım bazı hususları sizlerle paylaşmak ve tavsiyelerinizi dinlemek istiyorum. Her ne kadar şişme botlar,kurulum ve ağırlık olarak oldukça pratik sayılsalar da,daha önce ahşap ve fiber tekneler kullanmış biri olarak,ahşap ve fiberin kullanım hazzını,şişme botlarda bulamadım.Sabah saatlerinde durgun sularda nispeten keyifle gittiğim adacıklardan,öğleden sonra çıkan rüzgarla birlikte 30-40cm.lik dalgalarla ciddi bir mücadele vermek zorunda kaldım,bu da eşimi haklı olarak tedirgin etti.Tüp kalınlığı 40cm.civarında olduğundan iki büklüm durmaktan zaman zaman ayaklarımız uyuştu. Yaklaşık 40cm.lik tüp kalınlığı rüzgarla birlikte bu ufak dalgalara karşı bile gitmeyi oldukça güçleştirdi.Özellikle rüzgara karşı giderken,adeta karşımızda duran birileri kovalarla suyu üzerimize atarcasına sırılsıklam ıslandık.Islanmak tabii ki sorun değil ama gelen sular teknenin içine doldukça ağırlığımız da iyice arttı.Eşyalarımız botun içinde yüzmeye başladı. Kıyıya ulaşınca su tahliye deliğini açınca abartmıyorum 10 dakikadan fazla su aktı.Sanıyorum 200 litre su boşalmıştır.Ve bu manzara 5 gün boyunca aynı şekilde yaşandı.Belki motorum daha güçlü olup da daha hızlı gitme imkanım olsaydı bu kadar su almayabilirdim.Ama yine de küpeştesi yüksek bir fiber veya ahşap bir teknede eminim bu makina ile de böyle bir sorun yaşamazdım. Ayrıca 8 yamaha denize çıktığım 5 günün 4.ünde 2 saate yakın ilk çalışmasında beni uğraştırdı.İpini çekmekten kollarımda derman kalmadı.Çalışsa bile akabinde stop ettiği zamanlar çok oldu.Artık bu gün çalışmayacak herhalde dediğimde şaka gibi çalıştı.Hele bir sabah 8 den 11 e dek belki 500 kez ipini çekmişimdir.Bir keresinde benzin tankı nın kapağını açtım,çıkan havanın akabinde çalıştı.Ama yine de ilk çalışmada yamahaya yakışmayacak bir sıkıntı sezinliyorum.İlk 10 saat bakımında umarım bu sorun giderilir. Motor bir kez çalıştıktan sonra tüm gün 14 yaşındaki kızım bile ipi çekerken çalışıyor,teknenin ve bizim üstümüzden aşan dalgaların arasında,adeta motor da su içinde ama saat gibi çalışmaya devam ediyor.Bu arada aklınıza gelen ilk çalışmada jikleyi çekme,benzini pompalama,çekme ipinin boşluğunu alma,benzin tankının havasını boşaltma vb.aklınıza gelen her türlü şartı yerine getirdiğimi söylemeliyim.Sanırım bir ateşleme sorunu var. Sevgili dostlar size sormak istediğim şu.Şişme botu Bodrumdaki evde bıraktım.Her şeye rağmen yazın gittiğimde 10- 15 gün beni orada teknesiz bırakmasın.Motoru İstanbul'a getirdim ve Allah izin verirse seneye yine götürüp orada kullanacağım.İstanbul adalar civarında 8 yamaha ile kullanmak için fiber bir tekne (sıfır)bu sene fuardan almayı düşünüyorum.Marka ve modeller hakkında bilgim olmadığından, 3.50 metre civarında motorumun sorunsuz çekebileceği,önereceğiniz bir bot marka ve modeli var mıdır.Kişisel kanaatim iyi dizaynlı bir fiber teknedeki 8 hp makinanın kg.olarak daha ağır olsa bile,şişme bir bottan daha hızlı,ve konforlu gideceği yönünde. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler.
Bu şişme botlar, kıyıdan tekne, öbür kıyıya vs. gitmek için anlamlıdır. Denizde kalınacaksa, hiç tat vermezler. Bunu bilerek almakta fayda vardır. Bunlar böyle. Boynunuzda can yeleği eksik olmayacak, malzeme filan konmayacak. Hoş, aynı amaca sari kayıklar da var elbette. Ama bunu unutan pek çok arkadaş, denizin ne halt olduğunu maalesef canları pahasına öğreniyor. Denizin şakası yoktur. Açık ve net.
erol arkadaşa cevap.... merhaba arkadaşım, motorun 4 zamanlı sanırım, benzin deposunun üzerindeki hava alma valfini serbest hale getirirsen, jikleyi sonuna kadar çekme, jikle çekik iken en fazla 5 6 kere ipi çektikten sonra çalışmıyor ise jikleyi kapat 2 3 dakika bekle jiklesiz çalıştırmayı dene....kesinlikle yanlış olan birşey var.motor bir bidonun içinde arabaya bağlı şekilde denersen denize çıktığında sıkıntı yaşamazsın.....tekne konusunda ise bende yerliyurt marin var, eski teknemde aynısındandı, çok memnunum.tek cidarlı tekne alır isen, performansı yüksek olur,fakat demirliyerek yapılan avlarda çok oynak olur....motorun çok güçlü değil, o yüzden tekne ağır olmamalı,boyuda 4 m ye yakın olursa iyi olur,min. 3.75 m. düşün....saygılar....
erol arkadaşa cevap.... merhaba arkadaşım, motorun 4 zamanlı sanırım, benzin deposunun üzerindeki hava alma valfini serbest hale getirirsen, jikleyi sonuna kadar çekme, jikle çekik iken en fazla 5 6 kere ipi çektikten sonra çalışmıyor ise jikleyi kapat 2 3 dakika bekle jiklesiz çalıştırmayı dene....kesinlikle yanlış olan birşey var.motor bir bidonun içinde arabaya bağlı şekilde denersen denize çıktığında sıkıntı yaşamazsın.....tekne konusunda ise bende yerliyurt marin var, eski teknemde aynısındandı, çok memnunum.tek cidarlı tekne alır isen, performansı yüksek olur,fakat demirliyerek yapılan avlarda çok oynak olur....motorun çok güçlü değil, o yüzden tekne ağır olmamalı,boyuda 4 m ye yakın olursa iyi olur,min. 3.75 m. düşün....saygılar....ayrıca benzini pompalıyormusun?
Erol bey,botu ve motoru almışsınız, sonucu da yaşayarak tecrübe etmişsiniz.Keşke kullanım amacınızı,beklentilerinizi belirttiğiniz bir konu açtıktan sonra satın alma yolunu seçseydiniz.(aslında incelemişsiniz,şimdi inceledim profilinizi) 3.50 bot ile 3 kişi uzun seyirlerde sıkıntı yaşar,ideali 2 kişidir.Çalkantılı denizde,motor gücünüz yetersiz gelmiş sanırım,9.9 bir motor olsa daha az sıkıntı çekerdiniz.Botunuzun 200 litre su almasına müsade etmeyin,arada gaz kesip suyu boşaltın(bir kap yardımıyla).(3.40 quick silveriniz var galiba şişme tabanlı,o kadar su almaz içine,tapayı çıkarsanız bile seyir halinde,suya o derece batması çok zor) Motorun çalışmada sıkıntı yapması normal bir durum değil,siz gerekenleri yapmışsınız.Sıfır almışsınız servisin bu sorunu çözmesi gerek,ilk başlarda böyle olur,rodajdan sonra düzelir falan gibi açıklamalara itibar etmeyiniz. 8 hp bir motorunuz olduğuna göre ,3.75 lik (3 kişi bineceğinizi varsayıyorum)bir fiber size uygun olur. resimdeki benim bot,quick silver 3.40 ve 9.9 hp mercury dört zamanlı.Gayet memnunum.Şişme tabanlı ,her gittiğim bölgede bana büyük özgürlükler verdi.
İlgilenip cevap yazan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.(Flame)Alev arkadaşım 5 gün boyunca akşamları eve dönerken botu ve motoru anlaştığım bir marinaya bıraktım.Bu yüzden motor botun üzerinde,ancak havaya kaldırılmış vaziyette kaldı. Motorun sabah ilk çalışma esnasında çalışmadığı günlerden birinde üşenmeyip motoru söküp Bodrum yamaha servisine götürdüm.Sorunu anlatınca usta da çok şaşırdı.Bu güne dek yapılmış en sağlam ve sorunsuz motorlardan birisi olduğunu söyledi.Çalıştırma havuzuna takınca 4. çekişte motoru çalıştırdı.Bir tornavida yardımıyla rölantisini biraz arttırdı.Ve ben geri dönüp motoru takınca yine yarım saate yakın çalıştırmak için uğraştım.Aynı güçle hatta çok daha kuvvetli bir şekilde çekmeme rağmen şaka yapar gibi geç çalıştı. Arabanızdan bir ses gelirde ustayla tecrübeye çıkarsınız,ses duyulmaz ya,onun gibi işte.Ayrıca bir kez çalışıp biraz gittikten sonra küçük kızım bile çok rahatlıkla ipi çekerken çalışıyordu. Yine ben her akşam marinaya döndüğümde benzin kablosunu çıkartarak motor içindeki benzin bitene dek çalıştırıp çıktığımı söyleyince,usta bunun yanlış bir uygulama olduğunu bu işlemi sadece kışlama esnasında motor içindeki benzin bitene dek çalıştırmanın doğru olduğunu söyledi. 3.50 metrelik bir şişme botun iç uzunluğu yaklaşık 2.10 metre... 3.50 metrelik ahşap veya fiber botun iç uzunluğu yine 3.50 metre.Ayrıca,çıpa,zincir,ip,olta takımı,can yeleği,palet gözlük vs.lazım oldukça çıkartabileceğiniz,ayağınızın altında yer kaplamayan kapaklı gözler mevcut.Yine aklımdayken motorumu şişme bot için aldığımdan motorum kısa şaft.Bahsettiğiniz fiber teknelerin kısa şaftlı motorlara uygun olanları var mı?Bilgilerinizi beklerim.Selam ve sevgiler.