avlanma zamanına dikkat etmeyen, yasak yerlerde, uygun olmayan takımlarla (tri-viri, balık otu, karpit vb) avlananlar bizim de hakkımızı gasp ediyor. bu insanlara karşı nasıl önlem alınabilir? Aslında benim bir fikrim var...
aslında benim bir fikrim var. paralı yapacaksın arkadaş bu işi. tezkeresi falan olacak, vergisi olacak. böylece tutan tutmayan belli olacak. izinsiz yakalayana vereceksin cezayı. yoksa bu yamyam avcılar her yeri talan ediyorlar. veya göle girişti DSİ veya kimse o gölün işletmecisi ,ona para vereceksin. yada tuttuğun balığa göre ödeme yapacaksın.... sizce ???
Bana göre yasak yerde, yasak zamanlarda ve yasal olmayan şekillerde avlanmanın önüne geçilmesi çok zor. Şöyle ki; denetimin çok sıkı olması gerekir. Kimi zaman forumda yasak av yapan kişilerin yetkili kişilere şikayet edildiği ancak herhangi bir sonuç alınamadığı yazıldı. Öncelikler denetlemekle yükümlü birimlerin görevlerini tam olarak yerine getirmesi gerekmekte. Sonrası zaten yasak avlananların kişilik ve vicdan ile alakalı... "Her şartta yasak da olsa ben bildiğimden şaşmam" diyen zaten yine yapacağından geri kalmaz. Bilinçlenme ile doğrudan ilişkili bunlar ama anlayabilene...
Eğer uygunsuz şekilde av yapan insanları görürseniz ilk işiniz nazik şekilde uyarmak olsun. Olmadı yaklaşıp yanına dostluk kurmaya çalışın, gerekirse bir olta düzeneği yapıp tırıvırı atana verin ve tırıvırının zararını anlatıp atmasının verdiği zararları anlatın. Küçük balıkları geri bırakmıyanlara kovanızdaki balıklarla değiştirmeyi teklif edin. İnanın ben böyle yaptım daha etkili oluyor. Özellikle ufak balık alanlar siz zırt pırt gelip balıkları değiştirince utanıp bir süre sonra onlar da geri bırakmaya başlıyorlar. Madem otoriteler gerekli denetimi yapamıyorlar, en iyisi örnek olmaya çalışmak.
baktın yukardakı metot da olmadı kafasını gozunuyarın tırıvırı basına gecırp yollayın cantamda gasp etmıs oldugum bı trıvırıvar 1 senedır cantamda toplucam muzeye koycam
Hasan, yaptığın yanlış bir şey bence. Tırıvırı kullananların bir çoğu bu konuda çok cahil insanlar. Onlarla balık yakalarken paylaşacağın bilgiye ve dostluğa aç vaziyetteler. Ha çok da cins insanlar var bazen mecbur kalabilirsin, ancak bu her zaman son çare olmalı. Bana küfür eden de oldu ama sonunda özür dilemek zorunda kaldı. Ha o adam hatasını anladı mı? Tabiiki anlamak şöyle dursun ilk fırsatta yine tırıvırı atacaktır eminim bundan. Siz yapabildiğiniz kadar insanları bilinçlendirmek için uğraşın. Gerisi boş..
geçtiğimiz hafta sonu aksu barajına pikniğe gittik...gördüğümüz manzara iğrençti...5 kişilik bir grup göle tırıvırı atıyor ve sazanın havyar döktüğü zamanda birçok balık yakalıyorlardı ...bu manzarayı görünce babama sinirli bir şekilde jandarmayı aramasını söyledim ama telefonlar çekmiyordu ...o gün tırıvırı ile balık yakalayanları izliyor, yakalanan balıkları gördükçe içim içimi yiyordu ...babam avlananlarla konuştu ama bi sonuç alamadı...
Önlemi yok. Söylemek acı ama burası Türkiye .. İsterseniz bir mail atın ilginixz için teşekkür etsinler
tırıvırıyla balık yakalayan insanlar olta balıkçılğıyla ilgili hiçbir fikri olmayan insanlardır kültür seviyeleri şüpheli olduklarından boşyere tartışmamanızı öneririm