Selam Arkadaşlar. Biliyorsunuz yaklaşık bir hafta kadar önce Konya su ve kanalizasyon idaresi müdürlüğünce Altınapa barajında amatörlere balık tutma ve piknik yasağı getirildi. Daha önce iki belde belediye başkanı bulundukları beldedeki göllere yasak koymuşlardı. Onlarla birebir görüşerek böyle bir yetkilerinin olmadığını ve tebliğdeki ilgi maddeleri aktararak onları ikna etmiş ve olmayan yasağın kalkmasına vesile olmuştum. Bu koskiyi nasıl ikna edebilir ve bu yanlış karardan dönülmesini nasıl sağlayabiliriz. Yasak konulmasından bu yana iki defa baraja gittim. Güvenlikçiler geliyor ve yasaklandığını söylüyorlar. Onlara ne kadar yasak konulamaz desekde onlarda verilen emirleri uyguluyorlar. Bu durumda ne yapmak gerekir? Her zaman böyle güvenlikçilerle mi uğraşacaz. Konyalılar bilirler ki konyaya en yakın baraj altınapa barajıdır. Her amatörün diğer uzak yerlere gitmeye imkanı olmayabilir. Aslında Konyalı balıkçıların en büyük eksikliği bir dernek çatısı altında toplanmamış olmalarıdır. Halbuki bir dernek çatısı altında toplanılsa Koskinin önünde her amatör eline bir olta alarak gösteri yapılsa, "Müdür oltamızdan elini çek" gibi dövizlar yazılsa etkili olmaz mı? Ben kendimce koski genel müdürünün şahsi mailine e-posta atacağım. Göndermeyi düşündüğüm e-postada şunları yazdım. Bu yazılanlarda herhangi bir eksiklik veya fazlalık var ise belirtmenizi rica ediyorum. Göndermeyi düşündüğüm yazı aşağıdadır: Sayın Müdürüm Altınapa barajında balık tutmak ve piknik yapmayı yasaklamışsınız. Halbuki 21.08.2008-26974 resmi gazetede yayımlanan 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2008/49 nolu Tebliğin 15. maddesinin 10. fıkrasında şöyle denir: "İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır." Yine aynı Tebliğin 20. Maddesinde şöyle denir: "Bu Tebliğde belirtilen yasak, sınırlama ve yükümlülükleri belirlemeye ve ilân etmeye Bakanlık yetkilidir. Mülki idareler, diğer bakanlıklar ve ilgili kamu kuruluşları, özel ve tüzel kişiler bu tebliğde belirtilen yasakları, doğal afetler (kuraklık, sel, yangın, sağlık vb.) haricinde kaldıramazlar, bu yasaklara aykırı veya yeni yasaklama kararı alamazlar, ilan edemezler." Şunu bilmenizi isterim ki, sizler kanun koyucu değil, konulan kanunların uygulayıcısısınız. Bir ilin Valisi bile afet harisince amatör balıkçılar için içme suyu rezervuarı olsa bile herhangi bir baraj gölünde bir yasak koyma yetkisi yokken siz bu yetkiyi nereden alıyorsunuz? Durum böyle iken: 1- Yetkinizde olmamasına rağmen yasak konulmamış bir baraj gölüne Yasak koyarak yetki gaspı yapmış olmuyormusunuz? 2- Bu yanlış kararınızdan bir an önce dönmeyi düşünüyor musunuz? Bu sorularıma cevap vermenizi istiyorum. Saygılarımla.
Avlanma yasağı getirilmesinin sebeblerini de araştırdınız mı? Avlanmak her zaman her yerde serbest olmalı mı olmamalı mı? bir örnek verelim: Akyurt İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 19 Temmuz 2011 Salı günü saat 10.00 da Akyurt Kızık Gölet’ine 16 bin tane Aynalı Sazan bırakıldı. Akyurt İlçe Tarım Müdürü Yusuf Avcı tarafından İl Tarım Müdürlüğünden tedarik edilen 16 bin Aynalı Sazan Balığı; Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, Başkan Yardımcısı İlhan Şener, İlçe Tarım Müdürü Yusuf Avcı, İlçe Resmi Kurum Amirleri, Akyurt Avcılar Derneği Başkanı Oktay Ayantaş ve vatandaşların katılımıyla Akyurt Kızık Gölet’inin sularına bırakıldı. İlçe Tarım Müdürü Avcı “Akyurtlular bu gölette bir buçuk yıl avlanma yapmadan sabırla beklemeleri neticesinde bir buçuk yıl sonra buradan 1 kilogramla 5 kilogram arasındaki Aynalı Sazan Balığını tutmaları mümkün olacaktır” dedi. Kızık Gölet’ine kendi elleriyle balık bırakan Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş “ Göldeki su seviyesi ani değişiklikler göstermeseydi ve sürekli olarak göletin suyunun yüksek seviyelerde kalması mümkün olsaydı belediye olarak böylesine güzel bir alana çok ciddi yatırım yaparak burasını Akyurtluların ve Ankaralıların hizmetine sunar, hemşerilerimizi böylesine güzel bir doğal ortamdan daha fazla istifade etmelerini sağlardık. Lakin göletin jeolojik yapısı ve su seviyesindeki ani değişiklikler nedeniyle bölgeye yatırım yapamıyoruz.” Büyükşehir Ankara dergisi, 335 sayısından alıntıdır. Ne denmiş: sadece bir buçuk yıl sonra bu balıklar 1 - 1,5 kg ağırlığa ulaşabiliyor. nasıl sağlanır? av yasağıyla. Okuyoruz Konyalı dostlarımızdan Altınapanın halini; atılan ağları, limitaltı çıkartan bohçacıları. size getirilen av yasağı bu şahsiyetsizlere de getirilmemiş midir? Sadece bu sezon avlanılmasa gelecek sezon güzel av raporları gelmeyecek midir? Umarım gelen yasak böyle bir düşünec için getirilmiştir. Tekrar altını çiziyorum. yasağın nedenini bulmak önemlidir..
İçme suyu alınan barajlarda güvenlik tedbirlerinden ötürü Belediyeler av yasağı getirebilirler. Su ürünleri adına bir yasak değil tamamen bölge idare hukuku açısından bir yasaktır. Geçtiğimiz günlerde -sanırım iskandinav ülkelerinden biriydi- gece içme suyu arıtımı yapılan bir gölete işeyen adam kameralara takılınca binlerce tonluk su salınmıştı. Sen ben meselesi değil ama Türk insanının su kenarında yapmayacağı şey yoktur. Şahsen ben bu tür içme suyu sağlanan kaynaklara insanoğlunun kesinlikle ulaşamaması taraftarıyım. Sonuçta insan sağlığını tehdit edecek bir durum sözkonusu olduğunda hiç bir avcının keyfinden söz edilemez edilmemeli.
iki gün önce gittik. yemlemeyi yaptık. oltaları serdik sazana. okulların tatil olmasından dolayı iki arkadaş eğlenceli bir gün geçirme hayalindeydik. hafta içi kimse olmaz sakin bir av yaparız umuduyla kahvaltımızı odun ateşinde kara çaydanlıkta pişirdiğimiz çayla yaptıktan sonra iyibir vuruş alamadan bekleyiş başladı. saat 10 gibi iki güvenlikçi arkadaş gelerek 10 dakika içinde toplanmamızı aksi taktirde ' TRAFİĞE CEZA YAZDIRACAKLARINI' söyleyerek gittiler.ben arkalarından bağırarak sebebini sorduğumda yeni bi kişi boğularak ölmüş ve bu kararın alınmış olduğunu söylediler. toplandık tabi. tadımız kaçtı.
Bir yerleşim alanına insanların yaşadıgı bir bölgeye su iletiliyor ise yasak olur hatta etrafını tel örgü ilede çevirebilirler..ama illaki o sudan birileri faydalanacak yada o suda tehlikeli bir madde tesbit edilecek..bu durumda belediye işlem yapar..olaya hizmet açısından bakmak lazım o sudan birilerine fayda veya tehlike sözkonusu ise belediye tedbir koyabilir..
haklısınız muvaffak bey. su ihtiyacı balıktan önemlidir. zaten ağcılar ve bohçacılar yüzünden verimsiz bir avlatı. şimdi gitmeyiz. inşaallah bu durum herkese geçerli olur da yasak bitince avlak kendine gelir.
Ankara dışındakiler bilmeyebilir, perch raporlarının paylaşıldığı kurtboğazı barajı da Ankaranın içme suyunu karşılar, girişinde de tabela vardır Ankaranın içme suyudur, lütfen kirletmeyiniz diye..
Sanırım yasağın sebebi;göldeki balık populasyonunun azalmasından dolayı göl tabanında yosunlanma ve otlanma olmuş ve suyun kalitesi düşmüş bu sebeple yasak gelmiş.
Sevgili arkadaşlar, içme suyu nitelikli barajlara DSİ veya İL TARIM MÜDÜRLÜKLERİ o balıkları avlanmaktan öte suyun içilebilirliğini ve biyolojik değerlerini balıklar sayesinde test etmek maksadıyla salıyorlar! dolayısı ile sudaki her hangi, bir sorun baş gösterdiğinde insanlardan önce balıklar bir şekilde etkilendikleri için hemen tahlillerle müdahale edilerek su tekrar eski kalitesine dönüştürülüyor! Yani o balıklar bir bakıma İnsanların sağlıklı su tüketimleri adına bırakılan bir nevi KOBAY niteliği taşımakta! Bunu çok yakın bir zamanda Afyonkarahisar ilinde oluşturulan AKDEĞİRMEN BARAJINDAKİ balıkları araştırıken öğrendim; Rast gele...