yavru veya soyu tehlikede olan balık türleri

Konu, 'Genel Konular' kısmında SpinnerPro tarafından paylaşıldı.

?

amatör balıkçıların yavru ve soyu tehlikede olan balık türlerini içeren av raporları

1. kötü örnek teşkil ettiğinden yayınlanmamalı.

69,6%
  2. raporların yayınlanmasında bence bir problem yok.

30,4%
  1. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

yavru ve soyu tehlikede olan balık türlerini kapsayan av raporları yayınlansın mı?, yayınlanmasın mı?

2. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    5710gr Levrek(ve hala canlı)
    Çok yerinde bir anket olmuş teşekkürler. Bence yayınlanmamalı. Son günlerin en çok konuşulan konularından biri "çinekop" biliyorsunuz, hatta medya bile üzerine düşmeye başladı bir kaç duyarlı köşe yazarımız konyla ilgili insanları uyandırmaya çalıştı. Yanlış hatırlamıyorsam geçen sezonda aynı şey "sarıkanat" için vardı. Bizim buralarda bu türden yok tutmadım hiç, fakat bildiğim kadarıyla sarıkanat çinekopun bir büyüğü yani geçen sene yapılan tüm "uyandırma-bilinçlendirme" çabalarına rağmen gelişmeden ziyade gerileme yaşanmış.
    Neyse dikkatimi çeken konu şu, sitemizde bu konuda çinekop avını pek desteklmiyor. Fakat kısa bir dönem önce haftada onlarca çöinekop raporu yayınlandı resmen, hatta o raporların altında bu tür avları daha da motive edecek yorumlar yazıldı. Elbet amatör oltacının yaptığı av trol-gırgır gibi katliam vari avlarla kıyaslanamaz ama tükeniyor diye sızlanıpta pervasızca o türü avlamak bana pek mantıklı gelmiyor. Sizleri bilmiyorum ama ben balık tutarken artık iyi vakit geçiremiyorum, eve getirdiğim her balığa bakıp acaba bunun gibi başka tutabilcekmiyim diye kara kara düşünüyorum.
    Duyarlı olunması gereken bir konu, çünkü tebliğler var elbet. Fakat bu tebliğleri nasıl bir araştırmayla yazmışlarsa her balık için verilen ölçü yetişkinlik ölçüsünün yarısı neredeyse. Sanki dengeyi korumaktan ziyade yok etmek için hazırlanmış gibi. Hoş o vicdansız ve şuursuz tebliğlere bile uyulmuyor kesinlikle. Dediğim gibi duyarlı olunması gerek kesinlikle. Çünkü kimse bu sorunun farkında değil. Hobisi oltacı olan her insan bunu bilmiyor, bu sorunun farkında değil çoğu amatör. Aslına bakarsanız çoğu amatör "bir benim yakaladığım balıktan bir şey olmaz" diyecek kadar cahil! Çoğu amatör hesaplıyamıyor kendi gibi kaç bin insan aynı anda aynı hareketi sergiliyor! Dışardaki insandan zaten bahsetmeye gerke yok kesinlikle. Zira şu an bir pazara gitseniz tezgahlarda ki görüntü insan olanın içini sızlatıyor, pazarları bıraksak kurumsal yapılanma olan büyük marketlerin taze balık standlarıda aynı durumda hatta çoğu zaman daha da vahimler.
    Şu bir gerçek, ülkemizde bu tür katliamları ve bir sonraki adımı düşünen insan çok az ve bu az kitleyi temsil eden hiç bir yetkili yok. Şikayetlerimiz sonuç vermez, uyarılarımız sonuç vermez. Kabullenmesi zor ama durum böyle. Gün gelicek tüm balıklarımız tükenicek, hemde çok yakın bir zamanda. Kaçınılmaz bu! Böyle bir gerçekle yüzyüzeyken sizce yapılması gereken bu süreci kişsel katkılarımızla daha da hızlandırmakmı? Tepki gösteremiyoruz ne yazik ki, toplanıp ilgililerin makamlarına yürüyemiyoruz hatta onu bırakın çoğumuz yazı bile yazmadık, makamında göbeğini kaşıyanları rahatsız bile edemedik!
    Bence en azından otokontrol yapalım, vicdanımız rahat olsun balıklarımız tükendiğinde en azından biliriz bu yok oluşta katkımızın olmadığın, hatta aksi için mücadele ettiğimizi.

3. Kirve

Kirve Caner

Favori Kamış:
    Alba Star Member 4.20
    Favori Makine:
    Okuma Atomic 65
    En İyi Avı:
    Belone belone 60 cm
    böyle bir raporu gören bilinçsiz kişilerin kendine örnek alacağı bir yol olur ve ayrıca nefisleriyle hareket edip diyecekleri veya düşünecekleri ilk şey ''o tutmuş ben neden tutmayayım ?'' olacaktır..bu sebepten yayınlanmasın..

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Benim yakaladığım 3-5 balıktan bir şey olmaz, asıl yavru balıkların kökünü gırgırlar/troller kurutuyor" mazeretine sığınmaya çalışan amatör avcı arkadaşlarımızın tadını kaçırsa da,

Evet; ya-yın-lan-ma-ma-lı.

Teşekkürler Doğan. Fikrine, eline sağlık birader.:)

5. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

Nuri ağabey, sizinde gözünüzden kaçmayan bir durum var ve bende bu anketi yapmak istememdeki en büyük sebep forumdaki insanları gerçekten tanımak. çünkü;

diyelim ki bu forumda A,B,C,D adlarında 4 kişi var diyelim.

(A) dünya umrunda değildir ve aynen sizinde belirttiğiniz gibi "Benim yakaladığım 3-5 balıktan bir şey olmaz, asıl yavru balıkların kökünü gırgırlar/troller kurutuyor" der ve avlanmaya devam eder.

(B) yavru balık yakalanmasına karşıdır ancak aynı şekilde belittirğiniz gibi "Benim yakaladığım 3-5 balıktan bir şey olmaz, asıl yavru balıkların kökünü gırgırlar/troller kurutuyor" der ve avlanmaya devam eder.

(C) ise yavru balık avlanılmasına ve aşırı avlanmaya karşıdır bu yüzden (A) yı yaptığından dolayı eleştirir ancak aynı davranışı sergileyen (B) yi tebrik eder ve hatta birlikte balığa çıkmak ister.

(D) her şekilde yavru balığın avlanilmasına karşıdır ve (A), (B) ve özelliklede (C) yi kınar.

Bu mevzu için mücadele verilirken kimin nerede durduğu çok önemli. Isim isim açıklayıp çarşaf çarşaf yayınlanan çinekop raporlarına yazıp olay cıkarmak ve polemiklere sebep olmak yerine hiç değilse bu tarz raporların gözler önünden kaldırmak en hayırlısı diye dusunuyorum. Cünkü bu zihniyeti bu saatten sonra değiştirmek neredeyse imkansız. Tüm gücümüzü bizlerden sonra gelen yeni jenerasyonu bilinçlendirmeye harcamak daha mantıklı. Bu raporların onlara kötü örnek olacağını düşündüğümden, sizlerinde düşüncelerini merak ettim.

Son düzenleme: 19 Kasım 2010
  6. desperrado

desperrado mustafa yigit

Favori Kamış:
    Daiwa
    Favori Makine:
    Banax ST7000
    En İyi Avı:
    palamut 1 kg
    Yayınlansın ki bizde burdan uyarabilelim.

7. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

Yasaklara, sansüre herzaman karşıyım, insanlar konuşarak ve tartışarak herşeyi çözebilmelidirler. Ama biz bunu başarabilen bir toplum değiliz çünkü binbir türlü sorunlarımız sıkıntılarımız var hayatta. Bende ilk başlarda buradan direk o raporlara yorum yazarak gerekli uyarıların yapılabileceğine inanırdım ancak öyle olmuyor. O uyarılar yıllardır yapılıyor ve raporlar yayınlandığı sürece bir yere varmıyor.. Dönüp dolaşıp sirküler var herşey legal deniliyor, 3-5 beş balıkla birşey olmaz deniliyor daha sonra bu kınskançlıktan eleştrilidiklerini sanıyorlar, daha sonra kişisel bir mevzu var sanılıyor ve en sonunda balıkcının vicdanına kalmış ve buna kimse karışamaz deniliyor sanki babasının havuzunda avlanıyor. Bu kadar yazılıp çizilen şey varken insanlar okumak istemiyor resimlere kactane balık alındıgına nerede alındıgına bakıp belki bir kac saat sonra belki ertesi gün oraya balığa gidiyor. aynı takımlar aynı avlar.. tebrikler böyle gelmiş böyle gidiyor. Belki su aşamada yayınlanmasa daha iyi olur gibi geldi bana. Hatta keşke ilk balığın akın akın geldigi zaman böyle bir karar alınsaydı. Neyse zararın neresinden dönülse kardır. Ki belkide anket öbür türlü sonuclanır yayınlanmaya devam eder, kim bilir. Yayınlanmasın diye de sonuclansa her iki şekilde tamamen moderatorlerin kararına kalmış birşey yine de.

8. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Doğan, anket için teşekkürler ama yasakçılıkla bu iş olmaz maalesef.

Adam burda yasaksa, sanki umrundamı gider başka yerde açar raporunu.

Avlanmamalılar evet ama legal olduğu sürece ben kimseye neden avladın, balık katili vs diyemem ki..

Bazı mesajlarda görüyorum adamı vatan haini ilan edecekler neredeyse bu kadarı abartı...

Zihniyetin değişmesi lazım öncelikle...

Bunada en güzel vesile olan örnek teşkil eden av raporlarının çoğalması...

Ben bu sitenin eski bir üyesi olarak geçmişe baktığımda şimdi çok ama çok daha iyiyiz bu konularda.

Eskiden millet ufak balığı bile salmak aklına gelmezken.. şimdilerde tebliğdeki limitin üstündeki balıkları bile salan arkadaşlar var aramızda...

Bu bence çok güzel bişey...

O yüzden raporlar doğrusuyla, yanlışıyla yayınlansın ki.. hangi tür avcılık daha adaletli ve etik, kendimize yakıştırabiliyoruz... tercihi avcı kendisi yapsın artık...

Ben ankette yayınlanmasın dedim ama bu şahsi fikrim benim... kimse üstünde baskı uygulayamam... sadece fikir verebilirim, gerisini avcı kendi bilir..

9. stillborn19

stillborn19 Sezai

Favori Makine:
    Kamış:Linaffe,Captain,Remixon makina:Virax Charizma
    En İyi Avı:
    Sudak 3 kg
    Evet Sonuna kadar haklı ve Bizzat katılıyorum

10. electronico

electronico levent

Ya-yın-lan-ma-lı

11. necmifidan

necmifidan Necmi FİDAN

Bir balıkçı köyünde kendi halinde aklı biraz kıt zavallı birisi varmış..Zamanının büyük kısmını deniz kenarlarında dolaşarak geçirir çevresindeki kişilerin verdikleriyle yaşamını sürdürürmüş..
    Biraz ilerdede yazlık siteler varmış.Birgün kuvvetli fırtına sonrası zavallı adam deniz kenarında dolaşırken birden hareketlenmiş ve yere eğilerek yerden birşeyler alarak denize atmaya başlamış.Bunu uzaktan gören site sakinleri dayanamayıp yanına gittiklerinde adamın kumsalda karaya vurmuş binlerce deniz analarını eline alarak denize bıraktığını görünce şaşırmışlar.Yanına giderek..
    "Kolay gelsin ama bunları tekrar niye denize atıyorsun?"
    "Hepsi canlı burada kalırlarsa ölecekler.."
    "Ne farkederki..Burada binlerce deniz anası var.."
    Adam birtanesini eline alarak denize bırakmış ve..
    "Bakın bunun için çok şey farketti ve artık yaşayacak.." demiş..

Evet arkadaşlar..Ne yazıkki denizler artık bitiyor.Bizler hala daha farkında değiliz..Hala çinekop adı altında defne yaprağı tutanlar lüfer tutmuş havasındalar.Tezgahlarda barbunlar 5 cm..Çinekop yazılan balıklar defne yaprağı..10 cm kırlangıçlar büyük alışveriş marketlerinin tezgahında..Galata köprüsünde 5 cm kıraçalar tutuluyor..
    Bana görede bu tip raporlar yayınlanmasın..

12. beyaz martı

beyaz martı Serbulent Bay

Favori Kamış:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    Favori Makine:
    balığın cinsi ve mevsime göre
    En İyi Avı:
    Yayın 10 kg
    Sirküler dahilindeki her türlü av YAYINLANIR.

Bu sitede durum budur.

13. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    Serbület Bey, bu akdar kesin kanılara nasıl varıyorsunuz. Burda bir oylama ve fikir alışverişi yapılıyor gördüğüm kadarıyla. Acaba bu oylama sonuçlandı da bizmi fark etmedik? Ya da sizin bunu kesin bil dille sonuca vardırabilcek bir yetkiniz mi var?

14. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

zaten önce tartışılmasından yanayım o yüzden açtım bu konuyu. fakat birşeyi kafam almıyor. soyu tükenen bir balığı yavru veya erişkin alı koymanın altında yatan hissiyat nedir?. sürekli sirkülerden bahsediliyor, sonrada bunun yanlış eksik veya tarihi geçmiş olduğundan bahsediliyor. Iyide bunun yanlış olduğuna inanılıyorsa neden devam ediliyor avlanılmaya? Gırgırlara ve trollere kaçak avcılıga her türlü kahpeliğe karşı mücadele verirken kendi içimizdeki yanlışlıları düzeltmek için illahi devlete ihtiyacımız var mı? İlla devletin yasak koymasımı gerekiyor birşeyin yanlış olduğunu bildiğimiz halde kağıda yazılıp önümüze konması mı gerekiyor. böyle böyle yaparsan falanca miktar ceza yersin haaa diye illa bu uslüptan mı anlıyoruz bizler bir tek? Nasıl bir toplum olduk biz?

15. greenpeaceturkiye

greenpeaceturkiye Ceren

Kendi aranizda dogru olani bulmaniz cok onemli, bunu birbirinizi kirmadan tartisarak yapmalisiniz.

16. electronico

electronico levent

Anketin cümleleri yönlendirici olmuş.Buda iki seçenek arasındaki eşitliği bozmuş.

17. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

ben ankette yayınlanmamalı kısıma oyumu kullandım evet küçük balık yavrubalıkların forumda avlandığını görmek beni üzüyor isterse yasal limitlerde olsun kötü örnek oluyormu? oluyor bence, en azından aynı avı yapanlar o yaklamış neden öyle diye kendilerine bir çıkış noktası buluyorlar.

Ama tekrara düşündğümde bence o avlıyan arkdaş bizlere balık tutumdiye gösterdiği balıkları forumda yayaınlasada yayaınlamasada onun için pek birşey farketmiyecek. Adam gitmiş yapmış avını biz burada lüferin soyu tükeniyor,sarıkanat çinekop felan avlamıyalım diyoruz hatta forumdan abilerimizn desteğğiyle dilekçeler,kampanyalara destek veriyoruz. O radan lak biri çıkyor çinekop , sarıkanat, lüfer raporu oldumu şimdi, demkki bizim buradan devletin kollarına gönderdiğimiz dilekçeler yapılan kampanyalar hep boşuna çünkü kendi içimizde samimiyetsizlik var. böyle olunca bizim gibi amatör avcılık yapmayan halk ne yapsın memur ucuza aldığı balığın derdinde sorun pazarda istavrit12 çinekop 15 ytl çinekop lüfer kalmayınca tahtın velihatı belli :D istavrite mezgite sarılır boğaz avcıları.

Tekrar düşünüyorum peki fotolar yayınlanmazsa ve avlar devam ederse biz ne yapmış oluruz bence bu avları yapanların ekmeğine yağ süzmüş oluruz zaten bu şekilde konuşunca yönetimden uyarı geliyo (yönetimden rica - lütfen okuyunuz) :) Adam rencide oluyorsa olsun ben rencide etmiyorumki kendisi yakalamış kendisi yayaınlıyor bende düşüncemi söylüyorum. Göz var nizam var zaten raporların çoğunda detaylı bilgi verilmiyor okuyun bağzı abilerimizin raporlarını mesala turgay abi ,aliço abi adam rüzgarın yönünü hızını söylüyo haaa yalan yada doğru okadar dertdeğil rüzgar günü günü tutmaz denizde 50- 100 metrede rüzharın yönü şekli değişir. böyle detay vermiyorsa lak fotoğrafı koyuyorsa zaten oltanın nasıl olduğu ortada düşünün çuprayı mercanı kaç değişik yöntemle tuta bilirsiniz biraz basite indirgediğinizde raporda tek söylenicek söz '' ya tebrikler yada balıklar küçük '' Kusura bakmayında avcıyı hoştutacam ama üzülmesin diye brovo tebrikler yada oooo maşallah çok iri çinekoplar sarıkanat olmuşlar diyecek halimiz yok diyip sırt sıvazlıyacak halimiz yok asıl problem zaten bizde sırt sıvazlanmasını seven bir milletiz ondanda sıvazlıya sıvazlıya çinekoplar sarıkanatlar, ispendekler, ladikler, kraçalar türedi hangi dedemizin ağzından çıktıysa bu isimler o balıkların üstüne yapışmış ve artık küçük olduğu için söyleniyor olduğu unutulmuş gidin bakın balıkçı tezgahına 500gramlık ispendekler deniz levreği diye satılıyor. o balık evet denizde yaşayan levrek ama çifilk denizin içinde çiflik levreği tezgah çıda ayrı bir algı yaratıyor. peki çinekop,sarıkanat onundamı çifliği var?

son olarak diyeceğim bizim milletimizin oto kontrolü yok kendisini sınırlamasını bilmiyor nefisi doymuyor. Allahtan dinmiz islam yoksa çok feci çinlillerle kapışırdık zaten bizden korktuklarından çinseddini koymuşlar asyaya Eğer çözüm buysa yayınlanmamalı çözüm değilse yayaınlansın kimse kimseyi vatan hainni olarak ilan etmiyor birkaç ortak fikir üst üste gelince doğru olanı buluyorsak nasıl makina tavsiyesinde ortak fikirde doğru makinayı buluyorsak herkonuda forumda böyledir. Adı üstünde (F-O-R-U-M)

18. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Forumların amacı bilgi paylaşımı değilmidir ? burada yazışmadan , tartışmadan bilgi paylaşımı yapılabilirmi ? veya ''forum kelimesinin anlamını itirak etmiş sayılabilirmiyiz ?

Tabiy ki !! doğrular ve yanlışlar tartışılabilmeli !! ''ki , bir görüşe sahip olalım !!
    Cumhuriyetin ilk yıllarında , ''İdam maddesi , uygun bir karar değildir'' kaç kişi diyebilirdi !!!
    Zamanla keser ve sap döndü , bu madde tartışılır hale geldi ve işlevini yitirdi !!!
    Her ne olursa olsun tartışılmalı ve tartışmanın önü açık tutulmalı !!!

Bütün ''amatör forumlarda , avlarda ''Etiklik tartışılabiliyor !! bu ''göreceli etikliğin temelide , sürdürülebilirlik kavramı dahilinde , üreme boy limitlerine dayandırılıyor , fakat bizler uygulanan ''Tebliğe göre av yapıyoruz ve buda maalesef ''sürdürülebilirlik kavramına ters düşüyor !!

Yukarıdaki ''idam maddesi örneğinde olduğu gibi , önümüzde çıkarılacak ,''yeni tebliğ'' için artık , bunlar tartışılıyor !!! bir süre daha tartışılacakta !!!

19. AkÇ@Y

AkÇ@Y Murat

Bence de yayınlanmamalı hatta tutulmamalı.Neyse ki forumda birbirini anlayan bir kısım üye olması bile çok güzel...

20. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    Sevgili Ali Kemal, Alp Abi ve de Murat, fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum. Bazı arkadaşların manasız ısrar ve avuntuvari savunmalarına rağmen avlarımızda esas alınması gereken şeyin tebliğlerden ziyade sürdürebilirlik olmalı. Zira bir çok tür sularımızdan gitmiş yada gitmek üzere. Her sene bir tür için ağlıyoruz, lüfer, sarıkanat oluyor sarıkanat çinekop acaba bir sonraki sezon defne yaprağı içinmi çırpınıcaz?