yayın avı hakkında..

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında foe44 tarafından paylaşıldı.

1. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan
    Ben yayın avlamak istiyorum ama balığa hiç gitmedim sağolsun sitedeki arkadaşlar bana kamış ve makine önerdiler son olarak şunlarda karar kıldım.Ve sizinde görüşlerinizi almak istiyorum
    kamış 165 cm var bide
    http://www.hepsiburada.com/pelican-...px?categoryid=1307209&productid=sporvr3136165

bide 180 cm var
    http://www.hepsiburada.com/pelican-...px?categoryid=1307209&productid=sporvr3136180

ve son olarakta 300 cm lik
    http://www.hepsiburada.com/ProductDetails.aspx?categoryid=1307209&productid=sporvr3228330

1)sizce uzun olan dahamı iyidir ?Bu kamışlardan hangisini seçmeliyim.?
    makine de:
    http://www.hepsiburada.com/d.a.m114...x?categoryid=1307056&productid=sporvr91140150

2)bunları almayı düşünüyorum ama kurşun mantar takacakmıyım?Erzincan barajında avlanacam.
    Bi de hangi tip iğne takacam bunları söylerseniz çok memnun olurum.Yani makine ve kamışda hemen hemen karar kıldım ama geri kalan küçük gıvır zıvırları acemi olduğum için sizin bilgilerinize çok ihitiyacım var.
    3)Birde ben erzincandayım yayın avı yasağı kalkmışmıdır onu nasıl öğrenebilirim. Kusura bakmayın çok soru sordum ama acemiyim.tşklr.

Son düzenleme: 16 Haziran 2009
  2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Alper son soruyu ben cevaplayayım zira, en kolayı o. Diğer sorularınız için biraz sabır lütfen. Bilgisi olan arkadaşlarımız bilgilerini paylaşırlar.;)

Erzincan'da sezon açılışı 2 Temmuz.

Selamlar, rast gele.:)

3. kassarulu

kassarulu İbrahim

Favori Kamış:
    Captain 1500 Camelon
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Sazan 5 kg, kefal 3kg
    2. soruyada ben cevaplamaya çalışayım

Bizim buralarda En çok kullanılan dip oltasıdır. bu şekilde bir düzeneği makaranın ucuna takıp gergin bir şekilde kamışı sabitleyin birde zil takın ondan sonra kendinize yapacak başka bir uğraş bulun çünkü epey beklemek gerekiyor. bir kulağınızda misinaya taktınığınız zilde olsun.

Tabi mantarlı oldada kullanan var.bence ikisiylede şansınızı deneyin. yayın genelde dipte yüzer ama yukarılarada çıkar.

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Takım için bir öngörüm yok ancak, iğne (sinek) ve misina (0,30) yayın için pek uygun olmaz sanırım.:confused:

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

O zaman 1. soruya da ben yorum yapayım.

Yemli takım kullanacaksan tabiki 3.30 olan kamışı kullanmalısın. Diğer iki kamış daha ziyade tekneden kullanıma uygun kamışlar. Kıyıdan hem istediğin gibi atamazsın hemde dibe dolamadan saramazsın.

Yayında uzun kamış iyidir. Çünkü yayın yemi alınca direk dibe iner saklanmaya çalışır. Geneldede kaya çalı türü bir şeyin arkasına gizleneek misinayı taktırır. Bu nedenle kamışı yukarı dikip çekerek balığın dibe inmesini engellersin. Ayrıca yemi istediğin mesafelere de atabilirsin.

Av saati akşam 21.00 ila 02.00 arasıdır.

Makina devri düşük olmakla beraber tatlı su için yeterli bir makina.

6. kassarulu

kassarulu İbrahim

Favori Kamış:
    Captain 1500 Camelon
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    Sazan 5 kg, kefal 3kg
    resimi takımı anlatmak için attım aslında üzerlerinde yazanlara pek bakmadım.
    dediğin gibi iğne olarak orta boy bir iğne misine .60 yeterli olacaktır.

7. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Köstekler 0.40 ana beden 60 lık, iğneler de 3 numaradan küçük olmamalı. Yayın gözleri iyi görmediğinden misinayı algılaması zorlaşır. Ancak yine de yeşil renklerde seçilmesi iyidir.İğne olarak Mustad Hoodlum 3numara iyi bir tercih olacaktır. Özellikle ciğer türü yemlerde.

8. Gökhan Aydınlı

Gökhan Aydınlı Gökhan

Favori Kamış:
    Extreme Cast, Okuma Powerliner
    En İyi Avı:
    İçi mazot dolu, bir bidon
    Sizin bu işe ayırdığınız bütçeyi ve seçeneklerinizi gözeterek, daha evvel size bu konuda verdiğim cevapları tekrar geçiyorum ki diğer arkadaşlarımında fikri olsun...

Gölde çok etkili olmadığım halde size şunu söyleyebilirim ki göndermiş olduğunuz linkteki kamış ve makinelerle orta boy bir Yayını zor çekersiniz malum Yayınlar 40 50 kiloyu aşabiliyorlar ve bu kadar büyük bir Yayını bu kamış makina setleri çekemezler. Yurt dışında bu tür balıklara özel malzemeler var ama yurdumuzda kasnak dediğimiz bir plastik metaryale sarılmış basit sisteme, 60 lık gibi kalın misinalara bir takım bağlayıp, kasnağı sağlamca sabitleyip sonra zaman zaman kontrol ediyorlar üstünde balık var mı diye . Çoğunluklada parekete dediğimiz çok iğneli sistemi kullanıyorlar malesef..
    Sizin avlanacağınız yerde balıklar 10 -15 kiloyu geçmiyorsa en az 60 lık bir makina sağlam devri düşük ama gücü çok olsun, (80 lik tavsiye ederim )
    Ve boyu 3 -3,50 metreyi geçmeyen bir kamış ile rahat bir av yapmayıda tercih edebilirsiniz...

http://www.avmarketi.net/yayin-balig...olta-modelleri

1.85 liğini alman daha mantıklı olur oltayı savuradabilirsin avlanacağın bölgedeki avcıların kullandığı yem ve takım ideal takımdır bu konuda her zaman iyi gözlem yapıp bilindik uygulanan başarılı yöntemleri uygulamak boşa vakit kaybını önleyecektir. Aklını karıştırmak isemem ama birde şöyle bir kamış gördüm http://www.avmarketi.com/asp/show_st...uct=1-03229330
    Birde sitede bu balık ile ilgili takım ve genel bilgiler http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=21961 burda mevcut .. Görüşmek üzere.

9. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan
    Gökhan abi link açılmıyo bidaha kontrol edermisin bide bugün balıkçıya sordum barajda yayın olmaz dedi fırata git dedi doğrumu acaba ?

Birde şu suni yem işe yararmı kurbağayla falan urasmak istemıyorumda :S
    http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=24-MG-012
    Ayrıca çok teşekkür ederim bu kadar ilgileneceğinizi düşünmuyodum sağolun.

10. barakuda55

barakuda55 mustafa

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    albastaradmiral
    En İyi Avı:
    sazan15kg,sudak 3.5kg.,mercan 550gr.,yayın 4 kg.
    ya arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca değinmeden edemedim benim 100 lük misinamı patlattı kaç sefer siz 60 lık 30 luk yazıyorsunuz komiğime gitti onlarla ancak sirküler dışı yayınlar yakalanabilir(kelebek,şebek)diye adlandırılan bence en az 80 lik misina ve 0/5numara iğne oda sağlam olmalı yem olarak balık yada kurbağa olmadı solucan sülük bol şanslar

11. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Yayında alt limit 90 cm olduğuna göre, ve Fırat nehrinde nasıl bir yayın geleceğini önceden kestirmek zor olduğuna göre tedbiri en üst seviyede tutmak gerekir. Bunun için önce deneyeceğin yemlerde kararın net olsun. Canlı balık ve kurbağa kullanacaksan şamandralı, solucan veya sülük,ciğer gibi yemler kullanacaksanız dip oltası kullanın. Dip oltasında kösteklerde örgü misina, şamandralı oltada minimum yüksek çekerli 0.60 mm. olsun. Beden için kamış-makinada yine örgü misina, el oltasında jalüzi ipi öneririm. Her koşulda oltanızı mutlaka orta kalınlıkta esnek bir dala veya çok sağlam bir kazığa bağlamanızda fayda var. Yayın oltasını asla elinizde tutararak beklemeyin. Şamandra yerine küçük boy ağzı iyi kapatrılmış pet şişe kullanabilirsiniz. Balığı yormak için de çok faydası var.
    En önemlisi deneme-yanılma yoluyla kendi tecrübenizi oluşturacaksınız. Bizim anlattıklarımız, kendi şartlarımıza göre geliştirdiklerimizdir, unutmayın.

12. TheCloUd_Bursa16

TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    aynen mustafa abininde dediği gibi eğer yayınların mağaralarının önünü(büyük yayınlar genelde mağaralarda oyuklarda yaşar) tutturabilerseniz büyük yayınlar kamışları kazıklarla birlikte yerinden bi anda indirebiliyo:D zaten makinaların üzerindeki 30-40 mm arasındaki misina ya kopuyor yada kesmek zorunda kalıyosunuz(burda kastettiğim 40-50 kg lık balıklar)yayında en ideal sallama diye tabir ettiğimiz kasnakların üzerine sarılı 100 mm kalınlığında 100 mt uzunluğunda misina işimizi görecektir.eğer mümkünse iğnenn büyüklüğü parmağımız kadar olsun-ki balıkcılarda bun bulamazsınız kendiniz özel olarak yaptırcaksınız;) yem ise dalak, tavuk ciğeri, sülük, canlı balık, danaburnu(böcek:D ), ve diğer sakatatlara asla hayır demez;) eğer mümkünse iğneyi yem ile doldurduktan sonra bot yardımı ile istediğinz bölgeye bırakın..gerisi balığa kalmış...

rasTGele

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Geleceğin +100 kg.'lık balıkları senden korksun.:p

Özkan, az zamanda çok işler başarmışsın yeğenim. Tebrik ederim. ;) :)

14. TheCloUd_Bursa16

TheCloUd_Bursa16 Özkan küçüK

Favori Kamış:
    Remixon KING 50
    En İyi Avı:
    Turna 8 kg, 8 kg SazaN
    teşekkür ederim Nuri abi:)

15. Gökhan Aydınlı

Gökhan Aydınlı Gökhan

Favori Kamış:
    Extreme Cast, Okuma Powerliner
    En İyi Avı:
    İçi mazot dolu, bir bidon
    Fıratta yayın var biliyorum ama senin avlanmayı düşünüğün barajı inan bilmiyorum, yayın için gerçekten Fırata gitmen gereksede denemekte ve ordaki avcılarla sohbet edip bir ağızlarını yoklamanda fayda var . Yayın türü balıklar için gerçekten sabırlı olmak şart. Yapay kurbağa denemeni tavsiye etmem çünkü bu tür yemler iyi sonuç vermemekle birlikte, Yayın gözleri iyi görmeyen ve gelişmiş koku alma duyuları ile yemini arayıp hareket geçen bir balık . Canlı kurbağa debelenip hareket halinde olduğu için işe yararken bu ürünlerin en azından karasularımız içinde iş yapmadığı fikrine varılmıştır avcılarımız tarafından. Ultrabait tarzı yem solusyonlarının bir miktar bu balıklar arasında cezbecidi etkisi olduğu söylensede, avlanacağın bölgede popüler olan ve kullanılıp sonuç alınan yemleri ve yöntemleri denemen faydana olacaktır.

Bu tür balıkları kamışla yora yora kıyıya almak mümkün, ağırlığı makinaya verme sakın, kamışla balığı yukarı doğru asılarak yüzeye doğru çekip ,makinayla sadece misina boşluğunu al, balık aşırı direnç gösteririse tekrar kalama ver ve biraz diplemesine izin ver sonra tekrar yukarı kaktır kamışla yine biraz sar boşluğu al gerekirse tekrar balığa yol ver ..Bu işlemi makinayla yapmamaya özen göster aksi takdirde makinan kullanılamayacak duruma gelecek ve seni zor durumda bırakacaktır.
    Balığın direnci düşüp yorulana kadar onla uğraşmak zorunda kalabilirsin, bizzat av sırasında bu gibi durumları tecübe ederek pratiklik ve ustalık kazanacağını söylemekte yerinde olur.
    1.80 lik makina yerine senin bu işe ayırdığın bütçeyi aşmayan aşşağıda tekrar linkini vereceğim ürünün daha fazla işini göreceğinide söyleyebilirim.

http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=1-03228330

Son düzenleme: 17 Haziran 2009
  16. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan
    Gökhan abi yine bu adresten bana bi iğne ve kurşun linkide verirmisin.Takımı bugun yarın sipariş verecem o adresten zaten 2 temmuzu da iple çekiyorum :D

17. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan

Buralarda vardır herhalde yayın erzincan fırat nehri

18. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan
    Nejat amca neden elimde tutarak beklemıyım merak ettimde.?

19. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Sen kaç kg gelirsin bilmiyorum ama 20 kg ve üstü yayın elinde olta varken vurursa 3 şey meydana gelir:1- oltanı elinden alır gider.2-Elinden yaralanabilirsin.3- Seni de suya çekebilir.:(

20. foe44

foe44 alper

En İyi Avı:
    Aynalı sazan
    Walla ben şuan 108 kiloyum ama tırstım şimdi yüzmede bilmıyom.:D