Yayin Baligi Hakkinda

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında afacan tarafından paylaşıldı.

  1. afacan

    afacan engin aksakal

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    İSTANBUL gaziosmanpaşa
    En İyi Avı:
    Yeni geldim daha Siftah yok
    Merhabalar.Malum kışın son günlerini yaşıyoruz.Avlanma zamanı geldiginde gölün kralı YAYIN balıgının peşinden yine koşturmaya başlayacaz.Merak ettigim şey ise suyun sıcaklıgı kaç dereceyi buldugu zaman YAYIN hareketlenir.Ve dogal yemler hakkında degişik fikirleri olan arkadaşların mesajlarını bekliyorum.Herkese yeni sezonda bol trofeli avlar dilerim.HERKESE RASTGELE
     
    Son düzenleme: 2 Mart 2010
  2. gazikent

    gazikent ABDULLAH

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    GAZİ ANTEP
    En İyi Avı:
    sazan
    yayın balığı (Silurus glanis), Siluridae familyasından Avrupa'nın ikinci büyük tatlı su balığıdır. Yassı ve geniş kafası, geniş ağzı, dudaklarından sarkan iki uzun anteni ve çenesinden sarkan daha kısa dört anteni, kuyruğuna kadar uzanan alt-yüzgeci ve kafasının yakınında bulunan daha küçük bir sırt-yüzgeci vardır. Bayağı yayın balığı çok iyi duyma kabiliyetine sahiptir. Seksen yaşına kadar yaşayabilir.

    Bayağı yayın balığının dişisi kilo başına 30.000 yumurta üretir. Erkek balık, yavrular yumurtalardan çıkana kadar yuvayı korur, bu süre, suyun sıcaklığına göre üç ila on gün arasında değişir.

    Bayağı yayın balığı büyük, ılık gölleri ve derin, yavaş akan ırmakları tercih eder. Su akıntılarının oluşturduğu mağaralarda ve suya batmış ağaçların yanında barınmayı sever.

    Alt dudağın üsttekinden daha öne çıkık durmasından da anlaşılacağı gibi, suyun ortasında ve suyun dibinde beslenir. Suni göllerde de üretilen yayın balığı yenilen bir balıktır. Ama yaşlı balıkların eti tatlı olmadığı için belli bir yaşa kadar yenilmesi gerekir; ozaman tadı dana etini andırır.

    Bayağı yayın balıkları kuzey hariç Avrupa'nın her yerinde bulunur. Türkiye'de de büyük ırmaklarda ve baraj göllerinde bulunur. Fırat ve Dicle Irmaklarının dışında kalan akarsu ve göllerde yayılmıştır. 3 metreye varan uzunluğu ve 150 kiloya varan ağırlığı ile, mersin balığından sonra Avrupa'nın ikinci büyük balığıdır. Ama bu büyüklüğe ulaşan yayın balıkları çok nadirdir, son yüz yıl içinde, bu büyüklükte balık yakaladığını söyleyenlerin inandırıcı kanıtları yoktur. En son inandırıcı kanıtlar 19. yüzyıldan kalmadır. Yayın balığı ortalama 1,30 - 1,60 metre boyundadır. Bazen iki metreden daha büyüğünü yakalamak da mümkündür. Yakın zamanda yakalanan en büyük yayın balıkları Po ırmağında yakalanan 2,78 metre boyunda ve 144 kilo ağırlığında, Almanya'da yakalanan 2,49 metre boyunda ve 89 kilo ağırlığındaki yayınlardır. Fransa, İspanya ve Yunanistan'da da yaklaşık bu büyüklüklerde yayınlar yakalanmıştır.

    Bayağı yayın balığı genellikle balıkla beslenir, ama solucan, sülük, böcek ve yengeç de yer. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, kurbağa, fare, sıçan, ördek ve su kıyısında yaşayan kuş türleriyle de beslenir...
    Su sıcaklığı 20-30 oC arasında iyi gelişir.
    Yayın Balığı; Göllerin ve durgun akan nehirlerin en önemli balıklarındandır.
    Denize bağlantısı olan az tuzlu kıyı göllerinde bile rahatlıkla yaşarlar (Büyük ve Küçük Çekmece'de olduğu gibi). Ülkemizde Avrupa yayın balığı yada bayağı yayın balığı (Silurus glanis) ve mezopotamya yayın balığı (Silurus triostegus) olmak üzere iki tür bulunur.
    (((ALINTIDIR ))) :)
     
  3. barakuda55

    barakuda55 mustafa

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    118
    Şehir:
    samsun
    Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    albastaradmiral
    En İyi Avı:
    sazan15kg,sudak 3.5kg.,mercan 550gr.,yayın 4 kg.
    sen yazılanlara aldanma bizim oralarda çok yakalandı öyle yayınlar sadece güzel halkım haber yapmıyor gözümle gördüm 75kg.55kg.38kg.hemde benim arkadaş yakalıyor ancak büyük yayın yakalamak çok zahmetli canlı balık kurbağa felan bildiğim kadarı ile mart itibari ile yüzeyliyor ve çift geziyor büyük yayınlar ama kimsenin yakalamasını tavsiye etmiyorum çünkü üreme mevsimi kim nederse desin