Merhaba, sevgili balık dostları; Sizce resimde görmüş olduğunuz silikon danaburnu yayın balığı avında iş yaparmı? Üstünde ve altında kanca delikleri mevcut , baş kısmından girip kuyruk kısmından iğne çıkıyor..Uzunluğu 5 cm...Bir kaç fotosunu çektim..görüşlerinizi bekliyorum?Teşekkürler... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
Ben başarılı olacağını zannetmem. Zira yayın görme yeteneği çok zayıf bir balık. Koklayarak ya da titreşimleri algılayarak avlanır. Özellikle sudaki titreşimleri algılama yeteneği çok gelişmitir. Bu da demek oluyor ki canlı yemle avlanma şansınız varsa mutlaka denemelisiniz. Kurbağa, Fare gibi yemleri tercih edebilirsiniz.
Heleki bu mevsimde Canlı danaburnu ve sülükle bile yakalanmıyo bence sahtesi hiç iş yapmaz.Çünkü yayın TİTREŞİMLERE reaksiyon gösteren bir balıktır.Sahte yeme gelme olasılıgı çok zayıf bence
Kaşık ya da sahtelere atlayan yayın balıklarını düşündüğümüzde buna da gelmemesi için bir sebep yok lakin küçük balık, sülük, solucan, danaburnu, ciğer, kurbağa gibi yemlerle tutulma olasılığı çok daha fazla. Yalnız yayın at-çek'ten ziyade beklemeli avlarda daha iyi sonuç veriyor. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Yayin konusunda emin olarak konusamam.Ama bu sahte ile guzel kasna avi yapilir diye dusunuyorum. Rastgele...
Sahte güzelmiş ama şuanki mevsim yanlış yayın balığı mayısın 15inden sonra güzel av vermeye başlıyor. Yer seçimi doğru olduktan sonra bu silikonun yayın avında kullanılabiliceğini düşünüuorum ama boyut olarak biraz küçük yayın değilde yavruları (yöresel adı haşlak) onlar ontanızı ziyaret edicektir diye düşünüyorum.
Nuri abicim noktayı koymuş, Afacan ve Kurbağa prens inde dediği gibi titreşim önemli tabiki..Bu sahtenin kanatları şeffaf ve damarlı ...Attıktan sonra yavaş yavaş çekilince kanatları gerçekmiş gibi suda pır pır yapıyor.sanırım onun çıkardığı ses'e reaksion gösteriyor balık...Mepps kaşığı döner o gibi.Nuri abicim dediğine katılıyorum ama canlı yem kadar verimli olacağını bende sanmıyorum...
Mert özelden msj atılmıyor bu aralar ama 2007'de istanbul üsküdar'daki balıkçılardan almıştım..markası nı hatırlamıyom kutu içinde 4 adet iğnesi ile birlikte oluyor..Belki eminönünde de bulabılırsın...
Arkadaşlar bizde geçmişte çoğu yakala bırak şekilde (etini sevmediğimiz için) yayın avları yaptık. 10 kg nin üstünde yayınlar çıkardık. Ama bizimkisi şans balıkçılığıydı. Yayın konusunda çok tecrübeli değilim. Yem olarak sülük kurbağa ve etçil organik yemler kullandık. Aynı avlaklarda turnalar kovaladık. Gündüz - gece saatlerce çeşitli kaşık ve sahtelerle atçek yaptık. Ama hiçbirinde turna sahtelerine yayın atladığını görmedik ve duymadık. Acaba içinizde hiç birebir kaşıkla yada sahteyle yayın yakalayan varmı? Tesadüfi avlardan bahsetmiyorum. Birebir yayına atçek yapıp yakalayan var mı?
Sevgili dostum, burada mevzuu yalın bir 'titreşim' değil elbetteki!! Döngüdeki akvaryuma koku ve salgı yayan bir canlı titreşiminin kendisinden bahsetmek esas olan kanımca.. Yayın balığı üzerine okadar çok kafa yordum ki yazarak ifade etmem mümkün değil tecrübe ettiklerimi ve gördüklerimi. Yayının tek ve kadim mönüsü iri ve dolgun bir solucandan ibarettir! Yok efem kurbağa, yok sülük, yok tavuk, yok civciv v.s.. vallahi denedim billahi denedim hemde tüm ırmaklarda, barajlarda ve göllerde.. Kara sülüğü denemediğim yer ve mevsim kalmadı, kurbağa dersen o keza, tavuk kafası, ölü civciv ve daha neler neler... Kat-ien diyorumki yayında yem sıralaması aşağıdaki önceliğe göredir.. 1- Irmak döngülerinde ve ırmaga bağlı su kanaletlerinde iri ve dolgun solucan veya beyaz kurtcuk, 2- Irmak kenarındaki suya gömülmüş söğütlük döngülerde ve sazlık alanlarda kokmuş taze, kanlı yürek ve canlı yahut kokmuş ölü balık veyahut balık filetosu, 3- Irmaga bağlı gölet veyahut kökeni eski barajlarda ise nadiren kara sülük veya kokuşmuş ölü balık.... denedim ve sonuca ancak varabildim... Sahte danaburnuna gelince; canlısına çok emek sarfettim çok bel bağladım ama maalesef 1 adet tıkırtıya bile şahit olmadım nail olamadım.. sahtesine hörmetim yok.. ayrıca yayın avı ile ilgili ortak ve olgun bir kanaat vardırki yayın, mart ayının 15-20 sinden sonra ancak kendine geliyor ve gezinmeye başlıyor.. don ve ayaz olan kış gecelerinde bu balığı yakalamak na-mümkün görünüyor... Lakin ırmak beslemeli göletlerde derin dip oltalarından sonuç alan aykut isimli bir arkadaşımla geçen hafta bir telefon muhabbetim oldu, asla palavrasını görmedim aykut arkadaşımın.. haaaa, ben illaha yayın yakalamak istiyorum diyorsan, bu mevsimde aspendos çayında şansın çok fazla... dene ve gör... Not; aspendos çayı nerde dersen onu da sen bul be güzel kardeşim bir çin atasözü derki; BEN DAHA NE YAPIYIM )
Av raporlarından birisinde görmüştüm, bu kelebek denen nispeten daha küçük olan yayınların kaşığa atladığını da çok duydum ama hiç görmedim. Aldığım çoğu turna kaşığında "turna ve yayın kaşığı" yazıyor. Bu kadar şeyin hayal ürünü olacağını sanmam.