SELAM ARKADAŞLAR; Başlıktada belirttiğim gibi sizcede bu takımları bırakmanın zamanı gelmedi mi? Bazı arkadaşların seslerini duyar gibiyim; Neden bırakalım ki gayet iyi sonuçlar veriyor çok büyük balıklar tutuyoruz. Peki arkadaşlar ya büyük balık tutmaya çalışırken çoğu zaman çoklu iğneler sayesinde çektiğimiz limit altı balıklar. Herkes farkındadır ki çekilen küçük balıklar bu yöntemler yüzünden kıyıya gelene kadar yada biz iğnelerden kurtarmaya çalışırken büyük zararlar görmektedir. Hatta balığı çekerken ağzı ve gövdesi yırtılarak iğnelerden kurtulan balıklarda bundan nasibini almaktadır. Bazılarınız ben usta balıkçıyım balığa zarar vermeden iğneyi çıkarırım, yada sazan zaten sağlam balık ona bişey olmaz diyebilir. Bence bu tür mazeretler uydurmadan bu takımların kullanılmasına son vermeliyiz. Belki benzetme biraz ağır olacak ama takımda 8-10 iğne kullanıp balığa hiçbir şans vermeyen bizlerin ağcılardan ne farkı kalıyor. Diyebilirsinizki bizi ağcılarla bir tutamazsın. Ama şöyle bir düşünün bizim amacımız tamamen sportif ve amatör bir ruh taşıyarak limit üstü avlandığında bize hem zevk hemde gurur verecek balıkları yakalamak değil mi? Peki bu denli çok iğne kullanıp balığı böylesine basit bir yöntemle avlamak amatör ruhla ne kadar uyuşuyor. Söylediğim gibi biran önce bu yöntemlerden kurtulup tek iğneli yöntemlere geçmenizi diliyorum. Çünkü sadece ben şu kadar ağcıyı ihbar ettim, şu kadarını yakalattım diyerek olmuyor. Bizlerinde birer avcı olarak avına saygı duyması gerekiyor. Her türlü karşıt ve aynı fikirde ki paylaşımlarınıza açığım. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER... SAĞLICAKLA, EYVALLAH...
Abi çapari deniz balıkçılığında sürü halinde gezen balıkları avlamak için kullanılan bir takım. Benim kastım göl takımları içindir.Kesinlikle öyle bir düşüncem yok. Ama yinede istavritte geçerli olan 13 cm kuralını uygulamak lazım. Bence buna kimse uymuyor. Yani çaparide ki düşüncemde limite dikkat edilmesi.Umarım herkes kurallara uyar. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER... SAĞLICAKLA, EYVALLAH...
tabiiki katılıyorum... ama 8-10 olmamasına katılıyorum.. çok şahit oldum bazı kendini balıkçı zannedenler bir küspenin başına 8-10 iğne ve bunları misinelerle bağlıyorlar.. resmen küspenin etrafında ağ var.. küspeyi yemeye gelen her türlü canlı takılıyor.. kaplumbağa bile tuttuklarına şahit oldum.. iğneye takılan küçük bi balığı yemeye gelen kaplumbağa iğneye takılmış.. çok üzücü bişeydi.. şahsen ben küspeli oltayı 4 iğneden yapıyorum.. ve bunları tesbih ipi yada özel iplerle(adını unuttum) bağlıyorum... iğneler küspenin yanına düşüyorlar yani zemine.. bilirsinizki sazanın beslenme tarzı vakum gibidir.. dipten kumla birlikte besinleride alır kumları geri püskürtür... bu şekilde yaptığım zaman sazan kumu ağzına aldığında iğneyide alıyor ve yakalanıyor.. iğnelerde büyük olduğu için tuttuğum balıkların en küçüğü 1,5 - 2 kg... bu şekilde küçük balıklara yada başka canlılara zarar vermemiş oluyorum... Herkese tavsiye ederim...
Bence yöntemden yönteme fark var..küspenin etrafında bulunan en az 10 tane iğnenin küspeyi yemeğe çalışan balıkların orasına burasına saplanması farklı,küspenin kokusuna gelerek yanında gördüğü yemlenmiş 2-3 iğneden birine ağzından yakalanması farklı..ilkine kesinlikle karşıyım diğeri bence sağlıklı ve zararsız bir yöntem.. Ama iri sazan için çoğu ustamızında söylediği gibi her zaman " tek iğne tek mısır "..
şimdi küspeli takımlar tarihe mi karışıyor? hiç sanmıyorum, çünkü henüz acemi olan balıkçı arkadaşlar, bu olta takımını çok balık yakaladığı için kolay kolay bırakmazlar...
özkan kardeş küspeli takımlar tarihe karışmıyor zaten yasaklanmadıda ama kullanılmasa daha iyi olur veya kullanılacaksada kösteksiz olarak değilde küspenin yanına 10 cm kadar köstek ile bağlanırsa (en fazla altı adet iğne kanunen) ufak balıklarında yanağına veya kuyruğuna iğne saplanma derdi ortadan kalkmış olur küspenin etrafında çamuru ve kumu vakumlayıp karnını doyurmaya çalışan büyük sazanlar yakalanmış olur ama bana sorarsan sazan avında tavsiye edeceğim takım tek iğneli takımdır neden dersen balık yakalandığında istediği kadar gezsin oltanın herhangi bir yere takılma derdi kalmaz en büyük balıklar hayat boyu peşini bırakmasın
tek iğne tek mısır güzel ve rahat bir balık tutma yöntemi ama zamanına göre balığın yemlenme şekli farklı.. genel olarak konuşmayayım ama memleketimde yani edirnede, yapılan tarıma göre değişiyor.. örneğin tarlada mısırlar olmadan balık mısıra gelmiyor.. ilk zamanlar solucana geliyor... gerçekten çok ilginç ama böle.. mesela mısıra aynalı sazanın geldiğini görmedim hep solucana... ya bu iş kısmet işi.. siz oltanızı sağlam tutunda gelen kısmetteyse gezerken boş iğneye takılır gene gelir (atınızı sağlam kazığa bağlayın, ondan sonra Allah'a emanet edin)