Bu sabah, birkaç gündür bahsettiğim gibi yagmur sonrası güzel bir av hayaliyle cıktım evden 5:30da. 6civarı sarayburnundaydım. tekneler kıyıdaki kayalıklara 5-10metre yaklaşmışlar uzun olta atıyorlardı. 30-40 tekne vardı. etrafta asalak gibi gezinen saygısız ve terbiyesiz insanlar. Kıyıdan olta atmak için dakikalarca bekliyorsun ve teknelerin boşluk yaratmasıyla attıngın ilk olta daha anında teknecilerin uzun oltalarına takılıyor ve kopup gidiyor ve üstüne de bagrıp cagrıp küfür ediyorlar kendini bilmez saygızı insanlar... Bunlar sadece kendini düşünen bencil eğitimsiz insanlıgın cok ne örnegidir. Bu sarayburnunu bilen bilir kıyıdan balık alınan yer zaten bahce diye tabir ettiğimiz yerin 100merte sağında kalır ve bahceye dogru teknelerin rahatlıkla avlanabildiğ yer vardır. senelerdir de balık oraya daha cok yanlar var daha verimli av olur... Bunda artık art niyet aramaktayım..agır agır oltaları toplayarak kıyıdan geçmenın başka bir maksadı olamaz.. orda balık almaya calısan kıyı balıkcılarına verilen büyük zarar vardır ortada. RApala+kursun+klips+her takıldıgında konan yüzlerce metre misine+küfür bunun değerini siz balıkcı dostlara bırakıyorum ve onları KINIYORUM...
Hiç tekneyle o bahsettiğin yerden boğaza doğru gittin mi, orada hiç tekne kullandın mı, ve tutacağın balıklarla, eşinin ve çocuklarının karnını doyurmaya mı çalışıyordun?... O saygısızlar gibi. Son olarak, yazdıklarını göndermeden bir kere okudun mu, hiç olmazsa konu başlığını doğru yazsaydın. Kusura bakma ama bu da yazını okuyanlara saygısızlık olmuyor mu? Sevgiyle kal, rastgele.
anlaşılan derdimi kelimelere iyi dökememişim üzüldüm acıkcası birincisi kim olursa olsun, ne amacla olursa olsun kendi özgürlüğünü yaşarken bir diğerin özgürlüğünü kısıtlamadan yaşamalıdır. gelelim sarayburnuna bilirim ordaki akıntıyı : amac ordan geçmek olsaydı size katılırdım : tekne kıyılar akıntıyı asar ve bogaza geçer fakat bugun lodostu hava akıntı yoktu... amacı sadece kıyı balıkcısını rahatsız etmek olan üç-beş teknenin yaptıklarını savunmanıza anlam veremedim acıkcası. işin bilincinde olanlara sözümüz yok allah hada cok kazanc versin... ve kim olursa olsun ekmek parası kazanmak adına bu hakaretleri etrafa savuramaz... Daha bilincli ve daha duyarlı bir toplum olmak adına böyle eleştirilere devam etmeliyiz.
Sizin hatırladığınız balıkçılardan pek kalmadı maalesef. Aynı olayların daha beterini biz dahi defalarca yaşadık.
Mahir abi , Biraz fazla çıkışmamış mısınız? hepsi ekmek parası için oralarda avlanıyor olabilir ama sadece orada da değil , kulelide bile aynı saygısızlığı gösteriyorlar . Neden bu savunma anlamadım. Sizin yaşınız sebebi ile Biz kardeşlerinize biraz daha yol gösteren hatta her iki tarafında haklı taraflarını anlatan bir tarzınız olmasını dilerdim.
Oğuz Pekala, senin dediğin gibi yapalım. Aslında ben daha önce de bu konularda çok şeyler söylemiştim. Maksadım kimseyi incitmek değil, bunu beni tanıyanlar bilir. Sadece, olaylara bir de karşı tarafın gözlüğüyle bakılsın istedim. Küfüre gelince , tabii ki buna kimsenin hakkı yok, ne adına olursa olsun, kimse kimseye küfür etmemeli, ederse kendi seviyesini belirtmiş olur. Doğrudur, eski balıkçılar kalmamış olabilir, aslında eski hiçbir şey kalmadı.(Benden başka) Kıyıdan bakınca, Ah şu tekneler olmasa, ne güzel atardık oltamızı, tam da benim olta atacağım yerde duruyor, çekip gitsene be adam! Tekneden bakınca, İllallah şu kıyıcılardan, hiçbir yerde rahat yok. Kardeşim tam akıntıyı geçerken adam oltasını önüme atıyor, sonra da başlıyor bağırmaya, açıktan geçsene diye,yağması mı var, 30 saniye beklesen ne olur, ya şimdi misina pervaneye sararsa, senin oltanın kopması bir şey değil, ben bu akıntının ortasında hareketsiz kalırsam halim ne olur.? Kıyıdan, yahu başka balık tutacak yer mi yok, biraz öteye gidip sallasanız ne olur, geldiniz tam önümüze. Şunların kafasına atmalı, kamaranın camlarını kırmalı. Denizden, Hay anasını, neredeyse kafama gelecekti kurşun,artık iyice kaşınıyor bunlar, atacaksın kıyıya paralel bir ağ, bir daha uğramayacksın, takın bakalım oltalarınızı, bak bir daha gelebiliyor musunuz buraya... Kıyıdan... Denizden... Bunun sonu gelmez dostlar, biraz daha karşılıklı anlayış, biraz daha saygı... tamam da... İnşallah olur. Rastgele.
atın abi...uzun olta atın, paralel ağ atın germe atın,trol atın...atın biz istanbul bogazında 2 metrelik arada 20 olta atan kıyı balıkçılarıyız gayet de başarılıyız...açık denizleri bıraktık kıyılar da onların olsun.. bize elbet birkaç metrelik kamış atacak kadar yer kalacaktır..RASTGELE herkese
Sarayburnu kafa denen yerde yaklaşık 40-45 tekne çalışıyor yanyana dip dibe iç içe orada kıyıdan olta atan arkadaşları gorecek halimiz bile yok inanınki. oltayı atmaya yer yok arkadaşlar sular 8-9 millerde akıyor tekneler yetiştiremiyor motorlar bile kifayetsiz kalıyor. en ufak hata taşlardasın. orada motorun durma lüksü yok ne yapacak balık tutan adam bakarsan hepsinin plakalarında D harfini görürsün orada zaten acemi adam çalışamaz ve bu adamlar bu işten aile geçindiriyorlar. orada kurşun 500 -750 gr aşağı değil. Ben diyormuyum teknenin üstüne 10 tane kurşun düştü diye? demiyorum. 40.000 YTL techizatla balık avlamaya çalışan birisi, O rapalanın misinası gitti pervaneye takıldı. ve motor istop etti. sonuç kesın tekne orada taşlarla beraber batar. 500 gr kurşun dibe oturmazken 100 gr kurşunla beraber rapala gelıyor kafana kıyıdan. ben şikayet ediyormuyum. sen neden şikayet ediyorsunki durumu. Biz birbirimize tahammül edemiyorsak hiç kimse birbirine tahammül edemez. Beni küfür edenler bağlamıyor. kendi kusurları ancak herkes bi taraflardan bakmalı olaya. Küfüre kavga ya karşıyız ancak. sarayburnu kafada olta atmak zorunda değilsin. biraz aşağıda atabilirsin. O zamanda diyeceksin ki balık gelmiyor. Ancak 1800-2000 devirlerde yenebiliyor tekne suları. kısaca çık yukarı oltayı sal. balık geldi aşağıdasın tekrar yol ver çık yukarı çıkarkende yem tak. ve hemen sal oltayı aşağı. bu olaylar 3 dk içinde gelişiyor maalesef. bacağınla dümeni sabitle bir yandan etrafında küpeşte küpeşte duran teknelere bak. balık çekmeye çalış. Birazda bunları düşünelim lütfen arkadaşlar durum orada o kadar basit değil maalesef. Kimsenın oltasını bilerek almamış biri olarak Zeytınburnu zeyport önü. zargana toplarken kepçedeydim önüme bir olta çıktı. adamlar kurmuşlar masayı kenarda demlenıyorlar. Oltaya bakan bıle yok. tornistan dur dur dur durduk. abinin teki geldi. düdük çalıyor tamam zaten durduk önünde beklıyorum istifini bile bozmuyor. Dedim çekmeyecekmisin oltanı. çekeyim bari dedi. Nasıl birbirimizin kusuruna ararsak neler bulamayızki. herşey bulunabılır. Birbirimize sapanla yumurtayla. küfürle karşılık vermeye başlarsak o zaman işte kaosu biz yaratırız. yakında birbirimize ateş etmeyede başlarız herhalde. Orada hava süt limanlık bile olsa sular her zaman akar kısaca boğaz suyu direkt olarak geir orada patlar. AlıntıRApala+kursun+klips+her takıldıgında konan yüzlerce metre misinebunun değerini siz balıkcı dostlara bırakıyorum ve onları KINIYORUM..., tamam kınayabılırsın bende kınıyorum ama üstteki alıntını değil. çünkü bir tekne 30-40 000 ytl den aşağı donanmıyor maalesef. Kımse kıyı balıkçısını rahatsız etmek niyetınde değil. olamazda. Lütfen rapalanın Kurşunlarını biraz arttırın diyeceğim ama Bir cam Flotal. kahverengi 50 -75 ytl arası değişiyor. Kafamın bedelini ise bilmiyorum. Ben size saygı duyuyorsam karşılığında saygı beklemek en doğal hakkım diye düşünüyorum. Olaya ne taraftan bakarsak bakalım. Alıntı: etrafta asalak gibi gezinen saygısız ve terbiyesiz insanlar Onlarla bir 24 saat geçirmeni tavsiye ederim o zaman belki asalakmı başka birşeymi nasıl insanlar olduklarını daha iyi anlarsın. Sevgi ile kalalım....
Evet dostlar bu durum çok daha tartışılır ama kimse birbirini kırmadan bu sorunları çözmek lazım arkadaşlar yanlız bu tür davranışlarda kıyı balıkçıları muzdaripdir ama küfür en alaksızca birşey ne yane deniz bizim dergibi kıyıdan atılacak oltalara engellemek çok ayıp birşey kıyı balıkçısı olsun tekne balıkçısı olsun burda kişiler birbirlerine saygı göstermek zorunda eyerki birbirine saygı göstermeyenler ancak karekterini seviyesini ortaya koyar akşam cankurtarana gittim birkaç kıyı balıkçısı gelmiş avlanıyor slm verdim rastgele dedim kendime harika biryer buldum yanımdaki bir arkadaş hemen bana çay ikram etti baya hoşuma gitti ve bende getirdim birkaç şey ikram ettim ve hoş sohbet ettik be balık tutmakdan yana tanışdık balık alamadan döndüm sadece burda insanlar birbirleriyle anlayışlı olmalı eyer herkezin hakkını yiyerek evinize götüreceginiz gerek ticari amaçla olsun gerek amotör balıkçı olarak avınız sevdiklerize aaa bugün dolu balık aldım deyip gülerek gittiginizde ama diyer insanlara verdiğiniz zararları düşünmek zorundasınız size iyişeyler getirmez birbakmışsın akıntıda kalmışsın ve ya set bir atışla kamışın kırılmış allah çıkarır bunu ama bende burdan Butür davranışlarda bulunan ları kınıyorum çok yazık
elbette ki tekne balıkcısı bu işi ticari amacla yapmakta ve özgürce avlanma hakkıdır yasal cerceveler içinde. Fakat demek istediğim şudur ki yasanın önemi kadar örf ve adetlerimiz de halkın yaşantısında önemli ölcüde yer tutmaktadır. kendi avını özgürce yaparken bir diğerininkini hiçe saymak ve üstüne de bagırıp çagırıp küfür etmek HİÇ Mİ HİÇ TASVİT etmedğimiz bir konu... avını bu çercevede yapan balıkcı dostlarımız,abilerimiz,kardeşlerimiz cok sayıda mevcut. Fakat her yerde oldugu gibi istisnalar da var. Ben ve o gün sarayburnunda avlanan yaklaşık 50 balıkcı bu istisna kişilerden nasibimizi almış bulunmaktayız. Ve sözümün onlara. eminim ki saygısını yitirmiş insanlar tenkede av yaparken diğer teknecilere de saygısızca davranıp onları da rahatsız etmektedirler. Bu bir karakter meselesi, kıyı veya tekne diye ayırmadan her yerde gösterir kendisini... işini bilinçli yapan her bir balıkcıdan da özür diliyorum eğerki genelleme yapıp onları da bu işin içinde gibi gösterip eleştirdiysem. .. yanlış olana doğru yolu gösterebilmek için eleştirmeye devam edelim... Saygılar RAstgele
pekii limanların içine voli çekip balığı kovalayanlara ne demeli konuyla alakalı olduğunu düşünerek sölemek istediğim bişe var abiler gaf edersemde kusuruma bakmayın lütfen geçen gece benim güzel avlağımda avlanıyordum eşkine bekliyordum sabah ezanına az kala pancarınsesi eliyordu hafiften rolantide geliyor reis a ah bide baktım limana girdi acaba dedim bişe mi oldu abiye benden başka kimse de yok dedim yardımcı olurum bende uçtayım bakıyorum abi adam saldı ağı attı taşın üstüne ucunu başladı dolaşmaya bütüün ağzı kapattı limanın hemen polisi aradım yetmedi amcam kayalığın etrafını da turladı sardı ağı polis gelene kadar çıktı ordan yan tarafa ido iskelesinin yanına taa kıyı ya gitti araya da başladı ağ germeye abi pat küt dövüyo denizi deniz polisi geldi ne dese beğenirsin hayret bende oltacıyım buraya ağ germesi serbest abi dedim ben salağa mı benziyorum kıyıdan bi uzaklık gerekmiyo mu _ yok burası serbest abi adam kıyıya da çekti _ yok serbest sen alda bi sirküleri oku kahroldum yahu adam bana açlıktan bahsetti biz bilmiyormuyuz balığın nasıl maaf olduğunu şimdi bunlara ne demeli yuvasında rahat bırakmazsan balığı seneye nerde avalyacaksın be adam böyle profosyonel balıkçılar olduğu sürece ben bu adamları içinizde bulundurduğunuz sürece size de saygı duymak istemiyorum açıkçası kimse kusura bakmasın ben 400 500 gr az balığ salıyorsam ki oltayla tuttuğum halde sen bunu nereye satacaksın be adam ayıptır ayıpp
Allah aşkına şu ekmeğin peşinde edebiyatını bırakın ,terbiyesizliğin savunulması için kullanılan içi boşaltılmış bir kelime oldu bu , aynısını bana moda sahilinde yapınca öle ejkem peşinde koşan bir arkadaş sahilden taşı yiyinde soluğu kyıda almıştı az daha orada ki diğer oltacılar gebertecekti terbiyesizliğin ve küstahlığın ekmek kavgası ile alakası yoktur tamamen kişilik bozukluğu ve onursuzluktur.
Zeki benim merak ettiğim tekneci niye küfür etti?? Dışarıdan bakıldığı zaman sen haklı gibi gözüküyorsun fakat bir gün gel müsafirim ol tekneden bakıldığı zaman nasıl görünüyor o zaman buraya başka konu açarsın "Kıyıdaki balıkçının bana kastımı var" diye.. Herkez kendi baktığını görür Görüşmek dileğiyle
Arkadaşlar sizin avlandığınız yerde tekneden avlananlar, benim avlandığım yerde (Emirgan, Aşiyan, Arnavutköy) turcular sorun. Aşağıda yazılanları okuduktan sonra teknecilerle kıyıcıların birbirlerine karşı daha anlayışlı olabilecekleri kanaatine vardım. Ama bu turcularla ne yapacağız bilmem. Adamlar kendi ekmeklerine bile taş koyuyorlar. Adam (adama benzeyen şey) bir taraftan yolcularına İstanbul'un güzelliklerini anlatırken bir taraftan da oltaları topluyor. Bu sırada kıyıdan küfür kafir gırla. İyi de be adam sahildeki oltacılar olmasa senin müşterilerine anlatacağın İstanbul ruhsuz bedensiz bir yapı market olur. Sen "Şu anda Aşiyan mezarlığını görüyorsunuz" dediğinde o insanlar sadece mezar taşlarına mı bakıyor? Şimdi Aşiyan'ın önündeki oltacıları bir kaldır bakalım. Mezarlık ne hale geldi. Karamsar olmak istemem ama sanırım insanlar ekmek yemek peşinde değil, ekmeğin hepsini yemek peşinde.
abi gerçekten çok güzel özetlemişsiniz tebrik ederim sizi. benim de Bebek'te gelmişti başıma. adam neredeyse kıyıya yanaşacak balık tumak için teknesiyle. biz yakına atıyoruz adamlara gelmesin diye.ama sonuçta beklenen oldu benim oltam adamlara karıştı sonra ne olsa beğenirsiniz oltam kesik geldi. burda önemli olan kesmeleri değil tabii. zaten yakınımdasın sesini gayet rahat duyarım. 'kardeş kestik oltanı kusura bakma' veya en azından 'kesmek zorunda kaldık' der insan ama yook.insanlar kendini denizlerin efendisi zannediyor tekneden bakarken herhalde. ben de Yalova da teknemle çıkardım kayalıklara yakın yerlerde bulunan zarganaları tutmaya. ama hep baktım kıyıdan tutan var mı diye. bence denizden kıyıya bakanlar denizi kendilerinin sanmamalılar. bu deniz hepimizin kıyıdakilerin geçireceği 3-5 güzel saate de kimse yazık etmesin. saygılar...
adamların ( 3-5 tenkeci) küfürleri olta karışıklıgından oldu. neden olabilir ki??? denizi malıymış gibi görenlerin işi bu. Bilinçli balıkcılar biraz acıkran 50 metre falan avlanıyorlardı cok da güzel çinekop vardı. Birkaç tanesi kayalıkların dibinden geçiyor uzun oltalarını kayalıkların önündeki ilk sete bırakıyorlardı. Bir boşluk olustugunda kıyıdaki balıkcı atış yapıyor oda teknecinin 30 metre civarı arkasından gelen uzun oltasına takıyor... Sonrada da tekneden insana benzeyen ama insanlıktan pay almamış balıkcılardan '' agıza alınmayacak kelimeler bağırışlar cıkıyordu'' durumun özeti bu. Savunulacak bir tarafı varsa hala savunun... benim gözüm senin gözün..nereden bakarsanız bakın. Orda kamış atan 60 yaşlarında birkaç amca da vardı. Belki torunu yaşındaki adamlardan...tüm sülalesine küfür yemiştir. Yakışırmı ??? soruyorum ???
bu tip adamlar her yerde derttir. gidip barınaktkilere sorun aman o beladır. pisin tekidir dediklerini duyarsınız. antalyada liman açıklarında sardalya sürüleri su üstü yapar. bi gün çapariyle av yapıyoruz ve tabi antalya balıkçısı çapari kullanmaz, bu sürülerin üzerinden sırtı çeker. sürü büyük belki eni 100 m bir köşeden çapari yapıyoruz teknenin birisi doğru üstüme. 20 tekne var dolanan ve geldi vurdu yanada duran kamışları vs. kırdı geçirdi. ne diyeceksin adam pisin teki sen çaparide sardalya tutuyosun diye bozuluyo kızıyo kıskanıyo ve üzerine sürüyo. fiber kırılsa ortalık can pazarı olur. düşünmüyor üstüne sürüyor. yani bunlar pis adamlar bunlara bakarak hepsini yargılamayın. denizde motoru bozulanı zorda kalanı saatlerce yoldan alıp gelenleride var. balık tutamazsan ben senden para almam diyenide. gelin sohbet edelim ben size mangal yapayım diyenide. varın siz karar verin