yelken yaparken sırtı olur mu?

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında deepdish tarafından paylaşıldı.

1. deepdish

deepdish ziya

herkese selam,5 m uzunlugunda 2 kişilik bir yelkenliyle giderken sırtı cekilebilir mi? Tabiyki de cok ruzgarlı bir havada demek istemiyorum zira tekne 10-15 mil gibi suratlere cıkabilir.Benim demek istediğim 1-2 gibi esen bir ruzgarda sakince seyir ederken olup olamayacagı.Motor pervanesinin suda yarattıgı dalgalanmanın ve kabarcıkların bazı balıkları cektiği gibi bir dede korkut hikayesi duymustum bilimiyorum ne kadar dogru.Sizlerin bu konudaki goruslerini merakla bekliyorum...

2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Olur ama "diver" denen aparattan kullanmanız lazım..

3. deepdish

deepdish ziya

Yücel usta,ilk başlayan için komple bir set,(kamıs+makara)özellikleriyle tavsiye edebilir misinz? Diver aparatı demişsiniz,sırtı cekmeyi düşündüğüm cesme ılıca korfezinin ort derinliği de 40 mt civarında zaten.

simdiden tesekkurler..

4. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Dünya turu atan Türk denizcilerinin anı yazıları yelken seyrinde avladıkları devasa balıklarla doludur.
    Hayatımda en büyük orkinos, kılıç ve benzeri balıkları araştırma amacıyla üzerinde bulunduğum trol teknelerinde 2.5 knot hızla seyrederken avladım.
    Yine Mavi Tur teknelerinde avlanan lambuka, akya, kuzu ve tral hikayeleri meşhurdur.

Bu amaçla Ege ve Akdeniz uygundur. Hem yüzey balıkları hem de derin su balıkları avlanmaktadır.
    Karadeniz'de sadece palamut çaparisi ve yalılarda zargana avlayabilirsin.
    Marmara'da daha çok derinsuda mezgit, bakalyaro, berlam ve benzeri türleri avlayabilirsin.

Son düzenleme: 5 Haziran 2008
  5. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ege ve Akdenizde yaparsan cok torik, yazili orkinos, albacor, mavi kanat. gobene, lambuka yakalayacagindan emin olabilirsin.Biraz sansin varsa supriz sonuclar da alabilirsin.

Ben su yuzeyinden yuksuk benzeri takimlarla sirti yapmani, az igneli palamut caparileri kullanmani , rapala gibi sahteleri yada canli yem cekmeni tavsiye ederim...

6. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Yakup bey bende bir dönem trol teknesinde misafir olarak bulundum ama tüm çabalarıma rağmen sırtı çekemedim :(

Ne tür bir taktik takım uyguladınız? belirtebilirmisiniz?

7. deepdish

deepdish ziya

Huseyin bey yukarıda tavsiye ettiğiniz kasnakla mı yoksa makarayla mı sırtı cekmek? bide silikonla levrek için cekilebilr mi? cesme de melanur da sırtı ya bol miktarda geliyor diye duymustum.

8. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Yazmış ve çizim eklemiştim ama, ilgilenilmeyince gereksiz bir iş yaptığıma inanarak sildim.
    Aslında bu konuda N@mık ve Deniz (Tuna Hunter) ile derin deniz çıktık avcılarının çok doyurucu yazıları ve tarifleri balıkav.net de mevcut.

Sildiğim bilgiler aşağıdadır...

Donanıma gelince: bahsettiğim avların tümünü el oltasıyla yapmak mümkündür. Zaten okyanus aşan yelkencilerimiz ve İstanbul'dan yola çıkıp Marmarise kadar avlana avlana giden yelken ve motor yat reislerimiz el oltasıyla avlanmaktadır. Yeni yeni çıkrık makine ve kamış kullananlar, derin su için downrigger kullananlar görülmeye başlamıştır.

Derin su el oltası için; 1-1.2 mm beden ve 500 gram ve daha ağır kurşun ile uzun olta tarzı bir donam yeterlidir.

Yüzey sularında yine hedef balığa göre 100 libreye kadar çekerli beden peşine sahte ve canlıyem , ayrıca gerekirse yaylı yada kıstırma kurşun ilavesiyle avlanılabilir.

Eğer kamış-makine takımı alacaksan 60 libreden fazla çekerli bir kamış ve makine edinmelisin. Teknenin kıçında kamışı sabitleyecek sağlamca bir ayak bulunmalı ve kalama ayarını misina çekerinin bir-iki kademe azına (%60-80) ayarlamalısın. Bu donam konusunda N@mık'tan bilgi alabilirsin.

Seyir hızın balığa göre değişmekle beraber en fazla 4,5 - 5 knot olmalıdır.

9. deepdish

deepdish ziya

Verdiğin bilgiler ve şema çizimli anlatım için cok tesekkürler karayel..
    Sanırım bana baslangıç için en uyucak sey once elle bir denemek olucak, ustalastıkça makaraya da geceriz umarım

10. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Bir şey değil Ziya BEY

11. cem76

cem76

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    pervane sesi balık çekermi demişsiniz
    aslında tam tersi ne kadar sessiz olursanız o kadar avantajlısınız o yüzden yelkenli ile sırtı çok daha avantajlı olur sizin için.su içinde hertürlü yabancı ses balığı korkutur.o yüzden pancar motorla balık tutmaya çalışan balıkçıdan sulu makinayla tutmaya çalışan daha avantajlıdır.

12. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Bende yazdiklarin tam tersi desem Cem?? ;) :confused: :)

13. alikemalmetin

alikemalmetin ali kemal metin

Favori Kamış:
    2.40 kamış. markasını bilmiyom.birde mitchell makine..
    En İyi Avı:
    47 cm alabalık
    valla öğle bir konuya girmişşiniz ki sormayın gitsin. bunlar üst noktalar sanırım. hayat bu neyin ne zaman geleceği belli olmaz birgün belkide bizde yapabiliriz açık denide trofe avcılığı.. bol şans size.. yanlız bunlara fırsat bulursak sizlerede ihtiyacımız olcak buralardan ayrılmayın...

14. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    + bir derim.
    Pasifik pole fishing dedikleri orkinos avı dünyanın en gürültülü balık avcılığıdır. Pervanenin gürültüsü yetmezmiş gibi bir de teknenin yanlarından jet pompalar ile bir metre arayla denize su fışkırtırlar.
    Ortalama ağırlığı 100 kg olan orkinoslardan ortalama iki dakikada bir adet yakalandığı başka bir balık avı da olmasa gerek :)
    [​IMG][​IMG]

Son düzenleme: 5 Haziran 2008
  15. Tuna Hunter

Tuna Hunter Deniz

En İyi Avı:
    Hannos
    Hocam benim felsefem zaten sudur:

..... balik her zaman ac tir diye.... ;)
    Ses, isik, gürültü, cay, kahve fark etmez.... yeterki dogru zamanda, dogru yem ve takimla orda ol.... islem tamamdir.... ;)

Bu ayin orta ve sonunda bekleriz sizi...... Antalya'da veya güneyde bi yerler.... :)

Saygilarimla Hocam....

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Çok teşekkürler Deniz. Finaller vs. maalesef yoğun bir tarih yine.
    ama bir gün mutlaka, en azından muhabbetin belini kırmak için, senin çıkrıkla alamadığın balıklara şeytan oltası sallamak :), sabahlara kadar süren senin kovalamacanda teknede dili tutulanlardan biri de ben olmak için geleceğim.

17. ooztekin

ooztekin Özgür

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal &tesadüfen Akya....ama tartmadım..
    Namık bey siz tuttuğunuz sarıkuyrukları yelkenle tutarsanız yelken "denizaltı" olur muhtemelen :D o nedenle uymayabilir:rolleyes:

18. ozan

ozan Ozan

abi sen konuyu hala anlamamışsın. neyle ve nerde av yaptığının anlamı yok. senin balıkla burçların uyuyomu, balıkla bi gönül bağın varmı gibi daha derin konuların işi bunlar. bak bi gün kılıca gidelim ben sana göstereyim kementle kılıç nasıl tutuluyo (malum kepçeye sığmaz):D

Son düzenleme: 6 Haziran 2008
  19. denizci07

denizci07 ramazan günay

Favori Kamış:
    penn-şekspir
    En İyi Avı:
    8,5 kg grida
    elle çekecekseniz takımı kesinlikle bidona sarın

20. hasan_BASRİ

hasan_BASRİ Hasan Basri

Favori Kamış:
    ıtalyan surf 3.90cm banax makına
    En İyi Avı:
    Av olsun bana yeter
    formda aratın vıdeo var teknele sırtı vıdeosu :D:D ama oyuncak motorlu tekne cokmakara kacamon balık yakaladı ama tekne batıyodu:D:D