Daha önceden http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=11677 linkinden de takip ettiğiniz ve edeceğiniz gibi sırasıyla boru kurdu, sülünes, yengeç ve madyayı işlemiştik. Bu yazımızda da mamun ve kalamarı yem olarak anlatacağız. Daha önceki haftalarda olduğu gibi yine eşim ve ben sığacık limanına balığa gittik. Oltalarımıza boru kurdu, yengeç ve sülünes takarak suya indirdik. Güzel bir akşam yemeğinden sonra eşim fotoğraf makinesi’nin arkasına bende yemlerin başına geçtim. Sizlere hazırladığımız bu konuda, orada şekillenmeye başladı böylece. 5. MAMUN Dip oltasıyla ve kurşunsuz oltayla kullanılan bu yem türü, genelde mercan, karagöz, çipura ve levrek gibi balıkların avında kullanılır. Sığ sularda ve kıyıya yakın yerlerde yaşayan bu canlı, çamurlu yerleri çok sever ve oralarda yuvalanır. Yuvalarını suyun dibinde gözle şeçmek mümkündür ve tül perde ile yakalama yolları da mevcuttur. Ama ben satın almayı tercih ediyorum. Mamun canlı yem olarak kullandığımız bir yem çeşididir. Bu yüzden mamunları aldıktan sonra ıslak bez içinde tutarak muhafaza etmemiz avımızın bereketli geçmesi açısından önemlidir. Ölmüş mamun hiçbir işe yaramaz. Mamunları iğneye kuyruk tarafından takmamız gerekmektedir. Bunun 2 sebebi vardır. 1.sebebi can alıcı yerinin gövdesi olmasıdır. Kuyruğundan iğneyi taktığımızda suyun içinde yaşamaya devam eder. 2.sebebiyse gövde kısmındaki ayaklarının daha rahat hareket ederek su içinde dikkat çekmesidir. İlgi çekici ve güzel av vermesinin yanı sıra mamunun kötü tarafıysa tek balık vuruşuyla iğneden çıkmasıdır. O yüzden kıyıda, genelde küçük balıkların olmadığı gece saatlerinde yada tekne ile açıklarda tercih edilir. İşte mamunu iğnemize taktık ve “Taktık oltamıza takılsın boğazına”. DEVAMI 5 dk SONRA……
6.KALAMAR Bizim denizlerimizde 8-50 cm arasında büyüklüğe ulaşan bir deniz canlısıdır. Yemek olara da mutfaklarda yerini alan kalamar aynı zamanda balık avı içinde kullanılır. Dipten olta ile yakalanabileceği gibi ağlara takılarak da avlanılan bir canlıdır. Kalamar sert yem olmasından dolayı tercih edilen bir yem çeşididir. Kalamarımızın kafasından aşağıya sarkan 8 bacağı ve 2 beslenme organı vardır. Yem olarak en kullanışlı yerleri de buralarıdır. Bıçağımızla iğnemize uygun büyüklükte keserek kullanırız. Sert olmasından dolayı iğneye zor geçer ve iğneden de zor çıkar. Madyada olduğu gibi yemi taktıktan sonra burada da iğnenin ucunu dışarıda bırakmamız gerekmektedir. Ve işte iğnelere kalamarları taktık ve denize atmaya hazırız. Son olarak da o gece alınan en büyük av olarak çipura. Gerçi ondan daha büyük yaklaşık 2 karışdan biraz daha büyük bir adabeyi’de vardı ama fotoğrafçı uyuduğu için resim çekilemedi. Ayrıca 4 adette karagöz vardı, Allah bereket versin. Bu yazıların hazırlanması ve size ulaşmasında emeği geçen başta sevgili eşime sonrada sennur hanım, özlem ve serdara teşekkür ederim.
abı alıne salık cok guzel bır acıklama olmus denıyecegım emın olabılırsın ama ben bır sey sormak ıstıorum bu (TEKE)dedıgınız yem nassı bısey??
Şahin kardeş ben teşkkür ederim. Teke karides yavrusuna denir. Yazının başında bulunan mamun resimlerine bak. Oda tekeye yakın bi görüntüdür. Yaklaşık maun gibi bişey.
Hakan abi gerçekten çok iyi çalışma bizim gibi tatlı su avcıları için değerli bilgiler denizde işimize çok yarayacak.bir şey dikkatimi çekti mamun taktığın iğnenin palası uzun,sanırım krem rengi hortum takmışsın birde iğne palası sanki geriye doğru kıvrık biraz ; yanlışmı görüyorum yada kancanın bu şekilde mi olması gerekiyor?iğne kaç numara ? bu konularda bilgi verebilirmisin.
Shot with Canon PowerShot A630 Merhaba İğnenin misina ile bağlantı noktasında fosfor rengi ince bir boru var! İçinden misina geçiyor..... Bu malzeme nedir? Önerir misiniz? Teşekkür ederim... Rastgele..
Naci kardeş teşekkür ederim.Evet uzun palalı çapraz iğne elimdeki ve 4 numara mustad iğne. 496 serisi mustadın. Misinayı bağladığım yerde de yeşil fosforlu bir boru var. Gece avı için etkili olduğunu düşünüyorum. Özellikle mırmır avında tavsiye ederim. Şimdiden rast gele.
Merhaba. anlatımınız harikaydı,Kalamarı çok sevmiyor balıklar sülünezi daha çok seviyorlar sanki. İğnenizin bağlama kısmında plastik bir şey gördüm ne olduğunu anlayamadım.
Elinize sağlık, çok güzel olmuş. Birşey soracağım, teke için de mamunla aynı yöntemi kullanabilir miyiz ? tek iğne, kuyruktan takarak ? mamunla teke epeyi benziyor.
hakan bey şuara sığacık'a geliyormusun yazın birkaç gece rastgeldik sanırım.doblo aracınla geliyordun yanılmıyorsam. gelecek olursanız görüşürüz. selamlar.
bayağıdır sığacığa gidemiyorum. Kıyıdan avı çok özledim ama sığacık kıyıdan bişey vermiyor uzun zamandır. O yüzden gelemiyorum. Sığacıkda hareket başlarsa bi haber verinde gelelim sorun değil. Rast gelsin.
bilgiler için teşekkürler, emeğinize sağlık. yem takma konusunda kafama takılan birşey var. yemi, iğnenin ucu açıkta kalacak şekilde yada kolayca balığa takılacak gibi fazla doldurmadan takmak nasıl bir sonuç verir? bu şekilde yem takmak hangi balıkları ürkütebilir? (ya da ürkütür mü?) keşke iğnelerin yanına bir kamera takıp balıkların yemlere nasıl yaklaştıklarını takip edebilsem tecrübelerinizle, bu yem takma konusunda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim. cümleten iyi akşamlar. bunu yazdıktan sonra forumda dolaşırken anlatmak istediğime örnek olabilecek bir resim de buldum. (resim rastgelsin.org dan alıntıdır. ( bu cümle de alıntıdır ) ) yemi bu şekilde taktığımızda bana daha başarılı olur gibi geliyor.
benim sorum var. 1- kalamarı takarken iğnenin sivri kısmı tamamen dışardamı kalıcak bu 2- kalamar ile kıyıdan en çok hangi balıkları yakalayabiliriz ?
ustalar gene gerekli cevapları vereceklerdır ama nacizane ..sivri ucu açıkta kalacak şekilde çok az çıkartıyosun sivri uç göründü görünmedi o kıvamda yani(en azından ben öyle yapıyorum)..Kalamar ile ısparoz v.b balıkları avlayabilirsin
Kullanılan yem yumuşak bir yemse (Boru kurdu,sülünes, mamun v.s.) .ğnenin ucunu dışarı çıkarmaya gerek yok. Çünkü balık onu ısırdığında, siz tasmaladığınız anda yem yumuşak olduğundan yemden dışarı çıkıp balığın ağzına batar. Ama yeminiz sert ve kolay ezilmeyen yemse (Madya, kalamar v.s.) ucunu mutlaka çıkarmak gerekir. Aksi halde siz tasmalasanız bile iğne ucunun yemden çıkıp balığın ağzına batması biraz zordur.
çok teşekkür ederim. son bir sorum var çupra için hangi yem en idealdir ?? çupra avında kalamar kullanmak dahamı etkili olur ?
çipura çoğu yeme gelir...mamun,boru kurdu,madya,tırnak yengeci sardalye bunlara ulaşabilirsen daha iyi olur çipura avı için