Merhabalar; Son zamanlarda sahte rapala lar ile levrek avına merak sarmış biri olarak şu soruyu sormak isterim; Levreği yem ile ( karides,mamun,sülünes,çimçim v.b ) avlayabilirmiyiz.Teknikleri nelerdir?
Elbette yakalayabilirsiniz. Benden daha saglikli yorum yapanlar olacaktir. Benim icin siddetli dalgali havalarda uzun olta ile yengec vs.. kullanarak (birakmadan bahsetmiyorum ama) beklemeli av yapabilirsiniz. Biraz dayankli takim olursa daha iyi olur.
Levreği yem ile yakalayabilirsin. Her yemin, her havanın farklı teknikleri vardır. İzmirde yemli avlarda genelde mamun kullanırlar. Havasına, mevsimine ve yerine göre sardalya da kullanılır. Uzun uzun levrek avı tekniklerinde aslında bu konular var ama kısaca özetlemek gerekirse. Çalkantılı sahil kesimlerinde klasik 3'lü takım kullanılır. Çalkantının gücüne göre 100 - 250 gr arası kurşunla kısa mesafeye atılır. Bu havalarda bu takımla genelde mamun kullanılır, bulunmazsa bütün sülünez de iş yapar. Durgun sularda liman içleri ve derince akar ağızlarında tek iğne şamandıralı takım kullanılır genelde. Sıkma kurşun, canlı mamun, teke ile avlanılır. Gene liman içlerine özellikle ticari balıkçıların balık çektiği zamanlarda bütün veya baklava dilimli sardalyayla şeytan oltasıyla avlanılabilir. Bunlar genelde kullanılan takımlar ve yemler olup, bazı zamanlarda hiç olmadık takımlarla ve yemlerle de yakalandığı olur. Ekmek takılmış kıbrısa bile vurduğu olur. Daha ayrıntılı bilgileri üst konulardan okuyabilirsin.
ekmekli üst kıbrıs ile 2 kez levrek almışlığım var ama gördüğüm kadarı ile sardalye veya hamsi ile dip kıbrıs ,gezer kurşunlu ile levrek alınabilir.
sazlığı bataklığı bol olan bir dere ağzına gidilir...1 karış civarında boyda bir adet capcanlı bir kefal kovada bekletilir...çantadan 0.30 ile 0.35 köstek kısmı kaliteli florocarbon iğnesi kısa saplı 4 numara çapraz gezer kurşunlu tek iğneli takım çıkarılır...İğne kefalin burun deliklerinden takılır.levrek akıllı balıktır kuyruktan kolay kolay dalıp yutmaz solungaç gırtlağa batmasın diye kafadan yutar hap diye...Olta dalgaların arkasına atılır dalga yok ise takribi 10mt 15mt mesafelere atılır ve takım gevşek bırakılır.Levrek yemi genellikle ilk etapta alır ve 5-6mt öteye kaçar öyle yutar...Takımın suya doğru gitmekte olduğu görüldüğünde tetikte bir müddet o takımın gitmesi beklenilir.kafi mesafe misina boşaldığı kanaatine müteakip tatlı sert bir tasma ile action başlar yemli balık avı spinn e göre daha avantajlıdır.Adı üstünde o zaten yemli avdır balığın kendi yemi...