yemliha barajı balık azaldı mı

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında aozel77 tarafından paylaşıldı.

  1. aozel77

    aozel77 mehmet

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    7
    yemliha barajında yaklaşık 2 ay süredir geçen yıllarda bu zamanki duruma göre alabalık bayağı azalmıştır. geçen yıllarda 1 avda 50-100 alabalık aldım diyen ekiplerin bu sözleri tatlı bir anı olarak kalacaktır.(bu arada birkaç ekipten aldığım haberlere göre hamurla 10 ile 50 arası alabalık alıyorlarmış fakat boylar 10-12 cm'yi geçmiyormuş, bence bu balıklara yazık) fakat balık avına gidenlerin geneli ya boş dönüyor ba birkaç balık alabiliyor.
    evet geçen yıl özellikle kış aylarında 30cm civarı çok sayıda alabalık avladık. fakat bu yıl bu durum pek iç açıcı gözükmüyor. ava giden ekipler bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda alabalık tutabiliyor veya sıfır alabalık ile dönüyor. (ben sebebini gümüş balığı miktarınn çoğalmasına bağlıyorum. geçen yıllarda gümüş bu kadar fazla değildi. bizler hamur-alabalık yemi karışımı ile avlanırken balık tutmakta sıkıntı çekmiyor idik. gümüş balığının çoğalması ve balığın barajda dağılması tutulan balık adedini bayağı derece azattı. km'lerce ağları da hesaba katmamız gerekir.
    peki çözüm olarak neler yapabiliriz. biz avcıların yapacağı hamurla avlanmayı biraz ertelemek olacak. orta büyüklükte ölü gümüş balığını iğnemize takarsak enteresan olaylarla karşılacağacız.
    üç aydır bu tekniği kullanıyorum. çevremizdeki ekipler 1 balık veya hiç balık alamazken (10'larca kişi) biz iki kişilik bir ekip olarak iyi balık alıyoruz. gökay hoca ve ben ahmet hoca her hafta yamula barajını ziyaret ediyoruz. üç aydır her hafta 12-17 civarı alabalık avlıyoruz bu teknikle. balıkların en küçüğü dikkat edin lütfen 40cm üzeri. evet 40cm aşağı tuttuğumuz alabalık sayısı çok çok az. yani en az 12 alabalık tutuyoruz fakat yamula için devasa alabalıklar. bazen 55-65cm arası alabalıklar bile alıyoruz. (sadece geçen hafta 45 cm üzeri 8 alabalık aldık:) yaklaşık 3 metre derinlik ve 15-20 metre uzaklıktan.
    benim bir balıkçı olarak avcı arkadaşlarıma tavsiyem gümüş balığı yakalayıp iğnenin ucuna takmaları.
    tabiki iş sadece gümüş takmaktan ibaret değil. kullandığımız misina, kullandığımız iğne(kanca) ebatları, derinlik, taktığımız gümüşün büyüklüğü, iğneyi takma şeklimiz belirleyici oluyor. avda rastladığımız bazı ekipler bizim büyük balıklar aldığımızı görünce gümüş balığı istiyorlar veriyoruz fakat tutamıyorlar. sebebleri biraz önce yazdıklarım.
    isterseniz ve okursanız av tekniğimi biraz açayım. 2.10 slikon kamış, 0.28 oscar invisiline hayalet misina(farklı renklerde farklı kalınlıklarda misinalardan verimli sonuç alamadık, özellikle renk alabalık avında belirleyici oluyor), 4 numara youvella iğne, 6 gram kurşun ve 6 gramlık mantar, stoperler. daha da detaylandıracak olursan en uçta iğne iğneden 50cm ileride 6 gramlık kurşun ve diğer tertibatlar. derinlik 2-3 metre arası, özellikle kayalık mevkiler avlak olarak kullanılabilir. avlak yeri yazmıyorum. çünkü biz bu rakamlar genelde her avlakta yakalıyoruz.
    ayrıca derinliği iyice artırdığımızda yine bu sistemle 3 ile 6 kilo arası sazanlar alıyoruz. çok sayıda sazan da sazan için ayrıca gittiğimizde alıyoruz. bazı arkadaşlar der ki hava soğuduğu için sazan dibe çekildi. yok böyle bir şey her yerden devasa sazanlar çıkarmak isteyenler bu tekniği kullanabilir. gümüş balığının büyüklerini takarak daha büyük sazanlar alabilirsiniz. tabiki kancanız dibe değdiği sürece. ayrıca kefal almak isteyen arkadaşlarda bu tekniği kullanabilir veya levrek veya yayın.
    bu sistemle büyük balığın yakalanmama kaçma ihtimali yok. (kancayı gümüş balığına iyi sabitlerseniz) lütfen dikkat mantarın gömülüp yok olmasını bekledikten sonra balık misinayı gerene kadar bekleyin. yoksa kaçırırısınız. çünkü tüm balıkların levrek, alabalık, sazan, kefal, yayın,dalak vb canlı yem veya ölü gümüş balığı diyelim %90 balığı kuyruk kısmından yemeye başlar. siz kancayı gümüş balığının kafasına veya sırtına taktığınızda mantarın gömüldüğüne bakıp hemen çekerseniz %70 balığı yakalayamazsınız. büyük balık gümüşü yiyecek midesine indirecek kancayı da tamamen yutacak. mantar bizim için belirleyici olmayacak. çünkü gümüş uzun olduğundan kuyruğunu büyük balık yemeye başladığında mantarımız dibe doğru batacaktır. küçük balığın tamamını almadan yani mantar tamamen gömülüp ip gergin oluncaya kadar hatta kamışın ucu eğilinceye kadar bekleyelim.
    acizane fikirlerimi sundum. saygılarımla.
     
    Son düzenleme: 24 Aralık 2010
  2. mert05

    mert05 MERT

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    kayseri
    En İyi Avı:
    98 cm.turna-50 cm. sudak
    öncelikle verdğiniz bilgiler için teşekkur ederim hocam. salı günü yamuladaydım yem olarak hamurumuz vardı, saat 12.30-16.30 arası mantarlı oltalarla her turlu mepps ve rapala cinsleriyle balık aradık ama dediğiniz gibi 2 adet 15-20 cm arası alabalıkdan baska bişey tutamadık. tutulan balıklar hemen suya iade edildi. gümüş balığı takıp atan birkaç kişi vardı onlarda kişi başı (2 saatlik süre için) çoğu küçük olmak şartıyla 2-3 alabalık tutabildiler. açıkçası onlarda pek memnun değildi hallerinden. gümüş yakalama yöntemlerinizle ilgili biraz yardımcı olabilirseniz memnun olurum. tesekkurler rastgele.
     
  3. erciyes38

    erciyes38 Sami

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    Kayseri
    Merhaba,
    Sizin de bahsettiğiniz üzere bir avda bilinçsizce 50-100 balık tutulursa, devlet destekli ağcılar(kooperatif) bilinçsizce avlanmaya devam ederse ve sayısız bohçacılar hertürlü ağ, tırıvırı, dinamit, balık otu vs vs insanlık dışı avlanmaya devam ederse çok değil beş yıl sonra balık kalmayacağını tahmin ediyorum. Hatta şukadarını söyleyim forumlarda birsürü rapor sunup, tebliğlerden bahsedip kendisi tebliğlere uymayan arkadaşlar da yok değil. Yamula barajının tabanına oturmuş yüzlerce ağ ve binlerce tırıvırı olduğunu biliyorum. 2011 yılında bunlarla mücadeleye başlayacağız. Selamlar
     
  4. emrepasa

    emrepasa emre

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    343
    Şehir:
    kayseri
    Bu konuda size katılıyorum!Fakat ne yazik ki memleketim de bir tırıvırıdan bile kanlı bıcaklı olacak duruma geldim ben.Niyet para da olsa koparatifciler bişekilde sahip cıkıyor baraja...Öbür türlü benim meleketimin adamından umudum yok...