Arkadaşlar çinekop, sarıkanat ve lüfer için taze yeni yakalanmış izmarit iş yaparmı. Bu balığın izmariti pek sevdiğini bilirim.Ancak bölge bölge yem ayırdığını okuyorum. şimdi neden izmarit diyorum benim olduğum izmit körfezinin bazı noktalarında bu balık ocak yapmış vaziyette.Bu gün itibari ile sekiz kilo civarı izmarit yakaladık.Bu balıkları yemek en doğrusu ancak yem olarak kullanmak ve lüfer için yem yapmayıda düşünüyorum.Aksine izmit körfezi sularında lüfer ailesinden kimseler yok. Bana konu hakkında yorumlarınızı yazarsanız ve bu balıkları yem olarak nerelerde kullanabilirim bigi verebilirseniz sevinirim. yemlik izmarit sorunu yok canlı olarak kapıp gelmeye hazırım
İzmaritle lüfer yakalamak için en iyisi, izmaridi canlı yem yapmak. İzmit körfezinin bu tarafında, Diliskelesi, Eskihisar vs. tarafında bu sene az olsada, genel olarak makul miktarda lüfer, çinekop vs. olur. Bu sene gırgırlar çok talan ettiği için pek bir netice almak zor. Bu balıkların gezdiğini biliyoruz, bu durumda karşıda da olmaması için bir sebep yok.
Çinakop daha ziyade istavriti seviyor büyüdükçe izmarite de geliyor. Lüfer hırsızlı yemli avlarda bazı gün istavriti bazı gün izmariti tercih eder, oldukça ilginç bir durumdur. İri izmaritler yaprak kesilip yem yapilirken küçükleri şakşak kesilip kılçığı alınarak yem yapılır. Uzun oltada ise 3 iğneli zarganalı takmın benzeri olarak 2 iğneli izmarit, istavrit takimlari vardir. Bu takımlarda ilk iğne izmaritin çene altına ikincisi karın deliğine saplanarak canlı yüzdürülür ve oldukça iyi sonuç verir.
söylediğiniz gibi bölgesine göre değişiyor. örneğin ben çanakkalede lüferi ya izmaritle yada sardalya ile alıyorum. istavrit ile birçok kez denememe rağmen sonuç alamadım. aynı şekilde istanbulda ise istavritten başka yem kullanmadım. birkaç kez sardalya denedim ama istavrit kadar verimli olmadı. kullanan arkadaşlar izmaritin de iyi iş yaptığını söylüyorlar boğazda. henüz denemedim ama en kısa zamanda deneyeceğim.
lüfer önünde ne varsa onu yiyor, izmaritin yatak yaptığı yere giriyorsa izmarit yer, çamurlu diplerde takılıyorsa tekire salar, aksi hallerde istavrit iyi sonuç verir. tekir oltaya yaprak değil, bütün olarak takılır, izmarit zokaya şakşak veya yaprak olarak, uzun oltada ise canlı takılır. izmarit bayat ise pullarını kazımadan yaprak çıkartın, öyle takın yoksa derisi zedelenir... taze ise pulları kazıyıp takmanız çok iyi sonuç verecektir... usulen, lüfer avına karadan veya tekneden çıkmış bir balıkçının livarında istavrit ve izmarit bulunmalı, o gün balık neye saldırıyorsa onunla devam etmeli...