arkadaşlar fırsat buldukca antalya manavgat ta kıydan balık tutuyorum son zamanlarda sideye gidiyorum balık tutmak için ve kayalıklarda yengecler gözüme çarptı hangi yengeç türleri yeniyor yada hepsi yeniyor mu onu merak ettim bu hafta sonu yengeç avına cıkmayı planlıyorum birde yengeci yem olarak kullanıyorlarmış o konuda bilgisi olan yada kullanan var mı acaba
Pavurya ya da küflü diye adlandırılan bu yengeç türü yenir ve özellikle de kol ve kıskaçlarındaki et çok ama çok lezzetlidir.. ne yazık ki eskiden bolca bulunan bu tür günümüzde oldukça azalmıştır.. ayrıca kıskaçlarından kolye türü süs eşyaları da yapılmaktadır..
sidede bu gönderdiğiniz foroğraftakilere benzer oldukca fazla yengeç bulunmakta umarım aynı cinstir yenmeyen yengeçler zehirli oldukları için mi yenmiyor başka sebebi mi var acaba
Antalyadaki yengeç türleri hakkında çok fazla bilgim yok, pavurya olarak anılan bu yengeçler etinin bolluğu ve lezzeti için geçmişte çokça avlandı.. bir deniz maskesiyle dalarak elleriyle ikişer üçer çıkarıyorlardı bunları, ayrıca denize kurulan tuzaklar ile de yakalandılar yıllarca ve günümüzde sayıları hayli azaldı.. Side'deki yengeçleri oralardan foruma giren arkadaşlar daha net açıklayacaklardır..
Pavurya isimli bu yengeç Antalya'da pek bulunmaz. Fazla tuzlu suları sevmez. En bol bulunduğu yer Karadeniz'dir. Marmara'da da bulunur, Ege'de güneye indikçe çok seyrekleşir ve boyları da küçülür. Antalya bölgesinin yenilebilir yangeci sanırım mavi yengeç olmalıdır.
Mavi yengecin yenilebilirliği ile ilgili haber; MAVİ YENGEÇ Mavi Yengeç tehdit altında; MAVİ YENGEÇ TEHDİT ALTINDA