Yengeçle avlanmada sorun

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında simp tarafından paylaşıldı.

1. simp

simp Samet

Merhaba Arkadaşlar.

Dün gece ilk defa yengeç alarak avlanmaya gittim. 2 tane 3 lü dip oltasına yengeçleri taktım ve bırakma yaptım. 2 saat sonra oltaları kontrol etmeye gittim bir şey yoktu. İlk defa yengeç taktığım için çıkartıp bir kontrol edip tekrar atmak istedim. Çektim ve her iki oltada da yengeçlerin birbirlerine dolaştıklarını gördüm. Kıskaçları ile birbirlerinin iğnelerini tutuyorlardı. Kıskaçlarını kopartarak tekrar attım ve yarım saat sonra yine aynı problem olmuş mu diye çekip baktım ve iğnelerde yengeçlerden sadece içlerinden küçük bir parça et kalmıştı ve 6 iğnede bu şekildeydi. Şimdi sabahtan beri bunun neden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorum. Bunu yapan balık mı, atarken mi koptular yoksa kendilerini mi kurtardılar.

İğneleri kıç taraflarından taktım ve iğnelerin uç kısımlarını alt ortalarından hafif bir şekilde çıkardım. Kullandığım iğne 6 numara. İğne küçük gelmiş ve balık yemi çekerek koparmış olabilir mi acaba? Ama böyleyse 6 iğneden birisine bile mi bu balık takılmaz ilginç doğrusu.

Bir başka konu altında sordum ama acil yanıta ihtiyacım olduğu için konu açmak zorunda kaldım. Yardımcı olacak arkadaşlara Teşekkürler.

2. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Samet, sen yengeci yanlış takmışsın. Öyle yaparsan, atarkende oltadan kopar gider, su altındada minyatür balıkların tırtılaması sonucu oltadan ayrılır ve dediğin gibi sadece iğnede bir et parçası kalır. Zaten mantıklı düşünürsen, orta irilikte bir balık vursa yengece dediğin gibi 6 iğneden birine takılmaması imkansız.

Forumda yengecin doğru şekilde oltaya takılmasını anlatan yazılar vardı, bence bir incele. Ayrıca yengeçler mutlaka kıskaçsız atılmalı, aksi takdirde senide yazdığın gibi takımı dolaştırırlar.

3. simp

simp Samet

Teşekkürler Caner Bey inceliyorum hemen.

4. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    ilk olarak yengecin bütün ayakları koparılır. kabuğu açılır içindeki 2 adet etli bölüm alınır. eğer yengeç küçükse kanca ilk ayaktan geçirilip 4. ayaktan çıkarılır. eğer yengeç büyükse 1. ayağa geçirilir çekilip koparılır daha sonra sırayla bu işlem diğer ayaklara uygulanıp kancaya 5 parça olarak dizilir. bunun amacıda püsküllü olduğundan daha fazla dikkat çekmesidir.

5. Salihreis

Salihreis Salih Günerergin

Favori Kamış:
    sadece olta
    Favori Makine:
    okuma salina SA-65
    En İyi Avı:
    kaçan balık :-)
    yengeçin en son iki ayagını kopar, biriden geçir, diğerinden çıkar,

6. simp

simp Samet

Yok arkadaşlar yok. Yengeçle avlandığım ikinci gün 2 tane çipura avladım. O heyecanla ertesi gün tekrar çıktım fakat yengeçlerin hemen hemen tamamının sadece üst kabukları geri döndü. Sonuç olarak 1 tane bile av çıkartamadan geri döndüm. Denemediğim takma şekli kalmadı ama nasıl yapıyorlarsa iğneye dokunmadan yemi iğneden ayırıyorlardı. Ayrıca bunu hangi balık yapıyor onuda anlayamadım. Sadece birinde vurduktan sonra çektiğimde bu şekilde geldiğini gördüm ama diğerlerinde vurmadan yemler gidiyordu. Başka bir yerde sorun vardı sanırım.

Aşağıdaki linkte ikinci avladığım çipuraların resimleri var.

http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=27950&page=2

Ne olduda bir sonraki gün elim boş döndüm anlayamadım.

7. zuwzanq

zuwzanq zuwzanq

Favori Kamış:
    olacak :)
    En İyi Avı:
    375 gram Cupra :)
    Yengeci ters cevir altinda ücgen şeklinde bir şey göreceksin onu kaldır ve en köseden igneyi geçirip sırtından hafif ignenin ucun cıkacak sekilde tak...

8. fish founder

fish founder Özgür

Kendi avlandığım bölgede yengeç kullanıyor isem,çok daha fazla sabıra ihtiyaç duyuyorum,
    bir türlü balığı yengeçle yemlenmiş olan iğneme oturtturamadım,her türlü tekniği denememe rağmen,

9. zuwzanq

zuwzanq zuwzanq

Favori Kamış:
    olacak :)
    En İyi Avı:
    375 gram Cupra :)
    igneyi yengece taktıktan sonra saga sola veya ignenin saglam takılmıs olup olmadıgını kontrol ederseniz igne yengecin içinde boşluk olusturur buda atışlarınızda ya yengec igneden fırlar yada balıgın cok rahat almasını saglar...

igneyi takar takmaz bırakın ve sallayın denize

10. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Ben 496 2 numara mustad iğnelerle kullanmıştım. Kullandığınız iğne çapraz olursa yengeç iğneden çıkmıyor. Burada sorun aslında çipura gibi balıkların yengeci yeme şeklinden kaynaklanıyor. Yengeç çok ufak olursa sorun yok ama biraz büyüyünce çipura ilk hamlede ezip kabuğunu kırıyor, ağzından geri atıp bunu birkaç kez tekrarladıktan sonra yengeç yeterince ezilmişse yutuyor. İğneden bu esnada yem düşmezse balık geliyor. Yengeci öyle bir takmak lazım ki hem sağlam olmalı hem de yengeç ölmemeli. Yengeç kullanarak çok fazla avlanma imkanım olmadığı için henüz ben bu ikisinin ortasını bulabilmiş değilim.