öncelikle merhabalar...foruma çok yeni kayıt oldum arkadaşlar,çünkü 3-4 yıldır bot/tekne merakım olmasına ramen bu sezon gişirimde bulunup alabildim botumu ve motoru...2. el aldım botta motor da Almanyadan gelme...Bot Metzeller 3,5mtre motor sa 5HP yamaha...ancak duyduğum bazı duyumlar beni fazlasıyla üzdü...5HP lik bir motor 3kişiyi taşıyan bi botu götürmezmiş hatta motoru yakabilir mişim...Aslı varmıdır? benim amacım botla maceralar yaşamak uçmak değil, bilakis sabahları,ve akşam üstü güneşin başına yakın botumla 2-3kuzenimi yanıma alıp (toplam 3-4kişi ortalama 75kg herbirimiz) balık tutup vakit geçirmek...ve motorun yakıt/yağ oranı nedir bilen üstad larım bana yardımcı olabilirse çok sevinirim...teşekkür ederim... Saygılarımla...
Murat Bey hayırlı olsun. Öncelikle almış olduğunuz bot ve motorun kondisyonunu öğrenmeye çalışın. Kaç senelikler, yama veya ek yerleri ne durumda, motor kaç saat çalışmış, ağır tamir görmüşmü v.s. Sonuçta canınızı emanet edip denize çıkacaksınız. Botu ve motoru bu işlerden anlayan kişilere kontrol ettirmenizde büyük fayda var. 3,5 metrelik bota 4 kişi binerseniz ( 300 Kg siz, alet-edevat-motor-benzin v.s ekleyince yaklaşık 350 Kg oluyor. Buna ayrıca botun ağırlığınıda ilave etmek gerekecek ) 5 Hp motor ile özellikle rüzgarlı havalarda zorlanırsınız. Yok eğer kıyı kıyı ve sadece durgun havalarda gezinti yapacağım diyorsanız bişey olmaz. Tavsiyem mecbur kalmadıkça 2 kişiyi aşmamaya çalışmanız. Yakıt/Yağ oranını motorunuzun servisine modelini belirtip sorun. Ama genel oran iki zamanlı motorlar için 1/50 dir. Bu iş için üretilmiş kaliteli bir katkı yağı kullanmaya özen gösterin. İyi Seyirler
çok teşekkür ederim snowman..motor toplam 15-20 saat kullanılmış 94 model..botta yama yok tamir yok...ikisi de sıfır gibi duruyo...benim amacım böle tıntın gidip-30-40 metre açılıp balık tutmak...yani motorun yanma durumu olmaz?
Çok iyi bir seçim yapmışsınız. Moralinizi bozacak yorumlara kulak asmayın. Şimdi 15 beygir yok 25 beygir vs alsaydınız diyenler de çıkacaktır. Ama bu kişilerin bir kısmı hayatlarında bir kere 15 hp motor kullanmış kişiler değildir. Hiç kulak asmayın. Balıkçılık için süper bir seçim yapmışsınız. Özellikle sıyırtma avı için mükemmel bir takım. Ancak denize çıkmadan önce mutlaka rüzgar ve hava durumunu takip edip ona göre çıkın ve Hakan Beyin dediği gibi yük bindikçe hızınızın düşeceğini hep göz önünde bulundurun. Bende bir 3.5 metzeler bot bulsam derhal alacağım Ama buralarda bulmak zor. Süper bir Alman botudur. Yıllarca kullanırsınız. Fiber tekneleri bile eskitir.
çok mutlu oldum teşekkürler alperen bey...metzeller var bi tane satıldığını bildiğim...hatta linkini wereyim size.. http://www.tekneborsasi.com/detay.php?id=27703 benimkinin aynısı..temize benziyor,ve bence pazarlıkla daha düşük bir fiyata da alabilirsiniz...3hafta boyunca araştırma yapmıştım gözüme takılan cazip gelen bi bot olarak sık kullanılanlara eklemiştim
Arkadaşlar çok güzel özetlediler durumu. Herkes bi yorumda bulunacakır. sen en iyisini yapmışsın. hayallerini ertelememişsin. Güle güle kullan.
Hayırlı olsun, iyi günlerde kullanınız. Beş beygir güzel bir günde çok işinizi görecektir ama bir şeye dikkat edin, Bozuk havada kıyıdan açılmayın. ( hava patlamak üzeriyle çabuk kıyılamak için biraz daha güçlü motor tavsiye ederler. ) Birde emniyet,emniyet,emniyet,,, Kişi başı can yeleği kesinlikle alın ve kaliyeli olsun.
Anlattığınız durumlar için motorunuz yeterli, dert etmeyin. Yinede sezon öncesi bakımını mutlaka yaptırın. Denizin ortasında bot ile hareketsiz kalmanın nasıl bişey olduğunu yaşamış birisinin sesine kulak verin.
hepinize çok teşekkür ederim gerçekten...ilginiz beni şaşırttı ve gerçekten mutlu oldum...özellikle erdinç beyin yorumu çok hoştu...ewet..hayallerim wardı,ailem olumsuz bakıyodu ama ertelemedim...şimdi çanakkaleye gideceğim günü iple çekiyorum...Bozca adaya nazır tutacağım balıkları yapacağım zewkli gezileri düşünmekten uyku uyuyamıyorum...tüm üyelerimizi bi keyif birası içmeye,kullanmayan arkadaşlarımızıda bi bardak çay içmeye beklerim...ancak diğer aradaşlarda lütfen yorumlarını esirgemesinler...
5 hp kullanım amaçlarınız için yetecektir.yalnız dalgalı gavalarda 4 kişi olduğunuz yerde kalırsınız.her hafta iki üç kez çıkarım.dün çıktığımda dalgalıydı.3 kişi bindik akıntıya karşı süratli bile gittik denilebilir.gezinti amaçlı rahatlıkla karşılayacaktır.hemen söyleyeyim benim motorum da 6 hp 1994 model bir motor 15 saat kullanılmış denmesi biraz abartı olabilir.ben sadece son 3 çıkışımda toplam 6 saat kullandım benzin az tüketecektir.benim motora 3 litre benzin alıyorum bir gün boyunca 3 kişi geziyoruz.yağ karıştırma oranı yeni teknoloji 2 zamanlılar dışında 1/50.bazı motorlarda ise 1/100(ki bildiğim kadarıyla yamahanın 98 99 model böyle motorları vardı ben görmüştüm üzerinde 1/100 yazıyor) dalgalı havalarda açılmamaya dikkat edin yeter.akıntı tarafına karşı olduğunuzda bota su gelecektir.ama bu kötü birşey değil aksine benim için oldukça eğlenceli.tabi sizi bilemem. birde kullanırken sürekli tam gaz vermeyin.arada gaz koluyla az verin çok verin yani oynayın.motorun en azından bir saat kullanımda düşen performansı biraz olsun artacaktır.ben bunu deneyip gördüm.
eski sahibi 69 yaşında bi almancı...satın alıyor ancak almanyada 2kez suya indiriyor botu işlerinden doyalı..bi gün istanbul floryadan ya Allah bismillah diyip indirmeye karar weriyor suya...botu kuruyor motoru takıyor, yakıt herşey tamam..hanımı da yanında gezecekler...motorun ipini çekmek için eğiliyor,bi ağrı hissediyor belinde ama önemsemiyor...tam ipi çekiy kiiiiii...belindeki fıtık atıyor =/ o gün bugün kullanamıyo çünkü herşeyi yasaklıyor doktor en sonunda ULAN BİNEMİYORUM BARİ GÖZÜMÜN ÖNÜNDE DURMASIN diyip satmaya karar weriyor we şimdi bot bende yorumlarınız için çok ama çok teşekkür ederim beyler!
Hayırlı olsun güle güle kullanırsın inşallah kazasız belasız....4 kişi dalgalı havada çok iyi gitmeyebilir. Güzel havalarda sonuna kadar keyif alacağın kesin