Yeni Balıkçıyım, Lütfen yardım edin!

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında halilzgr tarafından paylaşıldı.

1. halilzgr

halilzgr Halil ÖZGÜR

Bu hastalığa yeni kapıldım :) Çok büyük bir heves, çok büyük bir merak fakat sürekli başarsızlık ve bu beni delirtiyor, oltayı denize atıp bırakasım geldi balıkçılığı dün gece.
    Birçok araştırma yaptım, dersime iyi çalıştım fakat baazı püf noktaları var bu işin ve muhtemelen bilmediklerimiz var içlerinde ki hala başarı elde edemedim. Bu işi bilen etrafımızdaki usta balıkçılar da malesef çok fazla yardımcı olmuyorlar asıl buna üzülüyorum. Mesela ilk 3-4 balığa gidişimde boru kurdunu iğneye yalnış takmışım :( çok basit birşey belki ama bilmediğimden boşa kürek salladık onca zaman, yazık değilmi? Be adam desen ki yemi şöyle takacaksın, böyle yapacaksın biryerin mi eksilecek, çok mu zor birkaç cümle ile yardımcı olmak?

Konuyu nereye açacağımı da bilemedim ama Bursa civarında avlanmış arkadaşlar yardımınızı bekliyorum.
    Özellikle Mudanya ve kurşunlu bölgelerinde birkaç mera ve buralarda hangi balığa olta atmam gerektiğini tavsiye etseniz yeterli.
    İlginize şimdiden teşekkür ederim.

2. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    N.S. KN Saltwater 802M, Savage Gear MPP 2,51
    Favori Makine:
    Daiwa Legalis 3000 SH, D.A.M. Quick FZ 30
    Halil, maalesef balıkçılar arasında yardımlaşma çok az. Niye bilmiyorum. Belki de sana yada bana öğretirse denizi kurutacağımızı düşünüyorlardır :)
    Yardım konusunda, kimse sana mera söylemez ama takım, yem takma tarzı genel konularda burada fazlasıyla bilgi bulabilirsin, insanlar da yardım eder. Merak ettiklerini daha belirli şekilde sorabilirsen daha fazla yardımcı olabiliriz. 'Yeni başlayanlar için balıkçılık' gibi bir paket bilgi yok ama mırmır avlamak istiyorum takım nasıl olmalı dersen cevaplar gelecektir. Mera konusuna gelince etrafında av yapanları izle. Nasıl takım kullanıyorlar, nerede ne avlanıyor hepsini yavaş yavaş ögrenirsin.
    Vazgeçmen ise yapacağın en büyük hata olur. Bu kadar insan soğukta ayazda konforlarından zamanlarından paralarından vazgeçiyorsa vardır bir karşılığı :)

3. halilzgr

halilzgr Halil ÖZGÜR

ilgine teşekkür ederim, tabiki yavaş yavaş öğreneceğiz ve biliyorum öyle basit birşey değil balıkçılık aslında. Mırmır istiyorum mesela takımı hazır, boru kurdu var, atmasını öğrendik de nereye atacağız :) en büyük sıkıntı bu.

4. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    :)
    Marmara Denizi icin genelleme yaparsak, kumluk alanlarda olur mırmır. Hava karardıktan sonra canlı teke/boru kurduyla avlayabilirsin. Sular soğudukça derinlere doğru gider.
    Ayrica, senin yerinde olsam mantarlı lufer takimi da edinirim. Niye?
    1- Sezonu geldi.
    2- Mucadelesi çok zevkli.
    3- (Şahsi fikrim) yiyebileceğin en güzel baliklardan biri ;)

5. halilzgr

halilzgr Halil ÖZGÜR

benim de hedefim lüfer, levrek ama henüz acemi olduğumdan mırmır tutmaya çabaladım. peki lüfer de kumlukta mı avlanır? en ideal yemi nedir? tavsiye edeceğin bir takımı varmı? çok teşekkür ederim

6. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Lüferde takım standarttır Halil. Mantarlı lüfer takımı dediğinde tüm malzemecilerde bulabilirsin. 2-3 lira falandır tanesi.
    Lüferde benim fikrim (doğru olmayabilir çünkü bende usta denilecek konumda değilim) hayvan nerede yemlenebilecekse orada oluyor. Geçen yıl iş için Gemlik'e gitmiştim. Geceleri feribot iskelesinden olta atıyordum. İskelenin ışıklarına istavritler geliyordu. Lüfer de onların peşinden geliyordu. Nerede avlanacağını pek bilmediğimden şuraya git burayı dene diyemiyorum ama daha önce de söylediğim gibi diğer avcıları da takip et. Onlar balık çıkan meraları az çok çözmüşlerdir zaten.
    Yem olarak zargana, istavrit kullanabilirsin. Kimi raporlarda izmarit te kullandıklarını okumuştum. Yemin takılışı hakkında youtube yeterince bilgi verir ;)
    Bir de sana önerim olacak. Sana cevap yazmadan hemen önce başka bir arkadaşın açtığı konuyu gördüm. O da Bursa'da yaşıyormuş ve tuzlu su avcılığına yeni başlamış. Kafana uyacak av arkadaşları da bulabilirsin burada. Birlikten kuvvet doğar ;) Hem beraber güzel zaman geçirmiş olursunuz, hem de birbirinizin tecrübelerinden faydalanır, destek olursunuz. Tek bir vuruş bile olmadan geçireceğin 3 saat işkence olur ama yanında birisi olursa o 3 saat da katlanılır olur. Hiçbirşey olmasa bile sohbet etmiş olursunuz.

7. halilzgr

halilzgr Halil ÖZGÜR

Ayhan kardeş çok teşekkür ederim ilgi ve alakana. şansımızı her türlü deniycez bakalım :) kısmet nasipse yakalarız işeyler.

8. cakall

cakall Burhan Sait

Genellikle 10 kişiden 2-3 kişi yardım eder. Sonra neme lazım denizde balık biter. Bence sakın bırakma atasözünğn dediği gibi .... ıslanmadan balık tutulmaz. yeni başladığın için öyle hemen çok balık alacam diye hırs yapma. Bulunduğun yerde nasıl avlanılıyor bilmiyorum ama ilk olarak etrafındaki kişileri gözlemle ne takım kullanıyor oltayı nereye atıyor. Benim yaptığım basit bir yöntem var. Yakınımda birisi balık alınca makinayı kaç tur sardığını sayarım. Ona göre oltayı ayarlarım. mantarlı dip oltası atıyorsan genellikle malzeme satanlar bedeni kısa tutarlar etraftaki balık alanların bendeni atıyorum 1.5 kulaç ise genellikle malzemeciler (hepsi için demiyorum) 1 kulaç oluyor. yarım kulaçlık fark bile balık yoğun şekilde değilse iş yapmıyor. Balık az ise malzemecilerden aldığın hamsi veya istavrit genellikle bayat oluyor. mümkün ise taze yem bulmaya çalış.

9. suats

suats Suat

Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    Arkadaşım merak ettiğiniz tüm bilgiler bu forumlarda,internette mevcut.Bizim zamanımızda ,ne malzeme nede şimdiki gibi internet vardı.Biz bilgileri,balıkçıları yemeğe götürerek veya onlara malzeme hediye ,ederek alırdık.

10. suats

suats Suat

Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    Arkadaşım ,bu forumlardan ve internetten oku.En önemlisi oltan denizde olmalı balık işi kısmet ve tecrübe işidir.Bunun bir standartı yok.Herkes kendi tarzını yaratır.